Top News
Zeci de adolescenți din Botoșani au găsit ”lumina din întunericul celulelor”: Istoria ne oferă o pildă, avem datoria de a nu uita ceea ce s-a întâmplat atunci

Sunt adolescenți, trăitori ai unui timp fără dictatură, ai unui timp ferit de dezastre naturale sau de războaie. Pentru ei, viața bunicilor lor, a străbunicilor, este istorie. O istorie pe care, spre surprinderea lor, nu au găsit-o în manualele școlare.

A scrie despre suferință, despre durere, nu este la îndemâna oricui, cu atât mai puțin a unor copii de liceu străbătuți la această vârstă de fiorii primei iubiri. Și totuși, liceenii au demonstrat nu doar că vor să afle, dar că și încep să înțeleagă.

 

 

”Au creat iubire în marea de ură ce îi înconjura”

 

”Comuniștii au încercat, prin metode care fac cuvântul „barbar” să pară un cuvânt șters în comparație cu cele trăite de victime, să determine libertatea unei persoane să depindă de voința lor. Dar au omis, desigur, faptul că acest act era mai presus de putința lor”.

 

Sunt cuvintele unei adolescente care a participat la Concursul de Eseuri și Poezie ”Sfinții Închisorilor”, Botoșani 2020, a cărei lucrare – cu denumirea ”Lumina din întunericul celulelor” - a fost apreciată de juriul competiției și distinsă cu Premiul I.

 

”Compar, aproape involuntar, sfinții martiri cu eroii neamului. Personalități care s-au sacrificat pentru popor și pentru libertatea acestuia. Oameni care și-au dat viața în mod voit în numele unui scop lipsit de egoism, în numele a ceva mai presus de existența noastră efemeră pe acest pământ. Dar, în timp ce eroii se bucură de coroane de flori, omagii și recunoștință, sfinții închisorilor unde mai există, în afară de în rugăciunile preoților sau ale celor ce le-au fost părtași la suferință? De ce nu purtăm și noi în suflete mulțumiri pentru jertfa lor? Sacrificiul lor nu trebuie lăsat să se piardă printre filele anilor”, citim în același eseu, semnat de Teodora Mursa, elevă în clasa a X-a a Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani.

 

Zeci de elevi s-au înscris în competiție cu eseuri, poezie, au scris despre demnitate, adevăr, au așezat pe paginile până mai ieri necunoscute istoria povestită de cei care le-au fost modele, uneori bunici sau străbunici. Au petrecut ore, zile citindu-le mărturiile. Au ascultat și au vizionat zeci de documentare. S-au speriat, au dat înapoi. Însă dincolo de cruzimea torționarilor, dincolo de ororile la care au fost supuși opozanții counismului, tinerii aceștia au descoperit, în final, sfințenia martirilor. Și au înțeles că forța nu stă în pumn, nici în bâtă. Ci în blândețea inimii.

 

”Ei au găsit viață în celulele create pentru moarte. Au creat iubire în marea de ură ce îi înconjura. Au descoperit, prin suferință, lumină în întunericul ce părea de nepătruns al celulelor, iar această lumină călăuzește acum un întreg popor. Dacă alegem să închidem ochii la jertfa lor și la minunile săvârșite de ei, într-o comparație dură, ne putem asemăna ignoranța cu cea a torționarilor care, nu cu mult timp în urmă, se prefăceau orbi în fața durerii ce o pricinuiau. Drumul nostru e luminat deja, prin sacrificiul sfinților închisorilor și al iubirii pe care i-o purtăm lui Dumnezeu. Tot ce mai rămâne de făcut este să ne deschidem ochii”, scrie Teodora Mursa.

 

 

”Au dovedit empatie pentru cei care și-au jertfit tinerețea, viața”

 

Misiunea juriului nu a fost deloc ușoară. Pentru că au primit spre jurizare texte diferite, dar valoroase. La un nivel de percepție neașteptat de matur. Texte documentate sau construite pe marginea trăirilor – atât din perspectiva martirilor, cât și în viziunea celor de astăzi.

 

Potrivit celor precizate de Corina Țifrea, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani, concursul aflat la a doua ediție a fost o provocare în ceea ce privește această perioadă, întrucât organizatorii au fost nevoiți să renunțe la o secțiune(cea de artă plastică), cât și pentru modul în care s-au desfășurat etapele de jurizare, premiere ale secțiunii de creație literară, de eseuri și poezie.

 

”Ne bucură faptul că participanții au manifestat interes, entuziasm și că au dovedit empatie pentru cei care și-au jertfit tinerețea, viața în numele credinței în cunoscuta perioadă a represiunilor comuniste. Istoria ne oferă o pildă, iar noi avem datoria de a nu uita ceea ce s-a întâmplat atunci, de a cinsti pe toți cei care s-au sacrificat pentru un ideal”,

Corina Țifrea, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani

 

Au reținut atenția, menționează profesorul Corina Țifrea, îndeosebi lucrările care au impresionat prin profunzimea ideilor, prin expresivitatea limbajului și prin mesajul puternic care răzbate printre rânduri.

 

”Am descoperit, cu plăcută surprindere, că participanții nu s-au limitat doar la prezentarea unor fapte, evenimente întâmplate ci s-au transpus, uneori, în ipostaza acelor tineri, lucrările fiind originale. Felicităm participanții și le dorim să nu se oprească aici, să fie inspirați pentru a putea realiza în continuare creații literare deosebite, să lupte pentru acest ideal”,

prof. Corina Țifrea, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani

 

Coca Dorica, profesor la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, la rândul său membru al juriului, și-a exprimat dorința ca astfel de concursuri, ”cu o temă atât de profundă, să existe mai des”.

 

”Felicitări, Bogdan Cărăușu, pentru inițiativă, pentru că, așa cum apărea într-o lucrare, cu asemenea ocazie, tinerii citesc despre acest subiect, află prin ce încercări au trecut mărturisitorii lui Hristos, în vremea comunismului. Aceste vieți de adevărați trăitori ai ortodoxiei ar trebui să fie modele pentru noi toți, mai ales în aceste vremuri, și, așa cum am găsit într-o lucrare, ”să vedem jertfa și sacrificiul lor ca o izbândă, ca un urcuș spre mântuire pentru noi toți”,

prof. dr. Coca Dorica, Colegiul Național ”A. T. Laurian”

 

 

”Am citit lucrări de o dureroasă sensibilitate”

 

Potrivit lui Bogdan Cărăușu, ”roadele” au fost în acest an foarte bogate, lucrările primite demonstrând o atentă cercetare a literaturii despre martirii din închisorile comuniste. Concurenții, în ciuda vârstei fragede – sau tocmai în virtutea acesteia –, au surprins aspecte până acum prea puțin explorate ale fenomenului concentraționar comunist.

 

”Am citit lucrări de o dureroasă sensibilitate, lucrări care trădează o profunzime deosebită a spiritului și o curățenie sufletească specifică vârstei. Cred cu tărie că toți copiii care au participat la concurs sunt câștigători. Pentru că ceea ce au câștigat ei nu este o comoară din lumea aceasta, pe care furii să o poată lua; câștigul lor este infinit mai mare, este cunoașterea adevărului care îi va aduce cu un pas mai aproape de libertate. Iar pentru vremurile pe care le trăim, în care Istoria este pe cale să dispară, contopită într-o masă amorfă de materii, căutarea și aflarea adevărului istoric devin virtuți existențiale”,

Bogdan Cărăușu, Asociația ”Scut botoșănean”

 

 

Concurs aflat la a doua ediție

 

Concursul de Eseuri și Poezie ”Sfinții Închisorilor”, Botoșani 2020 – adresat elevilor din clasele V-XII din județul Botoșani - a fost organizat de Frăția Ortodoxă ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință” și Asociația ”Scut botoșănean”, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național ”A. T. Laurian”.

 


(Bogdan Cărăușu)

 

Organizatorii și-au propus ca, prin acest concurs, să scoată în evidență, prin valorificarea viziunii tinerilor elevi, rolul și importanța jertfei celor care au pătimit în închisorile comuniste, dar și transformările profunde pe care instaurarea brutală a comunismului le-a produs în societatea românească. De asemenea, s-a readus în atenție mărturisirea de credință ca atitudine ziditoare și mântuitoare a sufletului românesc; portrete ale martirilor din închisorile comuniste.

 

Bogdan Cărăușu a gestionat, în calitate de organizator al concursului, zecile de lucrări înscrise în competiție, semn că tematica a atras atenția nu doar prin premiile puse în joc, ci mai ales prin specificul concursului aflat la a doua ediție.

 

”În primul rând, vreau să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am reușit să organizăm și în acest an concursul cu tema ”Sfinții Închisorilor”, chiar dacă am fost nevoiți să ne rezumăm doar la secțiunea de eseuri și poezie. Și cum Dumnezeu lucrează prin oameni, țin să le mulțumesc în mod deosebit profesorilor care s-au implicat în promovarea și organizarea concursului. Le mulțumesc și membrilor juriului care au judecat imparțial și în spiritul concursului. Fără coordonarea lor, această ediție atipică ar fi fost mult mai săracă în roade”,

Bogdan Cărăușu, Asociația ”Scut botoșănean”

 

loading...
Concursul ”Sfinții Închisorilor” pentru elevii din Botoșani - REGULAMENTE

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Val de avarii la rețeaua de apă: 11 dintre ele sunt cel puțin de două luni LISTA
Activitatea de iarnă a societății de salubrizare a orașului este amplificată de numeroasele avarii de la rețeaua de apă și canalizare gestionată de SC Nova Apaserv SA. Sau cel puțin asta susține conducerea companiei municipalității.
Nechifor și plecarea din funcția de prefect: Încă se negociază / Funcția de prefect nu este pe viață
Primul reprezentant al Guvernului în județ așteaptă încă rezultatul negocierilor purtate la nivel central de PNL, USR-PLUS și UDMR pentru a afla dacă mai rămâne sau nu în funcție.
Director de 37 de ani la Direcția de Taxe și Impozite Locale – FOTO
Persoană nouă cooptată în echipa de conducere a Direcției de Impozite și Taxe Locale (DITL) a Primăriei municipiului Botoșani.
Primarul a ieșit în oraș să strângă oamenii străzii și să îi ducă la căldură, însă ei nu prea vor fiindcă... ”alea sunt condiții?”VIDEO & GALERIE FOTO
Edilul șef se află la această oră în oraș, în căutarea persoanelor fără adăpost, pentru a le scăpa de ger. Cosmin Andrei nu este singur, ci alături de reprezentanți ai Poliției Locale, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și Asociației HAPPY.
Finalul Zilelor Eminescu la Botoșani: Discursuri în ger, Eminescu în proiecții luminoase și un cetățean supărat că nu știe ce înseamnă online pe ”americănește” – GALERIE FOTO&VIDEO
Momentul care a încheiat ediția 2021 a Zilelor Eminescu, precum și manifestările dedicate Zilei Naționale a Culturii, s-a consumat la Muzeul Județean.
Protest cu portavoce și pancarte, botoșănean urcat pe chioșc, zona înțesată de Poliție și jandarmi – FOTO&VIDEO
Un bărbat din municipiu protestează în aceste momente lângă o intersecție de pe strada Tudor Vladimirescu.
Hotărâre la Suceava: Funcția de primar al municipiului Botoșani s-a jucat la Curtea de Apel
Cosmin Andrei rămâne în continuare primarul municipiului Botoșani după ce, indirect, Curtea de Apel Suceava a menținut practic rezultatele alegerilor locale din 26 septembrie 2020.
Poliția trimisă la trei spălătorii care au inundat o stradă! Aveau branșamente ILEGALE: Este un fenomen, de cine sunt făcute și cum...
Deși nu plouase deloc, strada Ocolitor Pacea a oferit imaginea unui lac la jumătatea lunii decembrie, apa de pe carosabil fiind cu spumă și alte substanțe rezultate din activități de spălare a mașinilor sau covoarelor.
LUNA PROTESTELOR la Botoșani: Alți angajați se pregătesc să iasă în stradă săptămâna aceasta
Luna ianuarie a acestui an pare să fie dedicată acțiunilor de protest. După pichetarea polițiștilor de săptămâna trecută, zilele acestea alți angajați ies în stradă.
Loading...
ULTIMĂ ORĂ: Două mașini avariate pe Calea Națională din cauza unui șofer neatent - FOTOGALERIE
Un nou eveniment rutier a avut loc în această seară pe Calea Națională. 
Tânăr în stare gravă după un accident cumplit la 180 de kilometri la oră - FOTOGALERIE
Un accident cumplit a avut loc în urmă cu puțin timp, traficul în zonă fiind blocat.
Botoșaniul incredibil: Drumuri îngropate în mocirlă, un consilier vrea să doneze piatră, dar nu se înțelege cu primarul
”Noi am face dacă am avea bani să cumpărăm, dar de unde bani?” este explicația pe care o auzim, de dimineață și până seara la o mulțime de primari din Botoșani și România. Să nu vă imaginați însă că atunci când sunt și bani și se și poate cumpăra, problema este rezolvată.
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație
La mai puțin de o lună de la terminarea mandatului de parlamentar, Mihaela Huncă și-a găsit un nou job în educație. Profesor de matematică, fosta deputată nu se va întoarce la catedră.
Vulpile dau atacul la Parcul Cornișa, au sărit la câinele unui vizitator - VIDEO
Din cauza pandemiei care a înghețat viața socială și profesională în decursul anului trecut, mai ales în lunile în care România s-a aflat în starea de urgență, unele efecte se resimt în prezent.
Loading...
LA MULȚI ANI: Maica din Agaftonul eminescian, care în vremea ”decrețeilor” a botezat 2.000 de prunci, împlinește astăzi 90 de ani
S-a ivit pe lume în zi sfântă, când creștinătatea îl prăznuiește pe Înaintemergătorul și Botezătorul. Astăzi, maica Epistimia împlinește 90 de ani.
Pensionare de top la o instituție, directorul de la înființare a plecat acasă
Primul director pe care l-a avut la Botoșani Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a părăsit instituția.
Locul din Botoșani în care riști să te îneci în noroi: Dezbrăcarea și la înot - GALERIE FOTO
Deși suntem în anul 2021 unii botoșăneni sunt nevoiți ”să înoate” zilnic prin noroaie. Din cauza precipitațiilor, unele drumuri neasfaltate din județul Botoșani au ajuns să arate deplorabil.
Prefectul părăsit de o consilieră, a ales politica și... o altă instituție
Unul dintre consilierii din cancelaria prefectului Dan Nechifor a renunțat la funcție.
EXCLUSIV! Demisie în Parlamentul României, un deputat din Botoșani a renunțat la mandatul de parlamentar
Zvonurile apărute înainte de Anul Nou privitoare la demisia unui parlamentar ales la scrutinul din 6 decembrie au prins contur astăzi.
Zece comune din Botoșani FĂRĂ niciun caz de COVID, o singură localitate are rata de peste 3 la mie
După trei luni critice în care numărul cazurilor a fost ridicat, situația s-a îmbunătățit chiar la început de an. Astfel că astăzi s-au deschis în sfârșit restaurantele în municipiul reședință de județ întrucât rata de infectare a scăzut sub 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.5 o C
Dorohoi
0.3 o C
Bucecea
1.3 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
0.5 o C
Ştefăneşti
5.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.