Trei colegi de clasă dintr-un orăşel cu 20.000 de locuitori au luat 10 pe linie la Bacalaureat, fără pregătiri sau nopţi nedormite.
Trei dintre cele patru medii de 10 din judeţul Botoşani de la Bacalaureat au fost obţinut de trei tineri colegi de clasă din Dorohoi, de la Liceul „Regina Maria“. În Dorohoi, un oraş cu numai 20.000 de locuitori, acest lucru nu este chiar o întâmplare, pentru că liceul amintit este o adevărată fabrică de olimpici şi elevi cu rezultate deosebite la Bacalaureat.
Roxana Ghicioc, Andrei Alexandru Hriţcu şi Bianca Streteanu,colegi de clasă la profilul de Ştiinţe ale Naturii, sunt cei trei colegi.
„Este o performanţă inedită. Din câte ştiu nu s-a mai întâmplat aşa ceva niciodată la noi, ca trei elevi din aceeaşi clasă să obţină 10 pe linie la Bacalaureat. Nu este chiar o surpriză fiindcă întreaga clasă din care provin cei trei tineri a reuşit să obţină note foarte mari la examen“, spune Gabriela Bolohan, directorul Liceului „Regina Maria“.
Cei trei elevi au fost mereu vârful de lance al clasei, iar Bianca Streteanu a fost şi şefă de promoţie, cu medii de 10 pe linie în aproape toţi anii de studiu. Bianca spune că nu şi-a pierdut niciodată nopţile învăţând şi nici nu a făcut pregătire suplimentară. Pur şi simplu şi-a făcut datoria ca elev încă din clasa a I-a.
„Media 10 la Bacalaureat nu a fost o întâmplare, ci rodul muncii de 12 ani la şcoală. Evident, să nu creadă cineva că am stat doar cu nasul în carte. Am îmbinat relaxarea cu învăţătura. A fost totul firesc, ca şi cum aş fi avut teză. De altfel, ca să obţii 10 la Bacalaureat trebuie să înveţi de la început, să fii conştincios, să fii atent la ore, să-ţi faci temele, să citeşti. În aceste mod nu se adună materie nerecuperată şi ai timp fără probleme şi pentru relaxare. Trebuie să te pregăteşti cum trebuie încă din clasa a I-a, să ai baze bine formate“, spune Bianca.
Tânăra este olimpică la limba română, la biologie şi limba franceză. Alexandru Hriţcu este, la rândul său, un elev cu performanţe deosebite în domeniul matematicii. Alex spune că nota 10 la Bacalaureat este rezultat unei educaţii constante.
„Este o iluzie faptul că poţi să recuperezi multă materie în ultimul an, în ultimii doi ani sau, mai grav, în doar câteva luni. Nu este foarte greu Bacalaureatul dacă deja ţi-ai format bazele şi ai o disciplină a muncii. Totul se bazează pe disciplină. Eu am timp şi de învăţătură, dar şi de fotbal sau jocuri video. Pentru că am un program bine stabilit şi am priorităţi“, spune Alexandru.
Cei trei tineri nu şi-au dorit neapărat nota maximă.
„Notele nu ne definesc pe noi. Ci ceea ce vom realiza după terminarea studiilor, impactul pe care îl vom avea în societate. Dar trebuie să recunosc că mi-a creat un sentiment plăcut acest rezultat“, spune şi Roxana Ghicioc.
Între cei trei colegi de clasă cu 10 la Bac, nu a existat niciodată rivalitate.
„Fiecare are visele şi aspiraţiile lui. De ce să existe rivalitate? Din contră, ne ajutam. Era mai mult un brainstorming. A fost o clasă unde s-a învăţat mult şi erau rezultate bune. O generaţie conştincioasă, care efectiv nu avea cum să nu ducă la performanţă. Ne impulsionam unul pe celălalt. La modul pozitiv“, adaugă Roxana.
Cei trei absolvenţi de nota 10 şi-au făcut deja planuri pentru viitor. Toţi trei vor să rămână în ţară şi să încerce să-şi facă o carieră aici. Nu au luat în considerare varianta plecării peste hotare.
„Aş vrea să urmez medicina, la Iaşi. Eu îmi doresc foarte mult să rămân în ţară şi chiar m-aş întoarce la spitalul din Dorohoi să profesez“, spune Bianca Streteanu.
Tânăra speră să contribuie la schimbarea mentalităţii din România.
„Dacă noi plecăm, lucrurile vor rămâne aşa cum sunt“, adaugă Bianca pentru Ziarul Adevărul
Roxana Ghicioc vrea să urmeze Politehnica la Bucureşti, în domeniul electronicii. Crede că ea face parte dintr-o generaţie care ar trebui să se implice în schimbarea României. „
Există concepţia greşită că la noi în ţară nu se poate face nimic. Eu zic că fără muncă nu se face nimic. Dacă munceşti şi te dedici cred că poţi schimba ceva şi totul devine posibil. Dacă noi am pleca ar rămâne doar cei care zic «nu pot»“, spune Roxana.
Dorinţa de evadare, cheia succesului
„Acum trei ani am avut două medii de 10, acum doi ani am avut din nou o medie de 10. Acum am avut într-adevăr o performanţă deosebită. Întreaga clasă din care provin cei trei elevi cu media 10 are note foarte bune la Bacalaureat. La română, media pe clasă este de 9,20 la Bac. Au pe clasă 6-7 note de zece la matematică. Alte 7 la română, dar şi la alte obiecte“, spune Gabriela Bolohan, directoarea Liceului „Regina Maria“.
Ea mai arată că perspectivele reduse, sărăcia şi mentalităţile din nordul extrem al României reprezintă o motivaţie pentru elevi de a învăţa şi a încerca să evadeze către locuri cu mai multe şanse.
„Copiii vor să iasă în evidenţă, vor să fie buni şi sunt motivaţi pentru a depăşi graniţele lumii acesteia mici în care trăiesc“, spune Gabriela Bolohan.
A patra medie de 10 la Bac din judeţ a fost obţinută după contestaţii de o elevă a Colegiului Naţional „AT Laurian“ din Botoşani.
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024