Parcul de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa s-a deschis cu o invazie neașteptată de vizitatori. Administratorii, adică Primăria Botoșani prin Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) s-au așteptat la un număr însemnat de persoane, însă realitatea le-a doborât așteptările.
Au venit oameni din toată zona Moldovei românești dar și de peste graniță, din Moldova basarabeană. Au ajuns mașini din Suceava, Iași, Vaslui sau Bacău. S-a stat la o coadă impresionantă, o imagine de colecție pentru municipiul Botoșani care, cu ajutorul Parcului Cornișa face un pas către România civilizată.
Uneori, gazdele, adică DSPSA, au fost depășite de situație, au epuizat brățările de intrare sau șezlongurile.
Însă cel mai mare minus al primelor zile de la inaugurare și care clădește prima impresie a vizitatorilor, a fost lipsa unităților de alimentație publică. Oamenii, la temperaturi caniculare, nu au avut de unde să cumpere o apă, un suc sau un sendviș. Lucru de neacceptat la o investiție de o asemenea anvergură.
Directorul DSPSA care se ocupă de administrarea Cornișa Aquapark & Sports a încercat să suplinească acest mare lips prin deschiderea unui punct de alimentație publică, care să fie administrat de Primărie. Avea nevoie de personal și de dotările aferente, frigidere alimentare sau pentru băuturi.
Demersul a eșuat, evident,
„Am modificat regulamentul DSPSA să putem face și servicii de alimentație publică, am modificat și organigrama, am scos posturile la concurs, trei dintre ele și nu s-a ocupat niciunul pentru că nu au venit oamenii să avem de unde alege”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA Botoșani.
În schimb, s-a vorbit extrem de puțin de acei agenți economici care au participat în urmă cu trei ani la licitația pentru concesionarea unor suprafețe de teren din interiorul parcului și deschiderea de restaurante.
Eugen Țurcanu dă vina pe oamenii de afaceri.
„Este unul singur care este în interior și care numai nu vine, nu știu de ce nu vine, mai multe știe dl viceprimar Murariu că el se ocupă de patrimoniu. Ăia au legătură cu licitația făcută de dl fost primar și numai nu vin să semneze contractele, nu pot să dau detalii de ce și cum nu am nicio competență în acest sens”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA Botoșani.
Nimic mai fals.
În realitate, operatorii economici care au câștigat licitații în Parcul Cornișa pentru șase suprafețe de teren ar fi avut profituri extraordinare în zilele de deschidere ale complexului de agrement. Și evident că au fost conștienți de acest lucru, însă nu au fost lăsați de Primăria Botoșani să intre la Cornișa.
Iată agenții economici care vor deschide unități de alimentație publică în parcul Cornișa:
Corneliu Timofte reprezintă Unitcom:
„Nu am avut voie să intrăm până nu s-a semnat recepția lucrării, iar acum am înțeles că în septembrie ne vor da voie să începem construcțiile pentru că nu li se pare normal să facem cinci șantiere exact în mijlocul sezonului, cu canalizări, cu utilaje, cu macarale. Și oricum nu avem timp să terminăm până la încheierea sezonului”,
Corneliu Timofte, administrator SC Unitcom SA.
Ulterior recepției, Primăria a cerut o derogare de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) pentru deschiderea restaurantelor în Parcul Cornișa.
Fiind un proiect finanțat parțial din fonduri europene, pentru o perioadă de câțiva ani Primăria nu avea voie să încaseze venituri din exploatarea investiției. O absurditate de altfel, având în vedere că vorbim despre un parc de agrement.
Odată acceptată această derogare a început sezonul estival.
„Nu este vina noastră. Eu abia aștept să îmi predea terenul și să pot să mă apuc, să aduc muncitorii”,
Corneliu Timofte, administrator SC Unitcom SA.
Omul de afaceri botoșănean intenționează să deschidă un restaurant în Parcul Cornișa, având experiență în acest domeniu, deoarece mai deține o astfel de unitate publică, în zona Pieței Centrale. O investiție care spune că îl costă la fază inițială în jur de 400.000 de lei.
Un alt investitor, respectiv administratorul SC Gold SRL, a obținut prin licitație două suprafețe de teren, unul lângă terenurile de sport care va avea program prelungit de funcționare, inclusiv pe timpul nopții, al doilea în zona centrală, care va fi deschis după același program ca al bazinelor exterioare.
„Cu părere de rău, eu sunt în asentimentul turiștilor și îmi pare rău că s-au tergiversat atât de mult lucrurile, iar Primăria ne-a pus atât de târziu în posesie. Eu am câștigat acele două spații la o licitație care a presupus un proiect foarte complex. Noi acolo ca să începem să vindem nu aducem două tarabe și începem să vindem niște cârnăciori, ci efectiv turnăm platformă betonată, se ridică niște construcții cu lemn și sticlă, se trag utilitățile pentru o bucătărie. Nu este un comerț ambulant acolo. Iar eu ca să desfășor această activitate acolo, presupune o construcție care în cel mai optimist termen îmi ia cel puțin șapte luni de zile”,
Cătălin Ciobanu, administrator SC Gold SRL.
Ca atare, se așteaptă terminarea sezonului ca să nu fie deranjați turiștii cu tot felul de mici șantiere deschise în șase locuri din parcul Cornișa.
Iar în sezonul următor, lucrurile vor sta diferit din acest punct de vedere, iar vizitatorii din Cornișa vor avea parte de restaurante, PUB-uri sau bistrouri.
Construirea și darea în folosință a acestui complex de agrement chiar i-a testat la limită pe funcționarii Primăriei laolaltă cu constructorii care au lucrat acolo. Pentru că până la urmă, putem vorbi chiar de un mic orășel construit în vârful unui deal, cu tot felul de obiective diversificate. Și cu tot felul de probleme care vor fi rezolvate din mers.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024