Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
Angajații Primăriei comunei Ungureni aud un zgomot puternic afară. Unii se ițesc la geamuri, alții coboară în fața instituției. Observă în șanț o mașină marca VW Jetta la volanul căreia se află un bărbat îmbrăcat în polițist. Acesta pare băut bine.
Polițistul era șeful unei Secții Rurale de la Botoșani care are în subordine mai multe posturi de poliție arondate acesteia. Este angajat din 1995 în Poliție și la momentul accidentului se afla în timpul orelor de program.
Accidentul s-a produs pe drumul național Botoșani – Săveni, în fața Primăriei Ungureni, la 100 de metri distanță de postul de poliție din localitate.
„Alertați de zgomotul accidentului funcționarii din cadrul Primăriei Ungureni au observat imediat autovehiculul intrat în șanț , au sesizat că persoana aflată la volan este îmbrăcată în polițist și că acesta părea a fi în stare de ebrietate. Un funcționar s-a deplasat lângă mașină și l-a întrebat pe polițist dacă are nevoie de ajutor, acesta răspunzând prin gesturi că nu. Martorul a apelat 112 și a sesizat accidentul precizând că este implicat un polițist aflat sub influența băuturilor alcoolice”,
document oficial din dosar
Un alt funcționar din Primărie a sunat la postul de Poliție din Ungureni și a sesizat același lucru. Doi polițiști au ajuns în fața Primăriei și l-au recunoscut pe șeful lor direct.
Până la sosirea acestora, subcomisarul ieșise din mașină pe geam, deoarece portiera nu se putea deschide.
„În momentul în care s-au apropiat cei doi polițiști au constatat că acesta prezenta semne vizibile că s-ar afla sub influența băuturilor alcoolice, privind în gol, mișcându-se și exprimându-se greu și emanând halenă alcoolică”,
document oficial din dosar
În fața celor doi polițiști subcomisarul ar fi recunoscut că a consumat un pahar de vin și ar avea probleme dacă ar fi testat alcoolscopic. Ar fi luat o ocazie spre Botoșani și ar fi fost testat abia a doua zi.
Polițiștii aflați la locul accidentului susțin că au așteptat să ajungă la Ungureni un echipaj de la Botoșani pentru a face testarea alcoolscopică. Și asta din cauză că la postul lor de poliție nu există aparat etilotest.
De cealaltă parte, în declarațiile date ulterior, subcomisarul cercetat a arătat că polițiștii nu au schițat vreun gest în a-l reține la locul accidentului pentru a fi testat cu elilotestul. Ba chiar le-ar fi lăsat cheile de la mașină și ar fi plecat în treburile lui, având la dispoziție 24 de ore pentru a ridica o autorizație de reparație a autovehiculului.
„La un moment dat inculpatul a mers în spatele sediului poliției unde a vomat după care s-a deplasat prin curtea postului, a escaladat gardul și a ieșit pe drumul public. De acolo a fost preluat de o mașină”,
document oficial din dosar
Pentru că a plecat de la locul accidentului, șefului respectivei secții rurale i s-a deschis dosar penal pentru sâvârșirea infracțiunii „refuzul sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice”.
Ordonanța de începere a urmăririi penale a fost întocmită de comisarul șef Teodor Orhei, fiind piesa principală care a dus la năruirea tuturor probelor din dosar.
Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române prevede în mod imperativ că, „urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de procuror în cazul infracțiunilor săvârșite de polițiștii care au calitatea de organe de cercetare ale poliției judiciare”.
Repectându-se legea la literă, comisarul șef Teodor Orhei ar fi trebuit să înainteze sesizarea din oficiu către Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni.
Cum acest lucru nu s-a întâmplat, după ce s-a trecut prin mai multe etape de cercetare, la trimiterea în judecată instanța a exclus majoritatea probelor din dosar.
„Fiind vorba de o încălcare a art. 324 din CP, acest lucru a fost sesizat în Camera Preliminară unde am invocat mai multe nereguli. Judecătorul ne-a admis cererile și excepțiile formulate și a exclus toate probele administrate în cursul urmării penale. Dispune restituirea cauzei la Parchet, dar nu mai devreme de desființarea tuturor actelor despre care s-a făcut vorbire”,
Eduard Luca, avocatul polițistului
Un singur document a dus practic la reînceperea cercetărilor la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani. Asta după ce atribuțiile au fost declinate către această structură de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni.
Un document scăpat din vedere, prin care procurorul de la Săveni își delega atribuțiile către Teodor Orhei.
„Persoana care este sesizată începe urmărirea pe faptă. Ulterior, din documentația aferentă a rezultat că face parte din structurile Poliției Judiciare și competența aparține urmăririi penale a procurorului și a fost declinat. În primă fază eu am făcut acele documente conform normelor pe care le avem, conform procedurilor. Eu am cerut urmărirea penală pentru o faptă pentru care am fost sesizat, nu pentru o persoană”,
comisar șef Teodor Orhei, șeful Poliției Rutiere
Concluzionând, șeful Poliției Rutiere arată că, „fapta nu dispare, se reia întreaga cercetare, dar fapta nu dispare, fapta este aceeași”.
Și recunoaște că șeful respectivei secții rurale a avut până la acest incident o conduită ireproșabilă.
Urmare a sentinței dată de judecătorul de cameră preliminară de la Săveni, subcomisarul de la Secția Rurală a fost repus pe funcție după ce pe durata cercetărilor fusese pus la dispoziție și rămăsese fără 50% din salariul lunar.
I s-au restituit și sumele reținute din veniturile salariale aferente acestei perioade.
„Cred că este un lucru esențial. Soluția pronunțată în prezentul dosar este o victorie a legii, a profesionalismului și a bunei credințe. Și spun asta pentru că este unul dintre puținele cazuri pe care le-am întâlnit în activitate și în care, într-adevăr procedura camerei preliminare nu a presupus doar incidența unei instituții procesual penale iluzorii. În celelalte cauze pe care le-am întâlnit, cu mici excepții s-a procedat la o verificare formală a dosarului de urmărire penală. Acum chiar s-a dat eficiență cererilor invocate”,
Eduard Luca, avocatul polițistului
În schimb, a rămas în continuare fără permisul de conducere ce îi va fi restituit doar la emiterea unei sentințe definitive și irevocabile care-l absolvă de orice vină.
„Urmează să se prezinte în instanță cu acea adresă pe care i-am formulat-o. Noi am luat măsurile impuse de lege. În momentul în care o persoană este cercetată pentru infracțiunea respectivă, în lege se specifică clar: permisul se reține până la soluționare, fără drept de circulație”,
comisar șef Teodor Orhei, șeful Poliției Rutiere
Polițistul cu funcție de conducere încă nu poate răsufla ușurat întrucât dosarul de cercetare penală va fi redeschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani. Însă și în acest caz, avocatul are o abordare optimistă, contrară cu cea a comisarului șef Teodor Orhei. Eduard Luca susține că „dosarul merită a fi clasat din cauza inexistenței faptei”. De asemenea, în opinia sa, avocatul mai consideră că „nu avem refuz pentru că nu avem solicitare”. Adică polițistul care ar fi fost băut la volan nu s-a sustras de la prelevarea de probe, pentru că nu i s-ar fi solicitat vreo testare.
NOTĂ: Având în vedere că orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție, până la soluționarea cauzei de către instanță și emiterea unei sentințe definitive și irevocabile, polițistul cercetat are dreptul de a-i fi protejată identitatea.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024