Interviuri
INTERVIU Mirela Saucă: Un liberal botezat în marxism-leninism, care se gudură în fața lui Ponta ca un cățel
Este mamă a două fete, este întreprinzător privat, iar de vreo doi anide zile este şi om politic. Pe scurt, ea este Mirela Saucă, unul dintrefoştii lideri ai Partidului Forţa Civică Botoşani, care prin succesiuneade fuziuni şi alianţe din Dreapta eşichierului politic face acum partedin Alianţa Creştin Liberală. Cum este văzută campania electorală pentruprezidenţiale prin ochii unei figuri relativ noi din politicabotoşăneană şi ce aşteptări are de la turul al doilea citiţi înrândurile următoare.
 

"Viitorul acestei țări depinde acuma de ei. Prezența la vot a fost undeva la 50%, iar PSD a stors tot ce putea" 

-   La alegerile europarlamentare din mai, atunci când au candidat separat, PNL, PDL şi Forţa Civică au adunat în judeţul Botoşani un procent de aproape 35% din voturi. La prezidenţiale, când şi-au unit forţele, abia au scos 22%. Ce s-a întâmplat, unde s-au dus peste 10% din voturi?
  -  Cred că o parte din voturi s-au dus în turul întâi spre Monica Macovei sau spre Călin Popescu Tăriceanu. În turul doi, o mare parte din aceste voturi se vor întoarce la noi. O altă problemă este că electoratul PSD, care știm din ce categorii sociale e format, e foarte disciplinat și a mers la vot. Electoratul de dreapta e mai puțin disciplinat și mulți au stat acasă. Au gândit că oricum știu cine intră în turul doi și efortul de a merge la vot nu contează. Au zis că vor merge în turul al doilea, care este decisiv. Noi sperăm ca așa să fie și oamenii respectivi să realizeze cât de importantă este prezența lor la urne. Practic viitorul acestei țări depinde acuma de ei. Prezența la vot a fost undeva la 50%, iar PSD a stors tot ce putea. De acum, cam tot ce iese peste acest procent va fi vot pentru Klaus Iohannis. Depinde de noi dacă vom reuși să convingem oamenii să meargă la secția de votare, pentru că lehamitea, sila și delăsarea nu-i ajută decât pe adversari. Dacă stai acasă, de fapt votezi cu Ponta, votezi cu un impostor periculos.
  -   În afara acţiunii prilejuite de vizita lui Klaus Iohannis la Botoşani, care oricum a avut loc în afara campaniei electorale oficiale, nu s-a organizat nici o acţiune de stradă, nici un miting, nici un marş. De ce?
  -  Am considerat că discuțiile directe, civilizate cu oamenii sunt în spiritul candidatului nostru, Klaus Iohannis, care a promovat bunul simț, buna intenție, buna credință. El a  ieșit din tiparul cunoscut de campanie electorală și a spus că ne trebuie mai multe fapte și mai puțin spectacol. Se pare însă că alegătorii aveau nevoie și de acțiuni colective, care să le stimuleze încrederea în șansele de victorie ale candidatului dreptei. De aceea, în ultima săptămână ne-am concentrat și pe acest fel de evenimente.

"Și mai grav este că, o parte a acestor mesaje au fost transmiseelectoratului folosind instituții ale statului, considerându-le filialePSD"

   - PSD-iştii au lansat câteva mesaje clare: Iohannis vă taie pensiile – Ponta le protejează, Iohannis este neamţ, Ponta este român, Iohannis are şase case şi n-are copii, Ponta are copii. Nu prea am văzut o replică viguroasă. Ce le transmiteţi totuşi botoşănenilor?
interviu mirela sauca - Din păcate, această bătălie politică a fost total lipsită de decență și fair-play din partea PSD, fiindcă au folosit drept arme electorale bădărănia, mitocănia, grosolănia, mojicia si vulgaritatea. Și ca și cum acestea nu ar fi fost suficiente, marți au dat dovadă și de un comportament primitiv de campanie, iar gestul lor este absolut mârșav. Nu ne-am putut imagina că un candidat la cea mai importantă funcție în stat, poate folosi în discursul său atâtea cuvinte ofensatoare și etichete jignitoare la adresa contracandidatului său pentru a obține voturi.
Dincolo de minciunile, manipulările și jignirile pe care le transmit aceste mesaje, ele arată lipsa de caracter, educație, politețe și bună-cuviintă. Și mai grav este că, o parte a acestor mesaje au fost transmise electoratului folosind instituții ale statului, considerandu-le filiale PSD. Klaus Iohannis a spus foarte clar că va duce o campanie curată, fără jigniri, injurii sau atac la persoană. A le răspunde în aceeași manieră ne face asemenea lor.

-    Ponta a scos un scor chiar puţin sub cel al lui Năstase din urmă cu zece ani, în schimb Iohannis a obţinut cu peste 3% sub Băsescu. Nu credeţi că adevărata problemă este, de fapt, la ACL şi nu la PSD?
  - Cunosc foarte bine rezultatele alegerilor din 2004. Am citit chiar o analiză făcută de fostul candidat Adrian Năstase după ce a pierdut acele alegeri. Atunci Traian Băsescu a fost singurul candidat de dreapta care a contat. El nu a fost nevoit să împartă voturile electoratului de dreapta cu nimeni. Adrian Năstase a luat 40,97%, Traian Băsescu 33,92%, Vadim Tudor 12,57% și Marko Bela 5,1%. Acum Klaus Iohannis a trebuit să împartă voturile cu Monica Macovei, cu Elena Udrea și cu Călin Popescu Tăriceanu. Dacă nu ar fi fost această fărâmițare a votului de dreapta, Ponta ar fi putut fi bătut în turul I, sau diferența între cei doi ar fi fost foarte mică.

"În județul Botoșani, ACL a pierdut peste 10.000 de voturi. A fost aproape un concurs între primarii trădători în a-și arăta loialitatea faţă dePSD" 

  -  Cât de mult a contat plecarea a 11 primari şi a zeci de consilieri prin ordonanţa iniţiată de Dragnea care le-a permis să schimbe partidul fără să piardă mandatul?   
  -  Trebuie să spun că traseismul  nu are în mine un avocat. Este condamnabil că cei de la putere s-au folosit de o ordonanță de urgentă pentru a permite, sau obliga prin șantaj, ca aleșii locali să-și schimbe opțiunea politică fără a suferi consecințe. Aceasta demonstrează că politica la varf este făcută de oameni pentru care interesul  personal este mai important decât interesul național, este o insultă la adresa alegătorilor. Fiecare dintre noi am votat un candidat în care am investit încredere, ca reprezentant al unui partid cu o ofertă electorală pe măsura așteptărilor noastre.
CITEŞTE ŞI:
 Întâia doamnă de la Forţa Civică Botoşani, în vizită la Bruxelles - FOTOGALERIE
Și atunci de ce ne mirăm că electoratul nu mai are încredere în politicieni și i-a etichetat drept mincinoși? De fapt, migrarea primarilor și a consilierilor, nu a urmărit scopul declarat de a crea majorități în Consiliile Locale și Județene care să permită trecerea proiectelor, ci un scop pur electoral în interesul lui Ponta și al PSD. Iar acest lucru, a fost demonstrat prin rezultatele obținute pe 2 noiembrie. Statisticile arată că în județul Botoșani, ACL a pierdut peste 10.000 de voturi. A fost aproape un concurs între primarii trădători în a-și arăta loialitatea fata de PSD. 
- De unde această diferenţă uriaşă de opţiune politică între Botoşani şi Arad, între Moldova şi Transilvania?
  -   Nu cred că există două Românii, așa cum aud spunându-se după rezultatele din 2 noiembrie, cum nu cred că există o parte civilizată și una ,,primitivă" a țării. Transilvania este mai urbanizată decât Oltenia și Moldova, iar majoritatea populației se informează unilateral de la unul-două posturi de televiziune puternic politizate. In mediul rural, majoritatea sunt bătrâni care nu se informează, dar ascultă de sfatul primarului, iar tinerii în marea lor majoritate sunt plecați din țară. Problema este că jumătate din populație nu merge la vot și aici este vina întregii clase politice.

interviu mirela sauca acl botosani

 -   În 2008 – 2012 se părea că Botoşani nu mai este o zonă roşie. Ce s-a întâmplat de botoşănenii au redevenit atât de mari simpatizanţi ai PSD?
  -   De 25 de ani toți cei ce au fost la butoane, cum se spune, au venit la Botoșani doar după voturi, promisiunile și le-au uitat a doua zi după fiecare rând de alegeri. In ultima lună, aproape în fiecare dimineață ne trezim și suntem copleșiți de breaking news-uri politice din care aflăm că Guvernul a deschis robinetul cadourilor electorale pentru aproape toate categoriile sociale: de la pensionari la copii, de la salariații din sistemul sanitar la profesori, până și primarii PSD au primit proiecte gata semnate. De fapt, asistăm la o politică a dezmațului bugetar și  multe din aceste promisiuni nu vor putea fi onorate. Iar cele pe care vor fi materializate, vor îndatora viitorul nostru economic pentru mulți ani. Din păcate nu numai botoșănenii, ci și mulți alți alegatori, au căzut in capcana figurii senine și aparent sigure afișate de Victor Ponta, în fapt un personaj mincinos și pervers, foarte priceput în arta manipulării fără jenă.

"Am văzut în seara alegerilor ce mândri ne-au făcut în Europa de faptul că suntem români"

  -  Strict matematic, ţinând cont de anunţurile făcute de candidaţii care au ieşit din cursă după turul I, Victor Ponta ar trebui să câştige prezidenţialele beneficiind de sprijinul lui Tăriceanu, Vadim, Diaconescu şi Kelemen. Ce mai poate fi făcut?   
 -   Se spune că ”politica este arta compromisului” iar Victor Ponta a transformat compromisul în mod de viaţă. Pe zi ce trece,  nu ne demonstrează decât că este capabil de absolut orice pentru a câștiga fotoliul de la Cotroceni.  Cunoaștem directia antieuropeana asumată de PSD, cu sloganuri de gen „nu vrem să primim ordine din afară, știm noi mai bine ce să facem”, folosind un discurs de tip PRM cu ,,mândria de a fi român”. Am văzut în seara alegerilor ce mândri ne-au făcut în Europa de faptul că suntem români. Nu mă miră atitudinea lui Tăriceanu, un liberal botezat în marxism-leninism, care se gudură în fața lui Ponta ca un cățel ce așteaptă o bucățică de ceva.
CITEŞTE ŞI:
Jurnal de candidată despre tineretul abandonat : Să plece sau să rămână?
Cât despre Domnu’ Dan, probabil că vrea să il invețe pe Victor Ponta sa guverneze ,,senzațional”. Kelemen Hunor  a transmis alegătorilor de etnie maghiară mesajul de a vota după conștiință, dar a mai spus că nu poate sta la aceeași masă cu PSD și PRM nici măcar câteva zile până la alegeri. Ceea ce nu este luat in calculul strict matematic este conștiința și demnitatea celor ce le-au fost tranzacționate voturile. A membrilor PRL - care mai sunt liberali, a membrilor PRM - care urăsc mafia și corupția și a membrilor PPDD - care mai sunt încă impotriva „ciocoilor,,
 -   Este diferenţa de 10% una surmontabilă? Ce speranţe mai aveţi de la turul al doilea? 
  -  Ne punem speranța în primul rând in tineri, care vor o țară în care să-și dorească să trăiască, în voința românilor de a se revolta și a spune: '25 de ani e prea mult, timpul nu mai are răbdare.  Ne punem speranța in oamenii liberi și tăcuți, dezamăgiți de clasa mirela sauca politică de 25 de ani și pe care nu am reușit să-i mobilizăm la vot in primul tur. Există oameni nehotărâți, care s-au săturat de promisiuni nerespectate și vor să trăiască într-o țară civilizată. Lor ne adresăm, spunându-le că România riscă să sfârșească în mâinile unui om care nu are nimic de-a face cu interesul național. În mâinile apărătorului corupților și penalilor care au furat țara aceasta. Ne adresăm de asemeni tuturor aleșilor locali cerându-le să își apere comunitățile de politica anti-europeană a PSD, care va lovi în primul rând în viața oamenilor care i-au ales. Acțiunile și politica duse de Victor Ponta arată că nu îndrăgește partenerii europeni, în schimb este foarte apropiat de prietenii săi ruși si chinezi. Practic, pe 16 noiembrie, avem de ales între a trăi în Uniunea Europeană și a ieși în afara ei. Nu vreau sa-mi imaginez cum ar arăta România în afara UE guvernată de PSD. Cum ar arăta o Românie fără DNA, ANI, fără fonduri pentru proiecte europene și subvenții agricole, fără locuri de muncă în străinătate? Ar fi o țară uitată și izolată. Ar fi o țară fără justiție, în care şefii PSD și-ar face de cap nestingheriți.

"Știm cu toții cât de greu se obțin voturile de dreapta în acest județ. Especificul locului și nu din cauză că liderii politici de dreapta deaici sunt nepricepuți, leneși sau trădători"

 -  Vor apărea sancţiuni la nivel politic, vor cădea la Botoşani capete după scorul dezastruos obţinut de Klaus Iohannis în judeţ?
 -    In acest moment suntem preocupați de ce putem face pentru ca în turul doi să obținem un rezultat mai bun. Trebuie să evaluăm cu realism situația de fapt și să vedem ce oportunitați de îmbunătățire a scorului avem. Cu siguranță vom face o analiză obiectivă a activitații noastre, și sunt convinsă că fiecare dintre noi, cei din conducerea PNL,vom începe cu un exerciţiu de exigenţă proprie. Eu personal, consider că rezultatul votului, indiferent care va fi, trebuie să constituie pentru organizația noastră un punct de plecare, un moment de evaluare reală a resurselor și a potențialului nostru. Cât privește  sancțiunile si căderile de capete, este prematur să vorbim de așa ceva. Trebuie în primul rând să știm dacă e vorba de o vinovăție a cuiva. Știm cu toții cât de greu se obțin voturile de dreaptă în acest județ. E specificul locului și nu din cauză că liderii politici de dreapta de aici sunt nepricepuți, leneși sau trădători.
 -  Este pusă în pericol fuziunea PNL – PDL de un posibil eşec la prezidenţiale?
  -    Exclus. Tribunalul Bucureşti a admis, luni 03.11.2014  cererea privind fuziunea prin contopire a Partidului Naţional Liberal cu Partidul Democrat Liberal, noua formaţiune urmând să se numească PNL. Prin aceeaşi decizie s-a dispus şi radierea celor două partide politice care au fuzionat, respectiv a PDL şi a PNL, din Registrul special. Acum suntem în perioada celor zece zile în care decizia poate fi contestată, urmând ca apoi hotărârea să rămână definitivă.
  - Ce așteptări aveți de la aceste alegeri?
 -  Mi-aș dori ca, la aflarea rezultatelor acestor alegeri, să nu fiu nevoită să dau ceasul înapoi cu 25 de ani!
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Roman are doctoriţă în biologie şefă la tineret – FOTOGALERIE
Loading...
loading...
Fiecare cu laudatori ei ,sa nu se faca o cinfuzie intre socetatea civica apolitica si socetate din care face parte doamna ,o organizatie mai mult a partid care a facut si face parte din PNL inclusiv acele campani de caritate organizate de doamnele respective dar tot sub sigla PNL oare cele actiuni de caritate sun incluse in campania mascata a PNL . Incercam sa ascundem multe dar astai rolul aceste organizati din structura de baza a PNL.
8 noiembrie 2015, 16:06
Sergiule, titlul este despre Tariceanu iar in interviu se vorbeste despre Iohanis! Nu crezi ca ai pus un titlu care il dezavantajeaza pe Iohanis? Oare intamplator?!
16 noiembrie 2014, 07:05
Dragii mosului, "arta compromisului" este una, iar "compromiterea" este o alta poveste. Desi ajung sa sune amandoua la fel, una este "compromis" (a cadea la pace) si alta este "compromitere" (a-ti vinde, in vreun fel, sufletul). Apoi, Tariceanu nu a fost de partea democratiei niciodata. La noi, stanga si dreapta nu sunt deocamdata situari de o parte sau de alta a "caii de mijloc" ci de partea democratiei sau de partea lipsei de democratie. Unica varianta care este deasupra liniei de plutire, este varianta Udrea. Toate celelalte 13 (cate au fost in cursa, ne duc spre fundul prapastiei, doar gradul pantei fiind diferit.
15 noiembrie 2014, 18:50
Bravo Mirela!Felicitări!La discurs,dai clasă la toţi politicienii din Botoşani!Succes în continuare,te susţin!
14 noiembrie 2014, 18:18
Ce frumos scrieti in "Despre noi"!Matracuca asta, fiica de primar comunist a vrut ea sa fie deputat,apoi a scos-o in fata pe fii-sa la europarlamentare,iar acum isi da cu parerea despre politica de dreapta.Luati publicitate de la Five Continents a lui Tonino Boldea,neam cu barbatul ei si de aceea nu indrazniti sa publicati comentariile care ar leza-o pe cucoana!
14 noiembrie 2014, 17:27
Sergiule nu pre esti o.k! Nu publici toate comentariile,oare de ce?
14 noiembrie 2014, 15:37
asta s-a bagat in politica ptr. ca Saveniul e un oras prea mic si nu avea unde defila in pantofii ei cu toc cui.Felicitari pentru ce?Ce-a facut,concret in afara de a-si aduce fata in partid,tot sefa desigur.Fa mata politica ACL-ului la Saveni impreuna cu Roxana sa vedem cat obtineti.
14 noiembrie 2014, 15:35
Doamne fereste de leprele psd-iste!
14 noiembrie 2014, 14:15
Daca,fereasca Dumnezeu,castiga Iohannis trebuie sa dam ceasul numai cu 10(zece)ani in urma.Adica sa incepem epoca Basescu 2,cu Predoiu.MRU,Videanu ,Udrea,Berceanu,Boagiu,Macovei si,cireasa de pe t ort-Lazlo Tokes.Sinistra perspectiva.DOAMNE,OCROTESTE-I PE ROMANI !
14 noiembrie 2014, 13:06
Mirela esti super,femeie de femeie!
14 noiembrie 2014, 11:19
48 ani,fara vicii,cunostinte cont. primara si gestiuni,permis categ. ''b' din 1993,caut loc munca,ofer seriozitate maxima,tel.0749416825(locuiesc in BOTOSANI)
14 noiembrie 2014, 11:04
Loading...
Sondaj
Cine se face vinovat de explozia din strada Primăverii?
Proprietarul apartamentului
Furnizorul de gaz
Autoritățile
Firma care lucra în bloc la instalație
Altcineva
Declaraţia zilei
”Eu știu că inclusiv presa locală a redat corect această situație de fapt, au apreciat că nu un număr cât mai mare de sancțiuni ar fi liniștit scandalurile existente între cele două familii. Nu cred că asta se dorește în ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.5990 lei
USD
Dolarul SUA
3.8373 lei
CHF
Francul elveţian
3.9823 lei
GBP
Lira sterlină
5.1814 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4371 lei
XAU
Gramul de aur
161.4201 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2181 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4858 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0690 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1272 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1761 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6180 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11 o C
Dorohoi
11 o C
Bucecea
11 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
11 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.