Ştiri
Pe ei îi vedem?! 30 de copii învață în fostă discotecă, se spală în găleți și folosesc WC-uri de șantier - FOTO

Peste 30 de copiii din satul Codreni, judeţul Botoşani, învaţă într-o şcoală improvizată într-un cămin cultural. În locul unde se făceau nunţi şi discoteci au fost amenajate săli de clase. Elevii nu au apă deloc, iar şcoala dispune doar de toalete ca pe şantier.

Într-un loc în care se făceau odată nunţi şi discoteci, astăzi învaţă elevii de ciclul primar. Se întâmplă în satul Codreni, judeţul Botoşani, acolo unde de aproape 9 ani, sătenii aşteaptă construirea unei şcoli noi.

 

Lucrările la noua şcoală au început în anul 2008, dar s-au împotmolit după ce Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave privind finanţarea şi execuţia lucrării.   

 

În aceste condiţii, căminul cultural din centrul satului, a fost reamenajat şi transformat în şcoală. Aici învaţă elevi din ciclul primar dar şi preşcolari. Condiţiile în care se desfăşoară orele de curs sunt însă de ev mediu. Şcoala improvizată nu are apă curentă, toalete în interiorul clădirii şi nici avize de funcţionare din partea DSP şi ISU.

 

Totodată grupele de elevi pe diferite niveluri sunt obligate să înveţe în aceeaşi sală de clasă. Chiar şi în aceste condiţii de la deschiderea anului şcolar nu au lipsit însă primarul, directorul şi preotul.  

 

În satul Codreni, comuna Mileanca, judeţul Botoşani, sunt înscrişi la şcoală în jur de 60 de copiii. Jumătate dintre aceştia sunt preşcolari sau elevi de ciclul primar. Ceilalţi sunt elevi de ciclul gimnazial. Până în acest an şcolar, toţi învăţăceii împărţeau un fost cămin cultural, transformat în şcoală încă din anul 2009.

 

Odată cu noul an şcolar, elevii de gimnaziu, cei care învăţau de după-amiază în căminul cultural, au fost mutaţi la şcoala din satul vecin. Se trezesc la 6.00 dimineaţa şi pleacă cu microbuzul şcolar la Mileanca. La şcoala improvizată din Codreni au mai rămas puştii din clasele I-IV dar şi preşcolari. Adică în total 30 de copii, care sunt nevoiţi să înveţe într-un fost cămin cultural. Nu au apă curentă şi se spală pe mâini în găleţi cărate de învăţătoare şi educatoare de la fântânile satului. Când au nevoie la toaletă, micuţii se duc în spatele căminului cultural la nişte toalete ecologice, modulare, folosite în general pe şantiere. 

 

”Sunt nişte condiţii materiale foarte grele. Pe lângă lipsa apei, avem o mare problemă cu materialele didactice. Noi învăţătoarele am adus totul de acasă”,

spune o învăţătoare la Şcoala numărul 1 din Codreni.

 

Mai mult decât atât elevi de niveluri diferite sunt obligaţi să împartă aceeaşi sală de clasă. De exemplu elevii de clasa II învaţă în acelaşi loc cu cei de clasa IV a, iar învăţătoarele trebuie să le predea în acelaşi timp.  

 

Jonglerii cu banii de la Guvern  

 

Propriu-zis la Codreni, elevii ar fi trebuit să înveţe într-o şcoală nouă, încă din anul 2009, exact din perioada în care au fost mutaţi în căminul cultural. De altfel din anul 2008, Şcoala 1 Mileanca, de care aparţine Şcoala din Codreni în colaborare cu Primaria Mileanca, comuna în care se află respectivul sat, au dărâmat vechea şcoală a satului şi s-au apucat de una nouă, cu bani obţinuţi de la Guvern.

 

Lucrările au început şi timp de un an chiar s-a ridicat o bună parte a şcolii. În anul 2009, lucrările au fost sistate. Mai precis în acelaşi an, un control al Curţii de Conturi scotea la iveală grave nereguli.

 

A descoperit însă la aceea vreme Curtea de Conturi, lucrări neexecutate dar plătite, în special la acoperiş şi finisaje. Şcoala a fost pusă să dea banii înapoi. Dar de unde ? Constructorul a intrat în faliment şi de la el nu mai puteau fi recuperaţi banii.

 

Fostul primar din Mileanca a fost dat şi el în judecată, dar aşteptăm ca justiţia să-şi urmeze cursul.

 

”Am fost blocaţi cu această investiţie fiindcă până la stingerea litigiului, nu puteam primi niciun ban”,

spune Alexandru Azamfirei, primarul din Mileanca.

 

El spune că a găsit însă o soluţie, abia pentru la anul. Mai precis a reuşit să obţină fonduri prin PNDL pentru a termina şcoala din Codreni.  

 

”Vreau să fiu doctoriţă”  

 

Chiar şi în aceste condiţii de ev mediu, copiii de la Codreni nu şi-au pierdut speranţa. În mare parte mai ales datorită învăţătorilor şi educatorilor de la ţară. Cei mai mulţi reuşesc să improvizeze şi să îi bucure pe copiii cu ce au la dispoziţiei.

 

”Aici există doar vocaţie. Nimeni nu vine aici pentru funcţii sau bani. Că nu sunt. Aici doar iubirea pentru copii şi meserie te ţine. Sunt ca şi copiii noştri”,

spune învăţătoarea din Codreni.

 

Iar rezultatele şcolare confirmă această realitate. Şcolarii din Codreni au rezultate bune la învăţătură şi majoritatea pleacă la liceele din oraş. De mici, chiar şi în clasele fără apă şi toalete de la căminul cultural, visează.

 

”Eu vreau să fiu doctoriţă. Imi place să fac consultaţii”, spune o copilă de clasa a II a de la Codreni.

 

Un alt micuţ îşi doreşte să fie bucătar, un altul poliţist, profesor de matematică sau medic veterinar.

 

”Copilul meu vreau să facă şcoală. Sunt cuminţi şi buni. Merită să fie şi ei băgaţi în seamă. Şi noi suntem din ţara asta”,

spune mama unui copil de clasa a IV a de la Codreni. 

 

(Sursa – Adevărul)

Școala din căminul cultural, grădinița din dormitor, toaleta ”accesul interzis” - adevărata față a învățământului botoșănean

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Loading...
loading...
Aici oare de ce nau cadicsit sa se deplaseze mai mari judetului pentru a fi alaturi de acesti copii la deschiderea anului scolar , oare de ce nau fost prezenti ,cred ca ar trebui sa faceti o radiografie legat de situatia scolilor din judet identica cum faceati o data cu casele mai bine zis vilele mai marilor judetului . Si atunci poate se va vedea adevarata fata a sistemului de invatamant si dotarile la nivelu judetului nostru drag.
13 septembrie 2017, 09:15
Copiii aceia macar sunt de la tara ,dar ce sa mai zicem de copiii nostri din municipiul Botosani care stam la case si care au aceleasi conditii cu wc in spatele casei cu toate ca pe timpul lui Sorescu s au primit bani de la UE pt canalizare dar s a pus pe la tara in loc sa se puna in oras.
12 septembrie 2017, 17:34
Loading...
Sondaj
Cine se face vinovat de explozia din strada Primăverii?
Proprietarul apartamentului
Furnizorul de gaz
Autoritățile
Firma care lucra în bloc la instalație
Altcineva
Declaraţia zilei
”Eu știu că inclusiv presa locală a redat corect această situație de fapt, au apreciat că nu un număr cât mai mare de sancțiuni ar fi liniștit scandalurile existente între cele două familii. Nu cred că asta se dorește în ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.5990 lei
USD
Dolarul SUA
3.8373 lei
CHF
Francul elveţian
3.9823 lei
GBP
Lira sterlină
5.1814 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4371 lei
XAU
Gramul de aur
161.4201 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2181 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4858 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0690 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1272 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1761 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6180 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10 o C
Dorohoi
10 o C
Bucecea
10 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
10 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.