Ancheta săptămânii
500 de hectare de teren concesionate unei asociaţii care nu există

Nu, nu este vorba de o glumă, ci de o adevărată „performanţă” realizată de Primăria Tudora. Administraţia comunei a reuşit să dea cea mai mare parte a islazului comunal unei asociaţii care, juridic vorbind, la data la care a fost desemnată cîştigătoare a licitaţiei nu exista. Asta nu i-a oprit însă pe aleşii locali şi funcţionarii din localitate să îi concesioneze 536 de hectare. Şi nu pe un an sau doi, ci pe un deceniu.

Teren agricol

O asociaţie ia aproape tot islazul pe un deceniu

Conform unui ordin comun semnat anul trecut de miniştrii agriculturii şi administraţiei, consiliile locale nu mai au dreptul să administreze singure pajiştile, ci trebuie să le concesioneze unor asociaţii ale crescătorilor de animale „legal constituite”. În acelaşi normativ este specificat că aceste contracte se încheie „în conformitate cu prevederile ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică” şi că procedura de concesionare trebuie demarată pînă cel tîrziu la data de 1 februarie. Cu ceva întîrziere, administraţia locală din Tudora a purces la aplicarea ordinului. 8 iunie a fost data limită de depunere a ofertelor de către asociaţiile crescătorilor de animale şi persoanele fizice autorizate, iar două zile mai tîrziu a avut loc şi licitaţia. Marea cîştigătoare a fost Asociaţia Tudoreanca. Aceasta a primit nici mai mult, nici mai puţin de 536 de hectare din cele 577,09 scoase la licitaţie. O licitaţie în adevăratul sens al cuvîntului nu a avut loc. Şi asta pentru că „Tudoreanca” nu a avut practic contracandidat pe suprafeţele vizate. Doar alte 26 de hectare au revenit persoanelor fizice Dumitru şi Sebastian Şarpe (tată şi fiu), iar restul a rămas la dispoziţia Consiliului Local. În acest condiţii asociaţia care pe 10 iunie nu prea era asociaţie a concesionat terenurile la preţul de pornire a licitaţiei, cel stabilit de evaluator, adică 88 lei/ha/an.

Asociaţia nu exista însă la data licitaţiei

Toate bune şi frumoase numai că ONG-ul căruia i s-a dat aproape tot islazul comunal nu exista la data care a avut loc licitaţia. Pentru ca asociaţia să poate fiinţa din punct de vedere juridic era necesar ca Judecătoria Botoşani să emită o hotărîre în acest sens, lucru care nu s-a întîmplat pînă la data la care a avut loc licitaţia. Potrivit paginii oficiale de web a Judecătoriei (http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=193&d=MTkzMDAwMDAwMDAwNjEyMzc* ) abia pe 3 iunie s-a depus cererea de constituire a aosciaţiei. C.DeghelutaLa primul termen dat, 10 iunie, s-a decis să se trimită adresă reprezentantului legal „prin care i se va solicita să îndeplinească neregularităţile constatate”. Aşadar, este mai mult decît clar că pe 10 iunie, cînd a avut loc licitaţia, juridic vorbind asociaţia nu exista. Din acelaşi site reiese că solicitarea a fost admisă abia pe 18 iunie. „Cînd s-a ţinut licitaţia  ei nu aveau toate actele”, a afirmat Constantin Degheluţă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine, Caprine şi Bovine „Fratelli Degheluţă”. Acesta susţine că, anterior, Primăria Tudora întîrziase procedurile de concesionare a islazului tocmai pentru a mai da un răgaz celor de la „Tudoreanca”. „Neieşind documentele de la Asociaţia Tudoreanca, au mai amînat cu o lună de zile. Normal, licitaţia trebuia să fie pe 10 mai”, ne-a declarat Constantin Degheluţă (foto dreapta). Mai mult, acestuia i s-ar fi blocat accesul la licitaţie pentru a nu încurca treburile. El spune că a cumpărat caietul de sarcini de 100 de lei, a plătit 200 de lei pentru înscrierea la licitaţie, însă nu i s-a permis participarea pe motiv că ar avea datorii la bugetul local. Debitele, susţine Degheluţă, erau însă înregistrate ca persoană fizică, nu pe asociaţie. „Nu are a face asociaţia cu impozitul”, spune preşedintele Asociaţiei Fratelli.

Plîngere penală împotriva şefilor Primăriei şi a unor consilieri locali

Ca atare, „Fratelii Degheluţă” a depus o sesizare la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Botoşani. În aceasta se solicită efectuarea de cercetări faţă de primarul Aurel Lesuc, viceprimarul Constantin Agheorghiesei, secretarul Constantin Niţă şi alţi consilieri locali sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de fals, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu pentru că „au atribuit spre concesiune imaş unei persoane juridice care nici măcar nu era legal înfiinţată la data cînd a primit teren”. În plîngere se arată că asociaţia în cauză a solicitat Judecătoriei Botoşani acordarea personalităţii juridice prin dosarul 8580/193/2010, că primul termen fixat a fost 10 iunie (ziua cînd a avut loc licitaţia, expirase deci deja termenul limită de depunere a ofertelor), iar cel de al doilea pe 18 iunie.  „Consiliul Local Tudora nu numai că a admis ca la licitaţie să participe o persoană juridică care era în curs de constituire doar, nefiind înfiinţată, ci a şi declarat cîştigătoare a licitaţiei Asociaţia Crescătorilor de Animale Tudoreanca. Mai mult, reprezentanţii acestei asociaţii au solicitat diverse sume de bani de la cetăţenii comunei Tudora, înscriindu-i în asociaţia care practic nu exista, le-au eliberat şi diverse adeverinţe sau chitanţe”, se mai arată în sesizarea făcută procurorilor botoşăneni.

Concesionarea, operă comună a viceprimarului şi a unor consilieri

Primarul Aurel Lesuc susţine că nu s-a ocupat de concesionarea islazului şi că l-a desemnat pe viceprimar să coordoneze această activitate. Constantin Agheorghiesei a fost preşedinte al comisiei de licitaţie, din care au mai făcut parte trei consilieri locali, secretarul comunei şi un referent din cadrul Primăriei. C.AgheorghieseiPotrivit viceprimarului, „Tudoreanca” ar fi fost acceptată la licitaţie în baza unei încheieri de autentificare emisă de notarul public Reta Aniţei. El a recunoscut însă că asociaţia nu avea cod fiscal, iar cînd i-am solicitat să ne arate hotărîrea Judecătoriei de înfiinţare a asociaţiei nu ne-a putut-o prezenta. „Marea majoritate a crescătorilor de animale s-au constituit într-o asociaţie, Tudoreanca. Nu puteam să mă opun voinţei acestor oameni”, ne-a declarat viceprimarul Agheorghiesei (foto stînga). Conform acestuia, „Tudoreanca” ar avea 174 de membri fondatori, cu peste 2.500 de ovine, bovine şi caprine şi, cum suprafeţele de teren se dau în funcţie de numărul animalelor, astfel asociaţia ar fi ajuns să concesioneze marea parte a terenului scos la licitaţie. Viceprimarul crede că, la mijloc, este vorba de o răzbunare a celor de la „Fratelli Degheluţă”. „Ei au încercat să depună o cerere, dar nu ştiu unde au depus-o. Au venit la mine cu un dosar, nu era complet şi le-am spus să mai aducă certificat de atestare fiscală şi i-am spus să se ducă jos şi să plătească cererea. La data de 10 iunie nu au depus cerere. Eu ce să îi fac?”, a mai arătat viceprimarul de Tudora.

Preşedintele „Tudoreanca” vine de la APIA

Preşedinte al Asociaţiei Tudoreanca şi cel care a depus actele la Judecătorie pentru înfiinţare este un angajat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), instituţie de la care ONG-ul ar urma să beneficieze de subvenţii importante după concesionarea terenului. Se numeşte Mihai Pietria şi susţine că asociaţia a primit avizul Camerei Agricole Judeţene (CAJ) ca să participe la licitaţie şi că a funcţionat în baza unei hotărîri a adunării generale a acţionarilor. M.PietriaÎn ordinul comun semnat de cei doi miniştri nu se aminteşte nicăieri de faptul că participarea la licitaţie s-ar face în baza unei adeverinţe, autorizaţii, aviz sau a unui alt act de acest gen emis de CAJ. „Nu pot să vă spun exact, este făcută de dl.Dănilă la Camera Agricolă”, ne-a spus Mihai Pietria (foto dreapta), care susţine însă că şeful CAJ i-a dat asigurări că în baza documentului pe care i l-a eliberat poate participa la licitaţie. Gheorghe Dănilă, membru PNL, este director la CAJ şi împreună cu deputatul liberal Florin Ţurcanu, membru al comisiei de agricultură a camerei inferioare a Legislativului, cu sprijinul căruia a dobîndit funcţia, a participat în luna mai la o întîlnire cu crescătorii de animale din Tudora, unde au militat pentru înfiinţarea asociaţiei. „Oamenii m-au rugat, mi-au spus că dumneata umbli la oraş şi ştii, te rog reprezintă-ne interesele să o facem asociaţie juridică”, ne-a declarat Mihai Pietria. Nici acesta nu ne-a putut prezenta însă hotărîrea Judecătoriei Botoşani privind înfiinţarea asociaţiei. El a recunoscut însă că abia pe 18 iunie, adică la mai bine la o săptămînă după ce „Tudoreanca” primise deja peste 500 de hectare, Judecătoria Botoşani i-a admis cererea de înfiinţare a asociaţiei. Mihai Pietria susţine că s-a încercat depunerea tuturor actelor în termen, dar că, oarecum suspect, Judecătoria Botoşani ar tot fi amînat emiterea hotărîrii.

Circa 50.000 de lei anual ar urma să primească Asociaţia Tudoreanca subvenţie tocmai de la APIA pentru terenul concesionat de la Primărie. Aurel LesucÎn afară de aceasta, alţi bani vor fi primiţi însă de fermieri pentru animale. „Au fost probabil probleme între cei care au participat la licitaţie pentru că fiecare vroia imaşul cel mai bun şi suprafaţa cea mai mare”, crede însă primarul Aurel Lesuc (foto stînga) despre toate cele relatate.

Primărie recidivistă

Primăria Tudora nu se află însă la prima ispravă. După cum v-am informat la o ediţie precedentă „Ancheta Săptămînii” (http://www.botosaneanul.ro/ancheta-saptamanii/penal-cu-4-tone-de-benzin-pahare-de-uic/) numai anul trecut instituţia a consumat aproape patru tone de benzină, zeci de kilograme de detergent, zeci de litri de antigel, 600 de kilograme de sare fină şi a mai găsit şi ceva bani pentru, de exemplu, seturi de pahare de ţuică şi vin. Totul s-a achiziţionat din banii contribuabilului, iar de ciudatele cumpărături s-a interesat inclusiv Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, care a deschis o anchetă şi un dosar pe numele primarului Aurel Lesuc sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Dacă şi licitaţia cu năbădăi se lasă cu un nou dosar urmează să vedem.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
domnu vasile mocanu ai uitat sa spui ca toporascu este nasul fiicei lui primaru de la vorona , dar primaru lesuc cu primaru stefan sunt doi vechi informatori ai securitatii
25 august 2010, 23:17
Primărie penală cu detergent, pahare de ţuică şi 4 tone de benzinăAproape patru tone de benzină, zeci de kilograme de detergent, zeci de litri de antigel, 600 de kilograme de sare fină, dar şi seturi de pahare de ţuică şi vin, acestea sunt doar cîteva dintre cumpărăturile efectuate anul trecut de o primărie din judeţul Botoşani. Totul s-a achiziţionat din banii contribuabilului, bineînţeles. Şi nu este vorba de o primărie de municipiu şi nici măcar de una de oraş.Zeci de kilograme de detergent într-o primărie fără maşină de spălatPe astfel de bunuri a dat anul trecut bani Primăria Tudora. După ce prin 2007 comuna şi-a făcut un sediu nou de vreo 900.000 de lei, anul trecut s-au luat o sumedenie de lucruri. Unele ori nu au nici o legătură cu administraţia publică locală, ori au fost în cantităţi industriale. Din prima categorie face parte … detergentul. 48 de cutii de detergent a cumpărat Primăria Tudora în 2009, de la Dero Surf şi pînă la Ariel sau Dero Automat în condiţiile în care instituţia nu deţine vreun serviciu public de asistenţă socială sau vreo cantină care să necesite un asemenea consum. Mai mult, Primăria nu are nici măcar o singură maşină de spălat, fie ea automată sau neautomată. Cu toate acestea, a consumat, în medie, cîte patru kilograme de detergent pe lună.1000 de coli pe ziNici mai mult, nici mai puţin de 536 de topuri de hîrtie pentru copiator au fost achiziţionate tot anul trecut de către Primăria Tudora. Dacă scădem cele aproximativ 100 de zile libere reiese că în fiecare zi lucrătoare s-au consumat cîte două topuri, adică 1.000 de coli. În afară de acestea, s-au mai cumpărat însă alte cinci topuri de hîrtie de scrie şi 18 bucăţi de hîrtie cerată. Cînd am întrebat la Primărie despre acest consum uriaş ni s-a spus că, de fapt, nu s-a folosit întreaga cantitate anul trecut şi la 31 decembrie mai erau vreo 200 de topuri pe stoc. Am cerut să vedem stocurile, însă ni s-a răspuns că, între timp … s-au consumat şi acestea.Aproape 4 tone de benzină şi zeci de litri de uleiAdministraţia din Tudora are în proprietate două automobile tip Dacia 1310. Cît s-a putut consuma cu acestea anul trecut întrece aproape orice imaginaţie. În primul rînd trebuie spus că, practic, doar un singur automobil este funcţional. Săptămîna trecută, cînd ne-am deplasat în comună, una dintre maşini zăcea pe pană în curtea Primăriei şi începea să intre în pămînt de cînd nu mai fusese pornită. Şi oameni din comună ne-au spus că, de fapt, una singură circulă. Ei bine, anul trecut instituţia a cumpărat nici mai mult, nici mai puţin de 3.847 de litri de benzină pentru care s-au plătit 13.123 de lei. Interesant este faptul că, de exemplu, într-o singură zi, pe 23 octombrie, s-a emis o factură pentru 573 litri de benzină, ceea ce reprezintă capacitatea a mai bine de 10 rezervoare de automobile Dacia. Dar acesta nu e decît începutul. Maşina sau maşinile în cauză par să fie un adevărat sac fără fund. 56 de litri de ulei de motor s-au plătit anul trecut. Conform inventarului realizat la comună, s-a schimbat uleiul pe 1 aprilie, pe 13 aprilie, pe 25 mai, pe 16 iunie, pe 24 septembrie, pe 29 septembrie, pe 23 octombrie, pe 14 noiembrie, pe 24 noiembrie. Cîteodată s-au plătit şi cîte şapte sau opt litri de ulei, cantităţi despre care cu greu se poate pricepe în ce motor au încăput.25 litri de antigel şi 14 curele de ventilator într-un anŞi mai multe semne de întrebare îl ridică antigelul. În acelaşi an instituţia a achiziţionat 25 de litri dintr-un astfel de produs în condiţiile în care, lucru ştiut de toată lumea, într-un anotimp rece, un autoturism consumă maximă 1-2 de litri de antigel. Dar asta nu e tot. Nici mai mult şi nici mai puţin de 14 bucăţi de curele de ventilator au fost cumpărate anul trecut de administraţia din Tudora, deşi o astfel de piesă ţine în mod normal zeci de mii de kilometri. Printre altele, „parcul auto” de la Tudora a mai înghiţit anul trecut 8 litri de lichid de frînă, două bucăţi pivot interior, un filtru de ulei, opt bucăţi bujii, patru seturi plăcuţe frînă, patru bucşe, un buşon rezervor, o bieletă, un ferodou, două cabluri de ambreiaj, încă un set de bujii, un tampon motor, două termostate, două bucăţi furtun frînă, un spray pornire, o elice ventilator, o pompă benzină, două macarale portiere, o planetară, un disc frînă, două anvelope, o triplă spate.Primăria mai are însă şi un tractor. 86 litri de ulei şi 1.075 litri de motorină a consumat acesta anul trecut. Deşi cumpărat de nou, acesta a necesitat totuşi achiziţionarea unei „cupe trapezoidale terex” de peste 5.400 de lei.Ciment, gresie şi faianţă pentru un WC închis276 saci de ciment s-au achitat anul trecut de către instituţie. Potrivit reprezentanţilor acesteia, o parte din acesta a fost consumat la grupul sanitar din curtea căminului cultural. Acesta are patru WC-uri turceşti şi stă închis. Tot în acesta s-ar fi băgat 27 mp de faianţă şi 12 mp de gresie. Într-o singură zi din 2009 Primăria a cumpărat 110 DVDR, 100 CDR, care se adaugă unui număr de 145 de disckete.Administraţie cu pahare de ţuicăO mulţime dintre bunurile cumpărate anul trecut de instituţie nu par, cel puţin la prima vedere, să aibă vreo legătură cu administraţia publică locală. Printre altele, s-au cumpărat de la pahare de ţuică şi pînă la saci de aspirator. De asemenea, instituţia are asigurată paza, dar a dat bani şi pe un sistem de alarmă. Iată mai joc cîteva astfel de exemple.PRODUS BUCĂŢI PREŢSet pahare ţuică 3 22,4 leiSistem alarmă 1 2.496 leiSaci aspirator 20 94 leiProsop bucătărie 1 15 leiSpray camera 6 60 leiPronto spray 16 248 leiSare măruntă 600 kg 285,6 leiLampă halogen 4 159,9 leiBecuri 258 2.091,5 leiPentru aproape toate există o explicaţieToate aceste lucruri au ieşit la iveală în urma inventarului efectuat la nivelul instituţiei. Acesta a fost coordonat de viceprimar, care recunoaşte că unele lucruri l-au frapat şi pe el. „Asta chiar nu ştiu şi mie mi s-a părut mult”, a spus Constantin Agheorghiesei despre curele de frînă şi antigel. El crede însă că „ce aţi văzut acolo sunt anomalii” şi susţine că restul cheltuielilor sunt normale. Astfel, detergentul s-ar fi consumat pentru spălarea costumelor formaţiei populare. Primăria nu are maşină de spălat, aşa că s-a cumpărat detergent şi s-a dat unei femei din comună ca să cureţe „portul popular”. Benzină s-a consumat pentru că s-au făcut multe deplasări, inclusiv la Bucureşti, tractorul nu era dotat cu acea cupă trapezoidală cînd a fost luat de nou, ciment s-a folosit şi la alte lucrări din comună, iar Primăria are un oficiu unde sunt necesare pahare de vin şi ţuică. În fine, DVD-uri s-au trimis la Etno şi Favorit pentru a fi promovate formaţiile locale, iar sarea, deşi fină, ar fi fost folosită pentru material antiderapant.Anchetă de la PoliţieServiciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean deruleează în prezent o anchetă la Primăria Tudora. Dosarul a fost deschis pe numele prmarului Aurel Lesuc, dar s-a extins asupra mai multor angajaţi ai instituţiei. „Este în curs de cercetare sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, ne-a declarat inspector principal Daniela Darea, purtătorul de cuvînt al IPJ. Inventarul care a scos la iveală toată lucrurile menţionate a fost adoptat în luna ianuarie de Consiliul Local.Sergiu BĂLĂŞCĂUtrimite prin7:49 am Luni, 12 Aprilie, 201012 Comentarii la “Primărie penală cu detergent, pahare de ţuică şi 4 tone de benzină”unul spune:12 Aprilie, 2010 la 10:27 amOare se va lua ceva initiativa la nivel Judetean referitor la aceste abuzuri crase ??? ar fi foarte interesant sa ne tineti la curent cu aceste chestii, poate chiar sa se intensifice actiunea de investigare si la alte primarii , oare ce s-ar mai gasi ??? cred ca oamenii din Tudora nici nu au habar de aceste cheltuieli , tare ar fi sa apara si un scurt editorial pe hartie prin comunatudorean spune:14 Aprilie, 2010 la 12:02 pmNu cumva domnul deputat de Tudora Dan Popovici cunoate istoricul acestor cheltuieli? Tudora nu va merge inainte cu oameni mincinosi si fara scrupule precum cel dinainte mentionat. Din aceasta ancheta va reiesi adevarul, si anume ca toate aceste date au fost doar inventate de oameni cu o imaginatie bolnava si care nu au nimic in comun cu administratia comunei si nici cu mersul inainte al localitatii. Consiliul local are 9 consilieri (PDL + PNL) care impreuna cu viceprimarul C. Agheorghiesei trag satul in jos. Rusine lor! Dragi tudoreni cu bun simt, comentati spunand adevarul despre toata masina portocalie condusa de C. Cocoreanu & compani.alt tudorean spune:14 Aprilie, 2010 la 8:31 pmAr fi bine ca tudorenul de mai sus să ocupe toate funcţiile din comună: Primărie, Şcoală, Bancă, Dispensar, Poliţie pentru că oricum se pricepe la toate şi este tot timpul în miezul problemei fabricând tot felul de bombe pe care le palsează în locuri diferite şi pe care lacheii abia aşteptă să le pape şi să le ducă mai departe. Felicitări! Într-adevăr cu un astfel de tudorean, Tudora va face mulţi paşi îninte.CONSTIENT spune:14 Aprilie, 2010 la 8:53 pmtudoreanule,sigur nu esti tudorean daca incerci sa distragi atentia tudorenilor de la abuzurile ce se intampla in primaria Tudora.Sigur ca la baza afirmatiilor ziaristului stau niste documente oficiale.Mai lasati baietii aia pe care Ii tot pupati undeva in pace si consolati-va cu ideia ca viitorul este a lor si nu a unor intriganti si diversionisti ca tine.Si apropos nu va mai visati directoare de scoala ca nu a-ti contribuit cu nimic la bunul mers al scolii rtutoreani spune:14 Aprilie, 2010 la 9:32 pmputin cunoasteti ce se face la primarie,abuzuri:• Gardul din faţa primăriei a fost supra evaluat, a fost atribuit făra execuţie , licitaţie către S.C. Dioconstruct patronata de Ovidiu Daniliuc cu care primarul şi Dan Strachinariu, preşedintele PSD ,au inţelegeri vechi luând toate lucrările de pe raza comunei Tudora atât la primărie cât şi la şcoala sub supravegherea contabilei Dascălu Elena. Valoarea gardului pentru aproximativ 30 metri gard s-au plătit in 2008 suma de 450 milioane lei • În 2007-2008 primarul a făcut lucrări de pietruire a drumurilor comunale prin staful de companie Covrig Vasile şi Andone Dumitru cu care a contractat aprovizionarea şi transportul de piatră cu valori nelimitate fără ca aceştia să aibă balastiera în proprietate sau contract de materie primă. Aceştia aprovizionâdu-se de la diferite balastiere din zona la mica înţelegere prejudecând statul prin evitarea plăţii taxei aferente la Apele Române. Mai mult nu s-au facut recepţie pe drumurile publice, primarul şi contabila stabilind cu angajaţii din primărie pe care i-au obligat să semneze procesele verbale de recepţie făra a le da posibilitatea să vada locurile unde s-a administrat piatra, să cubeze cantităţile de piatră, recepţia efectuându-se dupa 3 luni de la administrare când nu se mai cunoşteau locurile unde a fost pusă piatra. Contabila a făcut plăţi lui Covrig Vasile adăugând în 2007-2008 cantităţi de piatra şi transport peste cele din procesele verbale de recepţie în schimbul comisioanelor de zeci de milioane lei. De obicei sumele oscilau între 30-50 milioane lei.• In 2009 a contractat ilegal lucrările de recepţie WC-camin cultural Tudora cu firma lui Dan Străchinariu, lucrare care a fost supra evaluată . primarul a delegat legal pe Dan Străchinariu să facă aprovizionare cu materiale de la firma MET-AXA BT fara a avea calitatea de gestionar al primăriei. Acesta din urmă a adus materiale noi pentru confecţionare uşi , geamuri metalice dar a folosit uşi vechi recondiţionate pe care probabil le-a schimbat de la locuinţa sa, le-a recondiţionat şi le-a folosit prejudecând bugetul local. Această acţiune s-a desfăşurat prin înţelegere primar-contabil-Dan Strachinariu.• S-a construit WC şcoala Tiberiu Crudu centru pentru care în 2007 s-a efectuat lucrare în valoare de 3 miliarde lei vechi. acest WC a rămas ca piesă de muzeu întrucât a fost amplasat în faţa şcolii cheltuindu-se bani de la bugetul local fără un scop anume de realizat.• În Capul Codrului s-a construit aducţiune de apă la care s-a investit sume mari de bani, dar acestea nu funcţionează întrucât apa nu este potabilă. Primarul a intervenit prin influenţele sale pentru a face această alimentare cu apă cu toate ca a fost informat ca apă nu este potabilă. Această investiţie a făcut-o doar pentru a-si câştiga voturi.• Contract cu -SABIS –pentru efectuarea contabilitatii la primarie 6000lei pe luna.• Trandafiri cumparati cu 250.000lei bucata-supraevaluataPRIMARIE PENALA, cu primar penal spune:14 Aprilie, 2010 la 9:52 pmputin se cunoaste despre abuzurile de la primarie,ex: Gardul din faţa primăriei a fost supra evaluat, a fost atribuit făra execuţie , licitaţie către S.C. Dioconstruct patronata de Ovidiu Daniliuc cu care primarul şi Dan Strachinariu, preşedintele PSD ,au inţelegeri vechi luând toate lucrările de pe raza comunei Tudora atât la primărie cât şi la şcoala sub supravegherea contabilei Dascălu Elena. Valoarea gardului pentru aproximativ 30 metri gard s-au plătit in 2008 suma de 450 milioane lei buzurile de la primarie; • În 2007-2008 primarul a făcut lucrări de pietruire a drumurilor comunale prin staful de companie Covrig Vasile şi Andone Dumitru cu care a contractat aprovizionarea şi transportul de piatră cu valori nelimitate fără ca aceştia să aibă balastiera în proprietate sau contract de materie primă. Aceştia aprovizionâdu-se de la diferite balastiere din zona la mica înţelegere prejudecând statul prin evitarea plăţii taxei aferente la Apele Române. Mai mult nu s-au facut recepţie pe drumurile publice, primarul şi contabila stabilind cu angajaţii din primărie pe care i-au obligat să semneze procesele verbale de recepţie făra a le da posibilitatea să vada locurile unde s-a administrat piatra, să cubeze cantităţile de piatră, recepţia efectuându-se dupa 3 luni de la administrare când nu se mai cunoşteau locurile unde a fost pusă piatra. Contabila a făcut plăţi lui Covrig Vasile adăugând în 2007-2008 cantităţi de piatra şi transport peste cele din procesele verbale de recepţie în schimbul comisioanelor de zeci de milioane lei. De obicei sumele oscilau între 30-50 milioane lei.• In 2009 a contractat ilegal lucrările de recepţie WC-camin cultural Tudora cu firma lui Dan Străchinariu, lucrare care a fost supra evaluată . primarul a delegat legal pe Dan Străchinariu să facă aprovizionare cu materiale de la firma MET-AXA BT fara a avea calitatea de gestionar al primăriei. Acesta din urmă a adus materiale noi pentru confecţionare uşi , geamuri metalice dar a folosit uşi vechi recondiţionate pe care probabil le-a schimbat de la locuinţa sa, le-a recondiţionat şi le-a folosit prejudecând bugetul local. Această acţiune s-a desfăşurat prin înţelegere primar-contabil-Dan Strachinariu.• Primarul a atribuit ilegal şi fără licitaţie lucrarea de construirea unei punţi(la Semian), tot lui dan Strachinariu pe care s-a plătit 470 milioane lei şi momentan pregătesc un aranjament pentru suplimentarea sumei de 170 milioane lei , sumă peste valoarea reală. Această lucrare s-a făcut şi fără respectarea proiectului sau acordului de modificare aprobat.Numai ca aprobarea asa numitii punti nu a fost propusa prin consiliul local si nu sa votat pentru investitii, mai mult ca sa achitat integral lucrarea, nu cea ce se spunea ca se da 30% si restul dupa receptiie • S-a construit WC şcoala Tiberiu Crudu centru pentru care în 2007 s-a efectuat lucrare în valoare de 3 miliarde lei vechi. acest WC a rămas ca piesă de muzeu întrucât a fost amplasat în faţa şcolii cheltuindu-se bani de la bugetul local fără un scop anume de realizat.• Cu aceeaşi firmă Dioconstruct s-a construit sediul primăriei cu subsol şi care datorită că nu s-a făcut izolaţia bună se infiltrează apă in subsol, cu toate că primarul a mai cheltuit sume importante pentru efectuarea de drenuri în jurul clădirii, acestea fiind făcute fără in studiu anume. Când ploua subsolul se umple cu apă. • Contabila împreuna cu omul de serviciu Covrig Dumitru au achiziţionat în numele primăriei benzină, motorină pe care au folosit-o în nume personal. Atât benzina cât şi motorina nu se justifică în consumul de la primărie,pe 2007,2008,2009• În Capul Codrului s-a construit aducţiune de apă la care s-a investit sume mari de bani, dar acestea nu funcţionează întrucât apa nu este potabilă. Primarul a intervenit prin influenţele sale pentru a face această alimentare cu apă cu toate ca a fost informat ca apă nu este potabilă. Această investiţie a făcut-o doar pentru a-si câştiga voturi.
25 august 2010, 23:07
Primărie penală cu detergent, pahare de ţuică şi 4 tone de benzinăAproape patru tone de benzină, zeci de kilograme de detergent, zeci de litri de antigel, 600 de kilograme de sare fină, dar şi seturi de pahare de ţuică şi vin, acestea sunt doar cîteva dintre cumpărăturile efectuate anul trecut de o primărie din judeţul Botoşani. Totul s-a achiziţionat din banii contribuabilului, bineînţeles. Şi nu este vorba de o primărie de municipiu şi nici măcar de una de oraş.Zeci de kilograme de detergent într-o primărie fără maşină de spălatPe astfel de bunuri a dat anul trecut bani Primăria Tudora. După ce prin 2007 comuna şi-a făcut un sediu nou de vreo 900.000 de lei, anul trecut s-au luat o sumedenie de lucruri. Unele ori nu au nici o legătură cu administraţia publică locală, ori au fost în cantităţi industriale. Din prima categorie face parte … detergentul. 48 de cutii de detergent a cumpărat Primăria Tudora în 2009, de la Dero Surf şi pînă la Ariel sau Dero Automat în condiţiile în care instituţia nu deţine vreun serviciu public de asistenţă socială sau vreo cantină care să necesite un asemenea consum. Mai mult, Primăria nu are nici măcar o singură maşină de spălat, fie ea automată sau neautomată. Cu toate acestea, a consumat, în medie, cîte patru kilograme de detergent pe lună.1000 de coli pe ziNici mai mult, nici mai puţin de 536 de topuri de hîrtie pentru copiator au fost achiziţionate tot anul trecut de către Primăria Tudora. Dacă scădem cele aproximativ 100 de zile libere reiese că în fiecare zi lucrătoare s-au consumat cîte două topuri, adică 1.000 de coli. În afară de acestea, s-au mai cumpărat însă alte cinci topuri de hîrtie de scrie şi 18 bucăţi de hîrtie cerată. Cînd am întrebat la Primărie despre acest consum uriaş ni s-a spus că, de fapt, nu s-a folosit întreaga cantitate anul trecut şi la 31 decembrie mai erau vreo 200 de topuri pe stoc. Am cerut să vedem stocurile, însă ni s-a răspuns că, între timp … s-au consumat şi acestea.Aproape 4 tone de benzină şi zeci de litri de uleiAdministraţia din Tudora are în proprietate două automobile tip Dacia 1310. Cît s-a putut consuma cu acestea anul trecut întrece aproape orice imaginaţie. În primul rînd trebuie spus că, practic, doar un singur automobil este funcţional. Săptămîna trecută, cînd ne-am deplasat în comună, una dintre maşini zăcea pe pană în curtea Primăriei şi începea să intre în pămînt de cînd nu mai fusese pornită. Şi oameni din comună ne-au spus că, de fapt, una singură circulă. Ei bine, anul trecut instituţia a cumpărat nici mai mult, nici mai puţin de 3.847 de litri de benzină pentru care s-au plătit 13.123 de lei. Interesant este faptul că, de exemplu, într-o singură zi, pe 23 octombrie, s-a emis o factură pentru 573 litri de benzină, ceea ce reprezintă capacitatea a mai bine de 10 rezervoare de automobile Dacia. Dar acesta nu e decît începutul. Maşina sau maşinile în cauză par să fie un adevărat sac fără fund. 56 de litri de ulei de motor s-au plătit anul trecut. Conform inventarului realizat la comună, s-a schimbat uleiul pe 1 aprilie, pe 13 aprilie, pe 25 mai, pe 16 iunie, pe 24 septembrie, pe 29 septembrie, pe 23 octombrie, pe 14 noiembrie, pe 24 noiembrie. Cîteodată s-au plătit şi cîte şapte sau opt litri de ulei, cantităţi despre care cu greu se poate pricepe în ce motor au încăput.25 litri de antigel şi 14 curele de ventilator într-un anŞi mai multe semne de întrebare îl ridică antigelul. În acelaşi an instituţia a achiziţionat 25 de litri dintr-un astfel de produs în condiţiile în care, lucru ştiut de toată lumea, într-un anotimp rece, un autoturism consumă maximă 1-2 de litri de antigel. Dar asta nu e tot. Nici mai mult şi nici mai puţin de 14 bucăţi de curele de ventilator au fost cumpărate anul trecut de administraţia din Tudora, deşi o astfel de piesă ţine în mod normal zeci de mii de kilometri. Printre altele, „parcul auto” de la Tudora a mai înghiţit anul trecut 8 litri de lichid de frînă, două bucăţi pivot interior, un filtru de ulei, opt bucăţi bujii, patru seturi plăcuţe frînă, patru bucşe, un buşon rezervor, o bieletă, un ferodou, două cabluri de ambreiaj, încă un set de bujii, un tampon motor, două termostate, două bucăţi furtun frînă, un spray pornire, o elice ventilator, o pompă benzină, două macarale portiere, o planetară, un disc frînă, două anvelope, o triplă spate.Primăria mai are însă şi un tractor. 86 litri de ulei şi 1.075 litri de motorină a consumat acesta anul trecut. Deşi cumpărat de nou, acesta a necesitat totuşi achiziţionarea unei „cupe trapezoidale terex” de peste 5.400 de lei.Ciment, gresie şi faianţă pentru un WC închis276 saci de ciment s-au achitat anul trecut de către instituţie. Potrivit reprezentanţilor acesteia, o parte din acesta a fost consumat la grupul sanitar din curtea căminului cultural. Acesta are patru WC-uri turceşti şi stă închis. Tot în acesta s-ar fi băgat 27 mp de faianţă şi 12 mp de gresie. Într-o singură zi din 2009 Primăria a cumpărat 110 DVDR, 100 CDR, care se adaugă unui număr de 145 de disckete.Administraţie cu pahare de ţuicăO mulţime dintre bunurile cumpărate anul trecut de instituţie nu par, cel puţin la prima vedere, să aibă vreo legătură cu administraţia publică locală. Printre altele, s-au cumpărat de la pahare de ţuică şi pînă la saci de aspirator. De asemenea, instituţia are asigurată paza, dar a dat bani şi pe un sistem de alarmă. Iată mai joc cîteva astfel de exemple.PRODUS BUCĂŢI PREŢSet pahare ţuică 3 22,4 leiSistem alarmă 1 2.496 leiSaci aspirator 20 94 leiProsop bucătărie 1 15 leiSpray camera 6 60 leiPronto spray 16 248 leiSare măruntă 600 kg 285,6 leiLampă halogen 4 159,9 leiBecuri 258 2.091,5 leiPentru aproape toate există o explicaţieToate aceste lucruri au ieşit la iveală în urma inventarului efectuat la nivelul instituţiei. Acesta a fost coordonat de viceprimar, care recunoaşte că unele lucruri l-au frapat şi pe el. „Asta chiar nu ştiu şi mie mi s-a părut mult”, a spus Constantin Agheorghiesei despre curele de frînă şi antigel. El crede însă că „ce aţi văzut acolo sunt anomalii” şi susţine că restul cheltuielilor sunt normale. Astfel, detergentul s-ar fi consumat pentru spălarea costumelor formaţiei populare. Primăria nu are maşină de spălat, aşa că s-a cumpărat detergent şi s-a dat unei femei din comună ca să cureţe „portul popular”. Benzină s-a consumat pentru că s-au făcut multe deplasări, inclusiv la Bucureşti, tractorul nu era dotat cu acea cupă trapezoidală cînd a fost luat de nou, ciment s-a folosit şi la alte lucrări din comună, iar Primăria are un oficiu unde sunt necesare pahare de vin şi ţuică. În fine, DVD-uri s-au trimis la Etno şi Favorit pentru a fi promovate formaţiile locale, iar sarea, deşi fină, ar fi fost folosită pentru material antiderapant.Anchetă de la PoliţieServiciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean deruleează în prezent o anchetă la Primăria Tudora. Dosarul a fost deschis pe numele prmarului Aurel Lesuc, dar s-a extins asupra mai multor angajaţi ai instituţiei. „Este în curs de cercetare sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, ne-a declarat inspector principal Daniela Darea, purtătorul de cuvînt al IPJ. Inventarul care a scos la iveală toată lucrurile menţionate a fost adoptat în luna ianuarie de Consiliul Local.Sergiu BĂLĂŞCĂUtrimite prin7:49 am Luni, 12 Aprilie, 201012 Comentarii la “Primărie penală cu detergent, pahare de ţuică şi 4 tone de benzină”unul spune:12 Aprilie, 2010 la 10:27 amOare se va lua ceva initiativa la nivel Judetean referitor la aceste abuzuri crase ??? ar fi foarte interesant sa ne tineti la curent cu aceste chestii, poate chiar sa se intensifice actiunea de investigare si la alte primarii , oare ce s-ar mai gasi ??? cred ca oamenii din Tudora nici nu au habar de aceste cheltuieli , tare ar fi sa apara si un scurt editorial pe hartie prin comunatudorean spune:14 Aprilie, 2010 la 12:02 pmNu cumva domnul deputat de Tudora Dan Popovici cunoate istoricul acestor cheltuieli? Tudora nu va merge inainte cu oameni mincinosi si fara scrupule precum cel dinainte mentionat. Din aceasta ancheta va reiesi adevarul, si anume ca toate aceste date au fost doar inventate de oameni cu o imaginatie bolnava si care nu au nimic in comun cu administratia comunei si nici cu mersul inainte al localitatii. Consiliul local are 9 consilieri (PDL + PNL) care impreuna cu viceprimarul C. Agheorghiesei trag satul in jos. Rusine lor! Dragi tudoreni cu bun simt, comentati spunand adevarul despre toata masina portocalie condusa de C. Cocoreanu & compani.alt tudorean spune:14 Aprilie, 2010 la 8:31 pmAr fi bine ca tudorenul de mai sus să ocupe toate funcţiile din comună: Primărie, Şcoală, Bancă, Dispensar, Poliţie pentru că oricum se pricepe la toate şi este tot timpul în miezul problemei fabricând tot felul de bombe pe care le palsează în locuri diferite şi pe care lacheii abia aşteptă să le pape şi să le ducă mai departe. Felicitări! Într-adevăr cu un astfel de tudorean, Tudora va face mulţi paşi îninte.CONSTIENT spune:14 Aprilie, 2010 la 8:53 pmtudoreanule,sigur nu esti tudorean daca incerci sa distragi atentia tudorenilor de la abuzurile ce se intampla in primaria Tudora.Sigur ca la baza afirmatiilor ziaristului stau niste documente oficiale.Mai lasati baietii aia pe care Ii tot pupati undeva in pace si consolati-va cu ideia ca viitorul este a lor si nu a unor intriganti si diversionisti ca tine.Si apropos nu va mai visati directoare de scoala ca nu a-ti contribuit cu nimic la bunul mers al scolii rtutoreani spune:14 Aprilie, 2010 la 9:32 pmputin cunoasteti ce se face la primarie,abuzuri:• Gardul din faţa primăriei a fost supra evaluat, a fost atribuit făra execuţie , licitaţie către S.C. Dioconstruct patronata de Ovidiu Daniliuc cu care primarul şi Dan Strachinariu, preşedintele PSD ,au inţelegeri vechi luând toate lucrările de pe raza comunei Tudora atât la primărie cât şi la şcoala sub supravegherea contabilei Dascălu Elena. Valoarea gardului pentru aproximativ 30 metri gard s-au plătit in 2008 suma de 450 milioane lei • În 2007-2008 primarul a făcut lucrări de pietruire a drumurilor comunale prin staful de companie Covrig Vasile şi Andone Dumitru cu care a contractat aprovizionarea şi transportul de piatră cu valori nelimitate fără ca aceştia să aibă balastiera în proprietate sau contract de materie primă. Aceştia aprovizionâdu-se de la diferite balastiere din zona la mica înţelegere prejudecând statul prin evitarea plăţii taxei aferente la Apele Române. Mai mult nu s-au facut recepţie pe drumurile publice, primarul şi contabila stabilind cu angajaţii din primărie pe care i-au obligat să semneze procesele verbale de recepţie făra a le da posibilitatea să vada locurile unde s-a administrat piatra, să cubeze cantităţile de piatră, recepţia efectuându-se dupa 3 luni de la administrare când nu se mai cunoşteau locurile unde a fost pusă piatra. Contabila a făcut plăţi lui Covrig Vasile adăugând în 2007-2008 cantităţi de piatra şi transport peste cele din procesele verbale de recepţie în schimbul comisioanelor de zeci de milioane lei. De obicei sumele oscilau între 30-50 milioane lei.• In 2009 a contractat ilegal lucrările de recepţie WC-camin cultural Tudora cu firma lui Dan Străchinariu, lucrare care a fost supra evaluată . primarul a delegat legal pe Dan Străchinariu să facă aprovizionare cu materiale de la firma MET-AXA BT fara a avea calitatea de gestionar al primăriei. Acesta din urmă a adus materiale noi pentru confecţionare uşi , geamuri metalice dar a folosit uşi vechi recondiţionate pe care probabil le-a schimbat de la locuinţa sa, le-a recondiţionat şi le-a folosit prejudecând bugetul local. Această acţiune s-a desfăşurat prin înţelegere primar-contabil-Dan Strachinariu.• S-a construit WC şcoala Tiberiu Crudu centru pentru care în 2007 s-a efectuat lucrare în valoare de 3 miliarde lei vechi. acest WC a rămas ca piesă de muzeu întrucât a fost amplasat în faţa şcolii cheltuindu-se bani de la bugetul local fără un scop anume de realizat.• În Capul Codrului s-a construit aducţiune de apă la care s-a investit sume mari de bani, dar acestea nu funcţionează întrucât apa nu este potabilă. Primarul a intervenit prin influenţele sale pentru a face această alimentare cu apă cu toate ca a fost informat ca apă nu este potabilă. Această investiţie a făcut-o doar pentru a-si câştiga voturi.• Contract cu -SABIS –pentru efectuarea contabilitatii la primarie 6000lei pe luna.• Trandafiri cumparati cu 250.000lei bucata-supraevaluataPRIMARIE PENALA, cu primar penal spune:14 Aprilie, 2010 la 9:52 pmputin se cunoaste despre abuzurile de la primarie,ex: Gardul din faţa primăriei a fost supra evaluat, a fost atribuit făra execuţie , licitaţie către S.C. Dioconstruct patronata de Ovidiu Daniliuc cu care primarul şi Dan Strachinariu, preşedintele PSD ,au inţelegeri vechi luând toate lucrările de pe raza comunei Tudora atât la primărie cât şi la şcoala sub supravegherea contabilei Dascălu Elena. Valoarea gardului pentru aproximativ 30 metri gard s-au plătit in 2008 suma de 450 milioane lei buzurile de la primarie; • În 2007-2008 primarul a făcut lucrări de pietruire a drumurilor comunale prin staful de companie Covrig Vasile şi Andone Dumitru cu care a contractat aprovizionarea şi transportul de piatră cu valori nelimitate fără ca aceştia să aibă balastiera în proprietate sau contract de materie primă. Aceştia aprovizionâdu-se de la diferite balastiere din zona la mica înţelegere prejudecând statul prin evitarea plăţii taxei aferente la Apele Române. Mai mult nu s-au facut recepţie pe drumurile publice, primarul şi contabila stabilind cu angajaţii din primărie pe care i-au obligat să semneze procesele verbale de recepţie făra a le da posibilitatea să vada locurile unde s-a administrat piatra, să cubeze cantităţile de piatră, recepţia efectuându-se dupa 3 luni de la administrare când nu se mai cunoşteau locurile unde a fost pusă piatra. Contabila a făcut plăţi lui Covrig Vasile adăugând în 2007-2008 cantităţi de piatra şi transport peste cele din procesele verbale de recepţie în schimbul comisioanelor de zeci de milioane lei. De obicei sumele oscilau între 30-50 milioane lei.• In 2009 a contractat ilegal lucrările de recepţie WC-camin cultural Tudora cu firma lui Dan Străchinariu, lucrare care a fost supra evaluată . primarul a delegat legal pe Dan Străchinariu să facă aprovizionare cu materiale de la firma MET-AXA BT fara a avea calitatea de gestionar al primăriei. Acesta din urmă a adus materiale noi pentru confecţionare uşi , geamuri metalice dar a folosit uşi vechi recondiţionate pe care probabil le-a schimbat de la locuinţa sa, le-a recondiţionat şi le-a folosit prejudecând bugetul local. Această acţiune s-a desfăşurat prin înţelegere primar-contabil-Dan Strachinariu.• Primarul a atribuit ilegal şi fără licitaţie lucrarea de construirea unei punţi(la Semian), tot lui dan Strachinariu pe care s-a plătit 470 milioane lei şi momentan pregătesc un aranjament pentru suplimentarea sumei de 170 milioane lei , sumă peste valoarea reală. Această lucrare s-a făcut şi fără respectarea proiectului sau acordului de modificare aprobat.Numai ca aprobarea asa numitii punti nu a fost propusa prin consiliul local si nu sa votat pentru investitii, mai mult ca sa achitat integral lucrarea, nu cea ce se spunea ca se da 30% si restul dupa receptiie • S-a construit WC şcoala Tiberiu Crudu centru pentru care în 2007 s-a efectuat lucrare în valoare de 3 miliarde lei vechi. acest WC a rămas ca piesă de muzeu întrucât a fost amplasat în faţa şcolii cheltuindu-se bani de la bugetul local fără un scop anume de realizat.• Cu aceeaşi firmă Dioconstruct s-a construit sediul primăriei cu subsol şi care datorită că nu s-a făcut izolaţia bună se infiltrează apă in subsol, cu toate că primarul a mai cheltuit sume importante pentru efectuarea de drenuri în jurul clădirii, acestea fiind făcute fără in studiu anume. Când ploua subsolul se umple cu apă. • Contabila împreuna cu omul de serviciu Covrig Dumitru au achiziţionat în numele primăriei benzină, motorină pe care au folosit-o în nume personal. Atât benzina cât şi motorina nu se justifică în consumul de la primărie,pe 2007,2008,2009• În Capul Codrului s-a construit aducţiune de apă la care s-a investit sume mari de bani, dar acestea nu funcţionează întrucât apa nu este potabilă. Primarul a intervenit prin influenţele sale pentru a face această alimentare cu apă cu toate ca a fost informat ca apă nu este potabilă. Această investiţie a făcut-o doar pentru a-si câştiga voturi.
25 august 2010, 22:55
Primărie penală cu detergent, pahare de ţuică şi 4 tone de benzinăAproape patru tone de benzină, zeci de kilograme de detergent, zeci de litri de antigel, 600 de kilograme de sare fină, dar şi seturi de pahare de ţuică şi vin, acestea sunt doar cîteva dintre cumpărăturile efectuate anul trecut de o primărie din judeţul Botoşani. Totul s-a achiziţionat din banii contribuabilului, bineînţeles. Şi nu este vorba de o primărie de municipiu şi nici măcar de una de oraş.Zeci de kilograme de detergent într-o primărie fără maşină de spălatPe astfel de bunuri a dat anul trecut bani Primăria Tudora. După ce prin 2007 comuna şi-a făcut un sediu nou de vreo 900.000 de lei, anul trecut s-au luat o sumedenie de lucruri. Unele ori nu au nici o legătură cu administraţia publică locală, ori au fost în cantităţi industriale. Din prima categorie face parte … detergentul. 48 de cutii de detergent a cumpărat Primăria Tudora în 2009, de la Dero Surf şi pînă la Ariel sau Dero Automat în condiţiile în care instituţia nu deţine vreun serviciu public de asistenţă socială sau vreo cantină care să necesite un asemenea consum. Mai mult, Primăria nu are nici măcar o singură maşină de spălat, fie ea automată sau neautomată. Cu toate acestea, a consumat, în medie, cîte patru kilograme de detergent pe lună.1000 de coli pe ziNici mai mult, nici mai puţin de 536 de topuri de hîrtie pentru copiator au fost achiziţionate tot anul trecut de către Primăria Tudora. Dacă scădem cele aproximativ 100 de zile libere reiese că în fiecare zi lucrătoare s-au consumat cîte două topuri, adică 1.000 de coli. În afară de acestea, s-au mai cumpărat însă alte cinci topuri de hîrtie de scrie şi 18 bucăţi de hîrtie cerată. Cînd am întrebat la Primărie despre acest consum uriaş ni s-a spus că, de fapt, nu s-a folosit întreaga cantitate anul trecut şi la 31 decembrie mai erau vreo 200 de topuri pe stoc. Am cerut să vedem stocurile, însă ni s-a răspuns că, între timp … s-au consumat şi acestea.Aproape 4 tone de benzină şi zeci de litri de uleiAdministraţia din Tudora are în proprietate două automobile tip Dacia 1310. Cît s-a putut consuma cu acestea anul trecut întrece aproape orice imaginaţie. În primul rînd trebuie spus că, practic, doar un singur automobil este funcţional. Săptămîna trecută, cînd ne-am deplasat în comună, una dintre maşini zăcea pe pană în curtea Primăriei şi începea să intre în pămînt de cînd nu mai fusese pornită. Şi oameni din comună ne-au spus că, de fapt, una singură circulă. Ei bine, anul trecut instituţia a cumpărat nici mai mult, nici mai puţin de 3.847 de litri de benzină pentru care s-au plătit 13.123 de lei. Interesant este faptul că, de exemplu, într-o singură zi, pe 23 octombrie, s-a emis o factură pentru 573 litri de benzină, ceea ce reprezintă capacitatea a mai bine de 10 rezervoare de automobile Dacia. Dar acesta nu e decît începutul. Maşina sau maşinile în cauză par să fie un adevărat sac fără fund. 56 de litri de ulei de motor s-au plătit anul trecut. Conform inventarului realizat la comună, s-a schimbat uleiul pe 1 aprilie, pe 13 aprilie, pe 25 mai, pe 16 iunie, pe 24 septembrie, pe 29 septembrie, pe 23 octombrie, pe 14 noiembrie, pe 24 noiembrie. Cîteodată s-au plătit şi cîte şapte sau opt litri de ulei, cantităţi despre care cu greu se poate pricepe în ce motor au încăput.25 litri de antigel şi 14 curele de ventilator într-un anŞi mai multe semne de întrebare îl ridică antigelul. În acelaşi an instituţia a achiziţionat 25 de litri dintr-un astfel de produs în condiţiile în care, lucru ştiut de toată lumea, într-un anotimp rece, un autoturism consumă maximă 1-2 de litri de antigel. Dar asta nu e tot. Nici mai mult şi nici mai puţin de 14 bucăţi de curele de ventilator au fost cumpărate anul trecut de administraţia din Tudora, deşi o astfel de piesă ţine în mod normal zeci de mii de kilometri. Printre altele, „parcul auto” de la Tudora a mai înghiţit anul trecut 8 litri de lichid de frînă, două bucăţi pivot interior, un filtru de ulei, opt bucăţi bujii, patru seturi plăcuţe frînă, patru bucşe, un buşon rezervor, o bieletă, un ferodou, două cabluri de ambreiaj, încă un set de bujii, un tampon motor, două termostate, două bucăţi furtun frînă, un spray pornire, o elice ventilator, o pompă benzină, două macarale portiere, o planetară, un disc frînă, două anvelope, o triplă spate.Primăria mai are însă şi un tractor. 86 litri de ulei şi 1.075 litri de motorină a consumat acesta anul trecut. Deşi cumpărat de nou, acesta a necesitat totuşi achiziţionarea unei „cupe trapezoidale terex” de peste 5.400 de lei.Ciment, gresie şi faianţă pentru un WC închis276 saci de ciment s-au achitat anul trecut de către instituţie. Potrivit reprezentanţilor acesteia, o parte din acesta a fost consumat la grupul sanitar din curtea căminului cultural. Acesta are patru WC-uri turceşti şi stă închis. Tot în acesta s-ar fi băgat 27 mp de faianţă şi 12 mp de gresie. Într-o singură zi din 2009 Primăria a cumpărat 110 DVDR, 100 CDR, care se adaugă unui număr de 145 de disckete.Administraţie cu pahare de ţuicăO mulţime dintre bunurile cumpărate anul trecut de instituţie nu par, cel puţin la prima vedere, să aibă vreo legătură cu administraţia publică locală. Printre altele, s-au cumpărat de la pahare de ţuică şi pînă la saci de aspirator. De asemenea, instituţia are asigurată paza, dar a dat bani şi pe un sistem de alarmă. Iată mai joc cîteva astfel de exemple.PRODUS BUCĂŢI PREŢSet pahare ţuică 3 22,4 leiSistem alarmă 1 2.496 leiSaci aspirator 20 94 leiProsop bucătărie 1 15 leiSpray camera 6 60 leiPronto spray 16 248 leiSare măruntă 600 kg 285,6 leiLampă halogen 4 159,9 leiBecuri 258 2.091,5 leiPentru aproape toate există o explicaţieToate aceste lucruri au ieşit la iveală în urma inventarului efectuat la nivelul instituţiei. Acesta a fost coordonat de viceprimar, care recunoaşte că unele lucruri l-au frapat şi pe el. „Asta chiar nu ştiu şi mie mi s-a părut mult”, a spus Constantin Agheorghiesei despre curele de frînă şi antigel. El crede însă că „ce aţi văzut acolo sunt anomalii” şi susţine că restul cheltuielilor sunt normale. Astfel, detergentul s-ar fi consumat pentru spălarea costumelor formaţiei populare. Primăria nu are maşină de spălat, aşa că s-a cumpărat detergent şi s-a dat unei femei din comună ca să cureţe „portul popular”. Benzină s-a consumat pentru că s-au făcut multe deplasări, inclusiv la Bucureşti, tractorul nu era dotat cu acea cupă trapezoidală cînd a fost luat de nou, ciment s-a folosit şi la alte lucrări din comună, iar Primăria are un oficiu unde sunt necesare pahare de vin şi ţuică. În fine, DVD-uri s-au trimis la Etno şi Favorit pentru a fi promovate formaţiile locale, iar sarea, deşi fină, ar fi fost folosită pentru material antiderapant.Anchetă de la PoliţieServiciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean deruleează în prezent o anchetă la Primăria Tudora. Dosarul a fost deschis pe numele prmarului Aurel Lesuc, dar s-a extins asupra mai multor angajaţi ai instituţiei. „Este în curs de cercetare sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, ne-a declarat inspector principal Daniela Darea, purtătorul de cuvînt al IPJ. Inventarul care a scos la iveală toată lucrurile menţionate a fost adoptat în luna ianuarie de Consiliul Local.Sergiu BĂLĂŞCĂUtrimite prin7:49 am Luni, 12 Aprilie, 201012 Comentarii la “Primărie penală cu detergent, pahare de ţuică şi 4 tone de benzină”unul spune:12 Aprilie, 2010 la 10:27 amOare se va lua ceva initiativa la nivel Judetean referitor la aceste abuzuri crase ??? ar fi foarte interesant sa ne tineti la curent cu aceste chestii, poate chiar sa se intensifice actiunea de investigare si la alte primarii , oare ce s-ar mai gasi ??? cred ca oamenii din Tudora nici nu au habar de aceste cheltuieli , tare ar fi sa apara si un scurt editorial pe hartie prin comunatudorean spune:14 Aprilie, 2010 la 12:02 pmNu cumva domnul deputat de Tudora Dan Popovici cunoate istoricul acestor cheltuieli? Tudora nu va merge inainte cu oameni mincinosi si fara scrupule precum cel dinainte mentionat. Din aceasta ancheta va reiesi adevarul, si anume ca toate aceste date au fost doar inventate de oameni cu o imaginatie bolnava si care nu au nimic in comun cu administratia comunei si nici cu mersul inainte al localitatii. Consiliul local are 9 consilieri (PDL + PNL) care impreuna cu viceprimarul C. Agheorghiesei trag satul in jos. Rusine lor! Dragi tudoreni cu bun simt, comentati spunand adevarul despre toata masina portocalie condusa de C. Cocoreanu & compani.alt tudorean spune:14 Aprilie, 2010 la 8:31 pmAr fi bine ca tudorenul de mai sus să ocupe toate funcţiile din comună: Primărie, Şcoală, Bancă, Dispensar, Poliţie pentru că oricum se pricepe la toate şi este tot timpul în miezul problemei fabricând tot felul de bombe pe care le palsează în locuri diferite şi pe care lacheii abia aşteptă să le pape şi să le ducă mai departe. Felicitări! Într-adevăr cu un astfel de tudorean, Tudora va face mulţi paşi îninte.CONSTIENT spune:14 Aprilie, 2010 la 8:53 pmtudoreanule,sigur nu esti tudorean daca incerci sa distragi atentia tudorenilor de la abuzurile ce se intampla in primaria Tudora.Sigur ca la baza afirmatiilor ziaristului stau niste documente oficiale.Mai lasati baietii aia pe care Ii tot pupati undeva in pace si consolati-va cu ideia ca viitorul este a lor si nu a unor intriganti si diversionisti ca tine.Si apropos nu va mai visati directoare de scoala ca nu a-ti contribuit cu nimic la bunul mers al scolii rtutoreani spune:14 Aprilie, 2010 la 9:32 pmputin cunoasteti ce se face la primarie,abuzuri:• Gardul din faţa primăriei a fost supra evaluat, a fost atribuit făra execuţie , licitaţie către S.C. Dioconstruct patronata de Ovidiu Daniliuc cu care primarul şi Dan Strachinariu, preşedintele PSD ,au inţelegeri vechi luând toate lucrările de pe raza comunei Tudora atât la primărie cât şi la şcoala sub supravegherea contabilei Dascălu Elena. Valoarea gardului pentru aproximativ 30 metri gard s-au plătit in 2008 suma de 450 milioane lei • În 2007-2008 primarul a făcut lucrări de pietruire a drumurilor comunale prin staful de companie Covrig Vasile şi Andone Dumitru cu care a contractat aprovizionarea şi transportul de piatră cu valori nelimitate fără ca aceştia să aibă balastiera în proprietate sau contract de materie primă. Aceştia aprovizionâdu-se de la diferite balastiere din zona la mica înţelegere prejudecând statul prin evitarea plăţii taxei aferente la Apele Române. Mai mult nu s-au facut recepţie pe drumurile publice, primarul şi contabila stabilind cu angajaţii din primărie pe care i-au obligat să semneze procesele verbale de recepţie făra a le da posibilitatea să vada locurile unde s-a administrat piatra, să cubeze cantităţile de piatră, recepţia efectuându-se dupa 3 luni de la administrare când nu se mai cunoşteau locurile unde a fost pusă piatra. Contabila a făcut plăţi lui Covrig Vasile adăugând în 2007-2008 cantităţi de piatra şi transport peste cele din procesele verbale de recepţie în schimbul comisioanelor de zeci de milioane lei. De obicei sumele oscilau între 30-50 milioane lei.• In 2009 a contractat ilegal lucrările de recepţie WC-camin cultural Tudora cu firma lui Dan Străchinariu, lucrare care a fost supra evaluată . primarul a delegat legal pe Dan Străchinariu să facă aprovizionare cu materiale de la firma MET-AXA BT fara a avea calitatea de gestionar al primăriei. Acesta din urmă a adus materiale noi pentru confecţionare uşi , geamuri metalice dar a folosit uşi vechi recondiţionate pe care probabil le-a schimbat de la locuinţa sa, le-a recondiţionat şi le-a folosit prejudecând bugetul local. Această acţiune s-a desfăşurat prin înţelegere primar-contabil-Dan Strachinariu.• S-a construit WC şcoala Tiberiu Crudu centru pentru care în 2007 s-a efectuat lucrare în valoare de 3 miliarde lei vechi. acest WC a rămas ca piesă de muzeu întrucât a fost amplasat în faţa şcolii cheltuindu-se bani de la bugetul local fără un scop anume de realizat.• În Capul Codrului s-a construit aducţiune de apă la care s-a investit sume mari de bani, dar acestea nu funcţionează întrucât apa nu este potabilă. Primarul a intervenit prin influenţele sale pentru a face această alimentare cu apă cu toate ca a fost informat ca apă nu este potabilă. Această investiţie a făcut-o doar pentru a-si câştiga voturi.• Contract cu -SABIS –pentru efectuarea contabilitatii la primarie 6000lei pe luna.• Trandafiri cumparati cu 250.000lei bucata-supraevaluataPRIMARIE PENALA, cu primar penal spune:14 Aprilie, 2010 la 9:52 pmputin se cunoaste despre abuzurile de la primarie,ex: Gardul din faţa primăriei a fost supra evaluat, a fost atribuit făra execuţie , licitaţie către S.C. Dioconstruct patronata de Ovidiu Daniliuc cu care primarul şi Dan Strachinariu, preşedintele PSD ,au inţelegeri vechi luând toate lucrările de pe raza comunei Tudora atât la primărie cât şi la şcoala sub supravegherea contabilei Dascălu Elena. Valoarea gardului pentru aproximativ 30 metri gard s-au plătit in 2008 suma de 450 milioane lei buzurile de la primarie; • În 2007-2008 primarul a făcut lucrări de pietruire a drumurilor comunale prin staful de companie Covrig Vasile şi Andone Dumitru cu care a contractat aprovizionarea şi transportul de piatră cu valori nelimitate fără ca aceştia să aibă balastiera în proprietate sau contract de materie primă. Aceştia aprovizionâdu-se de la diferite balastiere din zona la mica înţelegere prejudecând statul prin evitarea plăţii taxei aferente la Apele Române. Mai mult nu s-au facut recepţie pe drumurile publice, primarul şi contabila stabilind cu angajaţii din primărie pe care i-au obligat să semneze procesele verbale de recepţie făra a le da posibilitatea să vada locurile unde s-a administrat piatra, să cubeze cantităţile de piatră, recepţia efectuându-se dupa 3 luni de la administrare când nu se mai cunoşteau locurile unde a fost pusă piatra. Contabila a făcut plăţi lui Covrig Vasile adăugând în 2007-2008 cantităţi de piatra şi transport peste cele din procesele verbale de recepţie în schimbul comisioanelor de zeci de milioane lei. De obicei sumele oscilau între 30-50 milioane lei.• In 2009 a contractat ilegal lucrările de recepţie WC-camin cultural Tudora cu firma lui Dan Străchinariu, lucrare care a fost supra evaluată . primarul a delegat legal pe Dan Străchinariu să facă aprovizionare cu materiale de la firma MET-AXA BT fara a avea calitatea de gestionar al primăriei. Acesta din urmă a adus materiale noi pentru confecţionare uşi , geamuri metalice dar a folosit uşi vechi recondiţionate pe care probabil le-a schimbat de la locuinţa sa, le-a recondiţionat şi le-a folosit prejudecând bugetul local. Această acţiune s-a desfăşurat prin înţelegere primar-contabil-Dan Strachinariu.• Primarul a atribuit ilegal şi fără licitaţie lucrarea de construirea unei punţi(la Semian), tot lui dan Strachinariu pe care s-a plătit 470 milioane lei şi momentan pregătesc un aranjament pentru suplimentarea sumei de 170 milioane lei , sumă peste valoarea reală. Această lucrare s-a făcut şi fără respectarea proiectului sau acordului de modificare aprobat.Numai ca aprobarea asa numitii punti nu a fost propusa prin consiliul local si nu sa votat pentru investitii, mai mult ca sa achitat integral lucrarea, nu cea ce se spunea ca se da 30% si restul dupa receptiie • S-a construit WC şcoala Tiberiu Crudu centru pentru care în 2007 s-a efectuat lucrare în valoare de 3 miliarde lei vechi. acest WC a rămas ca piesă de muzeu întrucât a fost amplasat în faţa şcolii cheltuindu-se bani de la bugetul local fără un scop anume de realizat.• Cu aceeaşi firmă Dioconstruct s-a construit sediul primăriei cu subsol şi care datorită că nu s-a făcut izolaţia bună se infiltrează apă in subsol, cu toate că primarul a mai cheltuit sume importante pentru efectuarea de drenuri în jurul clădirii, acestea fiind făcute fără in studiu anume. Când ploua subsolul se umple cu apă. • Contabila împreuna cu omul de serviciu Covrig Dumitru au achiziţionat în numele primăriei benzină, motorină pe care au folosit-o în nume personal. Atât benzina cât şi motorina nu se justifică în consumul de la primărie,pe 2007,2008,2009• În Capul Codrului s-a construit aducţiune de apă la care s-a investit sume mari de bani, dar acestea nu funcţionează întrucât apa nu este potabilă. Primarul a intervenit prin influenţele sale pentru a face această alimentare cu apă cu toate ca a fost informat ca apă nu este potabilă. Această investiţie a făcut-o doar pentru a-si câştiga voturi.
25 august 2010, 22:52
toate dosarele se opresc la TOPORASCU cand merge vorba de LESUC AUREL puteti sa verificati
22 august 2010, 23:32
Oricum se stie ca la Tudora sant recidivisti condusi de secretarul comunei care este cel mai vechi acolo si primarul.Ei trag sforile cu tot felul de aranjamente si pile.Dar daca oamenii sant prosti si nu le-a venit nimeni de hac........
20 august 2010, 02:32
Oricum se stie ca la Tudora sant recidivisti condusi de secretarul comunei care este cel mai vechi acolo si primarul.Ei trag sforile cu tot felul de aranjamente si pile.Dar daca oamenii sant prosti si nu le-a venit nimeni de hac........
20 august 2010, 02:27
inca ami au ce fura ... mai bine s-ar fura intre ei si ne-ar lasa pe noi in pace! ;)
19 august 2010, 12:49
cum poti tu Sergiule cu o inima haina sa-i prigonesti pe protejatii starostelui presei di Botosani,ce poate sa-ti spuna colega ta ....vai ce vila-si ridica din muncusoara de-o viata...rai oameni..vezi tu..Lacramioara redactor sef laTele M..si cum santajeaza ei (fam. LUPASCU.) oamenii politici..vai..vai
18 august 2010, 01:06
niste frustrati fratelli
17 august 2010, 11:26
nu este decit o reglare de conturi intre cei trei degheluta si consiliul local, cu care se afla in conflict de anul trecut judecandu-se la tribunal.Ei nu inteleg ca trebuie sa respecte legea limitandu-se la faptul ca au ceva banu-ti adusi din Italia si din cauza asta toti cei din Tudora trebuie sa stea drept in fata lor.Consiliul local Tudora a peocedat corect dand imasul celeilate asociatii deoarece toti crescatorii de animale din Tudora sant inscrisi acolo sau se vor inscrie deoarece fratii Degheluta (guluta) nu reprezinta nimic in Tudora,sant niste nulitati provocand scandaluri aproape in fiecare saptamana,fiind clientii fideli la figurat ai politiei din comuna, asa ca cei care cunosc stiu despre ce este vorba...........
17 august 2010, 11:25
Cazuri de acest gen cred ca se intimpla pe la toate comunele, la Tudora insa recidiveaza, asta datorita poate neimplicarii primarului si implicarii totale ale viceprimarului, secretarul care fac asa zisul bun mers ala comunei, dar daca oamenii din sat ar sti pe ce se cheltuie banii strinsi cu greu din pensiile si asa mici ...... oare nu merita sa se afle si rezulatate mai concrete si de la prima ancheta, un manifest ceva.... oamenii din comuna nu stiu prea multe.... duceti ancheta la sfirsit sis informati oamenii sis pe calea hartiei, in comuna nu se prea gaseste internet, va multumim .
17 august 2010, 11:12
VERIFICATI SI LA VACULESTI PENTRU CA E ACEEASI SITUATIE - "LICITATIA" A AVUT LOC PE 27.06.2010 IAR COOPERATIVA PRIMARULUI SI A SOTIEI LUI A PRIMIT CERTIFICATUL DE FUNCTIONARE PE 01.07.2010.BINEINTELES CA PE DATA DE 27.06.2010 TOATE DOCUMENTELE DEPUSE LA PRIMARIE AU STAMPILA COOPERATIVEI RESPECTIVE, IAR PRIMARUL PUNE SI EL O VIZA SI O STAMPILA PRECUM CA TOATE SINT IN REGULA. OARE? SOTIA PRIMARULUI E VICEPRESEDINTA COOPERATIVEI, IAR RESTUL DE PASUNE L/A LICITAT UN VAR DE-A PRIMARULUI CARE STA LA BLOC IN DOROHOI SI NU ARE NICI MACAR O CAPRA. DAR SUBVENTIA LE FACE CU OCHIUL
17 august 2010, 08:48
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu știu cine o să fie prefect. E clar că nu știu cine o să fie prefect. Dar cred că nu e un lucru simplu să fii prefect.  Este bine, indiferent de relațiile personale pe care le am cu cineva în momentul de față, cred c ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7556 lei
USD
Dolarul SUA
4.2732 lei
CHF
Francul elveţian
4.3243 lei
GBP
Lira sterlină
5.5125 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9319 lei
XAU
Gramul de aur
204.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4380 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9202 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2526 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6366 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.