Ancheta săptămânii
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO

Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.

Firescul de atunci...

 

Oamenii se adunau în general în autogări chiar și cu două ore înainte de îmbarcare. Șoferii își țineau autobuzele parcate într-un perimetru de staționare și, înainte de ora de plecare, se apropiau de peron. Era momentul în care valul uriaș de oameni se năpustea spre ușa din față, de obicei singura deschisă pentru acces. Disperarea de a urca printre primii în autobuz era cu cât mai mare cu cât creșteau șansele ocupării unui scaun. Se ajungea la situații de leșin pe timp de vară, pentru că oamenii se călcau în picioare, la propriu, fără pic de exagerare.

 

Semăna cu o luptă pentru supraviețuire.

 

Ușor, ușor, mușuroiul de oameni - care se mișca continuu din cauză că fiecare împingea în jur persoanele care-l împresura - se strecura în autobuz. Odată scaunele ocupate, începea umplerea culoarului, a spațiilor disponibile între scaune. Nu rămânea vreun locșor unde să poți pune vârful unui picior și care să nu fie folosit. Se ajungea la situații în care călătoreai practic într-un picior, suspendat, amorțit. Dacă unii leșinau, erau stropiți cu apă, uneori călătoriile se făceau în plânsete continue de copii, care nu puteau fi liniștiți nicicum. Stațiile în care unii trebuiau să coboare erau un prilej în care se mai dezmorțeau oasele și se mai respira cât de cât aer curat.

 

Probabil că așa se ajunsese și în autobuzul 31-SV-2049 care a plecat de la Fălticeni spre Botoșani. Era zi de dublă sărbătoare, duminică și Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Unii spun că pe tot parcursul traseului ar fi urcat în total 86 de oameni. Dar nimeni nu poate spune exact că atâția au încăput într-un mijloc de transport cu o capacitate de puțin peste 40 de locuri.

 

De la Dumbrăveni ar fi luat șoferul cei mai mulți oameni, de care nu s-a îndurat să-i „abandoneze” și care se încăpățânau să împingă și să împingă pentru a-și găsi un locșor în autobuz, în ciuda protestelor celor urcați deja.

 

Așa supraîncărcat a ajuns în zona celor „7 poduri”, unde s-a produs cea mai mare tragedie rutieră a României care s-a soldat cu moartea a aproximativ 50 de oameni.

 

Maturizare într-o clipită...

 

Botoșăneanul Dumitru Zmău era elev al Academiei de Poliție, era cu un picior pe drumul vieții și încă se bucura de îndeletnicirile tinereții, atât cât erau permise de vremurile de atunci. Era la pescuit în ziua care avea să-l marcheze și pe el pe viață. O zi care l-a maturizat cât toți anii dintr-o academie.

 

A fost poate nefericitul „botez” înaintea carierei de polițist care a durat aproape patru decenii și în care ochii i-au văzut multe. Dar nicio nenorocire n-a întrecut-o pe cea de la Huțani.

 

29 iunie 1980

 

Își amintește...

 

„Eu am venit cu motocicleta de la pescuit, de la un iaz de aici, de lângă Cucorăni. Făceam un concurs cu un prieten de-al meu și am ajuns în Botoșani. Când am ajuns în Botoșani se auzeau salvări, se auzea scandal... Cum am intrat în apartament a sunat telefonul. Mă sună un fost coleg de aici: - tu ai auzit ce s-a întâmplat? – ce s-a întâmplat? – S-a răsturnat un autobuz. Și cum eram în anul 1 la clasa de circulație rutieră, la Băneasa, la Academie, m-am urcat pe motocicletă și m-am dus și eu să văd despre ce este vorba”.

 

„Mai bine nu m-aș fi dus acolo”

 

A fost primul său contact cu un accident rutier. Martor tăcut al unei nenorociri care a marcat o comunitate. Care a trasat o tăietură adâncă într-un sistem restrictiv pentru care viața nu reprezenta sfințenie.

 

„Domnule, mai bine nu aș mai fi ajuns acolo. Cât eram eu de bărbat și, de acum, trecut și eu prin armată, prin nenorociri. Nu am fost om o săptămână, deci... conduceam motocicleta și îmi era frică să merg pe motocicletă, tremuram. Și eram un tânăr totuși, nu mă îndoiam atât de ușor. Ce mai... cadavre scoase, se cărau morții cu basculanta. Vă dați seama că nu era Poliția atât de numeroasă cum e acum. Dar au venit toți factorii de conducere, era șeful serviciului atunci, colonelul Enescu, Dumnezeu să-l odihnească. Colonelul Botezatu, Barbacaru. Îi cunoșteam, vă dați seama, îi cunoșteam foarte bine, eram în curtea Inspectoratului, ne întâlneam. Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta, sper să nu mai prind în viața asta”.

 

Elev încă, după un an de academie, avea deja ochiul format pentru a încerca singur să-și dea seama cum s-au derulat secundele dinainte plonjonului în mlaștină.

 

Cum era novice, superiorii din Miliție nu s-au îndurat să-l alunge și l-au lăsat să-și facă propriile cercetări mentale.

 

Era limpede, greutatea oamenilor din autobuz, aproape 90 de suflete, a fost decisivă în producerea accidentului. 

 

„Supraîncărcarea. Deci, eu am văzut cât am putut, că m-au lăsat să intru că mă cunoșteau. Și am intrat. Am văzut dunga, am văzut că a fost o explozie de cauciuc și o dungă rectilinie, în care se vedea cum janta din dreapta a tăiat asfaltul. A prins o bucată din parapet și cum nu a mai înaintat și tangajul pe care l-a făcut, cu atâta lume... Era un A8, un autobuz din ăsta dreptunghiular. În momentul când a ajuns s-a răsturnat pe partea dreaptă și a căzut exact în mijlocul bulboanei. Că poate dacă venea un pic mai în față, că doar bulboana aia nu era atât de mare. Exact în bulboana aia care era adâncă de șapte metri”,

Dumitru Zmău

 

Un metru mai în față, botul autobuzului poate s-ar fi oprit într-un mal.

 

Doi metri mai în față, poate că autobuzul s-ar fi răsturnat în șanț și morții ar fi fost mai puțini.

 

Bulboana de acolo l-a atras în mijloc cu puterea unui magnet.

 

În zona celor „Șapte poduri” de la Huțani, doar sub unul singur era o baltă, cu izvoare proprii și cu apă extrem de rece. Localnicii o ocoleau fricoși și chiar și vitele se fereau să bea apă de acolo.

 

Este exact cea în care s-a răsturnat autobuzul morții.

 

Șoaptele bătrânilor...

 

Legendele spun că, înainte de Primul Război Mondial, în locul podețului din beton era unul din bârne. Iar de una din grinzi s-ar fi spânzurat un cioban, pe care-l chema chiar Ciobănașu. Bătrânii locului își aminteau că s-ar fi vorbit că înainte de a-și pune ștreangul de gât, ciobanul ar fi aruncat niște blesteme față de lumea de care se desprindea într-un mod brutal.

 

De-a lungul anilor, pe șoseaua dreaptă ca în palmă, în balta de acolo s-a răsturnat un car cu boi, animalele înecându-se cu tot cu căruțaș. Oamenii șopteau înfricoșați că au fost parcă chemate de ciobanul sinucigaș. Și mai apoi un motociclist, al cărui cadavru nici c-a mai fost găsit. A fost înghițit de mlaștină cu tot cu motocicletă.

 

Prin 1938 sau 1939, nimeni nu-și amintește exact anul, un camion cu șapte soldați a rupt din senin parapetul și s-a prăbușit în baltă. Nu a supraviețuit nimeni.

 

Balta avea să înghită și autobuzul 31-SV-2049 și să ia suflete de copii, mame însărcinate, surori, fii, tați, părinți.

 

Propria verișoară plină de nămol, nu a recunoscut-o

 

Dumitru Zmău nu poate uita cadavrele aliniate pe malul bălții. Sau oamenii salvați plini de nămol. Nu și-a recunoscut propria verișoară printre cei salvați. Mintea nu mai putea percepea realitatea dinainte, într-un tablou în care moartea era atât de evidentă.

 

”... Vă dați seama... unii au apucat să iasă, i-au prins ceilalți pe dedesubt, i-au tras. Ce să mai... 49 de oameni să moară... Și până la toată urma, eu nu aveam niciun rol și nicio atribuțiune, dar am stat și m-am uitat, ce-am putut să fac și eu pe acolo, că efectiv în momentele alea de groază că țipau părinții după copii, copiii după părinți... Că au fost și copii acolo. Țin minte că era unul din Cătămărăști Deal, Cumpătă parcă îl chema. Și băiatul era la Liceul Militar din Câmpulung, venea acasă. Și a murit acolo. Era singurul copil. Și verișoara asta a mea. Atunci nu am știut de ea, după aceea am aflat, cel puțin la câte cadavre erau acolo și câți oameni că au mai scăpat dintre ei, nici nu am recunoscut-o. Și a fost băgată în mâl acolo, s-a prins de unul, a ieșit afară și avut noroc. Culmea, cel care a salvat-o pe ea și-a pierdut băiatul. Tragedii mari, ce să mai...”

 

Nici el nu-și amintește să existe pe undeva o evidență clară a numărului de morți. 51 sau poate 49. Sau mai mulți, dar se poate și mai puțini.

 

Nimeni nu a mai ieșit public să justifice în vreun fel moartea atâtor oameni. Să aline durerea care a învăluit Botoșanii. Și județele din jur.

 

„E posibil să mai fi murit din cei de acolo. Dar cu ceea ce am rămas eu de acolo...  pentru că am plecat înapoi la Academie, eram în vacanță atunci, aveam o lună de zile vacanță între ani. Am plecat și nu am mai avut date. Știți, că datele în acea perioadă circulau foarte greu. Adică, imediat știu că a fost destituit un ministru și cam atât. Șoferul a murit, copilul lui a murit, vinovați dacă au fost de la Autobaza Fălticeni, nu știu ce sancțiuni s-au luat împotriva lor. Pentru că s-a făcut un dosar penal acolo, era un colonel Juravlea, el a făcut cercetarea acolo...”.

 

Nu au existat articole de ziare, anchete jurnalistice, documentare, emisiuni sau reportaje: „Foarte puțin. Foarte puțin. S-a auzit așa, peste tot și chiar în ziarele centrale. Dar un articol așa... acum ar scrie presa cel puțin două luni dacă ar fi, Doamne ferește. Atunci nu aveai acces la informații, unele lucruri stăteau sub cap”, își amintește Dumitru Zmău. Cea mai mare tragedie a României aproape că a trecut neobservată în țară. Și așa a rămas chiar și după 41 de ani de la producerea ei. O șoaptă. Un fior rece care-ți spintecă șira spinării.

 

„Se băteau de la un rând de cauciucuri”

 

Un accident. O „scăpare” a unui sistem comunist. O reșapare nefericită. Iar ulterior a încercare de reșapare a imaginii unui sistem incurabil.

 

Un sistem în care valoarea nu exista, iar lipsurile erau considerate un mod de viață. Deficiențe majore din care se nasc astfel de nenorociri cu imense pierderi de vieți omenești.

 

„Erau și multe cauciucuri reșapate în perioada lui Ceaușescu, era foarte greu cu aprovizionările la unitățile socialiste. Și luai ce ți se dădea. Se băteau de la un rând de cauciucuri, știți foarte bine, trebuia plătită datoria externă și se strângea șurubul cât mai mult. Oamenii puneau ce li se dădea în autobază. Oricum cineva în mod sigur a răspuns. Dacă o să urmăriți capătul dosarului, dacă se mai găsește în arhivă, cineva a răspuns pentru... și supraîncărcare, și șoferul a greșit. Dar era duminică, toată lumea voia să ajungă acasă, nu erau mijloace de transport ca acum, microbuz după microbuz”,

Dumitru Zmău

 

Zece oameni ar fi rămas pe peronul din stația de plecare pentru că nu au putut urca în autobuz. Printre ei, două copile cu biletele în mână. Surorile ar fi fost împinse de adulți chiar de pe scara autobuzului, forța fiind prea mare pentru a-i rezista. Lor le-a fost scris să trăiască.

 

41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO

Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mână – VIDEO & FOTO

Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormânt – VIDEO & GALERIE FOTO

Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO

 

loading...
Anchetă eveniment: Accidentul de la Huțani, cea mai mare tragedie rutieră din istoria României – VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO
Au trecut patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră care a lovit România, la Botoșani. O nenorocire care a frânt zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, ale celor care au înregistrat pierderi omenești, dar și ale celor care pe atunci au fost salvatori sau martori. În limitele posibile, permise de un sistem comunist opresiv, botoșănenii i-au plâns mai mult în șoaptă pe cei plecați, fără să tragă prea multe speranțe în aflarea adevărului.
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
Loading...
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
Loading...
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.8 o C
Dorohoi
-2.1 o C
Bucecea
-1.3 o C
Darabani
-2.5 o C
Saveni
-1.5 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.