Ancheta săptămânii
Modern Calor cere o sumă uriașă de la foști și actuali directori, societatea intră parte civilă în dosarul DNA-ului

Cu o zi înainte ca Direcția Națională Anticorupție să facă publică punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Sandu și alți foști și actuali șefi ai societății de termoficare și nu numai, la sediul unității a avut loc o ședință maraton a consiliului de administrație.

DNA a informat CA-ul că unitatea poate deveni parte civilă, iar șeful cel mare nu vrea să se joace cu asta

 

Pe lângă o adresă oficială a Serviciului Teritorial Suceava a DNA, trimisă direct în atenția președintelui CA a fost remisă și o scrisoare cu privire la constituirea societății drept parte civilă.


Mai exact, forului de conducere al SC Modern Calor SA i se punea în vedere că are posibilitatea de a recupera prezumtivul prejudiciu care s-ar ridica la circa 3,2 milioane de lei, însă trebuie să hotărască dacă întreprinde sau nu acest demers.


Cum președintele CA este Doru Constantin, nimeni altul decât fostul director general interimar la CET Govora, martor în procesul în care fostul ministru Dan Șova a fost trimis în judecată pentru trafic de influență pentru un contract de asistență juridică tocmai cu unitatea vâlceană, acesta ar fi convocat rapid o ședință, justificând ceva de genul că ”nu mă joc cu DNA-ul”.

 

Ședință maraton, s-ar fi încercat pasarea spre CL

 

Ore în șir au existat dispute între cei cinci membri ai CA, adică Doru Constantin, Cristian Nistor, Constantin Zărnescu, Simion Drelciuc și Dan Deleanu. Unii dintre aceștia, cu precădere oameni care au mai făcut parte în trecut din conducerea societății, au încercat inițial să refuze constituirea SC Modern Calor SA ca parte civilă, una dintre justificări fiind aceea că problema ar fi de competența Consiliului Local Botoșani, care este și unic acționar al companiei. Alții susțineau însă că, atât timp cât DNA a trimis adresa CA-ului și nu CL-ului, înseamnă că acesta este organismul care trebuia să ia o decizie.


Într-un final, după lungi discuții, la care au participat inclusiv directorul general Florin Sandu, dar și o juristă a unității, CA-ul a votat să se constituie parte civilă. Aceasta înseamnă că, în cadrul foarte posibilului proces penal care ar urma să se deruleze, SC Modern Calor SA va încerca să recupereze suma menționată de la inculpații din dosar, o bună parte încă salariați ai societății.

 

Problema directorului Sandu: un contract și trei facturi fictive

 

Astfel, directorul general Florin Sandu este suspectat de săvârșirea a două fapte de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.


Prima consta în aceea că a semnat ”Contractul de mentenanță preventivă și mentenanță corectivă pentru două module de cogenerare tip JMS 624 N.L.C. nr. 10.076/19.06.2013” încheiat cu SC Elsaco Electronic SRL, în calitate de lider al asociației cu SC Electroalfa Internațional SRL, fără să fi fost urmată, potrivit procurorilor, de o procedură de achiziție legală și la un preț supraevaluat determinat de lipsa unei concurențe reale. Acest lucru ar fi provocat un prejudiciu SC Modern Calor SA în valoare de 2,3 milioane de lei.


A doua posibilă faptă are ca obiect efectuarea, împreună cu Denisia Agapie și Ion Diaconu, a unei plăți către SC Elsaco Electronic SRL pentru serviciile de mentenanță din perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, care însă ar fi fost prestate doar pe hârtie, rezultând astfel, conform DNA, prejudicierea SC Modern Calor SA cu 0,93 milioane de lei.

 

Foști și actuali directori intrați în horă

 

Vizați de măsura luată de CA-ul societății mai sunt însă și foști sau actuali angajați ai societății.


Astfel, Denisia Agapie, director economic și Ion Diaconu, fost director tehnic, sunt suspectați de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece împreună cu Florin Sandu ar fi dispus achitarea facturilor pentru servicii care ar fi fost fictive.


De asemenea, Claudiu Ursache, fost șef serviciu financiar-contabilitate, este suspectat de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece în calitate de titular al funcției de control preventiv a avizat operațiunile comerciale aferente plății amintitelor facturi.


Cristian Puflea, șef atelier exploatare la SC Modern Calor SA a devenit inculpat tot pentru ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” întrucât ar fi confirmat serviciile prestate, deși potrivit anchetatorilor cunoștea caracterul fictiv al acestora.


În fine, Aurelian Anghelache și Ovidiu Butnaru, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL, sunt la rândul lor suspectați de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, pentru că s-ar fi ocupat de emiterea facturilor pentru serviciile care în realitate nu s-ar fi prestat. Totodată, firma privată ca atare este suspectată de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” pentru emiterea facturilor menționate.

 

Hop și ”sifonul”

 

Interesant este că, la nivel neoficial, circulă informația că în dosar ar exista un denunțător care s-ar afla printre actualii inculpați. Acesta ar fi intrat la un moment dat în conflict cu actualii conducători executivi ai SC Modern Calor SA și n-ar fi scăpat ocazia ivită de a plăti o poliță. Astfel, nu este exclusă apariția unui acord de recunoaștere a vinovăției.


Oricum, cert este că decizia de constituire a societății drept parte civilă nu reprezintă singura veste proastă pentru inculpații din dosar, DNA dispunând  instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor părți sociale ce aparțin inculpaților.

 

loading...
Procurorii DNA pe urmele unui contract de peste 2 milioane de lei între Elsaco și Modern Calor
DESCINDERI la Modern Calor – Acte de corupție, altele decât cele din proiectul pe termoficare

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia
Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Doi şefi de la Urban Serv au plecat la un târg de două zile, dar s-au plimbat o săptămână prin Venezia, Budapesta, Viena şi alte locuri faine
Auditorul intern de la compania de salubrizare a municipalităţii botoşănene a efectuat în toamna anului trecut o verificare privind deplasările făcute de conducătorii unităţii şi nu numai în perioada 2016 – 2017.
Maternitate pericol public? Botoșaniul, locul 3 pe țară la infecțiile nou-născuților - DOCUMENT
Nici mai mult, nici mai puțin de 178 de pacienți s-au îmbolnăvit în spitalele din Botoșani într-un an și jumătate. Din nefericire, cele mai multe cazuri de infecții intraspitalicești s-au înregistrat pe secțiile de nou-născuți.
Personalitate de 80 de ani lăsată fără titlul de cetăţean de onoare fiindcă soţia a făcut infarct şi el n-a putut veni la decernare
Pentru al doilea an consecutiv Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu a generat o dispută cu reverberații naționale. Dacă anul trecut scandalul a fost generat de citirea unei poezii obscene, în 2019 adevăratul câștigătorul a fost deposedat de premiu și automat de titlul de cetățean al Botoșanilor pentru că nu s-a putut deplasa până în oraș din motive de sănătate.
Passat-ul directorului de „Apă”, dat de CJ pe mâna Poliţiei într-o poveste cu parfum de răzbunare
Consiliul Judeţean Botoşani a sesizat organele de cercetare penală cu privire la utilizarea automobilului Volkswagen Passat deţinut de SC Nova Apaserv SA de către directorul general al societăţii, Albert Tănasă.
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
Deşteptăciunea judeţului a dat un chix de 10 milioane de euro care duhneşte
Botoşaniul se confruntă cu o criză a salubrizării fără precedent în ultimele două decenii. Şi culmea, aceasta vine după ce s-au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea unei noi rampe de depozitare a deşeurilor.
PSD-iştii se execută între ei: director rămas fără post în războiul găştilor din partid, suferă tot oraşul
Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Pentru recuperarea unor sume de bani cum ar fi spre exemplu lucrarile de la bulevard ( mai sunt si altele) si primaria ar trebui sa urmeze exemplul de mai sus si sa se indrepte pentru recuperarea prejudiciilor inspre Eram, Flutur, Zaiceanu, Ghiorghita Mirela, Catalin Alexa Portariuc, Apostu etc ca parte civila. Eram cum consiliaza actualul primar daca el a fost unul dintre talharii care au julit din banul public?
18 decembrie 2017, 14:39
Doamna manager public nu a avut nici o contributie? Sau poate ea este denuntatorul. Nu stiu cum le rezolva ea pe toate centrul vechi, termica sau cornisa.
18 decembrie 2017, 13:29
Abia aștept să ajungă dosarul în instanță. Ținând cont de caracterul public al procesului (prin lege), nu pot să îmi refuz plăcerea de a-i vedea pe șefii calorici dând socoteală pentru (măcar) o parte din faptele lor. Și sper că vor ieși la suprafață și altele.
18 decembrie 2017, 11:47
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Vă permiteți să plecați vara aceasta în vacanță?
Da, în străinătate
Da, în țară
Doar un weekend
Nu
Declaraţia zilei
”Ultima imagine pe care le-am pus-o domnilor de la FMI în prezentare a fost cu estimările lor de creștere economică pe ultimii ani și realitatea economică din România, ceea ce s-a întâmplat. Nu prea au avut răspuns domnii. S-a ...
astratex.ro
Curs valutar
15 iunie 2019
EUR
Euro
4.7228 lei
USD
Dolarul SUA
4.1899 lei
CHF
Francul elveţian
4.2095 lei
GBP
Lira sterlină
5.3006 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8726 lei
XAU
Gramul de aur
182.3449 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2301 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4679 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8912 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1421 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1848 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6325 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.