Ancheta săptămânii
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei

”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.

Deputatul a adunat de șapte ori mai multe voturi decât subprefectul


Acesta este începutul unui anunț oficial pe care filiala Botoșani a Uniunii Salvați România l-a făcut a doua zi după alegerile interne, care au avut loc pe 23 și 24 iunie.  


Scrutinul ar fi trebuit să consfințească fuziunea dintre USR (Uniunea Salvați România) și PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate), însă în realitate a fost o operațiune prin care componenții formațiunii conduse la centru de Dacian Cioloș au fost lăsați fără reprezentare în noua structură de conducere.


Magda Oleniuc nu a atras decât puțin peste 10% din voturile exprimate în competiția pentru funcția de președinte, condiții în care Andrei Drancă a obținut o victorie zdrobitoare.


Mai exact, pentru președinția filialei județene a partidului rezultat din fuziune, denumit Uniunea Salvați România, au candidat liderii fostelor organizații, Andrei Drancă – USR, respectiv Magda Oleniuc - PLUS. Deputatul a adunat 83 de voturi, iar subprefectul numai 12.


95


de USR-iști și-au exprimat opțiunile la conferința județeană dintr-un total de 105 convocați

 

USR minus PLUS: nici măcar un singur membru al fostului partid condus de Cioloș nu a prins vreo funcție


Lucru fără precedent în istoria fuziunilor de partide parlamentare din Botoșani, absolut toate celelalte posturi de conducere au revenit vechilor useriști, ex-plusiștii neprinzând nici măcar un singur post de vicepreședinte sau de membru în Biroul Județean. Practic, foștii componenți ai PLUS au devenit cu toții simpli membri în USR, inclusiv subprefectul Magda Oleniuc aflându-se în această situație.


”Nici un fost coleg de la PLUS nu este prezent nici în organe de conducere, control și arbitraj, nici de la municipiu și nici de la județ”, confirmă Raluca Curelariu, vicepreședinte filiala municipală USR Botoșani.

 

Noroc cu pandemia care de fapt nu mai este la Botoșani


Iar acest lucru a fost posibil și prin modul de desfășurare a alegerilor. Nu a avut loc o conferință județeană propriu-zisă într-o anumită sală din Botoșani, așa cum fac celelalte partide parlamentare, ci s-a votat timp de două zile la sediul USR Botoșani.


De ce? De... pandemie. Organizatorii scrutinului intern s-au prelevat de aceasta, deși în realitate numărul de cazuri este infim, iar la Botoșani au loc deja evenimente cu sute de oameni. Astfel, pe 23 iunie, în prima zi a alegerilor din USR, la Botoșani s-au înregistrat doar două cazuri, ambele în mediul rural, la Hudești și Viișoara. Pentru data de 24 iunie, Direcția de Sănătate Publică nu a mai anunțat vreo îmbolnăvire.


Și totuși...


”Noi avem grupuri comune de discuții pe rețelele de socializare, am avut perioade de campanie internă, cine a vrut să-și facă campanie a avut ocazia să își facă campanie. Având în vedere că este pandemie și că avem delegați din județ, am mers pe varianta de două zile de vot. Dacă am fi făcut o conferință județeană cum fac colegii de la PNL, să îi adune pe toți la un loc, în primul rând nu ar fi fost sănătos din punct de vedere al situației sanitare și în al doilea rând am fi avut o prezență mai redusă decât acești 95 de oameni”,


Raluca Curelariu, vicepreședinte filiala municipală USR Botoșani.


Ca atare, timp de două zile s-a votat la sediul USR de la 10:00 la 20:00. Potrivit consilierei locale, scrutinul a fost supravegheat de o comisie formată din trei membri USR și trei de la PLUS, care au avut o ștampilă de control, un dulap încuiat și sigilat și o sală separată.

 


O mare familie


Cu sau fără conferință municipală fizică, alegerile au conținut și un important vot de familie, la care au excelat inclusiv cei doi consilieri municipali ai USR, Raluca Curelariu și Marcel Gheorghiță.


Astfel, printre cei 60 de delegați ai filialei municipale USR la alegerile din organizația județeană s-au regăsit Mihaela Axinte Crețu și Florin Crețu, adică verișoara și soțul verișoarei deputatului Andrei Drancă, Cristian, Carmen și Marcel Gheorghiță – familia consilierului local, Raluca, Cristina și Cătălin Curelariu – familia celuilalt consilier local, Ady, George și Elisabeta Hobjilă, Cezar și Paula Amitroaie, Ana Maria și Olimpia Hornaru, Bogdan și Diana Ilaș, Aurel și Tiberiu Maxim, Gabriel și Geanina Spoială, Ștefania și Cătălin Ursu.


Practic, mai mult de o treime dintre delegații la conferință sunt rude.


”Sunt membri în filiala municipală, au candidat, au fost votați de către membrii din filiala municipală ca să fie delegați. Într-adevăr, există membri în filiala municipală care sunt rude între ei, ar fi culmea dacă aș nega lucrul acesta, dar acest aspect îl găsești și la membri din USR-ul inițial și la membrii care vin din PLUS, este exact aceeași situație. Dacă ai să te uiți după numele Oleniuc o să găsești cel puțin trei, dintre membrii cu drept de vot mă refer. Sunt suficient familii și într-o parte și în cealaltă, persoane înrudite”,


Raluca Curelariu, vicepreședinte filiala municipală USR Botoșani.


Potrivit acesteia și candidatul PLUS la conducerea organizației municipale nu a fost tocmai lipsit de rude la scrutinul din filială, însă numele acestora și al neamurilor subprefectului nu apar printre delegații la conferința județeană ”fiindcă nici un PLUS-ist nu a fost votat să fie delegat”.

 

Un criteriu imposibil de pus în practică


Și totuși, cum s-a ajuns aici?


”Pe fiecare unitate administrativ-teritorială s-a stabilit numărul de delegați în funcție de rezultatele pe care le-a avut la alegerile parlamentare. A fost un calcul matematic și conform regulamentului intern ai oricum un delegat din oficiu pe fiecare UAT în care există o filială”,


Magda Oleniuc, fost președinte PLUS Botoșani.


Toate bune și frumoase, numai că la alegerile parlamentare USR și PLUS au avut liste comune la Botoșani astfel încât nu s-a putut ști câte din voturi le-a adus un partid și câte celălalt.


”Nu s-a calculat așa pentru că delegații s-au stabilit pe UAT și nu contează. A fost numărul total de voturi obținut pe alianță, așa s-a luat în calcul. Nu aveai cum să faci o departajare clară pentru că nu s-a candidat separat, ci în alianță, și automat numărul de delegați s-a stabilit în funcție de rezultate”,


Magda Oleniuc, fost președinte PLUS Botoșani.

 

Scrutinul de la județ s-a jucat la municipiu


Trimiterile la teritoriu sunt însă mai mult teoretice. În realitate, soarta alegerilor s-a decis la municipiu, care a avut 60 de delegați la alegeri dintr-un total de 105. Și toți cei 60 delegați ai organizației municipale proveneau din fostul USR. Ei au fost votați să reprezinte filiala la scrutinul intern de către Adunarea Generală, în care fostul PLUS a avut doar în jur de 135 de membri din ceva peste 400.


Toate aceste lucruri au făcut posibilă o unificare care pare de fapt o scădere sau mai exact o scoatere a PLUS-ului de pe scena politică botoșăneană.


USR-iștii susțin însă că nu au făcut altceva decât să respecte deciziile conducerilor centrale.


”Protocolul din fuziune a fost aprobat prin congres comun, regulamentul de alegeri național și procedura au fost stabilite de către Biroul Național reunit, unde PLUS a fost reprezentat. Noi am organizat alegerile în baza protocolului aprobat la nivel național și în baza regulamentului de alegeri aprobat național”,


Raluca Curelariu, vicepreședinte filiala municipală USR Botoșani.


Și totuși, în urma celor întâmplate, fie ele și conform hotărârilor adoptate la București, PLUS nu mai există, iar toți liderii acestuia au devenit cel mult simpli membri ai noului USR, care practică este același dinaintea unificării.


”Nu trebuie neapărat să fii reprezentat prin PLUS, că noi până la urmă am votat fuziunea, cel puțin PLUS Botoșani a fost una dintre filialele care a votat fuziunea, acceptând toate consecințele care vin la pachet cu fuziunea respectivă. Faptul că majoritatea celor din PLUS s-au înscris în partid pentru cu totul altceva, nu pentru funcții, îi face să rămână în continuare fideli unei cauze inițiale. Sperăm să ne identificăm cu strategia noi conduceri, că până la urmă așa se pune problema, dacă rezonezi sau nu cu noua conducere”,


Magda Oleniuc, fost președinte PLUS Botoșani.

 

La Prefectură se cântă ”Wind of change”


O primă consecință de calibru a fuziunii unicat USR – PLUS ar putea fi reprezentată de schimbarea subprefectului Magda Oleniuc. Varianta se discuta în mediul politic botoșănean încă dinaintea unificării și se preconiza a avea loc dacă USR reușește să își impună clar oamenii în noul partid, ori în realitate s-a ajuns chiar și mai departe, izbânda fiind una de sută la sută atât timp cât foștii plusiști nu au prins nici măcar un singur post. Rămasă fără sprijin politic consistent, Magda Oleniuc ar putea fi înlocuită cu un vechi membru USR, mai ales că posturile de prefect și subprefect au fost politizate și numirea unei persoane în această funcție a devenit mult mai simplă.

 

Noua conducere USR Botoșani


Președinte: Andrei Drancă


Vicepreședinți: Cristina Lăcătușu și Ady Hobjilă;


Membri ai Biroului Județean:


Marcel Gheorghiță, Vlad Romaniuc, Cristian Cîmpanu, Olimpiu Hornaru, Ciprian Grigoraș, Mirela Guleac, Marin Moruz, Cristian Babii, Alexandra Nastasiu și Cristian Bordianu;
Comisia de Arbitraj – Ioana Miclăuș, Adrian Petrariu, Lilioara Nastasiu, Andreea Leancă și Adrian Stîncă; Cenzori – Bogdan Balaoi, Cătălin Padurariu și Alexandru Roșca.

 

loading...
Andrei vs. Magda, duel de zile mari în USR-PLUS pentru șefia partidului la Botoșani
O lideră de la USR Botoșani, cu două facultăți, pregătită pentru o funcție de director la o unitate a Consiliului Local

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
Loading...
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Loading...
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Degeaba boceste pe la presa si incearca sa isi spele rusinea unei infrangeri MERITATE. USR-istii nu au uitat nici minciunile nesfarsite, nici incercarea de sabotare a alegerilor interne la parlamentare, nici ca materialele la parlamentare au intarziat 10 zile din cauza ei, nici ca a boicotat call-centerul, nici ca a interzis membrilor plus doneze vreun ban in campanie, nici ca la numaratoarea voturilor a fost absenta, nici ca nu stie nici dracu ce face ea prin prefectura. Toate se platesc, iar ziua platii INCA nu a venit!
12 iulie 2021, 18:30
Neamuri ,neamuri ,Raluca NEAM cu Marcel .... Drancs cu alta și tot așa ...
12 iulie 2021, 16:42
"Lucru fără precedent în istoria fuziunilor de partide parlamentare din Botoșani" foarte bine! era "mai normal" sa primeasca cei din PLUS functii cadou pentru ca erau in conducere, nu? daca cineva din PLUS va dori functii de conducere are ocazia sa isi construiasca notorietate in urmatorii ani si sa fie ales de colegi. ce nu inteleg e treaba asta cu inscrierea familiei in partid pe care am vazut-o si la AUR. nu da deloc bine
12 iulie 2021, 14:53
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.2 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.