Ancheta săptămânii
Prizonieră în propria casă: Botoșaniul care n-a fost în stare să monteze o balustradă pentru o nenorocită, dar i-a îngropat banca - GALERIE FOTO

Imaginați-vă că viața voastră ar depinde de o balustradă. Da, de o banală balustradă pe care nu o puteți monta fiindcă nu aveți bani. Și chiar dacă i-ați avea, tot v-ar fi imposibil pentru că, pur și simplu, vă lipsesc puterile.

Prizonieră în propria casă


Ceea ce pentru mulți dintre noi este un exercițiu de imaginație, pentru alți oameni - și nu chiar puțini - reprezintă o problemă reală. Pe cât de stringentă, pe atât de absurdă.
Este și povestea unei botoșănence de 60 de ani care nu putea să iasă din casă dintr-o stupizenie. Suferă de scleroză multiplă și pentru a se deplasa are mereu nevoie de un sprijin. Locuiește la etajul II al unui bloc din strada Mihail Kogălniceanu, putea coborî până la parter, dar nu mai putea străbate holul și scările de la intrare pentru că nu avea de să se țină. Și mai ales iarna nu se putea aventura.

 

A cerut o balustradă, i s-a promis o bancă


Elena Buzilă este bolnavă de vreo trei decenii, dar de zece ani are nevoie de o ”mână de ajutor”. Și la propriu, și la figurat. S-a plâns de nenumărate ori la asociația de proprietari 49, la care este arondată, de unde a cerut inclusiv în scris montarea unei balustrade. ”Are să facă”, a fost răspunsul pe care l-a tot primit și care nu s-a materializat vreodată. În schimb, mai nou, i s-a promis că în fața blocului se va mai monta o bancă pe lângă cea existentă. Că nu avea cum să ajungă la dânsa nu mai interesa pe cineva.


”Știu fetele de la asociație, cunosc situația, le cunosc pe toate și mă cunosc pe mine și mi-au spus că vor mai pune încă o bancă”,


Elena Buzilă, locatară bolnavă.


La Primărie nici nu a mai încercat să meargă deoarece imediat după instalarea primarului Cătălin Flutur a trebuit să facă rapid cale întoarsă fiindcă au luat-o pe sus ”niște vlăjgani”:


”Nu vreau să mai mă duc la Primărie că nu se rezolvă nimic”.


La un moment dat, bolnavii botoșăneni de scleroză multiplă aveau și o asociație, însă soțul liderei care conducea ONG-ul s-a îmbolnăvit mai tare ca ea și numai timp de astfel de activități nu mai are.


”Nu are cine să se ocupe de noi, la cine să mă duc?” se întreabă femeia.

 

”Telefonul fără fir” bineînțeles că nu a funcționat


Prizonieră în propria locuință, i-a venit ideea să contacteze o parlamentară cu aplecare spre problemele sociale. Și i-a scris pe Facebook deputatei Tamara Ciofu.
Iar dacă până acum povestea vi s-a părut a fi absurdă, este nimic pe lângă ce s-a întâmplat mai departe. Tamara Ciofu a redirecționat petiția Elenei Buzilă spre consiliera locală Andreea Buiuc. La rândul său, aceasta l-a contactat pe Bogdan Bețenchi, șeful serviciului edilitare din cadrul Primăriei Botoșani. Acesta i-a explicat că structura pe care o conduce nu poate executa asemenea lucrări, așa că, mai departe, i s-a adresat lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement.


”Și uite așa ca în Caragiale, telefonul fără fir.... Am vorbit la Primărie, am făcut în scris, era pe chestii de achiziții și nu s-a făcut nimic. Iată că în curând se împlinește un an de zile”, spune Tamara Ciofu.
Prin aprilie anul trecut a vorbit cu femeia, pentru ca în ianuarie 2018 să afle stupefiată că ditamai municipalitatea n-a fost în stare în vreo nouă luni să monteze o balustradă.

 

”Dar ce, îmi plătiți voi curentul?”


Cum afară deja ninsese, s-a săturat să mai aștepte, s-a dus la Dedeman, a cumpărat toate materialele necesare, a contactat și o echipă de muncitori care să amplaseze ”mâna de sprijin” atât de necesară sexagenarei.
Ei bine, nici măcar toate aceste lucruri nu au fost suficiente. Meseriașii sosiți la fața locului aveau nevoie de curent. Au rugat o vecină de la parter să le permită să își pună aparatul de sudură în priză, însă aceasta i-a refuzat: ”Dar ce, îmi plătiți voi curentul?” Așa că au mai pierdut ceva timp până au găsit un prelungitor care să permită branșarea direct din casa femeii bolnave. Și, în sfârșit, și-au făcut treaba.

 

”Trebuie să deschidem porți pentru acești oameni”


Tamara Ciofu a explicat că nu dorește să își facă publicitate pe seama chinului amintitei botoșănence, dar că, pornind de la acest caz concret, trage un semnal de alarmă. Cu siguranță într-o mulțime de alte blocuri locuiesc câte o ”Elena Buzilă” nebăgată în seamă de cineva.


”Sunt și alți oameni care au nevoie de ajutor, care au apelat la asociație, care au apelat la Primărie și nu au fost ajutați, Primăria să își deschidă urechile pentru acest semnal de neputință, de ajutor, de dorință de a trăi. Trebuie să deschidem porți pentru acești oameni, prin această femeie să rezolvăm problema altora, tot așa de lipsiți de ajutor”,


Tamara Ciofu, deputat.


Asociația 49 nu a mai montat nici măcar a doua bancă promisă. În schimb, dacă tot n-a fost în stare să amplaseze o balustradă, banca din fața blocului a fost aproape îngropată de municipalitate toamna trecută, când a asfaltat inclusiv trotuarele din Mihail Kogălniceanu. Și tot muncitorii aduși de deputată au înălțat-o. Servicii complete... că doar de asta avem atâtea instituții care se ocupă de persoanele cu dizabilități. Pe hârtie doar, bineînțeles, că în realitate inclusiv montarea unei balustrade a devenit un lucru imposibil de făcut în minunatul Botoșani.
 

loading...
Mama unui copil cu autism umilită la o şcoală de prestigiu – CÂND şi CUM i s-a recomandat să-şi ducă băiatul la toaletă
Dacă tac’su nu-i parlamentar… Un băieţel de 3 anişori se stinge într-un dormitor plin de igrasie cu părinţi aşteptând de cinci ani un ANL

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Omul acesta conduce Botoşaniul? Şeful CJ se laudă în raportul de activitate cu citirea regulată a ziarelor şi cu postările pe Facebook
Raportul de activitate al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, făcut public oficial în cadrul şedinţei ordinare din iulie, cuprinde şi un capitol special dedicat activităţii de informare, relaţii publice şi mass-media.
”Fapta nu există”! Dosarul Tratoria clasat: Țurcanu a scăpat, Gheorghincă și Purice la fel, 6 fapte de posibilă corupție au picat
La patru ani de la strămutarea operatorului de apă și canalizare, dosarul de la Direcția Națională Anticorupție privind închirierea unui nou sediu administrativ a fost clasat de către procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava.
Un ”fleac” de 170.000: Modern Calor pregăteşte din nou mutarea unei părţi a profitului în buzunarele șefilor şi salariaţilor
În luna mai a acestui an, SC Modern Calor SA a trimis o adresă către Adunarea Generală a Acţionarilor prin care propunea modul de împărţire a profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.
Curtea de Conturi caută o sută de mii ”la gunoi”, directorii ar fi luat niște bani pe care ”au uitat” să-i mai dea înapoi
Situația de la una dintre societățile Consiliului Local Botoșani se complică de la o zi la alta. Controlorii financiari au revenit pentru a prinde urma unor bani nerecuperați din unitate.
BMW-ul e viața lor :) Dar merge și un Audi sau Mercedes - Capii PSD-ului s-au umplut de mașini de lux după dobândirea mandatelor
Cele 18 luni trecute din actuala legislatură par să nu se fi scurs în zadar pentru unii parlamentari social-democrați. Cel puțin în ceea ce privește realizările… auto strict personale.
Copiii ăştia trăiesc doar cu aer? Băiatul care doarme pe câmp şi fata care merge cu „ia-mă nene” , tinerii din politica botoşăneană se întrec în sărăcie... declarată
Nu tu casă, nu tu maşină şi nici măcar o garsonieră pe la capătul oraşului… Şi dacă nu ar fi ceva bănuţi de pe la stat, mai-mai că te-ai gândi că mor de foame.Cam acestea sunt coordonatele „averilor” unei bune părţi a tinerilor din politica botoşăneană, care, dacă ar fi să ne luăm exclusiv după declaraţiile de avere pe care tocmai le-au completat la jumătatea acestei luni, îşi duc traiul de pe o zi pe alta.
Zero, nimic, mulţimea vidă: CJ-ul condus de Macaleţi n-a cheltuit nici măcar 1 euro din ciclul de finanţare 2014 – 2020
Se împlinesc luna aceasta doi ani de la preluarea şefiei Consiliului Judeţean de către Costică Macaleţi, iar instituţia pe care o conduce are un bilanţ catastrofal în privinţa proiectelor europene.
Lidera femeilor din PSD a ajuns expertă la Construcții fără concurs, după un an de PR la ”Apă”
Lidera Organizației Femeilor Social Democrate de la Botoșani și-a schimbat din nou locul de muncă. După doar un an și câteva zile la SC Nova Apaserv SA, fiica vicepreședintelui PSD Botoșani, Gheorghe Vâzdoagă, a plecat de la această societate. Și, ca de fiecare dată, nu s-a angajat la vreo firmă privată, ci tot la o unitate a statutului.
O femeie din Centrul Vechi a bătut doi băieți într-o școală din municipiu, în timpul orelor
Un nou incident șocant a avut loc într-o unitate de învățământ de la Botoșani. Doi elevi au fost bătuți de mama unei colege. Florentina L. locuiește în Centrul Istoric, iar fiica ei învață la Școala nr. 8 din municipiu.
”Jurisconsult” la magazinul familiei din județ, parașutat mare șef la București, alături de doctori în istorie și teologie
Întrunit pentru prima dată în ședință după votul dat de Parlament, noul colegiu de conducere al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și-a stabilit pe 3 aprilie Biroul de Coordonare și Structura de Securitate. Cu 9 voturi din 11, botoșăneanul Boris Precul a fost desemnat șef al Structurii de Securitate (SS) a CNSAS. Se pune astfel punct unei promovări halucinante, în care un tânăr de 30 de ani, fără să fi avut în viața sa vreo tangență cu activitatea CNSAS sau fosta Securitate, ajunge să ocupe un post de conducere în cadrul unei instituții atât de sensibile.
Un botoșănean plătește de nouă luni degeaba locul de parcare din cauza unui traficant de BMW-uri - GALERIE FOTO
Un botoșănean plătește de nouă luni concesiune pentru un loc de parcare pe care nu îl poate folosi. Spațiul pentru care a dat bani până la sfârșitul anului este mai mereu ocupat de altcineva. Primăria i-a luat banii, dar nu îl ajută deloc să și beneficieze de ceea ce a cheltuit.
Fetiţă desfigurată de un câine - nasul brăzdat și fără o bucată de ureche - doi ani de luptă în van prin Justiţie - GALERIE FOTO
Ziua de 26 martie 2016 este una pe care o fetiţă din comuna Brăeşti nu o va uita vreodată. A plecat să se joace cu o prietenă şi s-a întors acasă desfigurată pe viaţă.
Primarul care se plimbă cu „tanc” de 30.000 de euro în comuna fără nici un angajat la privat: De ce vă votează oamenii? Nu ştiu / Ce le-aţi promis? Nimica! - FOTO & VIDEO
Prestaţia pe alocuri jenantă pe care preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, a avut-o la „România, te iubesc” nu a fost singura a unei oficialităţi botoşănene. Primarul poate celei mai sărace comune l-a concurat serios.
Afacerea Dormitorul – cum să plăteşti mobilă pentru o cameră întreagă şi să primeşti doar o mască de butelie
Câteva piese de mobilier au generat o dispută serioasă între un atelier de profil şi un client. Şi după câteva luni de certuri s-a ajuns la un proces.
”Aqua Magic”: ONG-ul minune de la Botoșani, zeci de primării achită cotizație la ”Aqua” fără să primească un strop de apă
O hotărâre aparent banală adoptată de plenul Consiliului Județean scoate la iveală o situație cel puțin ciudată în administrația publică botoșăneană. Zeci de localități plătesc cotizație la o organizație neguvernamentală chiar dacă în mod practic nu beneficiază de nici un serviciu.
Tălpile de pe haină care l-au salvat - POVESTEA reținerii și eliberării tânărului violent din BMW - VIDEO
Duminică seară, Alexandru Pătrășcanu, tânărul care sâmbătă a spart cu o bâtă de baseball luneta unui Renault Clio, a fost eliberat din arestul Inspectoratului de Poliție Județean, acolo unde fusese reținut pentru 24 de ore.
19.200 de lei, noul salariu propus pentru şeful cel mare de la „Apă”, UN MILION de lei într-un an doar pe lefurile directorilor
Consilierii judeţeni au adoptat la mijlocul săptămânii trecute o hotărâre care înlesneşte acordarea celui mai mare salariu de care are parte angajatul unei societăţi comerciale de stat din Botoşani.
Minciuni la nivel înalt și povești de la băutură și prezervative până la... aripile vântului în două clădiri monument istoric - GALERIE FOTO
Două clădiri simbol ale Botoşanilor lăsate de izbelişte de zece, respectiv șase ani de către Ministerul Sănătăţi au pierdut o nouă şansă de a fi reabilitate. Şi aceasta după o poveste absurdă, în care se minte în acte oficiale, de la nivel înalt.
Benzinăria cu bucluc - 15 ani de conflicte și-un nou scandal cu damf de GPL - GALERIE FOTO
De 15 ani, câţiva cetăţeni din Curteşti se tot plâng de problemele pe care le au cu benzinăria de la ieşirea din Hudum spre Baisa. S-a schimbat proprietarul, însă conflictele au rămas. Ba chiar s-au şi înteţit anul trecut, când în spatele staţiei de carburanţi s-a montat un aşa-numit SKID GPL, practic un rezervor suprateran de gaz petrolier lichefiat
Modern Calor cere o sumă uriașă de la foști și actuali directori, societatea intră parte civilă în dosarul DNA-ului
Cu o zi înainte ca Direcția Națională Anticorupție să facă publică punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Sandu și alți foști și actuali șefi ai societății de termoficare și nu numai, la sediul unității a avut loc o ședință maraton a consiliului de administrație.
Brava smaranda! Ai rezolvat problema, dacă ar fi toți ca matale dotați cu inteligenţă, eheei!! Individul ăsta ţurcanu nu a găsit timp, bani şi alte ace, brice şi carice pentru a face o balustradă pentru un plătitor de taxe, inclusiv a salariului măriei sale, da pentru gărduirile anemice pe care le face prin asociațiile de proprietari "are" bani și di tăti. Vedeți în fotografiile expuse de d-stră şi o să descoperiți marili rializări ale lui ţurcanu, gărduţul cu țepi. Individul ăsta e o pacoste pentru Botoșani, cu sprijinul unor președinți de asociație face ce vrea mușchii lui prin asociațiile de proprietari, vorba lui ilie de la sculamentărie, când proprietarul vrea să pună o floare sau o bancă cică e proprietatea primăriei şi nu ai voie, dacă spui ceva de mogâldeața care mătură aleile, plătită din banii noștri, cică e curtea interioară a asociației și noi trebuie să plătim ciorsăitul macadamelor, locurile de parcare le taxează primăria, de făcut curat plătim noi cei fără parcare. Bre țurcane! Lasă-ne bre! Lasă să vină unul gospodar care chiar se pricepe la gospodărit.
5 februarie 2018, 13:37
Ia citeste ce scrie la sase. Termenul nenorocit are si alt inteles, dar era greu...NENOROCÍT adj. 1. nefericit, (înv.) neferice, pătimaș. (Un om tare ~.) 2. biet, nevoiaș, sărac, sărman, (livr.) mízer, paupér, (pop.) nemérnic, păcătós, sărăcán, (înv. și reg.) ticăít, ticălós, (prin Munt. și Olt.) săgét, (înv.) cáinic, mișél, mișelós. (Un argat ~; ~ de mine!) 3. amărît, prăpădit, (fig.) pîrlít. (Un funcționar ~.) 4. catastrofal, dezastruos, fatal, funest, nefericit, tragic. (Un deznodămînt ~.) 5. dureros, jalnic, trist, (înv. și reg.) milós. (Priveliște, întîmplare ~.) 6. deplorabil, jalnic, lamentabil, mizerabil, prăpădit, (livr.) mízer, (înv. și reg.) ticălós, (înv.) mișél. (Casa era într-o stare ~.)
5 februarie 2018, 11:05
NENOROCÍT, -Ă, nenorociți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care se găsește într-o situație vrednică de plâns, care este lipsită de noroc, de fericire, care are de îndurat un mare necaz, o mare suferință; (om) nefericit. 2. Adj. (Despre situații) Care inspiră milă, tristețe; vrednic de plâns, dureros, trist, jalnic. ♦ (Despre starea, mediul în care se află cineva) Care denotă o situație foarte proastă, vrednică de plâns; p. ext. sărac, sărăcăcios. 3. Adj. Care aduce sau constituie o nenorocire (2); dezastruos, funest, nefast, tragic. 4. Adj., s. m. și f. (Om) ticălos, de nimic. – V. nenoroci.
5 februarie 2018, 10:16
ce titlu de doi lei. nu puteati scrie si voi neajutorata, bolnava etc...
5 februarie 2018, 10:09
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți de acord cu eliminarea jardinierelor de pe Pietonalul Unirii?
Da
Parțial
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Această creștere salarială se reflectă în primul rând în producția cu care se înregistrează societatea. În 2018 am avut o producție la nivel anual mai mică decât în 2017. În calculul producției intră și apa meteo. În ...
zenda.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6658 lei
USD
Dolarul SUA
4.0493 lei
CHF
Francul elveţian
4.0769 lei
GBP
Lira sterlină
5.3102 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5981 lei
XAU
Gramul de aur
159.3087 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2380 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4494 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1071 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1805 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6254 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20 o C
Dorohoi
20 o C
Bucecea
20 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
20 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.