Ancheta săptămânii
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor

”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.

Rata care închide și deschide în pandemie


Este acea situație pe care Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) o emite zilnic și care are o importanță vitală pentru viața botoșănenilor în pandemie.


Și aceasta pentru că în funcție de datele prezentate s-au luat și încă se mai adoptă de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) decizii extrem de importante, inclusiv aceea de a se propune Comitetului Național pentru Situații de Urgență intrarea în carantină a unor localități.


Aceste rapoarte zilnice emise de DSP conțin pe ultima coloană cea mai importantă informație: rata de îmbolnăvire la mia de locuitori în ultimele 14 zile.


Iar prima coloană, de la care se pleacă în calcularea acestei rate, este aceea a populației.


Și de aici încep surprizele.

 

119.775 de oameni în Botoșani. Oare?


Să discutăm concret. Pe data de 29 octombrie 2020, CJSU a hotărât să activeze așa zisul ”scenariu roșu” și să închidă în municipiul Botoșani toate școlile, dar și restaurantele, cafenelele, cinematografele, sălile de spectacole.


Motivul era că rata de infectare pe ultimele două săptămâni ajunsese la 3,13 la mie și potrivit unor acte normative aprobate deja de Guvern, după 3,00 se puteau lua astfel de măsuri.


Populația de care s-a ținut cont la calcularea ratei era la acea dată de 119.775 persoane.


Dar este aceasta populația reală a municipiului Botoșani? Și, mai ales, de unde este luat acest număr?


Am căutat timp de mai multe zile răspunsul la aceste întrebări, iar ceea ce am aflat este cel puțin surprinzător.

 

În acte, populația a crescut cu peste 10% față de ultimul recensământ


Frapantă în primul rând este diferența serioasă între datele de care ține cont DSP și cele de la ultimul recensământ, care a avut loc în 2011. În acel an recenzorii au stabilit că municipiul Botoșani avea doar 106.800 locuitori, în timp ce numărul de care au ținut cont DSP și CJSU la intrarea în ”scenariul roșu” era de 119.775.

 

12.975


de oameni este diferența între populația de la recensământ și cea de la 29 octombrie 2020, când la Botoșani s-au închis școlile, HoReCa, cinematografele, sălile de spectacole și spațiile cu jocuri de noroc.


Pe fondul plecării masive a botoșănenilor în străinătate, dar și în marile orașe din România, este însă o surpriză faptul că diferența menționată este în plus, adică populația municipiului ar fi crescut cu aproape 13.000 de locuitori în mai puțin de un deceniu.

 

Dacă ne luam după recensământ ”eram deja în carantină”


Cu alte cuvinte, dacă DSP și CJSU ar fi ținut cont de rezultatele recensământului, rata de infectare ar fi fost considerabil mai mare la Botoșani, iar ”scenariul roșu” ar fi fost activat și mai devreme.


Numai că, atunci când calculează incidența infectărilor, DSP nu mai folosește date de la Direcția Județeană de Statistică (DJS), instituția care a organizat recensământul la Botoșani. La sfârșitul lunii august încă le utiliza, numai că nu datele de la recensământ, ci populația la 1 ianuarie după domiciliu.


”Teoretic, dacă stai și te gândești bine, având în vedere câți sunt plecați din municipiul Botoșani și doar figurează cu domiciliul aici, chiar dacă ei sunt în străinătate, ne avantajează la calculul indicelui pentru că, dacă i-am scădea pe aceștia jos, eram deja în carantină”,


Dan Nechifor, prefect.


Președinte al CJSU, acesta a explicat că problema nu ar fi neapărat numărul de locuitori, ci modul de raportare:


”Într-adevăr, aici apare aceeași problemă că, dacă o persoană se infectează în alt județ, fiind cu domiciliul în Botoșani. îl trece la Botoșani”.


Și astfel crește rata de infectare la Botoșani.

 

Numai că indicatorul de la recensământ s-a... stins


Direcția Județeană de Statistică (DJS) are și câteva explicații pentru creșterea populației municipiului Botoșani în ultimii nouă ani. De fapt, totul ar pleca de la niște indicatori.


”Erau indicatori diferiți. Atunci era populația stabilă, așa se numea indicatorul. Era ce s-a găsit în momentul respectiv la locuință. După care au fost introduși cei din bazele de date administrative, care erau plecați în momentul respectiv sau care la un moment dat au venit în țară, au scos o adeverință, ceva și au fost introduși în acel indicator, populația după domiciliu. Indicatorul populației stabile s-a stins la câțiva ani după recensământ și din acest indicator s-au defalcat alții doi: populația după domiciliu și populația rezidentă. Populația rezidentă este mult mai mică”,


Valentin Popa, director DJS Botoșani.  


Ultimele date disponibile de la DJS arată că populația municipiului reședință după domiciliu era la data de 1 ianuarie de 119.521 persoane.


Dar ce înseamnă ”populație după domiciliu”?


”Reprezintă numărul de persoane cu cetățenia română și domiciliul pe teritoriul României, delimitat după criteriile administrativ-teritoriale. Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuința principală în actul de identitate, așa cum este luată în evidența organelor administrative ale statului. În vederea stabilirii acestui indicator nu se ține cont de reședința obișnuită, de perioada sau motivul absenței de la domiciliu”,


Valentin Popa, director DJS Botoșani.  


DJS are disponibile ultimele date referitoare la populație la data de 1 ianuarie 2020 întrucât cele de la 1 iulie se vor disemina în ianuarie – februarie 2021.

 

DSP spune că primește datele de la cineva care susține că nu le trimite


La câteva zile după ce reporterul Botoșăneanul s-a interesat de populația în funcție de care se face acel calcul al ratei de infectare, raportul zilnic al DSP și-a schimbat formularea de la final, apărând ”Nr. Populație este furnizat de Serv. Ev. Pop. Botoșani”.


Însă nici noul ”furnizor” al populației invocat de DSP nu este cel real.


Astfel, deși pare greu de crezut, pe tot acest traseu de stabilire a populației și mai departe a ratei de infectare, în funcție de care se aprobă hotărâri vitale pentru viața botoșănenilor, nu apare tocmai Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPCEP), instituție subordonată Consiliului Județean, cea care se ocupă de evidența populației în întreg județul, inclusiv în municipiul Botoșani.


”Nu raportăm noi populația la DSP, nu dăm nici un fel de informație legată de populație celor de la Sănătatea Publică. Ei fac o confuzie, așa se folosește termenul de «Evidența Populației», dar cea care dă exact, la o săptămână – două, este reprezentanța DEPABD la nivel de județ ”,


Ady Petrușcă, șef Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Botoșani.

 

evidenta populatiei

 

Deci, până la urmă cine (ne) numără?


Inițial, în acel buletin zilnic cu incidența Covid făcut public de DSP se menționa că numărul de locuitori se furniza de către Inspectoratul de Poliție Județean, însă reprezentanții IPJ au răspuns reporterului Botoșăneanul că NU furnizează astfel de date Direcției de Sănătate Publică.


”Cei de la DSP iau datele respective de la CJCCI (Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor - n.r.), care le ia de la DEPABD, deci noi nu avem treabă în acea machetă”,


Ag.Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.


Atât IPJ, cât și prefectul au arătat că totalul locuitorilor de care ține cont DSP ar fi trimis către ”Sănătatea Publică” de către acest DEPABD.


”Acolo a fost o greșeală de tehnoredactare, numărul populației este dat și calculat în fiecare zi de cei de la DEPABD, nu de la IPJ. Știu că am vorbit cu dl Șerbănoiu”,


Dan Nechifor, prefect.


DEPABD, adică Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, este un organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică și face parte din structurile de ordine și siguranță publică din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, fiind parte componentă a Departamentului de Ordine și Siguranță Publică.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat
Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Indiferent câtă populaţie are oraşul sau judeţul Botoşani vorbim ca să ne aflăm în treabă. Toţi cei ce susţin pandemia nu au nici o dovadă ştiinţifică de existenţa covidului, totul este o escrocherie la nivel mondial. Nu există nici un studiu că masca ne apără de ceva ce nu există şi chiar dacă ar exista masca nu ar rezolva nimic. Mortalitatea este o păcăleală pentru fraieri, în România anul acesta până la această dată sunt mai puţini morţi faţă de anul trecut când nu era nici o pandemie. În America în aceaşi perioadă sunt cu 400.000 morţi mai puţin ca anul trecut. Adică se moare în draci de un aşa zis virus dar morţii sunt mai puţini ca în anul trecut când se murea de cu totul alte cauze. Cine a pornit această nebunie, China, nu mai are probleme, oare de ce? Chiar v-a luat D-zeu mințile, Chiar credeţi ca fraierii în ceva ce nu există fiind doar o piesă de teatru pusă în scenă aproape în întreaga lume? Presa a luat bani foarte mulți de ordinul sutelor de milioane de euro ca să ne ţină în teroarea asta. Chiar sunteți un popor de needucați? Chiar am ajuns să ne mâncăm unii pe alții? Au ajuns nebunii să conducă lumea? Uitați-vă cine sunt cei ce conduc România! Zero barați! Ce îi recomandă să conducă un popor? Absolut nimic. A ajuns cenzura mai puternică faţă de cea comunistă. Să nu uiţi Darie! Iar ţi-au pus botniţă strigoii!
23 noiembrie 2020, 18:59
sunt varza institutiile astea, degeaba isi iau salariile, varza, sau poate in mod intentionat le tin varza
23 noiembrie 2020, 11:54
Cei 13000 in plus sunt si cei care voteaza de fiecare data pe cine trebuie, tot acelasi plus de persoane figureaza si in evidentele celor de la DSP atunci cand se incaseaza banii de la Casa de sanatate. Numarul real este del de la recensamantul din 2011, diminuat cu rata mortalitatii, clar mai mare decat cea a natalitatii. Daca mai tii cont si de plecarile in strainantete, orasul are undeva pe la 80 de mii de locuitori, poate mai putini. De rfemarcat ca multi dintre acestia umbla feaura prin oras, fara protectie anticovid, imprastiind virusul cum vor muschii lor, ca, nu-i asa, totu-i o cacialma, sa ia astia banii. Probabil ca si unii politisti cred la fel, daca nu-i sanctioneaza nici macar cu privirea. Romulanii din piata centrala, adolescentii de prin parcuri si parcari, cluburile ce functioneaza inca nestingherite, toate sunt focare, dar pe acestea nu le mai numara nimeni, desi traim in era statisticilor.
23 noiembrie 2020, 07:52
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.8 o C
Dorohoi
16.0 o C
Bucecea
18.3 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
19.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.