Ancheta săptămânii
Turnători la 16 ani

Unii au colaborat cu Securitatea pentru că au fost constrînşi, alţii au făcut-o pentru bani, însă aproape cu toţii erau oameni maturi care, cel puţin teoretic, erau conştienţi de ceea ce fac. Au existat însă botoşăneni care au colaborat cu fostul organ de represiune al regimului comunist înainte de a deveni majori. Au făcut-o încă de pe băncile şcolii.

Mugur Calinescu Obiectiv de la Securitate : racolarea a doi elevi

Pe MartorIncomod.ro, la adresa /investigatii/servicii-secrete/cazul-panoul/ , este disponibilă povestea adolescentului Mugur Călinescu, botoşăneanul care în toamna anului 1981 a pus pe jar Inspectoratul Judeţean de Securitate după ce a scris lozinci anticomuniste pe Palatul Administrativ şi pe zidurile viitoarei Case de Cultură a Sindicatelor. El a decedat în condiţii suspecte după audieri, existînd bănuiala că ar fi fost iradiat pentru a fi eliminat. Între timp am reuşit să intrăm în posesia unor noi documente din dosarul pe care Mugur l-a avut la Securitate şi care dovedeşte că a fost turnat de cel puţin doi colegi de clasă. În planul întocmit de lt.maj.Virgil Irimia pe 18 octombrie 1981, la punctul 5 se menţionează ca măsură : „Recrutarea a două surse-elevi din clasa a XI – a B la Liceul AT Laurian”. Responsabil de racolarea acestora a fost lt.maj.Dumitru Sîrbu cel care, de altfel, ulterior a fost prezent la o şedinţă în liceu privitoare la Mugur Călinescu.

Liceeni informatori „Dan” şi „Corneliu”

„Dan” şi „Corneliu” sunt numele sub care apar semnate note informative de către elevi de la Liceul AT Laurian, unde Călinescu era atunci în clasa a XI – a. Cei doi au fost instruiţi de securişti să îşi atragă colegul în discuţii social-politice pentru a afla dacă acesta mai prezintă pericol pentru regim, dacă regretă inscripţiile, dacă are de gînd să recidiveze. Astfel, într-o notă informativă din 20 noiembrie 1981 „Corneliu” arată că a vorbit cu Mugur, iar acesta i-a spus că „îmi trebuie un timp să mă reabilitez prin fapte”. Elevii turnători şi-au desfăşurat activitatea cel puţin cîteva luni de zile. Acest lucru este demonstrat dintr-un document eliberat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în care se face referire la o notă informativă semnată de „Corneliu” pe 24 aprilie 1982. „Conform sarcinilor primite sursa informează că a purtat în mai multe rînduri discuţii cu elevul Călinescu Mugur din clasa a XI –a B liceul AT Laurian, fie la şcoală sau la domiciliul acestuia”, se arată în actul de la CNSAS, după care se continuă : „în prezent îl preocupă foarte mult învăţătura, afirmînd în mai multe rînduri că intenţionează să susţină examen la o facultate cu profil economic”. Pe 15 martie 1982 „Dan” povesteşte la rîndul său : „la învăţătură era cotat ca un elev mediocru, rămînînd în clasa a IX – a corigent. Era preocupat mai mult de literatura beletristică şi de noutăţile, în general, din muzică. Nu avea prieteni apropiaţi în clasă. Se limita la relaţii strict colegiale cu elevii”.

Nota informativa Dan (Large)

"Elevul" urmăreşte şi în apartament

Pe lîngă „Dan” şi „Corneliu”, a mai existat şi informatorul „Elevul”. Acesta a redat cu lux de amănunte ceea ce se întîmpla în acea perioada în familia elevului urmărit. Pe 20 octombrie 2001 „Elevul” scrie : „La ora 20:15 Rodica (mama lui Mugur – n.r.), a venit acasă împreună cu Maricica. În discuţii Rodica îşi exprimă îngrijorarea că obiectivul (Mugur Călinescu – n.r.) este plecat la Securitate de la 16:30 şi nu s-a întors nici pînă în prezent. Se întreabă dacă este cazul să se ducă înaintea lui. Se lamentează că obiectivul n-a învăţat şi că sărmanul va trebui să stea noaptea tîrziu să înveţe”. Turnătorul nu se mulţumeşte doar să redea cu mare acurateţe discuţiile, ci chiar intervine cu consideraţii personale : „Menţionez din cele constatate pînă acum în urmărirea obiectivului, ca o părere personală, că nu-l văd să fie afectat de situaţia în care se găseşte. Discută foarte degajat, ca şi cum n-ar fi vorba de el. În discuţiile cu mama lui are un ton arogant, dînd de înţeles că nu are nevoie de sfaturile ce i le dă întrucît el singur ştie ce are de făcut”.

Nota informativa Elevul (Large)

Şedinţă cu securiştii la liceu

Conform actelor existente în dosarul de la CNSAS, pe 27 noiembrie 1981 elevul este „discutat într-un colectiv restrîns de factori educaţionali din cadrul liceului, cu participarea primului-secretar al comitetului municipal UTC şi a reprezentanţilor Inspectoratului general de Învăţămînt şi în prezenţa părinţilor acestuia”. Întrunirea s-a organizat pentru „integrarea corespunzătoare a elevului în ambianţa social-politică”. Aici, elevi şi profesori deopotrivă, l-au pus la zid pe adolescent.

Participanţi la şedinţă

- inspector general şcolar Mihai Matei

- director liceu Mihai Dumitriu

- secretar PCR liceu M.Floareş

- secretar comitet judeţean, municipal şi liceal UTC, I.Istrati, Gheorghe Ababei, Hoşman

- diriginte Dorin Moraru

- maior Mihai Crărciun, şef serviciu I., Lt.maj.Dumitru Sîrbu, ofiţer operativ

Proces verbal dupa sedinta cu securistii de la AT Laurian (Large)

"Fapta comisă este un act mîrşav asupra poporului"

Acestora li s-au adăugat şi alţi profesori şi angajaţi ai liceului. I.Istrati, secretar organizatoric al Comitetului Judeţean UTC a fost unul dintre cei care a luat cuvîntul : „Este o faptă ruşinoasă pentru uteciştii judeţului Botoşani. Această demonstrează că nu întotdeauna acţionează organizaţiile UTC aşa cum se indică pentru cultivarea la elevi a patriotismului, cunoaşterea realităţilor social-politice trecute şi prezente, a documentelor PCR, grija partidului şi statului nostru faţă de om”. Alţii au fost însă şi mai duri. Marea problemă este că documentul este cenzurat grosolan şi nu se ştiu cine sunt elevii şi profesorii car fac afirmaţiile. Cert este că nici unul nu i-a luat apărarea. „Fapta comisă este un act mîrşav asupra poporului, a lovit interesele poporului român, a partizat cu duşmanii şi trădătorii ţării. Nu poate să se împace cu ideea că este o greşeală puerilă atît timp cît a lovit în popor, cît a conceput instigare”, a spus unul dintre participanţii la întîlnire, care, în aceste condiţii, a cerut aplicarea unei pedepse aspre. Un alt cadru didactic sau poate elev nu poate să conceapă „cum asemenea elev trăieşte realitatea, poate fi convins de cei de la Europa Liberă, de trădătorii şi duşmanii ideologiei, ai României”. A luat cuvîntul şi V.Focşa, preşedintele sindicatului de la nivelul liceului, care s-a arătat „intrigată de asemenea fapte, cere conducerii liceului ca elevul să fie pedepsit conform regulamentului şcolar”. Tragicomic, inclusiv lucrările acestei şedinţe au fost înregistrate fără ca participanţii să ştie asta. În finalul procesului verbal întocmit după întrunire de lt.maj.Dumitru Sîrbu menţionează : „Cu acordul conducerii profesionale acţiunea raportată mai sus a fost înregistrată în mod secret cu mijloace T.O.”

Propunerea de închidere a dosarului a survenit pe 10 august 1982. Raportul este semnat de mr.Mihai Crăciun şi lt.maj.Dumitru Sîrbu care cred că Mugur s-a cuminţit şi nu mai reprezintă un pericol public. Cînd spun asta, conform documentelor, se bazează inclusiv pe informaţiile transmise de-a lungul timpului de „Corneliu” şi „Dan”. „Din contactările avute şi verificările efecuate la liceu a reieşit că şi-a schimbat comportamentul”, se arată în raport.

„Am dat o declaraţie, nu o notă informativă”

Corneliu FurtunaÎn liceu Mugur Călinescu a avut doi colegi de clasă pe care îi chema Cornel şi unul căruia îi zicea Dan. Unul din cei doi Corneliu este liderul judeţean al PNŢCD Corneliu Furtună, astăzi director al fostului liceu sanitar. Acesta susţine că nu a dat nici o notă informativă la Securitate, că nici măcar nu a fost contactat de reprezentanţii acesteia şi că aşa ceva era practic imposibil întrucît el însuşi făcea parte dintr-o familie supravegheată din cauza convingerilor anti comuniste. „Atît îmi amintesc că dirigintele (Dorin Moraru, cel care după revoluţie a fost timp de aproximativ patru ani inspector şcolar general adjunct – n.r.) a venit şi a spus că s-a apucat ăsta de scris trăsnăi şi prostii pe garduri, dar noi nu prea am dat importanţă, că noi oricum ascultam Europa Liberă. După care îmi amintesc că i-a chemat pe doi colegi la director. Cei doi au fost scoşi de la oră. Asta îmi amintesc clar”, ne-a declarat Corneliu Furtună. Acesta crede că ai săi colegi au fost constrînşi să dea note informative şi că nu au făcut acest lucru de bună voie. De asemenea, crede că elevii colaboraţionişti locuiau în aceeaşi zonă cu Mugur deoarece securiştii doreau să îl supravegheze atît la şcoală, cît şi în timpul liber. Colegul Dan este Dan Andriescu, fost candidat în 2008 la Primăria Botoşani din partea Partidului Conservator. Acum este inspector la o firmă de asigurări. El susţine că nu este informatorul „Dan” şi că a fost o singură dată la Securitate în legătură cu acest caz. „Atunci te chemau şi te duceai. Am dat o declaraţie, nu o notă informativă, este o mare diferenţă”, a afirmat Dan Andriescu. Acesta a fost chiar vecin de scară cu Mugur Călinescu şi susţine că nu îşi aminteşte prea bine ce s-a întîmplat atunci deoarece au trecut aproape 30 de ani, dar ştie că mai mulţi colegi de-ai săi au fost contactaţi de securişti. Furtună şi Andriescu au venit ca martori într-un proces deschis de mama lui Mugur în încercare de a obţine pentru acesta un certificat de luptător împotriva comunismului.

„Băiatul meu putrezeşte în mormînt, iar securiştii au pensii de zeci de milioane”.

Rodica UncescuLa aproape trei decenii de la începutul anchetelor Securităţii şi la 25 de ani de la moartea misterioasă a unicului său fiu, mama Rodica Uncescu (femeia divorţase, iar copilul rămăsese cu numele de familie al tatălui) încă mai trăieşte cu spaime. Culmea, locuieşte la acelaşi etaj cu fostul ofiţer de Securitate Ilie Sîrbu. Abia în 2008, după patru ani de demersuri, a reuşit să obţină pentru fiul său calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă. Nu s-a ales însă că nici un leu în urma dobîndirii acestui statut deoarece legea prevede drepturi financiare pentru titulari sau moştenitori, ori ea nu are nici una din aceste calităţi. L-a contactat în urmă cu un an pe senatorul Daniel Humelnicu rugîndu-l să încerce modificarea legii, astfel încît şi părinţii celor decedaţi să poată primi acel ajutor bănesc. „După patru ani am primit acceptul să văd dosarul şi după alţi patru am primit acest certificat. Acum trebuie să aştept încă patru ani ca să primesc pensia asta? Mîine-poimîine mor. Măcar cu atît să mă aleg”, spune Rodica. Actul normativ nu s-a mai schimbat. A cerut Primăriei să fie inclusă pe lista persoanelor cărora li se acordă o centrală termică pe gaz, însă nu i s-a mai dat pentru că Termica nu îi permite debranşarea. Aşa că a luat pe cineva în gazdă pentru ca, la 73 de ani, să îşi poată plăti factura la căldură de aproape 200 de lei pe lună. Se uită spre tabloul-poză cu băiatul său şi spune printre lacrimi : „Băiatul meu putrezeşte în mormînt, iar securiştii au pensii de zeci de milioane”.

Sergiu BĂLĂŞCĂU
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Loading...
Șoferul din autobuzul groazei a murit sub ochii soției și a lăsat orfani trei copii, două amenzi – singurele pedepse pentru 48 de morți
Cea mai mare tragedie rutieră din istoria României a avut eroul său negativ. Pentru că în comunism sistemul nu putea fi decât perfect, cei care greșeau erau doar oamenii. Chiar dacă, atunci când vorbim despre șoferi de exemplu, erau nevoiți să circule cu autobuze vechi, pline de improvizații și cu anvelope noi, dar cu defecte de fabricație.
OMAGIU adus după 41 de ani de la tragedia în care au murit aproape 50 de botoșăneni - Troiță ridicată de Consiliul Județean și Primărie – VIDEO
Seria articolelor realizate de publicația Botoșăneanul despre tragedia care a avut loc la Huțani în urmă cu mai bine de patru decenii se aproapie de final. Atât cât s-a putut în condițiile date, am încercat să călătorim într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat pentru a readuce în atenție accidentul care rămâne pe primul loc în România, în privința numărului ridicat de morți.
Tragedia de la Huțani, dezvăluită în presa comunistă doar la anunțurile de condoleanțe: A fost tratat drept un accident de muncă
Tragedia de la Huțani nu a existat și totul a fost doar un vis urât dacă ar fi să ne luăm după presa botoșăneană din acea perioadă. Presă ce însemna de fapt un singur ziar care nu a pomenit ceva despre cel mai mare accident rutier din istoria României.
Adevărul făcut scrum! Dosarul accidentului de la Huțani TOPIT de Parchet și Poliție – GALERIE FOTO singurele IMAGINI de la tragedia rutieră
Autoritățile au distrus toate dosarele și documentele cu fotografii anexate, declarații de martori, expertize sau rezultate ale cercetărilor penale care au existat în urma celei mai mari tragedii rutiere din țara noastră.Accidentul rutier cu morți colective a avut loc la Huțani pe 29 iunie 1980, când un autobuz s-a răsturnat cu roțile în sus într-o mlaștină, iar în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața.
PREMIERĂ: Colonelul Vasile Botezatu, dezvăluiri amănunțite despre ancheta celei mai mari tragedii rutiere a României: Era o situație de război! VIDEO
Jumătatea vieții i-a fost marcată colonelului botoșănean Vasile Botezatu de cea mai mare tragedie rutieră care s-a petrecut vreodată în România, la Huțani – Botoșani.A avut implicare directă în cercetarea ulterioară și, acum, la venerabila vârstă de 81 de ani, își amintește clar modul în care s-a derulat ziua de 29 iunie 1980.
Loading...
Dezvăluiri după 4 decenii: Anvelopa care a explodat era nouă, ”autobuzul morții” avea doar o ușă și transporta oameni pe... motor
A doua zi după accidentul din 29 iunie 1980 de la Huțani s-a constituit o comisie de constatare tehnică a condițiilor în care s-a produs tragedia. Autobuzul a fost scos din apă cu o macara și transportat la garajul IJTL – Întreprinderea Județeană de Transport Local Botoșani.
Televiziunea Română a ajuns la Botoșani pentru cea mai mare tragedie rutieră din România: Sunt încă întrebări la care după 41 de ani nu se știe răspunsul GALERIE FOTO & VIDEO
Seria de articole inițiată de Botoșăneanul despre accidentul rutier care a avut loc la Huțani în 29 iunie 1980, când un autobuz cu circa 85 de persoane s-a răsturnat într-o mlaștină, a readus în atenția publică această tragedie unică în România prin proporțiile sale. Atunci când s-a produs, a fost înregistrat drept cel mai groaznic accident rutier de pe glob.
Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
Dupa propria sa marturie Mugur Calinescu a fost prins in timpul pandei facuta de colonelul de securitate Vasile Moraru, care isi mananca pensia in Botosani. Tot acest colonel se lauda cu participarea la luptele contra partizanilor in anii 50. Nu stim daca are vreun regret.
29 martie 2014, 16:38
că Mugur Călinescu e mort de multă vreme, poate ca nu-i vina mea... ca turnătorii lui traiesc bine-merci si azi ESTE ŞI VINA MEA! şi-a ta, oricare citesti articolul si comentariul ăsta!
7 noiembrie 2013, 04:12
AU UCIS,AU FACUT RAU SI LE MERGE BINE IN CONTINUARE.IFTIME E OK,CLIVET SI-A ANGAJAT ODRASLA LA GARDA FINANCIARA SA POATA DA CU BITA IN CONTINUARE SI CHIAR FACE RAU FARA NICI O REMUSCARE,AFACERILE CU JOCURI DE NOROC II MERG BINE,CEILALTI SE ODIHNESC DEASEMENEA PE BANI FRUMOSI SFIDIND DEMNITATEA SI BUNUL SIMT.SA AIBA SI COPII LOR ACEEASI SOARTA CA MUGUREL
19 decembrie 2011, 13:28
Multe atrocitati au comis acesti nenorociti de oameni care au fost canibalului ceausescu.Stiu ca numele de peroane se scriu cu majuscule dar acesta si acestia nu au fost oameni.Le cunosc metodele de lucru ale acestor hiene pentru ca si eu am fost urmarit vreo 25 de ani,in 15 august 2010 mi-am citit dosarele.Eu stiam ca am un dosar dar am trei in sase volume.Ii cunosc f bine pe clivet,huziconschi(fost coleg de liceu)ciubotaru,aurel iftime,maxim acum la garda financiara,In luna august eram in tara ,stateam la rand labancomatul de la CEC si in fata mea era un fost securist gavril daca nu gresesc,a introdus cardul si si-a scos un teanc de bancnote de o suta,sa fi fost vreo 3-4ooo lei probabil pensia de foast ofiterde securitate.Ma gandeam atunci cum poate manca paine cumparata cu banii acestia plini de sange-Guvernul plange ca nu are bani pentru pensionarii care chiar merita pensii mai mari pentru zecile de ani in care au lucrat in conditii inumane dar daca ar taia pensia acestor Nemernici si a fostilor nomenclaturisti care primesc pensii grase s-ar gasi bani pentru pensiile celor care cu adevarat le merita.Oricum ii indemn pe toti cei care citesc acest comentariu sa scuipe in urma calailor care ne-au prigonit si mananca din urma crimelor pe care le-au comis cu propriul popor.Sa le dea Dumnezeu macar urmasilor lor ce le.au facut ei Romanilor
19 decembrie 2011, 07:27
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9472 lei
USD
Dolarul SUA
4.7020 lei
CHF
Francul elveţian
4.7195 lei
GBP
Lira sterlină
5.8347 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6397 lei
XAU
Gramul de aur
275.0113 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2882 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3004 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6646 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2004 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.2 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
16.2 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
16.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.