Ancheta săptămânii
Turnători la 16 ani

Unii au colaborat cu Securitatea pentru că au fost constrînşi, alţii au făcut-o pentru bani, însă aproape cu toţii erau oameni maturi care, cel puţin teoretic, erau conştienţi de ceea ce fac. Au existat însă botoşăneni care au colaborat cu fostul organ de represiune al regimului comunist înainte de a deveni majori. Au făcut-o încă de pe băncile şcolii.

Mugur Calinescu Obiectiv de la Securitate : racolarea a doi elevi

Pe MartorIncomod.ro, la adresa /investigatii/servicii-secrete/cazul-panoul/ , este disponibilă povestea adolescentului Mugur Călinescu, botoşăneanul care în toamna anului 1981 a pus pe jar Inspectoratul Judeţean de Securitate după ce a scris lozinci anticomuniste pe Palatul Administrativ şi pe zidurile viitoarei Case de Cultură a Sindicatelor. El a decedat în condiţii suspecte după audieri, existînd bănuiala că ar fi fost iradiat pentru a fi eliminat. Între timp am reuşit să intrăm în posesia unor noi documente din dosarul pe care Mugur l-a avut la Securitate şi care dovedeşte că a fost turnat de cel puţin doi colegi de clasă. În planul întocmit de lt.maj.Virgil Irimia pe 18 octombrie 1981, la punctul 5 se menţionează ca măsură : „Recrutarea a două surse-elevi din clasa a XI – a B la Liceul AT Laurian”. Responsabil de racolarea acestora a fost lt.maj.Dumitru Sîrbu cel care, de altfel, ulterior a fost prezent la o şedinţă în liceu privitoare la Mugur Călinescu.

Liceeni informatori „Dan” şi „Corneliu”

„Dan” şi „Corneliu” sunt numele sub care apar semnate note informative de către elevi de la Liceul AT Laurian, unde Călinescu era atunci în clasa a XI – a. Cei doi au fost instruiţi de securişti să îşi atragă colegul în discuţii social-politice pentru a afla dacă acesta mai prezintă pericol pentru regim, dacă regretă inscripţiile, dacă are de gînd să recidiveze. Astfel, într-o notă informativă din 20 noiembrie 1981 „Corneliu” arată că a vorbit cu Mugur, iar acesta i-a spus că „îmi trebuie un timp să mă reabilitez prin fapte”. Elevii turnători şi-au desfăşurat activitatea cel puţin cîteva luni de zile. Acest lucru este demonstrat dintr-un document eliberat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în care se face referire la o notă informativă semnată de „Corneliu” pe 24 aprilie 1982. „Conform sarcinilor primite sursa informează că a purtat în mai multe rînduri discuţii cu elevul Călinescu Mugur din clasa a XI –a B liceul AT Laurian, fie la şcoală sau la domiciliul acestuia”, se arată în actul de la CNSAS, după care se continuă : „în prezent îl preocupă foarte mult învăţătura, afirmînd în mai multe rînduri că intenţionează să susţină examen la o facultate cu profil economic”. Pe 15 martie 1982 „Dan” povesteşte la rîndul său : „la învăţătură era cotat ca un elev mediocru, rămînînd în clasa a IX – a corigent. Era preocupat mai mult de literatura beletristică şi de noutăţile, în general, din muzică. Nu avea prieteni apropiaţi în clasă. Se limita la relaţii strict colegiale cu elevii”.

Nota informativa Dan (Large)

"Elevul" urmăreşte şi în apartament

Pe lîngă „Dan” şi „Corneliu”, a mai existat şi informatorul „Elevul”. Acesta a redat cu lux de amănunte ceea ce se întîmpla în acea perioada în familia elevului urmărit. Pe 20 octombrie 2001 „Elevul” scrie : „La ora 20:15 Rodica (mama lui Mugur – n.r.), a venit acasă împreună cu Maricica. În discuţii Rodica îşi exprimă îngrijorarea că obiectivul (Mugur Călinescu – n.r.) este plecat la Securitate de la 16:30 şi nu s-a întors nici pînă în prezent. Se întreabă dacă este cazul să se ducă înaintea lui. Se lamentează că obiectivul n-a învăţat şi că sărmanul va trebui să stea noaptea tîrziu să înveţe”. Turnătorul nu se mulţumeşte doar să redea cu mare acurateţe discuţiile, ci chiar intervine cu consideraţii personale : „Menţionez din cele constatate pînă acum în urmărirea obiectivului, ca o părere personală, că nu-l văd să fie afectat de situaţia în care se găseşte. Discută foarte degajat, ca şi cum n-ar fi vorba de el. În discuţiile cu mama lui are un ton arogant, dînd de înţeles că nu are nevoie de sfaturile ce i le dă întrucît el singur ştie ce are de făcut”.

Nota informativa Elevul (Large)

Şedinţă cu securiştii la liceu

Conform actelor existente în dosarul de la CNSAS, pe 27 noiembrie 1981 elevul este „discutat într-un colectiv restrîns de factori educaţionali din cadrul liceului, cu participarea primului-secretar al comitetului municipal UTC şi a reprezentanţilor Inspectoratului general de Învăţămînt şi în prezenţa părinţilor acestuia”. Întrunirea s-a organizat pentru „integrarea corespunzătoare a elevului în ambianţa social-politică”. Aici, elevi şi profesori deopotrivă, l-au pus la zid pe adolescent.

Participanţi la şedinţă

- inspector general şcolar Mihai Matei

- director liceu Mihai Dumitriu

- secretar PCR liceu M.Floareş

- secretar comitet judeţean, municipal şi liceal UTC, I.Istrati, Gheorghe Ababei, Hoşman

- diriginte Dorin Moraru

- maior Mihai Crărciun, şef serviciu I., Lt.maj.Dumitru Sîrbu, ofiţer operativ

Proces verbal dupa sedinta cu securistii de la AT Laurian (Large)

"Fapta comisă este un act mîrşav asupra poporului"

Acestora li s-au adăugat şi alţi profesori şi angajaţi ai liceului. I.Istrati, secretar organizatoric al Comitetului Judeţean UTC a fost unul dintre cei care a luat cuvîntul : „Este o faptă ruşinoasă pentru uteciştii judeţului Botoşani. Această demonstrează că nu întotdeauna acţionează organizaţiile UTC aşa cum se indică pentru cultivarea la elevi a patriotismului, cunoaşterea realităţilor social-politice trecute şi prezente, a documentelor PCR, grija partidului şi statului nostru faţă de om”. Alţii au fost însă şi mai duri. Marea problemă este că documentul este cenzurat grosolan şi nu se ştiu cine sunt elevii şi profesorii car fac afirmaţiile. Cert este că nici unul nu i-a luat apărarea. „Fapta comisă este un act mîrşav asupra poporului, a lovit interesele poporului român, a partizat cu duşmanii şi trădătorii ţării. Nu poate să se împace cu ideea că este o greşeală puerilă atît timp cît a lovit în popor, cît a conceput instigare”, a spus unul dintre participanţii la întîlnire, care, în aceste condiţii, a cerut aplicarea unei pedepse aspre. Un alt cadru didactic sau poate elev nu poate să conceapă „cum asemenea elev trăieşte realitatea, poate fi convins de cei de la Europa Liberă, de trădătorii şi duşmanii ideologiei, ai României”. A luat cuvîntul şi V.Focşa, preşedintele sindicatului de la nivelul liceului, care s-a arătat „intrigată de asemenea fapte, cere conducerii liceului ca elevul să fie pedepsit conform regulamentului şcolar”. Tragicomic, inclusiv lucrările acestei şedinţe au fost înregistrate fără ca participanţii să ştie asta. În finalul procesului verbal întocmit după întrunire de lt.maj.Dumitru Sîrbu menţionează : „Cu acordul conducerii profesionale acţiunea raportată mai sus a fost înregistrată în mod secret cu mijloace T.O.”

Propunerea de închidere a dosarului a survenit pe 10 august 1982. Raportul este semnat de mr.Mihai Crăciun şi lt.maj.Dumitru Sîrbu care cred că Mugur s-a cuminţit şi nu mai reprezintă un pericol public. Cînd spun asta, conform documentelor, se bazează inclusiv pe informaţiile transmise de-a lungul timpului de „Corneliu” şi „Dan”. „Din contactările avute şi verificările efecuate la liceu a reieşit că şi-a schimbat comportamentul”, se arată în raport.

„Am dat o declaraţie, nu o notă informativă”

Corneliu FurtunaÎn liceu Mugur Călinescu a avut doi colegi de clasă pe care îi chema Cornel şi unul căruia îi zicea Dan. Unul din cei doi Corneliu este liderul judeţean al PNŢCD Corneliu Furtună, astăzi director al fostului liceu sanitar. Acesta susţine că nu a dat nici o notă informativă la Securitate, că nici măcar nu a fost contactat de reprezentanţii acesteia şi că aşa ceva era practic imposibil întrucît el însuşi făcea parte dintr-o familie supravegheată din cauza convingerilor anti comuniste. „Atît îmi amintesc că dirigintele (Dorin Moraru, cel care după revoluţie a fost timp de aproximativ patru ani inspector şcolar general adjunct – n.r.) a venit şi a spus că s-a apucat ăsta de scris trăsnăi şi prostii pe garduri, dar noi nu prea am dat importanţă, că noi oricum ascultam Europa Liberă. După care îmi amintesc că i-a chemat pe doi colegi la director. Cei doi au fost scoşi de la oră. Asta îmi amintesc clar”, ne-a declarat Corneliu Furtună. Acesta crede că ai săi colegi au fost constrînşi să dea note informative şi că nu au făcut acest lucru de bună voie. De asemenea, crede că elevii colaboraţionişti locuiau în aceeaşi zonă cu Mugur deoarece securiştii doreau să îl supravegheze atît la şcoală, cît şi în timpul liber. Colegul Dan este Dan Andriescu, fost candidat în 2008 la Primăria Botoşani din partea Partidului Conservator. Acum este inspector la o firmă de asigurări. El susţine că nu este informatorul „Dan” şi că a fost o singură dată la Securitate în legătură cu acest caz. „Atunci te chemau şi te duceai. Am dat o declaraţie, nu o notă informativă, este o mare diferenţă”, a afirmat Dan Andriescu. Acesta a fost chiar vecin de scară cu Mugur Călinescu şi susţine că nu îşi aminteşte prea bine ce s-a întîmplat atunci deoarece au trecut aproape 30 de ani, dar ştie că mai mulţi colegi de-ai săi au fost contactaţi de securişti. Furtună şi Andriescu au venit ca martori într-un proces deschis de mama lui Mugur în încercare de a obţine pentru acesta un certificat de luptător împotriva comunismului.

„Băiatul meu putrezeşte în mormînt, iar securiştii au pensii de zeci de milioane”.

Rodica UncescuLa aproape trei decenii de la începutul anchetelor Securităţii şi la 25 de ani de la moartea misterioasă a unicului său fiu, mama Rodica Uncescu (femeia divorţase, iar copilul rămăsese cu numele de familie al tatălui) încă mai trăieşte cu spaime. Culmea, locuieşte la acelaşi etaj cu fostul ofiţer de Securitate Ilie Sîrbu. Abia în 2008, după patru ani de demersuri, a reuşit să obţină pentru fiul său calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă. Nu s-a ales însă că nici un leu în urma dobîndirii acestui statut deoarece legea prevede drepturi financiare pentru titulari sau moştenitori, ori ea nu are nici una din aceste calităţi. L-a contactat în urmă cu un an pe senatorul Daniel Humelnicu rugîndu-l să încerce modificarea legii, astfel încît şi părinţii celor decedaţi să poată primi acel ajutor bănesc. „După patru ani am primit acceptul să văd dosarul şi după alţi patru am primit acest certificat. Acum trebuie să aştept încă patru ani ca să primesc pensia asta? Mîine-poimîine mor. Măcar cu atît să mă aleg”, spune Rodica. Actul normativ nu s-a mai schimbat. A cerut Primăriei să fie inclusă pe lista persoanelor cărora li se acordă o centrală termică pe gaz, însă nu i s-a mai dat pentru că Termica nu îi permite debranşarea. Aşa că a luat pe cineva în gazdă pentru ca, la 73 de ani, să îşi poată plăti factura la căldură de aproape 200 de lei pe lună. Se uită spre tabloul-poză cu băiatul său şi spune printre lacrimi : „Băiatul meu putrezeşte în mormînt, iar securiştii au pensii de zeci de milioane”.

Sergiu BĂLĂŞCĂU
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Dupa propria sa marturie Mugur Calinescu a fost prins in timpul pandei facuta de colonelul de securitate Vasile Moraru, care isi mananca pensia in Botosani. Tot acest colonel se lauda cu participarea la luptele contra partizanilor in anii 50. Nu stim daca are vreun regret.
29 martie 2014, 16:38
că Mugur Călinescu e mort de multă vreme, poate ca nu-i vina mea... ca turnătorii lui traiesc bine-merci si azi ESTE ŞI VINA MEA! şi-a ta, oricare citesti articolul si comentariul ăsta!
7 noiembrie 2013, 04:12
AU UCIS,AU FACUT RAU SI LE MERGE BINE IN CONTINUARE.IFTIME E OK,CLIVET SI-A ANGAJAT ODRASLA LA GARDA FINANCIARA SA POATA DA CU BITA IN CONTINUARE SI CHIAR FACE RAU FARA NICI O REMUSCARE,AFACERILE CU JOCURI DE NOROC II MERG BINE,CEILALTI SE ODIHNESC DEASEMENEA PE BANI FRUMOSI SFIDIND DEMNITATEA SI BUNUL SIMT.SA AIBA SI COPII LOR ACEEASI SOARTA CA MUGUREL
19 decembrie 2011, 13:28
Multe atrocitati au comis acesti nenorociti de oameni care au fost canibalului ceausescu.Stiu ca numele de peroane se scriu cu majuscule dar acesta si acestia nu au fost oameni.Le cunosc metodele de lucru ale acestor hiene pentru ca si eu am fost urmarit vreo 25 de ani,in 15 august 2010 mi-am citit dosarele.Eu stiam ca am un dosar dar am trei in sase volume.Ii cunosc f bine pe clivet,huziconschi(fost coleg de liceu)ciubotaru,aurel iftime,maxim acum la garda financiara,In luna august eram in tara ,stateam la rand labancomatul de la CEC si in fata mea era un fost securist gavril daca nu gresesc,a introdus cardul si si-a scos un teanc de bancnote de o suta,sa fi fost vreo 3-4ooo lei probabil pensia de foast ofiterde securitate.Ma gandeam atunci cum poate manca paine cumparata cu banii acestia plini de sange-Guvernul plange ca nu are bani pentru pensionarii care chiar merita pensii mai mari pentru zecile de ani in care au lucrat in conditii inumane dar daca ar taia pensia acestor Nemernici si a fostilor nomenclaturisti care primesc pensii grase s-ar gasi bani pentru pensiile celor care cu adevarat le merita.Oricum ii indemn pe toti cei care citesc acest comentariu sa scuipe in urma calailor care ne-au prigonit si mananca din urma crimelor pe care le-au comis cu propriul popor.Sa le dea Dumnezeu macar urmasilor lor ce le.au facut ei Romanilor
19 decembrie 2011, 07:27
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.