Blog17 august 2011, 22:07 Fraierilor, să vă distraţi când v-o da voie edilu’
Ceea ce se vehicula de vreo săptămână încoace a devenit oficial: Primăria nu mai face nici anul ăsta Festivalul Berii, Verii sau cum vreţi să-i spuneţi. Flutur a anunţat-o în stilul propriu şi personal, care-i este tot mai caracteristic, adică i-a pus pe alţii s-o zică la popor că el nu tre’ să iasă cu chestii nasoale în faţă. A procedat la fel ca la măcelul de la padocuri unde Ghiorghiţă săracu’ nu mai apuca de repetat că „a fost decizia mea”, ca nu care cumva să-i treacă vreunui amărăştean prin cap că ar putea fi primarul responsabil de aşa ceva. Nu, el trebuie să vină în faţa alegătorilor doar cu veşti de genul „au crescut încasările din taxe şi impozite” (ştiţi, alea din care pe când era doar director la Locativa ne promitea că le desfiinţează), s-a aprobat proiectul pe axa nu ştiu care şi alte dintr-astea.
Nu ştiu cum se întâmplă, dar atunci când e o chestie naşpa primarul ba-i în Germania, ba-i în concediu, ba n-a avut vreo legătură cu faza aia, stă la cutie vreo câteva zile şi apare dintr-o dată cu nu ştiu ce mega-realizare. Tot cam aşa găseşte nişte motivaţii penibile ca să nu mai organizeze un festival la Botoşani. Vara trecută a zis că a strâns nu ştiu care membru PNL din cartierul Stejari semnături că oamenii nu vor festival acolo şi a zis că nu vor liberalii şi de aia nu mai face. Liberalul respectiv, a cărui nume nici nu mi-l amintesc, omul oricum n-are nici o funcţie, a reuşit astfel să lase Botoşaniul fără festival. El şi liberalii lui. Bine, ăsta a fost mesajul care a vrut să-l transmită primarul, ceva de genul: „bă, eu am vrut, dar nu m-au lăsat liberalii”. În primăvară, de Zilele Oraşului, a zis că „sărbătorim prin muncă”. Zilele Oraşului au căzut chiar de Paşti, adică oricum nu se muncea, dar trebuia găsită o stupizenie de spus la popor.
Ei, cea din august le întrece însă pe toate. De data asta sunt prea multe lucrări în oraş şi nu se mai poate bloca un drum. Ăsta e de acum umor negru cu mesaj subliminal: „oameni buni, atât se lucrează în oraşul ăsta, atâtea investiţii se fac cu mine la cârmă încât nici nu mai avem unde s-o punem de-un festival”. Da, trebuie să recunosc că una ca asta chiar nu mi-a trecut prin cap. Dacă vrei să găseşti un motiv ca să nu faci o chestie e foarte uşor, am putea să spunem, de exemplu, că a răguşit Dana de la Hi-Q sau că solistul vocal de la Hara a rămas fără glas când a văzut ce oraş fain avem, câte lucruri se fac cu un aşa primar în frunte. Mai dificil este însă să găseşti motive, resorturi, să te apuci de-o treabă.
Din nefericire însă, actuala putere, reprezentată cu vârf şi îndesat la Primărie, de la edil şef la secretare, a ajuns să ia botoşănenilor şi una din puţinele bucurii pe care le mai aveau. Asta după ce le-a luat din salarii, din pensii, din ajutoare sociale, după ce i-a lăsat fără loc de muncă. Le-a luat dreptul la câteva ore de bucurie spre final de vară. În acest oraş parcă uitat de lume s-a ajuns ca primarul să decidă dacă oamenii se distrează sau nu la un festival, care am aşa o vagă impresie că ar fi costat mai puţin decât nunta aia cu Pepe, Suruceanu şi JukeBox de la Alfa Land.
La prostia asta cu blocatul drumurilor nici nu mai are rost să răspunzi, dar nu pot să nu-mi amintesc că în mai 2009 acelaşi primar, cu aceiaşi PDL-işti, au făcut un soi de sărbătoare câmpenească până şi la poligonul din strada Pacea în care au dat haleală moca la popor. Bine, faptul că peste câteva săptămâni erau alegeri europarlamentare, iar peste câteva luni prezidenţiale şi aveau nevoie de voturile flămânzilor nu este decât o presupunere a unui ziarist tendenţios. Îi lăsăm însă pe responsabilii cu pupatul curului să ne spună cât de părtinitori şi subiectivi suntem fiindcă lumea nu mai poate de treabă, iar nouă ne stă gândul la bairam.
Am aşa un „feeling” că pe la Zilele Oraşului din aprilie 2012, care or să fie în preajma alegerilor, o să lase baltă şi semnăturile liberalilor, şi munca, şi gropile şi o s-o pună de-un festival la fraieri. Şi-o să vină pe scenă şi-o să facă iar ce-a făcut în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, când s-au găsit bani pentru doi dintre cei mai scumpi artişti, Andra şi Ştefan Bănică. O să facă iar campanie în faţa a mii de oameni, că cine-i fraier să cheltuiască zeci de mii de euro din banii săi ori ai partidului pentru un spectacol dintr-ăsta când ai ditamai bugetul public la dispoziţie.
Până una alta, dragi botoşăneni, dacă vreţi festival mergeţi prin pădure pe la Flămânzi, mergeţi pe la Lunca, pe la Săveni, pe la Corni, pe la Stăuceni, că acolo nu se bagă festival doar când mai sunt câteva săptămâni până la alegeri. Şi când o-ţi reveni să nu uitaţi tocmai de... alegeri.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
S-a întâmplat într-o zi de decembrie, pe la 16:30, când începea să se însereze. Câteva sute de oameni dansau în Centrul Vechi, o stradelă era blocată, parcarea așijderea, iar din boxele scoase pe trotuar răsunau manele de tremurau la propriu geamurile clădirilor din jur.
Caraș-Severin este unul dintre județele României aflate pe cale de dispariție. Asta cel puțin demografic. În cele trei decenii de după revoluție a pierdut peste 100.000 de locuitori și a ajuns să aibă o populație sub cea din 1930, adică dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.
”Asta e Dănuța, ca să ne înțelegem, când are interes își ridică fusta”. Este o frântură dintr-un dialog purtat de cumnata lui Eugen Orlando Teodorovici cu amanta acestuia, nimeni alta decât fosta noră a lui Văcătoroiu.
În ziua aceasta cuvintele se adună neașteptat de greu. Nu, cu siguranță nu s-au epuizat după 3.650 de zile și 83.987 de articole. Doar că acum se sfiesc privind la ceea ce au făcut și gândindu-se că mâine ar putea fi sfârșitul ori că acest deceniu ar putea fi doar începutul.
Fraților, dacă tot v-ați hotărât să întrerupeți lucrul 15 minute, rupeți-vă 15 minute și în luna mai, când sunt primele alegeri din acest an, și mergeți la vot.
De ce mai cumpără Becali de la Iftime dacă își ia țeapă după țeapă?
A mai sărit sâmbătă un tramvai de pe linie... Da, nimic nou la Botoșani. Și totuși...
Știrea din Botoșăneanul prin care anunțam că nu s-a prevăzut nici măcar un leu în proiectul bugetului de stat pe 2019 pentru Autostrada Moldovei a fost raportată ca spam.
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează. Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
