Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Iar modul cum a evoluat această boală la Botoșani și nu numai, este de-a dreptul îngrijorător și revoltător deopotrivă.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani dețin o evidență a bolnavilor de cancer încă din anul 1990.
Iar cifrele vorbesc de la sine. În trei decenii, numărul celor care au contactat această boală grea s-a triplat:
anul 1990 – 2.211 de bolnavi
anul 2000 – 3.871 de bolnavi
anul 2019 – 8.429 de bolnavi
Nu erau raportate toate cazurile înainte de anul 2.000?
A luat amploare atât de mult această boală în rândul botoșănenilor?
Am încercat să aflăm răspunsurile la aceste întrebări.
Ei bine, potrivit cadrelor medicale și înainte erau raportate toate cazurile. Ca atare nu rămâne decât să admitem că sunt tot mai multe astfel de situații nefericite printre semenii de la Botoșani.
Un motiv ar fi lipsa mâncării sănătoase și a stresului tot mai prezent în viața noastră. Cel puțin acești doi factori determină spun medicii, apariția acestei boli. Și lipsa totală de interes a botoșănenilor față de propria sănătate. Din mediul rural cel puțin, oamenii ajung în spitale în cele mai avansate stadii ale bolilor.
„Este o creștere a numărului de bolnavi de cancer, asta și din cauza factorilor genetici în mică măsură, dar și a factorilor de mediu: alimentație, stres, factori poluanți, soare. Poate și speranța de viață care a crescut duce și la un număr mai mare de cancere. Adresabilitatea, conștientizarea persoanelor sănătoase de a se prezenta la medic mai repede pentru un program de analize și atunci sunt și cazuri cu depistări întâmplătoare de cancer”,
Mirela Movanu, medic oncolog Spitalul Județean Mavromati.
În ceea ce privește tipul de cancer predominant la Botoșani, cele mai multe cazuri sunt cancerele de piele. În anul 1990 erau raportate 706, iar în anul 2019 sunt 1.280.
O evoluție „spectaculoasă” regăsim și la cancerul de col uterin sau la sân.
Anul |
Cancer de col uterin |
Cancer de sân |
1990 |
34 |
193 |
2000 |
104 |
396 |
2019 |
1.108 |
1.076 |
Creșterea este într-adevăr șocantă, în condițiile în care în doar două decenii, la Botoșani numărul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin a sărit de la 34 la peste 1.100.
Există, dacă vă vine să credeți, și o parte bună a vremurilor prezente. Și anume tehnicele de investigare care sunt mult avansate astfel că femeile diagnosticate au mult mai multe șanse la viață.
„Și metodele de investigare sunt altele și de diagnostic sunt altele. Histopatologia, imunohistochimia care s-a făcut, e clar că poate aduce informații mai multe decât erau înainte de anii 1990. Și indirect și adresabilitatea la medic”,
Mirela Movanu, medic oncolog Spitalul Județean Mavromati.
Un alt tip de cancer care are o frecvență tot mai mare în rândul botoșănenilor este cel de colon. Dacă în anul 1990 vorbeam de 83 de cazuri, începând cu 2015 sunt peste 1.000 de bolnavi.
„Spuneau cei de la Chirurgie că operează aproape zilnic câte un caz nou de intestin gros. Deci e frecvent, tot din cauza alimentației, sedentarismului”,
Cornel Saradan, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică.
Dar în spatele acestor cifre reci sunt ei, botoșănenii bolnavi pentru care orice zi este o provocare, când lupta cu citostaticele pare să nu se mai termine, când drumurile în diferite orașe ale țării pentru tratament, operații sunt din ce în ce mai greu de parcurs.
Anual în jur 700 - 800 sunt doborâți de această boală.
Există însă și situații când cancerul recidivează, astfel că atunci când credeai că ești învingător, viața îți mai dă o palmă.
„În boala aceasta nu poți spune niciodată ”s-a terminat””, spunea medicul botoșănean Dragos Median
Pe cât de dur, pe atât de corect spus.
De altfel, cancerul alături de bolile cardiovasculare este principala cauză de decese în rândul botoșănenilor și a românilor în general.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Declarația zilei 15 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 15, 2024
Oana Sava
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
„Salonul de toamnă”, expoziție de pictură și grafică organizată la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
BLOCADA la Bucecea: Polițiștii n-au găsit niciun șofer băut
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024