O minune a salvat-o pe Andreea Bălan, soţia actorului botoşănean George Burcea. 9 din 10 femei mor dacă ajung în starea în care a fost vedeta, în timpul operaţiei de cezariană în care a adus-o pe lume pe fetiţa ei, Maria Clara.
Andreea Bălan a suferit un stop cardio respirator în timpul naşterii, luni, şi a fost salvată in extremis de o echipă de medici. Unul dintre ei, Doru Herghelegiu, medic primar obstretică ginecologie, a explicat cât de grav a fost momentul.
Practic, doar o minune a salvat-o pe Andreea Bălan, pentru că ceea ce s-a întâmplat ei se întâmplă extrem de rar, o dată la 80.000 de naşteri.
"A fost o situaţie critică. Această complicaţie e mai frecventă la naşterile naturale, e o complicaţie extrem de rară, la 80.000 de naşteri unul, dar mortalitatea e extrem de mare. Peste 90 la sută din paciente mor. Este un accident dramatic, imprevizibil. Şoc cardiac, stop respirator, instalate brusc, plus o tulburare de coagulare care pune în pericol supravieţuirea, se compensează greu. Abia după 24 de ore am reuşit să compensăm.", a spus pentru Observatordoctorul Herghelegiu.
Acesta a explicat şi care au fost momentele complicate:
"Un minut a fost critic, atât a durat resuscitarea. Ştiam ce va urma, tulburările de coagulare sunt greu de controlat, abia astăzi am ajuns la o echilibrare a lor. Amploarea factorului trigelar şi rapiditatea medicilor au contat în salvarea ei."
Medicul a mai spus că Andreea e conştientă şi se va recupera foarte repede, urmând ca miercuri să fie mutată de la Terapie Intensivă.
În urma apariției acestei informații, toată lumea s-a întrebat de ce a făcut artista un stop cardio-respirator, deși era sănătoasă, făcea sport și își făcuse toate analizele, iar nimic nu indica o problemă de sănătate.
Medicul ginecolog-obstetrician Livia Manta, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“ din Bucureşti, ia în calcul două posibile situaţii care ar fi putut să îi pună vedetei viaţa în pericol.
„Prima se referă la embolia cu lichid amniotic, care poate apărea în timpul întreruperii de sarcină, a travaliului, a operaţiei de cezariană sau se mai poate declanşa în prima jumătate de oră de după naştere. Embolia cu lichid amniotic apare când lichidul amniotic şi componentele sale pătrund în patul vascular matern şi declanşează şocul anafilactic şi cardio-respirator. De ce s-ar fi putut confrunta Andreea cu această afecţiune? În general, factorii favorizanţi sunt naşterea mai multor copii, vârsta înaintată a gravidei, ruperea membranelor, hipercontractilitate uterină, utilizarea de ocitocice sau prostaglandine, traumatisme abdominale, amniocenteză, operaţia de cezariană, placenta accreta - când placenta rămâne înţepenită în peretele uterin, ruptură uterină, retenţia placentară. În al doilea caz ipotetic poate fi vorba despre o microembolie, mai precis despre un cheag de sânge care s-a deplasat, spre exemplu, spre plămâni şi a pus viaţa artistei în pericol. Statisticile arată că apariţia acestor cheaguri este de trei până la de cinci ori mai ridicată în cazul operaţiei de cezariană comparativ cu cea naturală”, a explicat pentru click Sănătate, medicul Livia Manta
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Declarația zilei 15 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 15, 2024
Oana Sava
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
„Salonul de toamnă”, expoziție de pictură și grafică organizată la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
BLOCADA la Bucecea: Polițiștii n-au găsit niciun șofer băut
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024