Dacă ești din Botoșani și ai fost victima unui accident rutier, mergi la chioșcul de legume-fructe din zona capătul liniei 1 de tramvai, la intersecția cu strada Primăverii. Acolo te întâlnești cu Gheorghe Maxim și Maria Listari care, între vânzarea a două kilograme de pere din Argentina sau mere românești, îți fac un dosar de despăgubiri care sigur „se rezolvă”.
„Centru European de Despăgubiri – despăgubește persoanele care sunt sau au fost parte vătămată în accidente rutiere și urmașii acestora”, scrie pe un banner care ține de acoperiș chioșcului mic. Mai jos, între paranteze, lista lungă de urmași care pot beneficia de despăgubire și condiția esențială pentru ca aceștia să poată beneficia de aceste sume, condiție subliniată printr-un ușor dezacord gramatical: „dacă nu a trecut trei ani de la data accidentului sau se mai află pe rol”.
Din geamul mic croit în taraba „despăgubitoare”, ’nea Gheorghe privește pe furiș la oamenii care trec pe stradă. Își pregătește o punguță când mă apropii de geam. Nu rămâne surprins când nu îl rog să-mi pună două kilograme de cartofi, dar îl întreb ce e cu afișul de afară.
- Exact cu ce scrie acolo, exact cu asta ne ocupăm, răspunde ca un bunic care nu are răbdare să explice.
- Și cum îi ajutați mai exact pe oameni?
- Exact ce scrie acolo (se poticnește câteva secunde). Facem dosare, omul trebuie să se prezinte cu toate, cu certificat de deces, să spună cum s-a întâmplat, copie de pe buletin. De aici trimitem prin fax la București, acolo se fac despăgubiri.
- Deci dumneavoastră sunteți intermediar.
- Da.
- Dar vin oamenii?
- Nu că vin oameni, avem foarte multe dosare. Chiar și aseară am trimis vreo șase dosare, că a fost în 31 martie, ultima zi din lună. Am început deja să soluționăm.
- Dar aveți studii de Drept?
- Este dna. care are. Soția a făcut niște cursuri. Dar mai așteptați puțin, că vine ea.
Aștept puțin și vine doamna. Maria, soția lui ’nea Gheorghe, mică de statură și fâșneață, cu ochii mici, și mai mici de la soarele pe care îl înfruntă cu privirea. Pune mâna în șold și explică totul ca o povață bine de știut.
„Ideea nu este a mea, este a unei firme din București. Dl se cheamă Alberto și nu mai știu cum, eu am fost la cursurile pe care le ține el aici, lunar. (Îmi arată telefonul, văd că numele străinului este Alberto Andre). El se ocupă de firma asta, eu sunt înscrisă ca agent. Firma e înființată de vreo doi ani, împânzită în toată țara și anul trecut, din decembrie, a ajuns și la noi, la Botoșani”. O întreb cum de a dat de acest Alberto Andre. „Este un domn la garsoniere care a fost chiar de la începutul firmei și m-a întrebat dacă nu vreau să mă înscriu și i-am zis că da”.
Nu are studii de Drept. ’Nea Gheorghe m-a păcălit. A fost însă la multe, foarte multe cursuri pe care dl. cu nume italiano-francez le ține de fiecare dată când vine la Botoșani, cam o dată pe lună.
„Nu am studii de drept, dar când mergi la întâlnirile care se fac, se arată pe hartă, se discută, doar să fii prea… (nu găsește cuvântul potrivit) nu știu cum, să nu înțelegi, să nu îți dai seama despre ce este vorba. Aici este vorba despre niște, din astea, cum se cheamă, europene? (stă puțin pe gânduri. Reformulează) E vorba de niște bani europeni care se dau în urma accidentelor rutiere. Dacă este accident, de exemplu, ești pe trecerea de pietoni și vine unul și te lovește, în urma lui și nu te poți înțelege, decât să ajungi în tribunal, să mai plătești avocat sau așa, mai bine te înscrii cu dosarul aici, dosarul oricum se rezolvă”.
Legal, totul este cât se poate de legal. De fapt, „este una dintre cele mai mari firme din România care ajută persoanele vătămate corporal în urma accidentelor rutiere, dar şi a apropiaţilor acestora, să primească despăgubirea cuvenită de la societăţile de asigurări”, cel puțin asta este descrierea menționată pe website-ul oficial al societății. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Botoșani, spun că nu există nicio pârghie cu miros ilegal în această afacere europeană, asta pentru că societatea oferă consiliere pe partea civilă, și toată activitatea are acoperire legală. „Nu am înregistrat până acum nicio sesizare cu privire la înșelăciunea prin aceste metode”, a explicat Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani.
Moral, nu prea este moral. Asta pentru că, spun oamenii legii, se merge pe durerea victimelor până la locul suferinței ori pe patul de spital.
Maria Listari are clienți. Nu pentru despăgubiri, ci pentru fructe. „Un kilogram de pere”, cere o bătrână. Tanti Maria fuge în magazin, nu înainte de a-mi spune că, dacă vreau să mă înscriu „în așa ceva”, să las numărul de telefon, „când vine dl Alberto, te sun”.
[[readotherarticle:botosaneanul.ro:35501:O prostituată din Botoșani a primit de la spanioli 16.000 de euro despăgubire - AFLĂ motivul ]]
[[galerie-foto]]
Declarația zilei 15 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 15, 2024
Oana Sava
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
„Salonul de toamnă”, expoziție de pictură și grafică organizată la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
BLOCADA la Bucecea: Polițiștii n-au găsit niciun șofer băut
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024