Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
Și implicit facturile lunare. Într-un final, adevărații pierzători ai acestor „afaceri” erau tot botoșănenii, care suportau așa-zisele pierderi de la Nova Apaserv. O companie care este pe buza prăpastiei falimentare.
Spălătorii auto, unități de abatorizare sau tot felul de hale industriale (atâtea câte mai sunt) ar fi fost părtașe la astfel de metode. Oficial însă nu s-a putut demonstra nicio ilegalitate de acest gen, iar șefii companiei au decis să șteargă cu buretele trecutul, să efectueze verificări minuțioase și să adopte măsuri de eliminare a acestor practici apropiate de furt.
Spre finele anului trecut, echipajele de la Nova Apaserv, unitate la care Consiliul Județean este acționar principal, au derulat un amplu control în care au implicat și alte instituții.
Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, a fost implicat în această acțiune.
„A fost declanșată deja, de circa două luni, s-au identificat undeva la 36 de spălătorii care au contracte cu Nova Apaserv și figurează ca societăți în documentele care sunt la Nova Apaserv. S-au verificat cam 95% dintre ele, unde a fost cazul s-au montat deja vreo 15 contori radio. Încercăm ușor, ușor tot ce înseamnă persoane juridice să avem montați contori radio pentru o mai bună gestionare a consumului de apă”.
Ce sunt contorii radio?
„Sunt contori care pot fi citiți de la distanță și la care nu se poate umbla. În primul rând, un contor radio, în secunda în care umbli la el va da un semnal care spune foarte clar că cineva a umblat la el. Avem un control mult mai bun, încercăm în perioada următoare, avem în vedere ca la toate scările de bloc, sunt undeva la 3.000 și ceva de scări de bloc, să avem peste tot contori radio montați și cam tot ce înseamnă persoane juridice în Botoșani”.
Dar contorul clasic poate fi cumva manipulat? Cel puțin în rândul spălătoriilor unde, să zicem, consumul de apă este mult mai mare...
„La contorul radio este imposibil să umbli, la cel clasic se poate umbla, se poate sparge, există tot felul de variante. Oricum, noi avem în vedere să avem un control foarte strict asupra consumului de apă la persoane juridice, mai ales unde există consumuri mai mari de apă, ordinea în care vor fi montați acești contori. Pentru că avem în vedere să achiziționăm, într-adevăr, o cantitate destul de mare de contori inteligenți. Ordinea în care îi vom monta va fi în funcție de consumul lunar de apă, unde sunt consumurile cele mai mari, acolo vor fi montați prima dată”.
În cadrul controlului la spălătorii au fost suspiciuni de furt de apă?
„Au existat în spațiul public tot felul de discuții. În acest moment de asta s-a și luat decizia de a se verifica toate spălătoriile, pentru a elimina orice discuție intră absolut toți la control. Nu se face un control ici-colo, efectiv toate spălătoriile au fost identificate și controlate. Va exista o medie de consum care ne va spune foarte clar unde vom mai trebui să acționăm și unde nu”
Spuneați că ați angrenat mai multe instituții în cadrul acestui control, pentru o verificare mai minuțioasă?
„Da, am avut o discuție inclusiv cu cei de la Garda de Mediu, să avem o colaborare în acest sens, mai ales pe partea de evacuare a apelor uzate pentru că sunt spălătorii care au acele fose, nu sunt conectate la canalizare și vedem din rapoarte că la noi apar cu un consum de 100 mc și ei vidanjează undeva la 5 – 10 mc de apă pe an. Ceea ce, într-adevăr, ne duce la ideea că, ceva nu e foarte corect acolo”.
Ar trebui să se regăsească undeva și nu e nicăieri...
„Exact”.
Garda de Mediu și...?
„Garda de Mediu în principal și pentru cei care declară că au puțuri de apă pentru spălătorii, acolo vom conlucra cu cei de la Apele Române. O să avem discuții să reglăm aceste treburi. să fie corecte”.
Și ați depistat până acum cazuri cu nereguli?
„S-au găsit diferite probleme, dar nu la modul grosier. Până la urmă, unde au existat într-adevăr consumuri foarte mici și erau suspiciuni, la momentul controlului nu s-au găsit probleme deosebite acolo. Dar unde consumurile erau foarte mici, exact acolo s-a luat decizia de a se monta acei contori radio. Efectiv s-au și scos în afara proprietății acei contori”.
Deci dvs. spuneți că, dacă au existat cazuri de furturi în trecut, sunt foarte greu de probat. Iar pe viitor, prin montarea acestor contori inteligenți, doriți să le preîntâmpinați...
„Exact. Pe mine mă interesează foarte mult să aducem în facturi, apă. Pentru că există niște pierderi în acest moment care sunt destul de mari. Și mă interesează să reduc acele pierderi, să dăm la o parte aceste suspiciuni de furturi, să știm că avem înregistrat corect tot ce înseamnă consumuri de apă și atunci putem vedea mai departe ce facem”.
Înaintea verificării spălătoriilor a mai fost un control amplu derulat de Nova Apaserv pentru abonații branșați la magistrala spre Flămânnzi. În urma verificărilor au fost depistați contori manipulați și mai mulți salariați au intrat în comisia de disciplină. La spălătorii a fost cazul?
”Chiar nu știu exact, dar știu că mai sunt câteva persoane care trebuie să ajungă în comisie, dar nu am informații exacte. Dar într-adevăr unde se găsește ceva, cineva va răspunde pentru ceea ce se întâmplă acolo”.
Câți contori inteligenți își propune Nova Apaserv să mai achiziționeze și de unde fonduri?
„Partea cu fondurile e cea mai complicată, pentru că acum căutăm soluții, să vedem de unde, discutăm de sume cuprinse între 500.000 și 1 milion de euro. Cam acesta ar fi necesarul pe care l-am primit acum de la Nova Apaserv, un calcul brut, să zicem. Discutăm de vreo 4 – 5.000 de contori inteligenți, de diferite dimensiuni. În afară de persoanele juridice, există anumite zone intermediare unde trebuie montați acești contori pentru a putea identifica pierderile de apă mult mai ușor. Neavând foarte bine controlată rețeaua de apă, există avarii care se duc direct în canalizare, nu ies la suprafață, e foarte greu să-ți dai seama unde e acea avarie. Pierzi două, trei zile până o găsești, până intervii. Botoșănenii știu foarte bine, au fost câte două săptămâni, nu fără apă, dar cu presiune foarte mică. Cam acela era motivul, avarii ascunse care sunt foarte greu de depistat. Montând acești contori inteligenți, am putea depista mult mai ușor avariile și să intervenim mult mai ușor acolo. În afară de asta, pierderile de apă se vor diminua foarte mult. Nu va mai dura o săptămână până la o remediere. Prin toate lucrurile astea încercăm să construim o nouă formă de lucru în Nova Apaserv. Pentru că, da, trebuie schimbări acolo, trebuie schimbări foarte serios făcute și gândite”.
După spălătorii, care e următoarea categorie de persoane juridice vizată de verificări?
„Tot ce înseamnă mari consumatori de apă. Aici vorbim de industrie alimentară, vorbim de restaurante, hoteluri, abatoare, cam aceștia sunt cei mai mari consumatori de apă din Botoșani. Și da, ușor-ușor vor fi cu toții verificați, să fie totul în regulă în fiecare locație”.
După luarea primelor măsuri, care sunt deocamdată la stadiu incipient, nu au întârziat să apară și rezultatele. Facturile la persoane juridice care sunt încasate de Nova Apaserv ar fi crescut și de câte două, trei ori.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Evenimente organizate în bisericile din Botoșani de Zilele Eminescu
Gabriela Erdic
Jan 12, 2025
Un pasionat de metale a descoperit muniție într-o pădure din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Tragedie în judeţul Botoşani: Accident mortal produs de un tânăr de 18 ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile