Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, însă în paralel și alte instituții au verificările proprii.
Infracțiunile constatate până la acest moment la dosar sunt de vătămare corporală din culpă și distrugere în formă agravată, dar nu vizează vreo persoană sau entitate juridică.
O anchetă după o explozie implică o serie de pași esențiali pentru a determina cauza și a evalua daunele produse pentru constituirea unui prejudiciu ulterior.
Extrem de importante sunt probele colectate de anchetatori de la fața locului, după ce perimetrul a fost securizat și totodată a fost eliminat pericolul producerii unei noi explozii.
Fotografiile și videoclipurile sunt esențiale pentru a documenta starea inițială a scenei, iar notarea și schițarea poziției obiectelor și a dovezilor sunt cruciale. Presupusa sursă a exploziei, urmele de ardere și alte materiale relevante trebuie colectate și păstrate corespunzător pentru analize ulterioare.
Probele colectate sunt analizate în laboratoare pentru a identifica substanțele implicate și modul în care a avut loc explozia.
Procurorii și specialiștii se află la stadiul în care practic sunt puse cap la cap toate materialele de probă colectate deja.
Ancheta se preconizează a fi una de durată.
Valeriu Chihaia, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani
„Greu să o compari cu altceva. Este ceva cu care ne-am mai întâlnit în urmă cu șapte ani. Aceea a avut alt specific, acolo era mult mai clar de unde a pornit, cine avea posibila vină și până la urmă s-a confirmat. Nu știu cât de complexă va fi prin numărul mare de persoane, de audieri de până acum. Da, este o anchetă complexă. Deocamdată, să dea Dumnezeu să nu fie victime decedate”,
Până la acest moment au fost audiate zeci de persoane care au avut calitate de martori, dintre clienți sau angajați Dedeman.
Audierile au avut loc la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, sub coordonarea procurorului.
Însă, s-ar părea că decisive ar fi mărturiile a doi dintre răniții în deflagrație. Este vorba despre pacienții care se află la Spitalul Floreasca și a căror stare comunicată periodic este lent favorabilă.
Cei doi sunt colaboratorul extern care s-a ocupat de montarea centralei termice și angajatul magazinului de bricolaj care avea în sarcină monitorizarea rețelei termice. Practic, este posibil ca aceste două persoane să poată oferi detalii decisive în anchetă pentru a se vedea unde s-a greșit.
„Să-i vedem ieșiți din spital, într-o formă sau alta”, a continuat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.
Experții în construcții și inginerie au analizat structurile afectate pentru a determina impactul și cauzele posibile ale exploziei.
Specialiștii din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Botoșani au efectuat propriile verificări și au constatat că structura de rezistență a clădirii nu a fost afectată, așadar lucrările de reparații pot fi efectuate.
Valeriu Chihaia, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani
„Au ținut legătura cu noi și cu criminaliștii și, cu acordul nostru, în momentul în care nu a mai fost nevoie să se ridice de la fața locului materiale de probă, i s-a dat acordul să repare”.
În curtea Dedeman, în aceste zile este un veritabil furnicar de muncitori care lucrează în interiorul magazinului dar și la fațada afectată de suflul exploziei. Se pare că se dorește ca undeva la jumătatea lunii iulie activitatea magazinului să fie reluată.
Între timp, cei peste 170 de angajați nu au fost afectați de suspendarea activității, ei având contractele de muncă active. O parte se află în concedii medicale sau de odihnă, în timp ce alții au fost detașați la alte puncte de lucru din județele învecinate, cu asigurarea navetei de către angajator.
Deși există pagube materiale însemnate pentru magazin, din fericire nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești.
Ar fi ajutat structura clădirii care era din plăci și care a permis suflului exploziei să iasă spre parcare. În cazul în care imobilul ar fi fost betonat, cel mai probabil am fi asistat la una dintre cele mai mari tragedii din istoria județului Botoșani, având în vedere că în interior se aflau pe lângă angajați, aproximativ 100 de clienți.
Deflagrația a aruncat practic în aer plăcile exterioare, fiind eliminat riscul unei implozii care ar fi însemnat probabil pierderea a zeci de vieți omenești.
Valeriu Iftime și stânele din județ: Arată exact ca la 1600 – VIDEO
Oana Sava
Oct 06, 2024
O singură farmacie deschisă noaptea la Botoșani
Oana Sava
Oct 06, 2024
O nouă înșelăciune face ravagii, escrocii sunt în spatele acestor oferte atractive – CUM acționează
Redacția Botoșăneanul
Oct 06, 2024