Social-democratul Ovidiu Portariuc se poate lăuda cu o performanţă pe care puţini botoşăneni, fie ei politicieni, demnitari sau simpli cetăţeni, au mai reuşit-o. Acesta a constituit unul dintre subiectele unui reportaj difuzat de celebrul canal de televiziune Euronews.
Reporterii postului s-au deplasat la graniţa estică a României pentru a realiza un material privitor la aderarea la Schengen. Mai exact, s-a dorit a se vedea chiar la faţa locului ce se întâmplă la frontieră după ce două state europene, Olanda şi Finlanda, s-au opus intrării României în Schengen. Pe lângă interviuri cu vameşi sau şoferi, reporterii au vrut să afle şi cum este afectat un întreprinzător care are parteneri de afaceri în Uniunea Europeană de măsura amănârii aderării ţării noastre şi l-au ales pe Ovidiu Portariuc. Astfel, în ştire se menţionează că la o fermă situată nu departe de graniţa ucraineană, mai exact la Vlăsinești, 90% din grâul şi cerealele produse sunt exportate în UE şi că familia Portariuc a creat această afacere de succes în parte şi datorită fondurilor europene. Dar faptul că nu face parte încă din Spaţiul Schengen aduce cu sine mai multe ore pierdute la graniţă care uneori se traduc în creşteri chiar şi de 30% ale costurilor de livrare.
„E o situaţie din care pierde atât el, cât şi clienţii săi. El speră că guvernul său şi celelalte state membre UE vor înceta să folosească Spaţiul Schengen ca minge de fotbal”, arată
reporterii Euronews.
„Pot să vă spun doar ceea ce simţim noi aici”
„Este destul de frustrant pentru că noi am făcut unele eforturi. Ştiu că ţara noastră a făcut eforturi în acest sens şi acum nu vedem nici un rezultat. Sper să se soluţioneze în viitor. Poate se va rezolva în curând, astfel încât să avem cu toţii de câştigat. Altfel, ne vom simţi judecaţi după criterii diferite. Ţările noastre, România şi Bulgaria, sunt judecate după puncte de vedere diferite. Poate aşa percepem noi, poate e altfel, dar pot să vă spun doar ceea ce simţim noi aici”, a declarat
Ovidiu Portariuc pentru amintitul post TV.
La nivelul UE, există discuţii referitoare la un compromis în cazul Schengen. Controalele la sol vor continua să existe la graniţe până în 2013, dar transportul aerian se va face fără paşaport. Un semn de speranţă pentru România, care aşteaptă încă să-i fie ridicate barierele.
(S.B.)
DĂ CLICK ȘI VEZI REPORTAJUL
CITEŞTE ŞI:
Televiziune de rang european, reportaj cu Portariuc la Vlăsineşti