Un nou caz revoltător într-un spital din România.
S-a întâmplat săptămâna trecută, la Spitalul de Urgenţă Satu Mare. O fetiţă în vârstă de trei ani, care necesita înlocuirea unei branule, a fost purtată, împreună cu părinţii ei, de la o unitate sanitară la alta. I s-a refuzat acordarea asistenţei atât la centrul de permanenţă de la Clinica Caritas, cât şi la Urgenţa Spitalului Judeţean. În plus, cei doi soţi au fost amendaţi cu 3.000 de lei pentru tulburarea liniştii publice.
Cazul a intrat în atenţia presei vineri. Mama fetiţei, Brigitta Militaru, a povestit că indicaţia pentru fixarea unei branule s-a făcut de către medicul de familie la care sunt înscrişi.
Fetiţa a avut până acum mai multe episoade de bronşită pentru care i-a fost administrat tratament sub formă de siropuri, ultima dată fără prea multe rezultate în privinţa ameliorării stării de sănătate, astfel că medicul de familie a indicat tratament injectabil prin aplicarea unei branule.
Montarea unei branule presupune inserţia unui cateter într-o venă periferică cu scopul de a avea un acces venos permanent pe toată durata existenţei branulei. Din punct de vedere terapeutic se indică în cazul administrării unor medicamente sub forma injecţiei şi a perfuziei intravenoase, dar şi în cazul recoltării sângelui în vederea transfuzării sale.
Prima dată, respectiv marţi, 24 ianuarie, familia a avut parte de bunăvoinţa unui cadru medical de la Unitatea de Primiri Urgenţe Satu Mare unde micuţei i-a fost fixată prima branulă, cu menţiunea de a fi înlocuită o dată la trei zile. Familia s-a prezentat vineri, 27 ianuarie, la ora 18.30, după cum susţine mama fetiţei, la Policlinică de unde a primit recomandarea pentru UPU, fiind în afara orarului de activitate a centrului de permanenţă.
„Fiica mea de trei anişori este bolnavă, are amigdalită şi a primit tratament injectabil cu ampicilină şi gentamicină. Am fost vineri seara la centrul de permanenţă de la Clinica Caritas, dar asistenta de acolo ne-a spus că nu-i face injecţie deoarece este grăsuţă, are 33 kg şi ne-a spus să mergem la UPU, unde să i se administreze tratamentul prin branulă. Am ajuns acolo în jurul orei 19:45 dar am fost refuzaţi. Ne-a zis că ei nu fac astfel de tratamente. Branula însă i-a fost pusă tot la UPU, în seara de 24 ianuarie. Unde să fi mers? Pentru că ne-am panicat, am vociferat, poliţistul Zanga ne-a amendat pe mine cu 1.000 de lei şi pe soţul meu cu 2.000 de lei pentru tulburarea liniştii. Pe lângă asta, poliţistul l-a prins de gât pe soţul meu, sub ochii mei şi ai fetiţei. Fetiţa a început să plângă şi mai tare, am ieşit din spital, am fost amendaţi, dar problema tot nu a fost rezolvată”, a povestit mama fetiţei pentru presa locală.
Nemulţumirea celor doi părinţi este strict legată de atitudinea unor cadre din Unitatea de Primiri Urgenţe, despre modul cum vorbesc şi tratează pacienţii, despre lipsa de empatie faţă de cei care le solicită ajutorul.
Ieri, 30 ianuarie, micuţa a fost văzută din nou de medicul de familie care a schimbat varianta administrării tratamentului, de data aceasta cu siropuri. (Sursa: Observator TV)
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024