Sala Nicolae Iorga a Prefecturii Botoșani adevenit astăzi un pol al durerii.
A fost marcată Ziua Națională de Cinstire a Martirilor din Temnițele Comuniste, una de o deosebită însemnătate pentru victimele regimului comunist.
O zi a cărei semnificație ar trebui să o cunoască și generația tânără care ar trebui ghidată de sacrificiul făcut de acești oameni care au dovedit, dacă era necesar, că și-au iubit țara.
Printre foștii deținuți politici de la Botoșani s-a regăsit și președintele Asociației Deținuți Politici din România, Octavian Bjoza.
Ar fi trebuit să ajungă și Marius Oprea, șeful Biroului Investigații Speciale din cadrul Institutului pentru Studierea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului, însă din motive obiective, vizita a fost amânată.
„Marcăm astăzi două zile extrem de importante pentru istoria noastră dar și pentru viitorul acestei țări. Vorbim despre ziua deținuților anticomuniști din perioada 1944 – 1989 și ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Iată că în aceste vremuri se împlinesc 70 de ani de la noaptea fatidică de 14/15 mai, atunci când mii de tineri, elevi, studenți, intelectuali, preoți, au fost arestați și aruncați în temnițe cumplite”,
Daniela Lozneanu, subprefect Botoșani
Au îndurat chinuri cumplite și au avut parte de o moarte de neimaginat, mulți dintre foștii deținuți politici au ajuns în gropi comune. Au fost și oameni care au supraviețuit. Chiar și de la Botoșani.
O parte dintre ei s-au aflat în sala Palatului Administrativ.
„Suntem onorați că încă îi mai avem astăzi pe unii dintre ei alături de noi și sigur astăzi o să ne împărtășească din aceste experiențe urâte ale existenței lor și despre care este firesc ca generația tânără să afle pentru că ei sunt și vor rămâne alături de ceilalți ai neamului românesc, eroii noștri. Pentru a le arăta respectul și recunoștința propun să ne ridicăm pentru un minut, să îi cinstim pe aceștia oameni care au rezistat eroic în temnițele comuniste”,
Daniela Lozneanu, subprefect Botoșani
Maria Puiu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Botoșani a făcut o prezentare a botoșănenilor care au fost victime ale comuniștilor, sub diverse forme și anume:
Jean Maluş, fost deţinut politic (cetăţean de onoare al municipiului Botoşani)
Ion (Jean) Geamăn, fost deţinut politic
Mihai Gaşpar, fost deţinut politic
Decebal Gavrilescu- strămutat
Dragoş Candiescu, vicepreşedinte AFDPR Botoşani, urmaş de deţinut politic *tatăl său a fost prefect de Botoșani în 1943)
Manuela Vainer- urmaş de fost deţinut politic, capturat din rândul civililor
Mihai Călinescu, tatăl supravieţuitor al lui Mugur Călinescu
La simpozion au participat și numeroși elevi care au uitat de telefoanele mobile și au ascultat timp de o oră și jumătate, experiențele trăite de acești oameni.
Și au învățat probabil ceva din această lecție de istorie, patriotism, sacrificiu, durere.
În sală au mai fost: cms.şef de penitenciare Cristian Ieremie, directorul Penitenciarului Botoşani, Rodica Cracană, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, dr. Sergiu Balanovici, şef secţie Muzeul Judeţean, Crina Muraru, inspector şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean și Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Marius Budăi a transmis tranșant de ce botoșănenii trebuie să voteze masiv PSD – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 01, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 01, 2024
Iulius Mall Suceava a dat startul reducerilor de până la 70%, de Black Friday
Oana Sava
Nov 01, 2024