Consiliul Judeţean a primit miercuri avizul de la autoritatea de management din cadrul Ministerului mediului pentru programul de 127 de milioane de euro cu privire la apă şi canalizare. Acesta a fost depus în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Mediu, iar actul emis de la Bucureşti confirmă că aplicaţia s-a finalizat şi că se pot aproba indicatorii tehnico-economici în CJ şi în consiliile locale care sunt parte integrantă în program.
După adoptarea de către CJ şi CL şi a cofinanţării de 2%, care va fi asigurată de Consiliul Judeţean, dosarul se transmite oficial la Comisia Europeană, după care trebuie semnat contractul cu Ministerul Mediului. Programul de finanţare europeană, cel mai mare din istoria judeţului, prevede crearea şi dezvoltarea unor reţele de apă şi canalizare, reabilitarea unor staţii de tratare şi de epurare a apelor uzate în aglomerări de peste 10.000 de locuitori, astfel încât 90% din locuitori să beneficieze de servicii europene. S-au constituit astfel patru aglomerări, Botoşani – Tulbureni – Răchiţi – Cătămărăşti Deal,
Dorohoi – Broscăuţi, Vorona – Tudora şi Flămânzi – Frumuşica pentru accesarea mai facilă a programului. Acesta prevede şi dezvoltarea şi modernizarea staţiei de tratare a apei de la Ştefăneşti şi alimentarea cu apă din Prut a oraşului Săveni şi a altor localităţi de pe traseu.
„Am fi fost mult mai avansaţi la această dată dacă nu am fi aşteptat un an de zile să primim un OK de la Ministerul Mediului pe Masterplan, deci între aprobarea masterplan ului făcută în Consiliul Judeţean şi cea operată la nivelul Ministerului Mediului a durat un an de zile”, a afirmat
Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ. Potrivit acestuia, în şedinţa CJ din 28 aprilie se vor adopta indicatorii tehnico-economici ai programului.