Membrii BECJ au stabilit şi procedurile impuse în cazul persoanelor netransportabile, a persoanelor aflate în carantină sau izolare care solicită să voteze prin intermediul urnei speciale.
Membrii biroului electoral al secției de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială vor fi echipați, în mod obligatoriu cu măști de protecție și mănuși de protecție și vor avea asupra lor, în afara materialelor necesare procesului electoral, și dezinfectant.
Membrii biroului electoral al secției de votare care însoțesc urna specială vor asigura desfășurarea procesului electoral fără a intra în locuința persoanelor netransportabile, aflate în izolare sau în carantină.
Este interzisă apropierea membrilor biroului electoral al secției de votare la o distanță mai mică de 1 metru de ușa casei în care locuiește alegătorul care a solicitat urna specială sau la o distanță mai mică de 1 metru de ușa apartamentului alegătorilor care locuiesc în condominii (blocuri de locuințe).
În măsura în care alegătorul nu folosește pixul personal, după ce fiecare persoană și-a exercitat dreptul la vot prin intermediul urnei speciale, vor fi dezinfectate în mod obligatoriu ștampila cu mențiunea „votat”, pixul pus la dispoziția alegătorului și tușiera.
Este obligatorie deplasarea membrilor biroului electoral al secției de votare întâi la locuințele persoanelor care nu sunt infectate COVID sau nu sunt suspecte de infectare COVID. În acest sens, înainte de deplasarea membrilor biroului electoral al secției de votare, extrasul de pe liste, în care sunt consemnate datele de identificare ale persoanelor care au solicitat urna specială va fi pus la dispoziția personalului de pază care va stabili ordinea în care se va desfășura procesul electoral, întrucât numai personalul de pază va fi cel care va avea cunoștință despre persoanele aflate în izolare sau carantină, pe baza numelui, prenumelui și a codului numeric personal comunicat în prealabil organelor de ordine de către Direcția de Sănătate Publică Botoșani.
Toate operațiunile necesare procesului electoral privind votarea prin intermediul urnei speciale, vor fi astfel programate încât să asigure întoarcerea urnei speciale în secția de votare, înainte de ora 21.00.
La întoarcerea în localul secției de votare, materialele care au fost folosite în procesul electoral cu urna specială vor fi depozitate într-un colț al încăperii astfel încât să asigure o distanță de cel puțin 1,5 metri față de persoanele care participă la procesul electoral. Ștampila cu mențiunea „votat” va putea fi folosită în procesul electoral desfășurat în secția de votare numai după o prealabilă și temeinică dezinfectare.
Operațiunile de numărare a voturilor din urna specială vor fi efectuate după finalizarea operațiunilor de numărare a voturilor exprimate în interiorul secțiilor de votare.
Pe parcursul efectuării operațiunilor de numărare a voturilor exprimate, președintele și/sau locțiitorul vor fi echipați cel puțin cu mască de protecție și mănuși, ultimele dezinfectate în prealabil și ulterior finalizării procesului de numărare. Este interzisă atingerea feței și a ochilor de către persoanele ce numără voturile exprimate, chiar dacă acestea sunt echipate cu mănuși de protecție. În măsura în care este necesară întreruperea procesului de numărare a votului, președintele și/sau locțiitorul își vor scoate mănușile de protecție, pe care le vor arunca la un coș de gunoi, eventual cu capac, după care își vor dezinfecta mâinile.
Reluarea procesului de numărare a voturilor exprimate se va face după reechiparea cu o pereche de mănuși de protecție nouă, dezinfectată după echipare.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
MISIUNILE de weekend ale jandarmilor: De la meciuri la alegeri
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
ASTĂZI: 23 de polițiști din Botoșani au fost avansați în grad
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Votează Reformele lui Bolojan – Votează PNL! O șansă pentru un stat modern, eficient și european!
Redacția Botoșăneanul
Nov 29, 2024
Gabriela Erdic
Nov 29, 2024
Gabriela Erdic
Nov 29, 2024