Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean (BECJ) Botoşani a adoptat o hotărâre prin care sunt stabilite regulile care trebuie respectate în cazul membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare care se vor deplasa cu urna specială în unităţi medicale în care se află pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.
Astfel, membrii biroului electoral al secției de votare care se vor deplasa cu urna specială, în vederea asigurării dreptului la vot prin intermediul acesteia, de către persoanele ce au formulat cereri în acest sens, vor fi însoțite, în mod obligatoriu, în interiorul unității spitalicești de personalul de pază.
Este interzisă intrarea în unitatea spitalicească cu bolnavi COVID sau suspecți COVID a membrilor biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază care însoțește urna specială dacă nu este asigurat echipamentul de protecție cel puțin la nivelul de echipare corespunzător personalului medical ce-și desfășoară activitatea în unitatea respectivă.
Echiparea membrilor biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază cu echipamentul de protecție se va face doar în prezența și sub îndrumarea a cel puțin unei persoane desemnate de unitatea spitalicească în cauză, care are cunoștințe în acest domeniu.
Intrarea în unitatea spitalicească a membrilor biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază se va face doar dacă unitatea spitalicească asigură, pe întreaga durată a procedurii, prezența unui cadru medical care să îndrume membrii secției de votare.
Toate operațiunile legate de procesul electoral se vor desfășura numai pe holurile unităților spitalicești, în așa fel încât să existe o distanță de cel puțin 1 metru între membrul biroului electoral al secției de votare și intrarea în salon. Este strict interzisă intrarea membrilor biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază în saloanele în care sunt internați bolnavi COVID sau suspecți COVID.
La sfârșitul derulării operațiunilor electorale în unitatea spitalicească, membrii biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază vor fi decontaminați și dezechipați de echipamentul de protecție numai de către personalul stabilit în acest sens de unitatea spitalicească.
Membrii biroului electoral al secției de votare care însoțesc urna specială se vor asigura, înainte de a intra în unitatea spitalicească, că au fost desemnate persoanele care să-i ajute la echipare, desfășurarea procesului electoral, și, respectiv, care să-i decontamineze și să-i dezechipeze la final.
Toate materialele folosite în procesul electoral, inclusiv urna specială vor fi introduse în sacii speciali puși la dispoziție, în mod obligatoriu, de unitatea spitalicească. Este interzisă folosirea în continuare, după întoarcerea în localul secției de votare a materialelor utilizate în procesul electoral, inclusiv a ștampilelor cu mențiunea „votat” și a buletinelor de vot neutilizate, derulat în unitatea spitalicească.
La întoarcerea în localul secției de votare, sacii speciali în care se află toate materialele vor fi depozitați până la sfârșitul programului de votare într-un loc special, ce va asigura o distanță de cel puțin 1,5 metri de persoanele ce participă la procesul electoral. Este interzisă manipularea acestor saci, pe parcursul perioadei rămase până la finalizarea programului de votare. În situațiile excepționale în care este necesară mutarea acestor saci, acest lucru se va face de către o singură persoană ce va purta, în mod obligatoriu, mănuși dezinfectate în prealabil și ulterior manipulării sacilor.
Operațiunile de numărare a voturilor din urna specială vor fi efectuate după finalizarea operațiunilor de numărare a voturilor exprimate în interiorul secțiilor de votare.
Pe parcursul efectuării operațiunilor de numărare a voturilor exprimate, președintele și/sau locțiitorul vor fi echipați cel puțin cu mască de protecție și mănuși, ultimele dezinfectate în prealabil și ulterior finalizării procesului de numărare. Este interzisă atingerea feței și a ochilor de către persoanele ce numără voturile exprimate, chiar dacă acestea sunt echipate cu mănuși de protecție. În măsura în care este necesară întreruperea procesului de numărare a votului, președintele și/sau locțiitorul își vor scoate mănușile de protecție, pe care le vor arunca la un coș de gunoi, eventual cu capac, după care își vor dezinfecta mâinile. Reluarea procesului de numărare a voturilor exprimate va avea loc după reechiparea cu o pereche nouă de mănuși de protecție, dezinfectate după echipare.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL