Inundaţiile care au lovit al doilea municipiu al judeţului în vara anului precedent sunt încă resimţite de dorohoienii care ori şi-au pierdut averea strânsă într-o viaţă, ori au rămas cu casele refăcute parţial. La polul opus se află însă profitorii, care încă mai vor să obţină bani necinstiţi de pe urma calamităţilor. Este şi cazul unor persoane stabilite în alte judeţe din Moldova şi care au avut doar legături simbolice cu ce s-a petrecut în oraşul botoşănean: o casă bătrânească moştenită de la părinţi şi simplul fapt că sunt născuţi la Dorohoi.
Amplu control pentru depistarea adevăraţilor sinistraţi
Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS), împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) aflată în subordinea Primăriei Dorohoi au demarat o amplă acţiune de verificare a sinistraţilor din urbea botoşăneană. Anchetele sociale au avut la bază o serie de promisiuni de la centru, prin care s-a vehiculat că persoanele afectate de inundaţii ar putea beneficia de un anumit sprijin financiar de la stat, originea fiind o serie de donaţii făcute de persoane fizice sau diverse organizaţii neguvernamentale şi care se află încă în vistieria statului.
„Suntem pe punctul de a finaliza verificările, am solicitat ca toate dosarele pe care ei începuseră să se facă la Dorohoi să fie completate cu documente de identitate, pentru că nu erau în toate cazurile, pentru toţi adulţii din familie, cu CNP-uri ca să putem verifica veniturile la Casa de Pensii şi la Finanţe ca să vedem care este situaţia la Dorohoi de fapt”, a declarat
Sebastian Tocariu, director executiv AJPS. De menţionat este faptul că şi prefectul Cristian Roman s-a deplasat la Dorohoi în urmă cu aproximativ două săptămâni, unde a participat la o întâlnire cu sinistraţii dorohoieni care i-au solicitat implicarea în derularea anchetelor sociale.
„Sinistraţi la Dorohoi” care locuiesc bine merci la Suceava sau Bacău
În urma anchetelor sociale efectuate s-au constatat şi cazuri în care o serie de botoşăneni stabiliţi în alte judeţe ar fi cerut ajutoare de la stat pe motiv că ar fi avut case lăsate moştenire de la părinţi care au fost afectate de inundaţii.
„Am găsit cazuri în care sinistraţii nu mai există sau sunt de fapt nişte moştenitori care au venit din Bacău, alţii din Suceava, ai fostelor case inundate, bătrânii nu mai sunt şi deci automat noi vom propune să nu se acorde, nu are nici o legătură moştenitorul de la Suceava sau de la Bacău cu inundaţia de la Dorohoi de anul trecut, deci nu are nici un motiv să primească acela vreun ajutor financiar anul acesta”, a mai spus
Tocariu. Directorul AJPS susţine că sunt şi situaţii în care bătrânii au murit între timp sau în care respectivele case afectate de inundaţii aparţin unor persoane care au un alt domiciliu, iar proprietatea afectată este moştenire de la părinţii decedaţi.
Bani de case pentru oameni care locuiesc de fapt la bloc
Momentan se lucrează la centralizarea datelor colectate de la Dorohoi, verificarea persoanelor fiind efectuată şi prin intermediul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, pentru a se constata exact unde figurează exact aşa-zişii sinistraţi.
„Mai sunt şi persoane care fie aveau şi apartament în oraş în Dorohoi şi aveau şi căsuţa moştenită de la bătrâni, deci nu era neapărat locuită, poate mai era aşa ceva gen casă de week-end şi evident iarăşi aceste persoane care au mai multe proprietăţi vom propune să nu se mai acorde vreun ajutor financiar”, a mai spus
Sebastian Tocariu. Nu în ultimul rând, la câteva zeci de case care au fost afectate de calamităţile naturale din vara anului 2010, nu a fost găsit la domiciliu nici un proprietar, urmând a se proceda la identificarea acestora. Activitatea derulată de la AJPS şi DAS Dorohoi va fi finalizată la finele săptămânii viitoare, lista cu potenţialii beneficiari fiind totodată înaintată şi către Instituţia Prefectului.
Gabriela ERDIC