Relu Tîrzioru este unul dintre puţinii oameni cu afaceri importante care au reuşit să ajungă primar de oraş. A făcut-o în 2008, pe listele PNL, însă acum situaţia sa politică este una neclară. A participat şi la acţiuni ale PDL, a luat parte şi la vizita la Botoşani a preşedintelui PNL Crin Antonescu, pe care l-a aşteptat chiar la sediul partidului. Recunoaşte că nu se află tocmai în cele mai bune relaţii cu deputatul Florin Ţurcanu, pentru care a jucat un rol poate determinant în intrarea în Parlament. Cel puţin declarativ este însă puţin interesat de politică şi încearcă să îşi canalizeze energiile pe activitatea de administraţie. 80% e hotărît deja să candideze independent la scrutinul din 2012.
„Am avut o problemă cu conducerea de la Botoşani a PNL”
- V-am întîlnit astăzi aici la sediul PNL. Cum e, sînteţi liberal în continuare sau democrat-liberal?
- Eu am ieşit primar liberal, e firesc să mă găsiţi la sediul PNL. N-am fost prezent la sediul ăsta… de luni bune n-am trecut pe aici, se ştie că am…
- S-a văruit între timp…
- Da e adevărat, s-a văruit. Se ştie că am avut o problemă cu conducerea de la Botoşani a PNL. Asta nu înseamnă că am ceva cu conducerea centrală şi atît timp cît vine preşedintele partidului, în persoana d-lui Crin Antonescu, este frumos, şi firesc, şi fair-play, şi de bun simţ să fiu prezent să îl întîmpin la Botoşani pentru că şi d-lui a făcut-o în nenumărate rînduri la Bucureşti şi cred eu că avem o relaţie bună care ne leagă, nu neapărat de subordonare, cît de prietenie, dacă nu supralicitez. Din punctul meu de vedere cred că am avut întotdeauna o bună colaborare cu preşedintele.
„Au rămas un pic datori, şi dl.Ţurcanu, şi dl.Câmpanu, vis-a-vis de colegiile de unde i-am trimis la Bucureşti”
- Vorbeaţi de probleme cu conducerea de aici. În ce au constat pînă la urmă aceste probleme?
- Păi da aţi tot consemnat în presă. Cred că m-aţi văzut şi pe la PDL, am avut discuţii şi la PDL, am avut discuţii şi cu prieteni de prin PSD, deci sunt o persoană liberă, care am muncit şi am obţinut un vot uninominal. Voturile la funcţia de primar sunt, după cum se ştie, obţinute uninominal, chiar dacă candidăm din partea unor partide sau a altora. Eu m-am îndepărtat un pic de sfera politică pentru că am vrut să îmi concentrez toată activitatea asupra problemelor din administraţia locală, nu asupra problemelor politice, pentru că lumea se vede că este epuizată şi în oamenii politici nu mai are încredere. Atunci cred că ar fi frumos şi indicat să veniţi la Săveni şi să vedeţi ce se întîmplă cu adevărat în administraţia locală, una nepolitizată la ora actuală.
- Ce relaţii mai aveţi cu Florin Ţurcanu? Cu d-lui au fost oarece clinciuri.
- Ce relaţie să am cu Florin Ţurcanu? Este o relaţie non-combat aşa, nu-i ridic osanale, nu-i… Suntem într-o relaţie normală, între oameni care au avut puncte divergente la un moment dat şi acum, pur şi simplu, ne tolerăm, ne respectăm, ne întîlnim. Eventual, putem merge şi înainte într-un proiect politic sau fiecare să-şi vadă de drumul lui. Eu cred că şi d-lui prin mine sau zona Săveni a susţinut-o cînd liberalii erau la guvernare. Şi nu numai d-lui, era preşedinte la partid Câmpanu atunci, dar sunt absolut convins că mi-am adus aportul considerabil la dobîndirea mandatelor d-lor, a fiecăruia în parte şi eu cred că au rămas un pic datori, şi dl.Ţurcanu, şi dl.Câmpanu, vis-a-vis de colegiile de unde i-am trimis la Bucureşti.
„În loc să plîng pe la partid, e mai bine să plîng pe la Bucureşti”
- Nu vă prea sprijină în aducerea de fonduri, în atragerea unor proiecte?
- Parlamentarii de opoziţie se ştie că nu prea au mare succes.
- Câmpanu a fost teoretic la putere vreo 10 luni.
- Teoretic a fost la putere, el a ales o altă cale politică, fiecare îşi rezolvă problemele aşa cum ştie el de cuviinţă, eu am considerat că, în loc să plîng pe la partid, e mai bine să plîng pe la Bucureşti că ora exactă se dă la Bucureşti. Bag seamă că nici cei de la PDL n-au reuşit şi n-am observat să primesc vreun sprijin de undeva, firave încercări, dar d-lor nu îşi pot rezolva probleme d-lor din partidul lor.
- N-a impresionat pe nimeni lacrimile dvs.
- Lacrimile? Ba da! Proiectele care sunt aduse şi oraşul arată cum arată datorită exclusiv abilităţii mele politice şi nu unui partid sau a altuia. Deci, pur şi simplu, mi-am făcut lobby de unul singur, fără a implica partide.
„Ne-au fost retraşi toţi banii din trimestrul IV”
- Apropos de Primărie, spuneaţi că aţi vrea să mergem acolo să vedem cum arată. Eu vă întreb o chestiune foarte la modă: da’ bani de salarii mai aveţi, de curent? Se plîng o mulţime de primari că nu mai au.
- Deci Primăria Săveni... chiar şi acum avem investiţii în derulare, avem o mare problemă datorită faptului că a venit rectificare negativă şi ne-au fost retraşi toţi banii din trimestrul IV, fără ca cei care au făcut acea rectificare să ştie despre ce este vorba, ce înseamnă banii din trimestrul IV. Înseamnă carburant la şcoli, pregătirea sezonului de iarnă pentru unităţile de învăţămînt şi unitatea de asistenţă medico-socială. Din punctul ăsta de vedere am probleme, în rest nu am nici un fel de problemă pentru că orice gospodar, orice manager, trebuie să-şi chivernisească banii de aşa manieră încît să nu rămînă fără. Deci am bani pentru salarii, pentru toate.
- Şi de unde i-aţi scos dacă vi i-au luat?
- Fac sacrificii, încă n-am cumpărat carburant, am cumpărat cantităţi foarte mici de lemne, de motorină, să nu rămînă copiii, mai ales la şcoala primară, să nu rămînă fără căldură şi urmează ca să achiziţionăm combustibil lichid pentru liceu, dar ne trebuie undeva la vreo 900 de milioane şi acum, cu cîteva sacrificii, o să reuşim să o scoatem la capăt că, pînă la urmă, de asta ne votează lumea, nu ca să ne plîngem, să găsim soluţii ca d-lor să nu simtă ceea ce simt ceilalţi, adică criza.
- Pînă la urmă de unde aţi făcut rost de bani? Spuneaţi că vi s-au retras toate fondurile din trimestrul IV.
- Din încasări...
„Banii se dădeau pe ajutoare la cetăţeni de etnie romă”
- Mai plătesc oamenii taxe şi impozite?
- Trebuie să plătească taxe şi impozite. Fiecare om, cum are drepturi, are şi îndatoriri. La Săveni nu se eliberează adeverinţă de nici un fel pînă nu vedem în ce fel îşi plătesc taxele şi impozitele.
- Dar nu credeţi că această atitudine va aduce deservicii în planul imaginii, al popularităţii?
- Nu, pentru că am o experienţă din punctul ăsta de vedere. Am avut înaintea mea un primar care dădea ajutoare pe la cetăţeni de etnie romă. Nu că nu li s-ar cuveni, dar numai atunci cînd ai posibilitatea s-o faci. Datorii de 30 de miliarde am primit la preluarea mandatului, iar banii se dădeau pe ajutoare la cetăţeni de etnie romă să aibă de jucat jocuri de noroc.
- Şi aţi mai stins din cele 30 de miliarde datorii?
- Primăria oraşului Săveni este la ora asta în condiţii bune, nu am oprit o oră iluminatul public într-un an de zile, doar dacă am avut defecţiuni, am asfaltat o parte din străzi, am făcut puncte de colectare selectivă a gunoiului. La Săveni se lucrează în continuare, am asfaltat vreo 4 km de trotuare.
„Sunt destule biruri puse pe capul cetăţenilor în tot ceea ce înseamnă România”
- Apropos de asfalt, cum rămîne cu chestia aia că Săveniul o să aibă mai multe locuri de parcare decît maşini.
- Păi vă invit la Săveni să vedeţi.
- Aveţi numai trei maşini sau…?
- Nu, nu, nu, sunt foarte multe maşini, chiar foarte multe, am rămas surprins cîte maşini. O să vă invit la Săveni să vedeţi cam cum arată parcările oraşului noaptea, cînd sunt arhipline şi încă o să mai oferim condiţii fiindcă am scos acum încă vreo 70 de locuri de garaje. Mi se pare corect să amenajăm şi locuri de garaje, să nu facem doar parcări în aer liber pentru că locurile de garaj au o dublă întrebuinţare, neavînd un sistem centralizat, oamenii folosesc garajul şi ca depozit pentru combustibilul solid, parchează şi maşinile în condiţii de siguranţă şi atunci sunt atinse două obiective.
- Vă gîndiţi să faceţi şi un fel de HSR la Săveni, să ridice maşinile care nu sunt parcate cum trebuie?
- Nu, eu cred că firmele astea ar trebui să dispară în toată România pentru că sunt destule biruri puse pe capul cetăţenilor în tot ceea ce înseamnă România. Eu cred că, să mai punem noi alte biruri de la Primărie cred că ar fi eronat, iar o firmă care, ştiu eu… cred că ar trebui să facem educaţie cu cetăţenii şi pe ăştia să îi aducem în stradă acolo unde este nevoie de ei, nu unde nu e nevoie de ei. Să îi aducem în stradă, să facem educaţie, să dăm amenzi suportabile, amenzi care să se poată încasa la bugetul local pentru că nu fac altceva decît să dea amenzi de zeci de milioane, bani care nu se pot încasa şi în condiţiile astea cred că mai bine ar fi să le dea amenzi de 200-300 de mii. Noi vedem amenzi de 5 milioane şi salariu de 4 milioane şi 800.
„Am luat legătura personal cu trupele Iris, Direcţia 5”
- Cum aţi reuşit să aduceţi prin toamnă trupele care le-aţi adus la Săveni că a rămas Botoşaniul fără Festivalul Verii?
- Păi practic eu eram veriga a doua, atunci dorea să facă şi municipiul Botoşani serbările verii, berii, ceva de genul acesta, iar ca o alternativă la acei cîntăreţi care trebuiau să vină era să cînte cîţiva şi la Săveni, să organizăm un spectacol de amploare. În condiţiile în care Botoşani nu a mai organizat, am organizat la Săveni şi după ce am semnat contract şi după ce am avut un program foarte bine încărcat, am luat legătura personal cu trupele Iris, Direcţia 5.
- Şi cît a costat şi de unde banii?
- Banii, practic, în cea mai mare parte de la sponsori şi nu vă ascund că sunt om de afaceri şi în proporţie de 60% i-am pus personal.
- Cît aţi dat din propriul buzunar?
- Nu cred că are rost să discutăm de sume. Important este că am făcut un lucru frumos, că oamenii s-au simţit bine, că a fost civilizat, că nu am avut nici un fel de evenimente, că toţi artiştii care au venit la Săveni s-au simţit foarte bine. Au fost primiţi ca la mama acasă, toţi au avut cuvinte bune la adresa oraşului şi s-au simţit deosebit de bine.
„Nu m-am săturat, cînd intri în horă vrei să dansezi”
- Mai sunt mai puţini de doi ani pînă la alegerile locale, cred că ar fi trebuit să vă gîndiţi deja dacă mai candidaţi sau nu.
- Da, cu siguranţă voi candida. Aud foarte mulţi că s-au săturat. E adevărat că este foarte greu…
- Dvs. nu v-aţi săturat, nu?
- Nu m-am săturat, cînd intri în horă vrei să dansezi şi să dansezi pînă la capăt şi să nu laşi mireasa în dans. Am proiecte foarte importante pe care vreau să le derulez, vreau să îmi confund prezentul cu istoria contemporană a oraşului şi să fac din el un oraş cu care eu să mă mîndresc în aceeaşi măsură cu toţi cetăţenii pentru că facem lucruri bune acolo.
- Deci e sigur că o să candidaţi. Pe listele cui?
- Sincer, gîndul meu şi v-am spus că de cînd am intrat primar, dacă pînă a fi primar am fost un om politic chiar cu patimă pe alocuri, acum mă gîndesc tot mai mult să candidez independent.
- Dar nu ştiu după revoluţie vreun botoşănean în tot judeţul care să fi reuşit să ajungă primar de oraş sau municipiu ca independent.
- Cred că şi asta ar fi o bună o ocazie de a-mi demonstra că am făcut exact ceea ce era mai bine pentru oraşul Săveni.
„Eu deocamdată sunt un primar liberal”
- Dar asta înseamnă că trebuie să demisionaţi din PNL… ca să candidaţi independent.
- Nu scrie nicăieri că trebuie să demisionez dintr-un partid sau altul, poţi candida independent. Ţi se poate retrage sprijinul politic dacă doresc ei, dar nu cred eu că e condiţie, că n-ai voie ca membru de partid. Probabil că trebuie respectată o disciplină de partid, dar să ajungem la momentul potrivit şi să ajungem să mă decid să fiu acolo sau să candidez independent, dar vă spun că în proporţie de 80% gîndul meu merge către o candidatură independentă pentru că, de politică, la fel ca mulţi oameni din România, m-am săturat.
- Şi restul de 20% oscilează între PNL şi PDL?
- Nu, restul de 20% oscilează între oamenii de cuvînt, oamenii cu care poţi colabora, între oameni cu care poţi avea parteneriate care să fie respectate, între oamenii care nu dezamăgesc, care atunci cînd scuipă nu ling şi cînd în partidul care eşti, eşti tratat ca un coleg, ca un prieten, nu ca un om cu bani care poate ridica ştacheta sau mai cîştig un colegiu dacă îl am şi pe fraierul ăla de la Săveni sau pe altul de la nu ştiu, ca să nu dau nume. Deci vreau să-mi pun amprenta în politică vis-a-vis de lucruri foarte clare, tranşante şi serioase. Atît timp cît am şi găsesc oameni de cuvînt… Eu deocamdată sunt un primar liberal şi asta se ştie pentru că am candidat şi am ieşit primar pe listele PNL. Am primit sprijin necondiţionat la instalarea mea în funcţie şi cred eu că mare parte din proiectele care sunt în Săveni se datorează PNL, atunci cred că vizita mea la PNL este justificată.
Interviu realizat de Sergiu BĂLĂŞCĂU