Vechiul sediu al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) are nevoie de un milion de euro pentru reabilitare. Clădirea se află în patrimoniul Ministerului Sănătăţii (MS) şi în momentul de faţă reprezintă un pericol pentru sănătatea celor care pun piciorul în ea. Pereţii sunt infestaţi atât în interior cât şi la exterior de o ciupercă ce cauzează probleme respiratorii şi melci limax care elimină secreţii otrăvitoare.
Doar melcii şi calculatoarele mai merg în vechiul sediu CAS
În urmă cu trei ani sediul CAS de pe bulevardul Mihai Eminescu a fost închis din cauza melcilor limax şi a ciupercilor de perete care au invadat clădirea şi au îmbolnăvit angajaţii. Spaţiul este declarat monument istoric şi prin urmare conducerea CAS nu poate interveni decât cu un strat proaspăt de var.
„Clădirea veche a fost închisă, conservată şi păzită pentru că acolo au rămas serverele, baza noastră de date, într-o sală special amenajată”, a declarat
Carmen Nicolau, director economic CAS. Angajaţii s-au mutat în clădirea auxiliară instituţiei şi în prezent s-au acomodat şi sunt mulţumiţi de repartizarea birourilor.
„Primăria a iniţiat demersuri de preluare a patrimoniului şi ar fi bine deoarece este un monument istoric şi l-ar pune în valoare”, a conchis aceasta.
Clădirea CAS ar putea deveni grădiniţă
În 2007 s-a făcut un studiu de fezabilitate, iar anul trecut CAS a înaintat forurilor superioare un proiect în vederea alocării a un milion de euro pentru reabilitarea clădirii, însă nu a primit fonduri pentru modernizare. Primăria Botoşani are alte planuri pentru vechiul imobil. „
S-au făcut demersuri la Guvernul României de trecere a clădirii din domeniul statului, în domeniul public al municipiului”, a spus
Cezar Puiu, şef serviciu patrimoniu. Potrivit acestuia, clădirea ar urma să fie transformată într-o grădiniţă deoarece municipalitatea întâmpină probleme în asigurarea unor spaţii pentru unităţi de acest tip după ce a fost nevoită să retrocedeze mai multe imobile.