O botoşăneancă reuşeşte să facă performanţă în fotbal antrenând o echipă de băieţi.
Alina Calancea este profesoară de sport la şcoala din sat şi de câţiva ani pregăteşte echipe competitive de juniori, reuşind să-i uimească pe omologii săi bărbaţi.
Comuna Vârful Câmpului din judeţul Botoşani este renumită pentru tradiţiile arhaice bine păstrate, dar mai ales pentru matriarhatul impus de localnice. Pe scurt, aproape în orice domeniu, al Vârful Câmpului, femeile conduc. Chiar şi la fotbal. Echipa de juniori a comunei, una dintre cele mai de temut din Moldova, este antrenată exclusiv de o femeie. Se numeşte Alina Calancea, are cu puţin peste 30 de ani şi este profesor de sport. De ani de zile formează fotbalişti la Şcoala din Vârful Câmpului, iar de doi ani consecutiv face prăpăd în rândul echipelor judeţene de juniori antrenate de bărbaţi.
În anul 2018, echipa de juniori a Şcolii gimnaziale din Maghera, comuna Vârful Câmpului, a fost o adevărată revelaţie a fotbalului la nivel şcolar, în judeţul Botoşani. Formată din puşti de la ţară cu vârste cuprinse între 9 şi 13 ani, echipa de la Vârful Câmpului efectiv şi-a distrus adversari după numai câteva luni de antrenament. Lotul actual a fost închegat în luna iulie a acestui an şi a participat la prima competiţie în luna octombrie. Iar băieţii de la şcoală au fost antrenaţi exclusiv de o femeie, profesoara lor de sport, Alina Calancea.
”Am format lotul în luna iulie. Apoi am început antrenamentele pe terenul de fotbal al comunei. Jucăm pe teren standard, nu mini-fotbal. Cât se poate de serios. După trei luni de antrenament am intrat în focurile primei competiţii. Dar am avut încredere în băieţi. Dar şi ei în mine. Pentru ei nu contează că sunt femeie. Respectă şi fac absolut tot ce le transmit”, spune Alina Calancea.
De altfel echipa de juniori a Şcolii din Vârful Câmpului este singura echipă de băieţi antrenată, la fotbal, de o femeie. Cu toate acestea la prima competiţie majoră, băieţii antrenaţi de o femeie şi-au spulberat adversarii.
”Prima competiţie a fost Hilişeu-Iezer. A fost o Cupă a Satelor care a reunit echipe din tot judeţul. Am câştigat competiţia fără probleme. Unele meciuri le-a câştigat cu 11 la 0. Mă sunau colegii şi mă întrebau dacă nu cumva jucăm handbal acolo. Dar noi jucăm fotbal aici, suntem serioşi, muncim şi nu subestimăm niciun adversar”, spune pentru Adevărul, Alina Calancea.
Deşi iniţial a stârnit zâmbete ascunse din partea bărbaţilor neîncrezători, poate că o femeie este capabilă să ducă către performanţă, la fotbal, o echipă de băieţi, la etapa judeţeană Alina Calancea a stârnit admiraţia tuturor antrenorilor de echipe de juniori. Pe 20 octombrie, la Campionatul de fotbal la nivel şcolar, faza pe judeţ, echipa antrenată de Alina Calancea a reuşit din nou să facă performanţă.
A bătut toate echipele şi se va duce la faza regională, pe Moldova, sperând la o calificare naţională.
”Am ieşit campionii judeţului, a fost cea mai mare bucurie pentru noi. Mergem la faza regională şi sperăm să câştigăm şi acolo”, spune Alina Calancea.
Nu este singura performanţă a profesoarei botoşănence. De ani buni antrenează la fotbal băieţi, dar abia anul trecut a început să-i arunce în competiţiile majore. Chiar din primul an, adică în 2017, echipa de juniori de la Şcoala din Vârful Câmpului a ajuns în finala fazei regionale, pierzând la un scor strâns.
Alina Calancea este pasionată de canotaj, dar şi de fotbal, de când se ştie. De altfel a şi practicat ani buni canotajul, dar a făcut şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Este din Vârful Câmpului şi s-a întors acasă pentru a preda educaţia fizică copiilor de la şcoala gimanzială din Maghera. Aici a început pregătească echipe de băieţi la fotbal.
”Mi-a plăcut fotbalul. Mi-a plăcut să-l urmăresc. Ştiam jucători, ştiam echipe, eram atentă la tactică, la detalii de tehnică”, spune profesoara de sport.
Nu s-a gândit niciodată să participe în calitate de profesor-antrenor la competiţii cu o echipă de fotbal masculin, o lume dominată exclusiv de bărbaţi. A fost convinsă însă de primarul comunei, la rândul său, o femeie. De altfel administraţia locală din Vârful Câmpului este condusă exclusiv de femei.
”Am convins-o să facă această echipă şi să participe cu ea la competiţii. Am auzit că are talent la aşa ceva şi i-am spus că trebuie să încerce. Noi, femeile, demonstrăm că reuşim în orice domeniu. Inclusiv în fotbal. Este o mândrie pentru noi, cu performanţele sale”, spune Maria Huţu, primarul comunei.
Pentru băieţii din Vârful Câmpului, Alina Calancea este un adevărat idol. O ascultă orbeşte la antrenamente şi sunt mândri că sunt pregătiţi de ea.
”Pentru noi este cel mai bun antrenor. Am învăţat să fim serioşi, muncitori şi la antrenamente şi la meciuri. Şi aşa câştigăm”, spune unul dintre băieţii de la echipa şcolii de la Vârful Câmpului.
Totodată băieţii din echipă spun că au învăţat de la Alina Calancea să lucreze în echipă.
”La noi nu sunt vedete. Se lucrează doar în echipă. Aşa am învăţat de la doamna profesoară. Pasăm, ne ajutăm, ne încurajăm”, spune portarul echipei.
Totodată acelaşi puşti mărturiseşte că el dar şi mulţi alţi băieţi din echipă visează să joace pentru echipa locală.
„Eu vreau să apăr pentru Vârful Câmpului. Chiar să fiu cel mai bun, eu pentru comună vreau să joc”, spune puştiul care apără buturile echipei de la şcoala din Vârful Câmpului.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025: ANUNȚUL unui șef de la București
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024