Primarul de Botoşani, Cătălin Flutur, a fost distins recent cu un premiu pentru implicarea şi contribuţia sa la dezvoltarea vieţii culturale româneşti. Edilul şef l-a primit din partea Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti şi al Primăriei Cernăuţi şi a fost acordat pentru implicarea sa în promovarea şi valorificarea tezaurului muzical-folcloric românesc în afara graniţelor ţării.
Mai exact, reprezentanţii mai multor centre culturale şi instituţii din România au fost premiate pentru sprijinul acordat la dezvoltarea unor evenimente culturale deosebite de tradiţie de la Cernăuţi, cu scopul conservării şi promovării patrimoniului cultural român, precum şi al păstrării identităţii culturale româneşti în spaţiul cernăuţean. Este vorba despre tradiţionalul concurs internaţional de folclor “În grădina cu flori multe” şi manifestarea de amploare intitulată „Zilele Culturii româneşti la Cernăuţi”. Primarul s-a implicat direct în organizarea acestor evenimente, contribuind la buna desfăşurare a acestor notabile manifestări culturale.
„Este cert faptul că, şi am mai spus-o până acum şi cu alte ocazii, municipiul Botoşani îşi trăieşte fiinţa prin cultura care l-a clădit. Dincolo de efortul şi munca pe care le depunem pentru dezvoltarea oraşului prin diferite investiţii, avem datoria şi responsabilitatea să perpetuăm această imagine culturală pe care marile noastre personalităţi născute aici ne-au lăsat-o moştenire. Vorbim despre relaţii şi înfrăţiri cu alte oraşe de dincolo de graniţe, dar acestea trebuie, înainte ca ele să fie dovedite scriptic, să-şi arate utilitatea în fapt. Astfel de contribuţii pe care le facem ori pe care le primim pot fi un exemplu de înfrăţire cu oraşe care au acelaşi tip de preocupări. Aprecierea Centrului Bucovinean de Artă, prin preşedintele său, domnul Iurie Levcic, nu poate decît să mă bucure pentru că ea confirmă dorinţa noastră de a contribui la păstrarea identităţii culturale româneşti şi atunci când putem să punem umărul la promovarea şi restaurarea patrimoniului cultural, nu avem voie să ezităm în a fi receptivi”, a spus
Cătălin Flutur.
Festivalul „În grădina cu flori multe” a fost organizat pentru prima oară în 2004 de către Iurie Levcic – redactor şi realizator de emisiuni la Compania regională de stat de televiziune şi radiodifuziune Cernăuţi, unul din fondatorii şi preşedintele Centrului bucovinean de artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti Cernăuţi. Organizarea festivalului a fost impusă de necesitatea stringentă de a salva valorile muzicii populare într-o perioadă, când situaţia lăutarilor, rapsozilor, tarafurilor populare care cântă muzică populara autentică se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Anul acesta evenimentul s-a desfăşurat în perioada 8-10 septembrie.