Păi, cum poate un primar care a raportat o prezenţă la vot de peste sută la sută să mai scoată de pe listă vreo persoană, fie că-i decedată sau că trăieşte departe de ţară. Aceşti primari deja sunt în ilegalitate, dacă mai comit vreo prostioară riscă să rămână fără mandat.
Aşa sună un proverb mongolez. Iaca, ai noştri guvernanţi au insistat să demonstreze lumii că această cugetare populară asiatică cade bine şi-n spaţiul mioritic. Situaţia prin care trece ţara noastră în această perioadă nu-i departe de ceea ce se întâmplă în ţările fără democraţie, politicienii noştri insistă să facă ţăndări un stat de drept, încă fragil. Europenii ne atrag atenţia, numai că noi ne facem că nu înţelegem, nu mă refer doar la politicieni, aceştia înţeleg prea bine acest lucru numai că pentru ei primează interesul personal, tragic este că marea majoritate a populaţiei e dispusă să închidă ochii la anomaliile celor care ne conduc. Exemplul cel mai concludent l-am trăit de curând. Sunt convins că toţi cetăţenii acestei ţări şi-au dat seama de incompetenţa celor care, de câteva luni, au pus mâna pe putere, numai că mulţi români refuză să recunoască faptele evidente lăsându-se copleşiţi de anumite pasiuni politice; astfel ei încearcă să-şi exprime adversitatea faţă de Traian Băsescu. Acestor „nihilişti” le voi pune câteva întrebări limpezi şi clare. Cine a organizat referendumul? Există un singur răspuns: Guvernul României. Cine a pus la dispoziţia BEC listele permanente cu persoanele cu drept de vot? Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus. Cine a contestat rezultatul referendumului? USL-ul, prin vocile lui Victor Ponta, Crin Antonescu şi a altor ipochimeni incompetenţi. Cine ţine România departe de lumea occidentală? Crin Antonescu, Victor Ponta şi Dan Voiculescu. Cât despre comportamentul rebarbativ al celor trei politruci faţă de Constituţie, ce să mai vorbim! Oricâte alibiuri ar încerca unii să le găsească nu vor reuşi să estompeze evidenţele. Timp de trei luni n-au fost preocupaţi nici un moment de problemele ţării: leul a ajuns leuţ, investitorii străini îşi iau tălpăşiţa, oamenii de afaceri sunt total nemulţumiţi de derapajele legislative, iar poporul încă visează la vremuri mai bune când, de fapt, buzunarele i se golesc cu fiecare zi.
Şi parcă nu le-a fost de ajuns câte prostii au făcut, acum premierul dă să ia castanele din foc cu mânuţele primarilor, antrenându-i într-un joc mai mult decât mizerabil, acestora le revine obligaţia de a-i scoate de pe listele electorale pe morţi şi pe cei ce nu au domiciliul în ţară. Toată această mascaradă se face de dragul de-a le ieşi cvorumul pentru demiterea preşedintelui. Stau şi mă întreb ce primar riscă să-şi pună pielea la saramură doar pentru a le face poftele nesătuilor de la putere. Păi, cum poate un primar care a raportat o prezenţă la vot de peste sută la sută să mai scoată de pe listă vreo persoană, fie că-i decedată sau că trăieşte departe de ţară. Aceşti primari deja sunt în ilegalitate, dacă mai comit vreo prostioară riscă să rămână fără mandat. Sunt convins, la Cordăreni au votat atât morţii din Primul Război Mondial cât şi cei din cel de-al Doilea Război, altfel nu se explică o prezenţă de peste 90%. Nu cu mult timp în urmă, primarul se plângea că aproape jumătate din consătenii lui au plecat la muncă prin străinătate din cauza sărăciei. La fel s-a întâmplat la Vârfu Câmpului şi Dimăcheni, unde nişte primăraşi bezmetici s-au supus orbeşte ordinelor mai marilor de la judeţ, trecând pe listele suplimentare tot felul de „excursionişti ocazionali” şi chiar persoane cu dizabilităţi.
Această brambureală naţională ne-a îndepărtat de spaţiul Schengen. Aşa-i românul blestemat, s-o primească peste scăfârlie chiar de la cei pe care i-a ales.
Lucian Alecsa