Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
Pe 11 iunie, fără vreo consultare prealabilă și fără să se supună dezbaterii inițiativa, în cadrul buletinului zilnic de presă GCS a anunțat modificarea modului de raportare a morților de coronavirus.
”Menționăm faptul că a fost schimbat modul de raportare al deceselor persoanelor care prezintă infecție COVID-19, în sensul în care numărul acestora va fi comunicat zilnic, integrat, în cadrul buletinului informativ difuzat la ora 13.00, cu menționarea categoriilor de vârstă, sexului, județului și prezența sau absența comorbidităților”,
Comunicat GCS.
Ca și în startul pandemiei, anunțul ascunde în realitate o diminuare drastică a informațiilor furnizate de autorități.
Până la data menționată, GCS actualiza de mai multe ori pe zi lista morților și prezenta succint fiecare caz.
Iată un exemplu:
Deces 1348
Bărbat, 78 ani, județ Botoșani
Data confirmare: 15.05.2020
Data deces: 08.06.2020
Comorbidități: Pacient dializat, Diabet Zaharat tip II, Insuficiență cardiacă cronică.
În noua variantă, singura comunicare zilnică despre morții de coronavirus arată precum cea din 18 iunie:
”În intervalul 17.06.2020 (10:00) – 18.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 22 decese (12 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Mureș, Olt, Suceava, Vrancea și București.
Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 decese la persoane de peste 80 de ani.
Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități”.
Așadar, în primul rând dispare istoricul succint al fiecărui caz și, de exemplu, nu mai putem afla, ca în cazul decesului 1.292, că un botoșănean a fost declarat ca mort de Covid-19 după nici mai mult, nici mai puțin de 23 de zile de la data la care a încetat din viață.
Apoi, nu se mai poate contabiliza numărul de decese la nivel județean. Și iată de ce: după cum se poate observa și în buletinul de presă emis pe 18 iunie, GCS a făcut public că în ultimele 24 de ore s-au consemnat 22 de decese în 13 județe plus capitala, dar nu se precizează câte persoane au murit din fiecare unitate administrativ-teritorială astfel încât nu putem ști dacă la Botoșani s-a înregistrat un singur deces, două, trei, patru, cinci, șase, șapte sau opt?
Cu alte cuvinte, în afară de autoritățile statului, presa, ONG-urile și orice altă persoană fizică sau juridică interesată nu mai pot întocmi o statistică a morților pe județe.
În consecință, nu se mai poate crea un clasament al județelor în funcție de numărul de morți pentru a ști fiecare român cam cât de bine își fac treaba autoritățile sanitare și nu numai din unitatea administrativ-teritorială în care trăiesc și în care... votează.
”De ce s-a luat măsura aceasta? Tocmai în ideea în care mai apăreau niște disfuncționalități, mai era câte o persoană din alt județ sau mai erau alte date și deci pentru o mai corectă și mai reală situație. Noi ce primim, aceea transmitem mai departe. Așa le primesc și eu, dar cei din județ le știu sigur”,
Gheorghe Sorescu, secretar de stat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Oficialul guvernamental a adăugat însă că datele privitoare la decesele provocate de Covid-19 pot fi obținute de la Prefectură și Direcția de Sănătate Publică (DSP) ”fără nici un fel de problemă”.
Ca atare, l-am contactat pe prefect, care este și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).
”Cred că schimbarea modului de raportare al deceselor s-a făcut la recomandarea INSP (Institutul Național de Sănătate Publică – n.r.), nu cred că s-au cerut din teritoriu să se facă schimbări”,
Dan Nechifor, prefect.
Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani ne-a prezentat repartiția pe grupe de vârste și numărul total:
Cât despre scurta prezentare a fiecărui caz... pare să fie un subiect de domeniul trecutului. Oamenii plătiți să aibă grijă de sănătatea noastră consideră că e mai bine să știm mai puțin.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Accident feroviar: Femeie lovită de trenul Dorohoi – Iași
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024