Sfârşitul verii înseamnă şi sfârşitul concediilor pentru stranierii care au venit să petreacă puţin timp alături de familie. Astfel, după ce s-au relaxat alături de cei dragi, botoşănenii care muncesc peste hotare, s-au pregătit sufleteşte pentru un nou an în care vor lucra printre străini şi şi-au făcut bagajele pentru plecare. În urma lor, câştigă transportatorii, care aproape îşi dublează profitul în lunile de vară.
Potrivit reprezentanţilor societăţilor de transport intern şi internaţional, numai astăzi, vineri 26 august 2011, sute de botoşăneni au luat drumul ţărilor din Europa. Dovadă este şi aglomeraţia care a putut fi observată în dimineaţa aceasta când, sute de stranieri s-au adunat grămadă în staţiile de autocare situate în spatele Teatrului Mihai Eminescu sau lângă Piaţa Centrală pregătindu-se de plecare. Cu lacrimi în ochi sau cu zâmbetul pe buze, botoşănenii se îndreaptă spre Italia sau Spania cu speranţa că vor avea câştiga un ban în plus. Este şi cazul lui Ciprian Mangu, unul dintre părinţii care şi-a condus copii la autocar.
“Şi uite-aşa a învăţat fata mea să facă curat, să facă de mâncare, să aibă grijă de bătrâni. Plecăm, plecăm să câştigăm un ban cinstit”, povesteşte
Ciprian supărat. De data aceasta el nu mai plânge. S-a obişnuit cu gândul că fata lui pleacă să muncească şi să le trimită bani acasă. Este măcar mulţumit în suflet că-şi vede copilul o dată pe an, vara, când fiica sa vine acasă să îşi reîncarce bateriile.
Stranierii îngroaşă profitul firmelor de transport locale
Avalanşa de plecări spre Italia aduce un profit aproape dublu în buzunarele societăţilor care derulează activităţi de transport în ţară şi străinătate. Potrivit reprezentanţilor acestora cele mai mari încasări sunt înregistrate cu precădere pe perioada concediilor sau în preajma sărbătorilor de iarnă. “
Cele mai multe plecări sunt vara, în august, când lumea ia concediu, de Crăciun şi de Paşti”, spune
Ciprian Roman, manager societate locală de transport, care a mai precizat că: “
În această perioadă numărul persoanelor care pleacă creşte cu minim 50%”. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul unei alte firme cu un astfel de profil care, dată fiind îmbulzeala clienţilor care părăsesc Botoşaniul, sunt în căutarea de soluţii , pentru a face faţă numărului de plecări. “
Nu ştim câte autocare vom pune la dispoziţie. E în funcţie de numărul de persoane care se prezintă. Acum numărăm”, susţine un alt
transportator local. Imaginea stranierilor care reiau calea străinătăţii se repetă anual, cei mai mulţi dintre botoşăneni preferând să muncească peste hotare, în condiţiile în care şansele de a-şi găsi un loc de muncă „acasă” sunt aproape nule.
Elsa ŞEICA