Patru actori, un regizor, un scenograf și un dramaturg au conturat un spectacol-lecție. Un spectacol în care binele nu este ceea ce pare a fi, în care prietenia se înfășoară în mantia trădării, în care iubirea se dovedește prin nesfârșite strădanii materiale.
Actorii Gina Pătrașcu-Zamfirache, Gheorghe Frunză, Sorin Ciofu și Răzvan Amitroaei, regizorul Alexandru Vasilache, scenograful Mihai Pastramagiu și un autor de text, Lucian Băleanu, au creat ”Watch dogs” – ”Câini de pază”, spectacolul cu care Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani vine în fața publicului în această primăvară.
Botoșanii au avut parte, de-a lungul vremii, de regizori și de autori de aproape și de departe. Profesioniști formați în renumite școli de teatru. S-au perindat pe scena botoșăneană mari nume de artiști, unii dintre ei făuritori de istorie teatrală.
Însă în anul de grație pandemică 2021, teatrul de restriște supraviețuiește cu greu. Închis/deschis, online/offline. Capacitatea sălii, mască, distanțare, comunicarea rapidă și de unică folosință. Entuziasmul și bucuria se măsoară în procente și se manifestă în limitele admise. Cu toate acestea, publicul mai intră încă în sala de spectacol. Chiar dacă mai timid decât altădată, se mai aud aplauzele în sala de spectacol.
În toată această frământare, apariția unui nou spectacol devine un mic miracol.
Cea mai recentă premieră a Teatrului ”Mihai Eminescu” are la bază un text scris de Lucian Băleanu. O poveste în care, spune regizorul basarabean Vitalie Drucec, ”generațiile se învață una pe alta”. Și pe bună dreptate, căci echilibrul și dozarea la milifrază a conflictelor și a dezvăluirilor deopotrivă fac din producția finală un spectacol care aduce în sală public de toate vârstele.
Despre Lucian Băleanu se știe că s-a născut pe 14 martie 1970, la Chișinău, însă prea puțin sau deloc se vorbește în România despre faptul că profesorul de la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani și fost secretar al Teatrului din Botoșani este fiul marelui regizor și actor basarabean Andrei Băleanu, trecut la cele veșnice în anul 2000.
(Regizorul Andrei Băleanu, tatăl lui Lucian Băleanu)
Lucian Băleanu nu se află la prima semnătură a unui text dramatic. A scris ”Aștept”, ”Să-mi mai dea un minut”, ”Ghinionistul”, ”Casting… Casting… Casting…”, ”Ultima poveste de dragoste” și ”Watch dogs”.
”Casting… Casting… Casting…” a fost montat pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, în regia lui Alexandru Vasilache, premiera având loc pe 21 iunie 2019. Textul avea să fie tradus în rusă, georgiană și lituaniană. Pe 18 septembrie 2020, piesa ”Casting… Casting… Casting…” a fost montată și în Lituania, în regia Asta Preidyte, la Teatrul ”Juozo Miltinio”, din Panevezys.
În septembrie 2020, Lucian Băleanu a participat la Concursul de Dramaturgie Contemporană la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, cu piesa ”Watch dogs”. În urma câștigării concursului, s-a realizat spectacolul lectură în regia lui Vitalie Drucec, premiera având loc pe scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău în data de 7 octombrie 2020.
Câștigarea concursului de dramaturgie de la Chișinău a fost mai mult decât o recunoaștere pentru Lucian Băleanu, după cum profesorul însuși recunoștea în urmă cu un an.
”Din punct de vedere sentimental este extrem de sensibil, întrucât pe holurile și mai ales în culisele acestei instituții – Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău – mi-am petrecut întreaga mea copilărie. Formația mea de umanist și mai ales dragostea pentru teatru le-am deprins de la oamenii de aici. Îi pot lesne considera primii și poate cei mai importanți ctitori ai celui care sunt acum: profesor doctor de literatura română, fost secretar al Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani și mai nou, iată, dramaturg. Și tocmai pentru că am crescut în teatru știu cât de importantă este această apropiere a dramaturgului de scenă, cu toate atributele pe care le comportă un atare demers”,
Prof.dr. Lucian Băleanu
Pentru că, la Lucian Băleanu, în scenă a intrat mai întâi textul. În Teatrul de la Chișinău. Însă recunoașterea supremă a acestuia are loc atunci când ”pe scândură” își fac apariția personajele, când în sală intră publicul.
”Textul scris rămâne, inevitabil, ca formă artistică destinată lecturii. Cititorul va fi instanța supremă care va da girul valorii unui astfel de text literar. Altfel însă stau lucrurile în cazul valorificării textului dramatic prin reprezentația teatrală. Aici, pe scenă, în această simbioză mistică a ritualului teatral dintre autor, regizor și actor se produce un miracol, o metamorfoză a unui text care prinde efectiv viață. Prin rostirea de către actor, prin imaginația și indicațiile regizorale, prin complexitatea tuturor instrumentelor de reprezentație teatrală, textul devine un organism viu, care necesită perpetua ajustare din partea dramaturgului, pentru ca impactul asupra spectatorului să-și producă efectul maxim”,
Prof.dr. Lucian Băleanu
(prof.dr. Lucian Băleanu)
Personajele lui Lucian Băleanu nu se transformă, ci parcurg o poveste. Ele ilustrează un conflict între generații, pe de o parte, dar și complementaritatea vârstelor, susținerea reciprocă acolo unde se produc dramatice întâmplări.
”Watch dogs” – ”Câini de pază” poate fi un spectacol despre prietenie, dar prietenia moare pe eșafodajul trădării. Ar putea fi despre iubire, dar iubirea se poticnește la prima încercare. Lucian Băleanu a vrut să ne ducă pe ispita binelui, dar în final binele ucide. Singura care rămâne în picioare este responsabilitatea. Și, mai ales, să fii onest în prietenie, în iubire, în a face binele.
Spectacolul regizat de Alexandru Vasilache se dovedește a fi câștigător încă din distribuție. Personaje bine conturate, cu un joc pe care actorii botoșăneni știu să îl dozeze și să îl tempereze, într-o scenografie echilibrată, cu efecte de scenă care creează, la rândul lor, spectacol.
Nea Gicu (Gheorghe Frunză) își ține publicul în chingile unei așteptări care, atunci când lasă loc interpretării sau anticipării, o face doar pentru ca răsturnările de situație să fie și mai surprinzătoare. Paul (Răzvan Amitroaei) are vervă, energie, are patosul și patima tinereții. Este tumultul care trebuie stăpânit de înțelepciunea vârstei colegului său. Diana (Gina Pătrașcu-Zamfirache) dă viață personajului care ”detonează” orice noțiune de bine, de generozitate și, mai ales, le pune sub semnul îndoielii. Legătura dintre personaje, ”fitilul” întregii povești, o face Nelu (Sorin Ciofu), cel care poartă masca bine camuflată a prieteniei.
Un spectacol cu replică bine strunită, cu acțiune care crește pe măsură odată cu construcția scenică a personajelor. Textul lui Lucian Băleanu trece de marginea scenei. Și asta pentru că, odată coborâtă cortina, spectatorul se vede nevoit să își descifreze singur întâmplarea, continuând astfel o poveste care nu se mai spune/scrie, ci se înțelege.
Un spectacol care confirmă (după ”Casting…. Casting… Casting…”) și afirmă deopotrivă calitatea unui text. Cu ”Watch dogs” – ”Câini de pază”, Lucian Băleanu devine, dintr-un profesor (re)cunoscut, un dramaturg valoros.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025: ANUNȚUL unui șef de la București
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024