În familia lui Mihai Eminescu au fost cultivate cele mai importante virtuţi propovăduite de Biserica strămoşească: dragostea şi filantropia, s-a spus, miercuri, la mormântului poetului născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani.
La mormântul poetului din Cimitirul Bellu, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu un sobor de slujitori, a săvârşit o slujbă de pomenire.
În ziua de naștere a marelui poet, în capela cimitirului Bellu ortodox din Bucureşti a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi care deservesc cimitirele din Bucureşti.
În continuare, la mormântul poetului, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit slujba de pomenire a poetului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Cu această ocazie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt în care a subliniat faptul că în familia lui Mihai Eminescu au fost cultivate cele mai importante virtuţi propovăduite de Biserica strămoşească: dragostea şi filantropia.
„În acest an, pe care Biserica noastră îl consacră pastoraţiei părinţilor şi copiilor, dar şi filantropilor români, se cuvine să amintim faptul că mama poetului Mihai Eminescu a avut o deosebită grijă pentru educaţia fiilor ei, în condiţiile în care familia a trecut prin multe încercări. Ea şi-a ajutat copiii să plece cu burse nu doar în ţară, ci şi dincolo de hotarele ei, aşa cum a fost şi cazul lui Mihai Eminescu. Astfel, el a învăţat din dragostea părinţilor, iar părinţii au primit dragostea copiilor. Versurile închinate mamei, cuvintele pe care le-a rostit mereu arată cât de mult contează ca părinţii să arate dragostea lor copiilor, iar copiii să răsplătească această dragoste. În ceea ce-i priveşte pe filantropii români, bunicul său din partea mamei, Vasile Iuraşcu, a fost un mare filantrop. El a contribuit la construirea bisericii de la Ipoteşti, precum şi a unei case pentru călugăriţele de la Mănăstirea Agafton. Puţini ştiu că marele poet provine dintr-o familie care a dat Bisericii mai mulţi monahi, şase dintre fraţii mamei lui îmbrăţişând această chemare. Biserica îl cinsteşte pe Mihai Eminescu pentru că şi el a cinstit Biserica şi pe Cuvântul lui Dumnezeu Care S-a făcut trup şi a Cărui slavă s-a revărsat peste toţi, deopotrivă”, a spus potrivit Ziarul Lumina Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Din zorii zilei, zeci de iubitori ai poeziei eminesciene s-au adunat la mormântul lui Mihai Eminescu pentru a-i aduce un omagiu poetului. Numeroşi elevi de la şcolile din Capitală au pregătit un program artistic în cadrul căruia au fost rostite versurile sale, atât în limba română, cât şi în mai multe limbi străine, iar fanfara Jandarmeriei Române a intonat cântece patriotice.
După slujba de pomenire, la mormântul poetului a fost depusă o coroană de flori din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un cunoscut restaurant se închide după 10 ani, va fi înlocuit cu un nou proiect
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Medici de top la Suceava, botoșăneni salvați în spitalul vecin de o echipă multidisciplinară
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Județul Botoșani intră astăzi sub incidența unui COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Recidivă la Botoșani: Șumudică le-a arătat semne obscene fanilor botoșăneni – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024
Pompierii botoșăneni au fost chemați în misiune în zorii zilei
Redacția Botoșăneanul
Nov 02, 2024