Interviuri
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO

Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.

Botoșăneni cu care ne mândrim!

 

Ciprian Ioan Gălușcă este un tânăr în vârstă de 23 de ani care se trage din nordul județului, din Darabani. Anul acesta a absolvit Academia Forțelor Navale, fiind șeful promoției 2017 – 2021 cu o medie totală de 9,25. Este licențiat cu media 9,85 în specializarea electromecanică navală.

 

Tânărul botoșănean este unul dintre cei mai tineri ofițeri în Marina Militară din cadrul Forțelor Navale, și este abia la început de carieră. Visurile sale încă de copil erau îndreptate către viața militară și mare. Și continuă cu țeluri înalte, pentru că, în final, Ciprian vrea să ajungă cel mai bun ofițer din Forțele Navale Române și să lucreze pe Fregata ”Regele Ferdinand”, cea mai performantă navă din România.

 

A învățat singur două limbi străine

 

Este ambițios și mereu într-o continuă luptă pentru a se autodepăși. Este autodidact și stăpânește excelent limba engleză, la testul STANAG fiind notat cu punctaj maxim.

*STANAG este un standard european NATO, pentru aptitudini în limba engleză, dedicat militarilor, în eventualitatea participării la misiuni internaționale

 

În prezent învață singur limba rusă, știe deja să scrie și să citească.

 

Începutul...

 

Botoșaniul nu are o tradiție maritimă, ne situăm în partea nordică, litoralul este în sud. Cum ai ajuns să te formezi în Academia Forțelor Navale?

 

  • A fost un vis de mic, a fost o conjunctură că, începând din clasa a II-a până la finalul clasei a VII-a, am învățat în Constanța. Iar coroborând dorința mea de când eram mic de a deveni ofițer în Armata Română, m-am dus pe această armă.

 

Și liceul?

 

  • Am dat la Liceul Militar din Câmpulung, însă am avut un impas și am fost al treilea sub medie. Și am urmat Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Darabani, însă visul a rămas tot ca, la final, să urmez o carieră miliară.

 

Acolo, la Darabani, ai avut pe cineva care să-ți susțină acest vis de a deveni militar?

 

 

  • Visul a rămas închis acolo, a ars mocnit în sufletul meu. Însă am primit o gură proaspătă de oxigen când au venit cei de la Centrul de Informare – Recrutare din Botoșani. Și ne-au prezentat oferta educațională a MApN-ului pentru instituțiile postliceale sau universitare.

 

„Iubesc marea, iubesc uniforma de marinar”

 

Și de ce a fost Academia Forțelor Navale și nu, de exemplu, o carieră în ISU sau în Poliție sau în Jandarmerie?

 

  • În cazul în care nu aș fi intrat la Academia Forțelor Navale sau oricare altă academie, aș fi urmat cursurile ISU, pentru că chiar îmi doresc să ajut oamenii în diverse forme. După ce am terminat Academia Forțelor Navale m-am înscris ca voluntar la SMURD, acum voi aștepta un răspuns. Dar, ca să răspund la întrebare, iubesc marea, iubesc uniforma de marinar și tradiția. Academia Forțelor Navale este una dintre instituțiile cu cea mai veche tradiție în studiul marinăresc. Este o școală foarte veche, are 185 de ani.

 

Dar cum sunt acești patru ani în care te-ai format în Academie, ce ai învățat acolo și, în plus, e foarte grea școlarizarea acolo, adică pentru niște părinți din Botoșani este greu să-și susțină copilul plecat la Academie în sud-estul țării?

 

  • La fel ca la liceele militare, la Academie avem toate facilitățile oferite de către instituție: cazare, mâncare, echipament, inclusiv o soldă minimă pe lună. După, urmează și partea de armată efectiv, deoarece este o academie militară. La început sunt două săptămâni de pregătire militară intensă în care deșteptarea este la 5:30, stingerea este undeva pe la 23:00 și de dimineață până seara, programul este absolut încărcat cu instrucție, pregătire militară, regulamente militare, iar această perioadă de două săptămâni ne pregătește pentru depunerea jurământului militar. Instrucție cu armamentul, instrucție de front, avem și trageri cu armamentul.

 

Dar un inginer trebuie să cunoască toate lucrurile astea?

 

 

  • În primul rând suntem militari, apoi suntem ingineri. Dar, da, suntem ofițeri.

 

Revenind la partea financiară, există taxe de școlarizare?

 

  • Doar pentru secția civilă a Academiei Forțelor Navale ”Mircea cel Bătrân”, secția militară este subvenționată de Ministerul Apărării Naționale.

 

Ce face un aspirant inginer?

 

 

  • Un aspirant inginer depinde pe ce specializare este. Eu am terminat șef de promoție pe specializarea electromecanică navală, iar cealaltă specializare este navigație și echipamente navale. Iar de curând s-a introdus la Galați – proiectanți navali și în același timp, vor fi și ingineri pe partea de electricitate. Dar numărul este mai mic. Un ofițer la bordul navei, sunt cei care conduc și coordonează maiștrii militari, echivalentul subofițerilor care la rândul lor comandă soldații gradați profesioniști. Deci, noi suntem cei responsabili cu organizarea și conducerea navei.

 

Își amintește cu drag un moment din cei patru ani petrecuți în academie: „Am avut norocul să particip la Marșul Istoric de 80 de ani cu Bricul Mircea, 80 de ani de când a intrat nava-școală în Forțele Navale Române. Și am executat marșul pe care l-a făcut Bricul Mircea din Hambourg până în țară. Am vizitat foarte multe porturi internaționale, orașe și a fost o experiență de neuitat pentru că ne-a format ca viitori ofițeri și viitori marinari”

 

Mai are România infrastructură navală?

Ce planuri de viitor are tânărul botoșănean și ce legătură au cu Fregata ”Regele Ferdinand”?

Care este cea mai frumoasă amintire de pe mare?

Pe partea financiară, profesia aleasă este una bine remunerată?

 

Ce a răspuns tânărul ofițer în interviul realizat de Botoșăneanul puteți vedea în materialul video de mai jos:

loading...
Pentru prima dată în istorie: Tânără din Botoșani, șefă de promoție la Școala Forțelor Navale - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
Loading...
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Loading...
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Colegilor mei care astăzi au intrat în echipă le urez mult succes și nu în ultimul rând vreau să mulțumesc și colegilor au făcut parte din echipa Inspectoratului Școlar până astăzi și cu care am colaborat excelent. Sper ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.7247 lei
CHF
Francul elveţian
4.7380 lei
GBP
Lira sterlină
5.8810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6529 lei
XAU
Gramul de aur
277.4951 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2761 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3196 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6853 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2002 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.6 o C
Dorohoi
16.7 o C
Bucecea
15.9 o C
Darabani
13.7 o C
Saveni
17.1 o C
Ştefăneşti
14.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.