Interviuri
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO

Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.

Botoșăneni cu care ne mândrim!

 

Ciprian Ioan Gălușcă este un tânăr în vârstă de 23 de ani care se trage din nordul județului, din Darabani. Anul acesta a absolvit Academia Forțelor Navale, fiind șeful promoției 2017 – 2021 cu o medie totală de 9,25. Este licențiat cu media 9,85 în specializarea electromecanică navală.

 

Tânărul botoșănean este unul dintre cei mai tineri ofițeri în Marina Militară din cadrul Forțelor Navale, și este abia la început de carieră. Visurile sale încă de copil erau îndreptate către viața militară și mare. Și continuă cu țeluri înalte, pentru că, în final, Ciprian vrea să ajungă cel mai bun ofițer din Forțele Navale Române și să lucreze pe Fregata ”Regele Ferdinand”, cea mai performantă navă din România.

 

A învățat singur două limbi străine

 

Este ambițios și mereu într-o continuă luptă pentru a se autodepăși. Este autodidact și stăpânește excelent limba engleză, la testul STANAG fiind notat cu punctaj maxim.

*STANAG este un standard european NATO, pentru aptitudini în limba engleză, dedicat militarilor, în eventualitatea participării la misiuni internaționale

 

În prezent învață singur limba rusă, știe deja să scrie și să citească.

 

Începutul...

 

Botoșaniul nu are o tradiție maritimă, ne situăm în partea nordică, litoralul este în sud. Cum ai ajuns să te formezi în Academia Forțelor Navale?

 

  • A fost un vis de mic, a fost o conjunctură că, începând din clasa a II-a până la finalul clasei a VII-a, am învățat în Constanța. Iar coroborând dorința mea de când eram mic de a deveni ofițer în Armata Română, m-am dus pe această armă.

 

Și liceul?

 

  • Am dat la Liceul Militar din Câmpulung, însă am avut un impas și am fost al treilea sub medie. Și am urmat Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Darabani, însă visul a rămas tot ca, la final, să urmez o carieră miliară.

 

Acolo, la Darabani, ai avut pe cineva care să-ți susțină acest vis de a deveni militar?

 

 

  • Visul a rămas închis acolo, a ars mocnit în sufletul meu. Însă am primit o gură proaspătă de oxigen când au venit cei de la Centrul de Informare – Recrutare din Botoșani. Și ne-au prezentat oferta educațională a MApN-ului pentru instituțiile postliceale sau universitare.

 

„Iubesc marea, iubesc uniforma de marinar”

 

Și de ce a fost Academia Forțelor Navale și nu, de exemplu, o carieră în ISU sau în Poliție sau în Jandarmerie?

 

  • În cazul în care nu aș fi intrat la Academia Forțelor Navale sau oricare altă academie, aș fi urmat cursurile ISU, pentru că chiar îmi doresc să ajut oamenii în diverse forme. După ce am terminat Academia Forțelor Navale m-am înscris ca voluntar la SMURD, acum voi aștepta un răspuns. Dar, ca să răspund la întrebare, iubesc marea, iubesc uniforma de marinar și tradiția. Academia Forțelor Navale este una dintre instituțiile cu cea mai veche tradiție în studiul marinăresc. Este o școală foarte veche, are 185 de ani.

 

Dar cum sunt acești patru ani în care te-ai format în Academie, ce ai învățat acolo și, în plus, e foarte grea școlarizarea acolo, adică pentru niște părinți din Botoșani este greu să-și susțină copilul plecat la Academie în sud-estul țării?

 

  • La fel ca la liceele militare, la Academie avem toate facilitățile oferite de către instituție: cazare, mâncare, echipament, inclusiv o soldă minimă pe lună. După, urmează și partea de armată efectiv, deoarece este o academie militară. La început sunt două săptămâni de pregătire militară intensă în care deșteptarea este la 5:30, stingerea este undeva pe la 23:00 și de dimineață până seara, programul este absolut încărcat cu instrucție, pregătire militară, regulamente militare, iar această perioadă de două săptămâni ne pregătește pentru depunerea jurământului militar. Instrucție cu armamentul, instrucție de front, avem și trageri cu armamentul.

 

Dar un inginer trebuie să cunoască toate lucrurile astea?

 

 

  • În primul rând suntem militari, apoi suntem ingineri. Dar, da, suntem ofițeri.

 

Revenind la partea financiară, există taxe de școlarizare?

 

  • Doar pentru secția civilă a Academiei Forțelor Navale ”Mircea cel Bătrân”, secția militară este subvenționată de Ministerul Apărării Naționale.

 

Ce face un aspirant inginer?

 

 

  • Un aspirant inginer depinde pe ce specializare este. Eu am terminat șef de promoție pe specializarea electromecanică navală, iar cealaltă specializare este navigație și echipamente navale. Iar de curând s-a introdus la Galați – proiectanți navali și în același timp, vor fi și ingineri pe partea de electricitate. Dar numărul este mai mic. Un ofițer la bordul navei, sunt cei care conduc și coordonează maiștrii militari, echivalentul subofițerilor care la rândul lor comandă soldații gradați profesioniști. Deci, noi suntem cei responsabili cu organizarea și conducerea navei.

 

Își amintește cu drag un moment din cei patru ani petrecuți în academie: „Am avut norocul să particip la Marșul Istoric de 80 de ani cu Bricul Mircea, 80 de ani de când a intrat nava-școală în Forțele Navale Române. Și am executat marșul pe care l-a făcut Bricul Mircea din Hambourg până în țară. Am vizitat foarte multe porturi internaționale, orașe și a fost o experiență de neuitat pentru că ne-a format ca viitori ofițeri și viitori marinari”

 

Mai are România infrastructură navală?

Ce planuri de viitor are tânărul botoșănean și ce legătură au cu Fregata ”Regele Ferdinand”?

Care este cea mai frumoasă amintire de pe mare?

Pe partea financiară, profesia aleasă este una bine remunerată?

 

Ce a răspuns tânărul ofițer în interviul realizat de Botoșăneanul puteți vedea în materialul video de mai jos:

loading...
Pentru prima dată în istorie: Tânără din Botoșani, șefă de promoție la Școala Forțelor Navale - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Loading...
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
Maria Cristina Nicolau: Cea mai frumoasă femeie este cea naturală, să fii tu și să nu pari altceva decât ești – GALERIE FOTO
Cântă de aproape 20 de ani și o face cu îndrăzneală, cu încredere și cu o forță artistică ieșită din comun, o forță care a impresionat juriile, fie că vorbim despre competițiile adolescenței, fie că ne amintim de scena de la X Factor.
”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO
”Am văzut și am lucrat cu mari talente. Dar așa ceva n-am mai întâlnit. E talent în stare brută", spunea despre ea unul dintre cei mai mari regizori români.
LIVIU ȘOPTELEA - 55: Îngerii suntem noi. Eu pentru tine, tu pentru altul - GALERIE FOTO
Astăzi, 24 ianuarie, pictorul Liviu Șoptelea împlinește 55 de ani. O vârstă a maturității artistice, a trăirilor asumate și chiar exteriorizate în culoare și în formă de îngeri. Îngeri din era covidiană.
Gellu DORIAN: Manageri improvizaţi au împins Botoşanii, din punct de vedere cultural, pe ultimul loc din ţară
Ziua Culturii Naționale este ”o improvizaţie cu iz facil”, spune Gellu Dorian, ”o tinichea de aur fals la numele poetului”, scriitorul vorbind totodată și despre datoria pe care botoșănenii o au față de Mihai Eminescu, o datorie pe care urmașii Poetului nu doar că o ignoră, dar o și marginalizează sau minimalizează.
Loading...
”Crimă la Grădina Botanică” sau cum a devenit un uriaș savant botoșănean personaj într-un roman polițist: Îmi place ca din orice experiență să învăț lucruri noi
Cine și-ar fi imaginat vreodată că un botanist născut în Botoșani, cu o biografie de excepție, ar putea deveni personajul unui roman polițist, și chiar acel personaj în jurul căruia se țes intrigi și care oferă, în final, și mobilul unei crime.
INTERVIU: Daniel, tânărul care a făcut mii de copii fericiți, singur în viața reală: Nu mă așteaptă nimeni acasă / Am luat legătura cu un psihoterapeut, la prima cădere
Notorietatea pe care a dobândit-o tânărul Daniel Câșlariu, care conduce Asociația Grup Civic Botoșani, este una de trecut în manuale. Într-un timp extrem de scurt tânărul voluntar a reușit să deschidă multe uși, de la demnitari la oameni de afaceri, magistrați, directori de instituții sau primari.
Microbiologul Vania Atudorei: Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă / La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada
Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
FLASH INTERVIU Deputatul AUR de 78 de ani: Am fost consilier al ministrului / Ce ministru? / Nu mai țin minte
După zeci de ani de politică, la vârsta la care mulți se îngrijesc de creșterea nepoților, Lucian Feodorov a reușit pentru prima dată în viață să ajungă parlamentar. A făcut-o pe lista Partidului Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune în care a ajuns de puțină vreme, după ce a trecut de-a lungul timpului prin alte șase partide.
INTERVIU Cătălin Silegeanu: ”Nu pot să zic că de pe 7 decembrie voi fi deputat”, dar... ”dinozaurii care sunt momentan pe fotolii, trebuie să dispară” VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un an total ciudat pentru Botoșani, ca de altfel pentru România și întreaga lume, oamenii din nord-estul Moldovei au avut parte de un candidat cel puțin atipic... Care până anul trecut nu exista în lumea politică și care în 2020 este probabil autorul celor mai multe comunicate, postări pe rețelele de socializare și al celor mai directe și violente atacuri la liderii partidelor de calibru.
INTERVIU Raluca Rogojină, despre Foametea din Moldova și Botoșani: Să-ți sacrifici copilul nou-născut, să-l fierbi și să-l oferi hrană celorlalți 5 ca să rămână în viață...FOTO&VIDEO
Mâncau câteva boabe de grâu pe zi. Apoi s-au mulțumit și cu câteva frunze de iarbă uneori fiartă, alteori mărunțită între dinții tot mai sfărâmicioși. Pe măsură ce lunile treceau, în castroanele sărmanilor ajungeau și vrăbii, șobolani, șoareci, pisici și câini. În timpul Marii Foamete, dincolo de Prut, oamenii și-au mâncat propriii copii, alții au dezgropat cadavrele din cimitire și au mai supraviețuit astfel câteva ore, zile, luni.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Acum este o filozofie simplă, se moare pe capete, scapă cine poate și este filozofia «primul plecat, ultimul venit». Se eliberează un loc ca să-l ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească, asta ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9470 lei
USD
Dolarul SUA
4.2484 lei
CHF
Francul elveţian
4.6231 lei
GBP
Lira sterlină
5.8624 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7240 lei
XAU
Gramul de aur
244.1620 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3638 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1804 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4441 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6649 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.7 o C
Dorohoi
13.5 o C
Bucecea
15.1 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
15.1 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.