Interviuri
Fenomen, geniu sau ”copil normal”? El este Rareș, cel mai aplaudat botoșănean de Ziua României: ”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!” - FOTO&VIDEO

Cum devine ”geniu” un copil de 7 ani, din Botoșani, care îl iubește pe Eminescu? Unde începe celebritatea și, mai ales, cine o validează într-o societate în care social-media creează eroi de o clipă?

Dacă ar fi să ni-l luăm drept aliat pe Arthur Schopenhauer, care spune că ”orice copil este în felul lui un geniu şi orice geniu este în felul lui un copil”, Rareș Andrei Prisacariu este fără îndoială, la cei 7 ani și două luni, un geniu. Și nu doar datorită memoriei sale excepționale, cât mai ales a modului în care copilul din Botoșani reușește să transmită emoția, să extragă mesajul și să îl ofere nealterat, nemodificat și nesupus contextelor de tot soiul.

 

Ziua de 1 Decembrie 2022 a adus la Botoșani programul obișnuit – imn, discursuri, paradă, oameni adunați în centrul vechi cu stegulețe în mâini. Un program ”spart” doar de vocea inconfundabilă a lui Rareș, copilul care a reușit să impresioneze cu poemul eminescian ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?”. Cu doar o oră mai devreme, o țară întreagă îl urmărea pe copilul din Botoșani pe postul național de televiziune, în cadrul unei emisiuni speciale de 1 Decembrie, al cărei moderator este Virgil Ianțu. O emisiune cu un ecou surprinzător. Pe canalul de YouTube, clipul a adunat în două zile peste 150.000 de vizionări și sute de comentarii, în timp ce secvenţa postată pe Facebook de Virgil Ianțu (video jos) a fost distribuită de 30.000 de ori, devenind virală pe rețelele sociale cu peste un milion  de vizualizări.

 

 

 

 

Fără nicio îndoială, Rareș dispune de o capacitate excepțională de memorare, una care iese din obișnuit și îl situează în rândul micilor genii. Și nu ar fi nimic exagerat. Ni-l amintim pe Goethe, care era convins că, ”dacă copiii ar creşte mai departe aşa cum se arată la început, am avea numai genii”. Ca Rareș probabil că sunt mulți copii. Doar că Rareș mai are ceva în plus: o inocență nealterată, un bun simț nativ la care adaugă negreşit şi cei ”7 ani de acasă”.

 

Puțină lume știe că, pentru a intra în clasa I, Rareș a avut nevoie, anul trecut, de recomandări speciale. Din simplul motiv că, în prima zi de școală, nu împlinise încă 6 ani. Însă nu mai avea nici un motiv să mai rămână un an la grădiniță. Astăzi este elev în clasa a I la Școala nr. 7, la clasa înv. Daniela Orășanu.

 

”Rareș are alături oameni binecuvântați, începând cu doamna învățătoare Daniela Orășanu, un om excepțional, și dascăl deosebit. Este exact modelul de dascăl pe care poate și eu l-am avut, și cred că tărie că a fost trimisă în viața lui Rareș. Și continuând cu doamna Silvia Răileanu (actriță, profesor la Școala Populară de Arte Botoșani, nota red.), pentru care am o admirație considerabilă”, spune Gina Prisacariu, mama lui Rareș.

 

Odată cu școala, Rareș a început și cursurile la Școala Populară de Arte ”George Enescu” din Botoșani.

 

”L-am înscris la Școala Populară de Arte, la Actorie. Fără să ne gândim că el va face neapărat teatru, fără să ne gândim că va avea un drum spre o carieră. Pur și simplu venea după pandemie și ne-am spus că e bine să socializeze. Acasă asimila totul în jur, îi plăcea să interpreteze în felul lui. Noi mereu eram personaje imaginare din poveștile pe care el și le construia. Am zis că la teatru va întâlni și alți copii, va fi într-un cadru organizat”, își amintește astăzi mama lui Rareș.

 

 

 

 

”E ceva la Rareș, o sclipire”

 

Ce se află în ”spatele” minții copilului de 7 ani care impresionează România? Ce înseamnă pentru el celebritatea și care sunt valorile pe care părinții i le strecoară în bagaj? Ne spune Gina Prisacariu, mama lui Rareș. 

 

-Doamna Prisacaru, să începem cu momentul 15 ianuarie 2022, când pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu” din Botoșani, la finalul spectacolului ”Același Altfel Eminescu”, Rareș a recitat un fragment din ”Geniu pustiu”. A fost un moment despre care s-a vorbit multă vreme în mediul cultural și nu numai.

 

-Până în acel moment Rareș, care mergea deja la Școala Populară de Arte, avusese primele reprezentații în interiorul Școlii. La 1 Decembrie 2021 a fost prima apariție pe YouTube, era un moment cu toți elevii Școlii Populare. Doamna Silvia Răileanu văzuse la Rareș ceva, despre care tot îmi spunea: ”E ceva la Rareș, o sclipire”. Noi suntem oameni extraordinar de simpli...

 

-Cum definiți această simplitate?

 

-În sensul în care nu avem niciun fel de statut, nu suntem nici afiliați politic, nici personalități, suntem oameni simpli care vorbesc despre Rareș nu ca despre un copil genial. Pentru mine superlativele atribuite lui Rareș sunt copleșitoare. Când se scrie despre el ca ”micul geniu”, pentru mine terminațiile nervoase încep să se încarce. Cu toții știm ce înseamnă geniu. Rareș este un copil care doar transmite ceea ce înțelege...

 

-Ați făcut o precizare foarte importantă: Rareș transmite ceea ce înțelege. Pentru că au fost și câteva suspiciuni legate de faptul că Rareș doar memorează și nu înțelege anumite momente, cuvinte sau mesaje.

 

-După prima oră de teatru, la Școala Populară de Arte, doamna Silvia Răileanu i-a propus să învețe un scurt fragment din ”Geniu pustiu”, de Mihai Eminescu. Aveau nevoie de momente individuale, în afară de cele de grup pe care doamna Silvia Răileanu le pregătea. Legat de memorie, da, putea să rețină, pentru că Rareș reținea cu ușurință orice fel de text. Dar el nu învață decât atunci când înțelege ceea ce se întâmplă în text. Eu fiecare cuvânt trebuie să îl explic, să îl pun în diferite contexte pentru ca el să poată să îl transmită mai departe. Și totul e ca o poveste. Mai întâi facem analiză pe text, acest lucru îl ajută să înțeleagă ce se întâmplă acolo. Povestim despre perioada în care a fost scris un text, despre ce înseamnă impactul autorului în vremea lui și a noastră. Nu e doar o recitare sau o citire de pe hârtie. La ”Geniu pustiu” a învățat la început două-trei fraze. Și apoi mi-a zis: ”Mai spune-mi!” Era interesant pentru că venea din zona lui Eminescu...

 

 

”Mi-a spus că el nu vrea niciodată să plece din Botoșani pentru că asta ar însemna să îl părăsească pe Eminescu”

 

-Eminescu. Un nume la care Rareș vibrează cu adevărat...

 

-Îl iubește pe Eminescu! Și nu prin prisma noastră. Când merge la Ipotești, el cu adevărat se conectează cu lumea de acolo. Mi-a spus că el nu vrea niciodată să plece din Botoșani pentru că asta ar însemna să îl părăsească pe Eminescu. I-am spus atunci că nu poți să îl părăsești pe Eminescu pentru că el este mereu acolo, cu tine, așa cum e și bunica lui, despre care el vorbește și simte foarte mult, chiar dacă mama mea nu mai e de aproape 13 ani. Mereu vorbește despre Eminescu ca și cum ar vorbi despre un prieten.

 

-Revenind la ”Geniu pustiu”...

 

-…am început să îi povestesc puțin din text. Cred că în două zile el a reușit să asimileze tot textul pe care l-a recitat apoi în diverse momente, dar interpretarea lui a venit firesc, nelucrată, până în momentul în care a recitat la Școala Populară, pe 1 Decembrie 2021.

 

-Și ajungem la momentul de la Teatrul ”Mihai Eminescu”, un moment impresionant și deopotrivă neașteptat.

 

-A fost un moment absolut spontan! Nimic organizat, nimic premeditat, nicio intenție de a deranja pe cineva. El a mers să îi ofere un buchet de flori doamnei Silvia Răileanu, nu repetase acel text înainte. Doamna Silvia Răileanu știa că Rareș îi spusese deseori că i-ar plăcea foarte mult să fie pe o scenă... Rareș a fost foarte timid când a urcat să ducă florile. Atunci doamna Silvia Răileanu i-a întins un microfon, dar nu la modul că trebuia să fie copilul promovat...

 

 

”Copilul nu a fost niciodată un produs din care să vină niște beneficii”

 

-A fost o vizibilitate mult mai mare decât avusese Rareș până atunci.

 

-Dar nimic nu a fost premeditat. Copilul nu a fost niciodată un produs din care să vină niște beneficii. Nu am dat și nu am luat nimic niciodată punând copilul la mijloc. Nu am acceptat vreo secundă ca Rareș să fie asociat cu evenimente private. A participat doar în cadrul evenimentelor culturale și educaționale de la nivelul județului sau la nivel național. Da, acum au venit invitații mai multe, mai ales pentru 1 Decembrie. Probabil că oamenii au simțit că el poate să transmită un mesaj.

 

-Și transmite cu adevărat, dacă ținem cont de reacțiile din spațiul public!

 

-Am primit și mesaje de genul că recită frumos, iar după doar repetă la nesfârșit ”să ne iubim țara”! Da, el asta știe, pentru că vede în jur și aude de peste tot oameni care spun că România nu e bună de nimic, că nu mai avem de ce să stăm aici și că oricum și el va pleca atunci când va fi mare, pentru că aici nu avem valori. Doar că el chiar este ancorat aici. Noi vrem să îi transmitem dragostea aceasta pentru locurile natale și pentru tot ce înseamnă valorile naționale.

 

 

 

 

”Ce se întâmplă acum e ca o poveste, ca și cum m-aș uita la un film”

 

-Dincolo de recitare și de memorare, oricine poate vedea că Rareș este un copil bine crescut, bine educat. Este și un copil credincios. Care sunt valorile pe care în societatea de astăzi, când totul este atât de bulversat și bulversant, doi părinți din Botoșani le transmit copilului lor de 7 ani?

 

-Mereu i-am spus că e normal să vorbim cu modestie despre toate lucrurile care se întâmplă. Întotdeauna să avem credința că fără binecuvântarea lui Dumnezeu nu putem face nimic. Cred mult în modestie. Cel mai mult ne-ar caracteriza ideea de simplitate, faptul că trebuie să fim atenți unii cu ceilalți la felul în care ne exprimăm și verbal, și sentimental, să nu fim deranjanți într-un fel sau altul.


Rareș este un copil care se joacă foarte mult, care își trăiește copilăria. Se spune că îi sunt puse cuvintele în gură de către adulți, de pildă. Nu mă atinge niciun fel de comentariu de acest fel pentru că nu am fost niciodată omul care să transmită înțepături dacă știu că realitatea este alta. Au fost oameni care nu au crezut în Rareș, au fost suspicioși. Care au crezut că nu este oportună prezența lui Rareș undeva pentru că nu s-ar mai punte atât de mult accentul pe eveniment, cât pe copil.

 

-Cum gestionați dvs., cum gestionează Rareș aceste situații?

 

-Pentru Rareș, fiecare moment la care participă este un motiv de bucurie. Mi-a spus, inclusiv la spectacolul cu Rapsozii Botoșanilor, că atunci când este sala plină el se concentrează mai bine. Ideea de a fi pe scenă pentru el nu este o povară, dimpotrivă, e o bucurie. Nu a existat niciun moment în care Rareș să se piardă sau să uite un text. El pe scenă este exact ca și cum ar fi între prieteni. Am observat că în toate locurile în care a fost, când Rareș își exprimă o părere, în jur se face tăcere, se iau în serios cuvintele lui. Asta o spun cei care îl văd, iar pentru mine acest lucru contează foarte mult. Oamenii îl ascultă.


Nu am gândit niciodată o cale de succes. Pentru mine ce se întâmplă acum e ca o poveste. Exact ca și cum m-aș uita la un film. Pentru că eu știu cum suntem noi. Și nu i-am indus copilului ideea de a fi celebru. El nici nu știe foarte mult din ceea ce se întâmplă.

 

-Cum este Rareș acasă?

 

-Rareș se joacă foarte mult. Sunt ca doi copii diferiți în unul singur. Acasă se joacă ca un copil de vârsta lui, are prieteni, aleargă, nu stă cu cartea lui Eminescu sub braț...

 

-Nici cu telefonul sau tableta în mână?

 

-Noi avem tot felul de dispozitive în casă. Nici noi nu suntem persoane dependente. Telefonul, tableta, laptopul, toate sunt la îndemână, niciodată nu le-am ascuns. I-am explicat că tehnologia ne ajută, dar nu trebuie să abuzăm de ea. Este un copil inocent, un copil care crede tot ce i se spune legat de copii, dacă i se propune un joc el este cel mai bucuros să îl accepte. E prietenos, dar are și greșelile lui, mai uită lucruri, este dezorganizat, ca orice copil de vârsta lui.

 

-Ca să glumim: vestea bună este că nu e un copil perfect!

 

-O, nu, nici pe departe, nici nu mi-aș dori un copil perfect. El învață totul din joacă. Nu i se spune: hai să învățăm. Și la școală îi este ușor, e o plăcere să știe că asimilează ceva. Ia totul din mers, asta îl ajută. În timpul săptămânii ne concentrăm pe activitățile pentru școală, se și joacă, desigur, dar nu își obosește ochii și mintea cu ecranul telefonului. Nu e un copil dependent. Ieri și-a dorit mult un set de mașinuțe. Îi place să se joace cu circuite de Formula 1.


Dar textele pe care le învață, evenimentele la care participă înseamnă cu totul altceva pentru el. Și nu punem pe el presiunea momentelor. Nu am pus niciodată presiune pe Rareș, iar dacă au fost evenimente în care poate că am primit invitații și el a simțit că nu vrea să meargă sau eu am simțit că nu este în regulă am refuzat.

 

 

”Este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe!”

 

-Ajungem la ziua de 1 Decembrie 2022, când Rareș a fost aplaudat de toți cei prezenți la ceremoniile din Centrul Vechi după ce a recitat poezia lui Eminescu ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Când ați aflat că va exista un astfel de moment?

 

-Legat de prezența lui Rareș la parada de 1 Decembrie, din Botoșani, nu a fost nimic premeditat, nu a fost nimic organizat. Pur și simplu un moment de moment, ca să spun așa...

 

-Deci ați venit în centrul vechi doar pentru a participa la paradă...

 

-Da. Era prima dată când Rareș mergea la o paradă de 1 Decembrie. Fusese pandemia, iar înainte de pandemie el era foarte mic, nu l-am dus niciodată la paradă. Acum, de dimineață, la 9.00, fusese difuzată emisiunea lui Virgil Ianțu pe TVR 1, așa că ne-am uitat la emisiune, apoi ne-am grăbit să prindem la 10.00 parada din Centrul Vechi.


Rareș nu este un copil forțat să facă ceva, el este atât de bucuros să ducă numele orașului și al lui Eminescu mai departe, oriunde” Am refuzat acolo unde am simțit că este prea mult pentru el sau unde natura evenimentului nu era pentru Rareș. Nu l-am tratat niciodată ca pe un produs, nu l-am asociat cu reclame de publicitate. Nu ne-am asociat unor grupuri restrânse și nu am permis ca imaginea lui Rareș – și nu mă refer că el ar fi o personalitate sau o vedetă, ci la imaginea lui de copil – să fie asociată cu persoane sau locuri și evenimente nepotrivite.


Noi, ca părinți, încercăm să îl creștem într-o lume în care să primeze modestia, bunătatea și dragostea de țară, până la urmă, pentru că avem o țară așa de frumoasă!

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Viața fericită a medicului Gheorghe Avram povestită de el însuși: Nu pot să evaluez eu cât rău, cât bine a făcut României Silviu Brucan
Gheorghe Avram a avut curajul destăinuirii. Vorbește fără patimă. Uneori fără falsă modestie, alteori cu necesare justificări.
FLASH INTERVIU Svetlana Bivol, managerul Filarmonicii Chișinău: Botoșaniul este un oraș de suflet și de atmosferă. Întotdeauna mă simt aici ca în sânul unei familiiVIDEO
Anul trecut, la două luni după învestirea în funcția de manager al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, Mirel Manea s-a deplasat la Chișinău unde a perfectat un acord cu Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Republica Moldova.
Regizorul Emanuel Pârvu aduce ”Marocco” la Botoșani: ”Este un film care sper să ridice niște întrebări” FOTO&VIDEO
Joi, 27 aprilie, de la ora 19.00, cinefilii botoșăneni vor avea parte de o nouă proiecție specială.
20 de întrebări cu o scriitoare din Botoșani:  Este foarte greu să trăiești din scris
Interviul a fost realizat de către jurnalistul Sibiana Mirela Antoche în cadrul unui proiect intitulat „Să ne cunoaștem scriitorii”. 
Pavel Bartoș la Botoșani: Ramon a activat un public care de 10-15 ani nu a mai fost la film / Jesus del Cerro a spus: ”O facem pentru Bogdan!”
Cum a reușit ”Ramon” să umple sălile de cinema în toată România și să vândă toate biletele în doar trei zile la Botoșani? 
Bogdan Horga, înainte de premiera filmului ”Ramon” la Botoșani: În Pavel Bartoș am descoperit un om extraordinar / Eu joc acolo cu două premii GopoFOTO&VIDEO
Pe 8 martie, la ora 18.00, la Botoșani are loc cel mai așteptat eveniment al acestui început de an: primul covor roșu la Cinematograful Unirea. 
INTERVIU Ivana Znacom, tânăra make-up artist originară din Botoșani care colaborează cu televiziuni, producători de filme și fotomodele: Poți crea orice prin machiaj GALERIE FOTO
(P) A început cu un curs de machiaj și pe parcurs și-a descoperit o veritabilă pasiune căreia i-a acordat tot mai mult timp și pe care a transformat-o într-o meserie. Despre începuturile Ivanei Znacom în lumea machiajului, despre realizările din ultimul an, tendințe și planuri, puteți citi în interviul de mai jos.
La 39 de ani, al doilea om din Nova Apaserv! INTERVIU Alin Cirimpei, noul director adjunct de la „Apă” : Este alegerea fiecăruia dacă să fie membru sau nu VIDEO
Așa cum Botoșăneanul a anunțat în exclusivitate, noul director al SC Nova Apaserv SA este Alin Cirimpei, un tânăr în vârstă de 39 de ani care vine din domeniul privat, unde a lucrat la o firma de telefonie și la o alta de instalații, pe posturi de conducere.
Ana Maria Micu, artista care creează în Botoșani și expune la Taipei și New York: Pictura nu este o imagine pusă în ramă, agățată ca să nu stea peretele gol!GALERIE FOTO
Aproape necunoscută în Botoşani, expune în galerii din toată lumea, de la Taipei la Beijing, de la Moscova la Bucureşti, dar și la New York, Rotterdam, Haga, Amsterdam, Edinburgh sau Viena.
Doctorița din Botoșani care cântă la pian și pictează: Îmi găsesc echilibrul emoțional / Am iubit foarte mult medicina de familie și lumea satului - GALERIE FOTO
După ce a terminat Medicina, a plecat să profeseze într-un sat, la zeci de kilometri de casă. Asta nu a oprit-o să deschidă un nou capitol în viața ei: pictura. Pentru medicul din Botoșani, echilibrul vieții s-a construit prin artă, fie că a fost muzica, fie că a fost pictura. Tablourile ei se află astăzi pe simeze, dar doctorița spune că asta nu îi conferă niciun statut, nu îi adaugă niciun orgoliu de artist.
Gheorghe Iavorenciuc: ”Necuprinsul înțelepciunii lui Constantin Dracsin este că noi toți în el ne aflăm și din el ne tragem” – FOTO&VIDEO
În urmă cu 24 de ani, pe 7 ianuarie, se stingea din viață Constantin Dracsin. ”Poate nu m-ați dorit, și totuși fără mine nu mai ajungeați buni”, sunt cuvintele testamentare ale poetului fără aripi, omul care și-a construit propriul destin scrijelind hârtia cu creionul între dinți.
Protosinghel Siluan Antoci: Am fost martor la ultima vizită a Părintelui Cleopa în locurile natale / Cu atâta drag povestea despre Botoșani!
Pentru România, Botoșani înseamnă în primul rând Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian. Însă mai există un tezaur duhovnicesc unic în spațiul românesc, și este de ajuns să amintim câteva nume: Sfântul Onufrie, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, părinții Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Dionisie Ignat de la Colciu, Patriarhul Teoctist, dar și Avva Iulian Lazăr, trăitor astăzi în Muntele Athos...   
Radu Romaniuc, scenaristul filmului ”Oameni de treabă”: Iubesc necondiționat și irațional Botoșaniul, Flămânziul și tot ce e între ele și în jur FOTO&VIDEO
Înainte de premiera filmului ”Oameni de treabă”, Botoșăneanul.ro vă oferă un interviu cu actorul și scenaristul Radu Romaniuc. Despre film, teatru, actorie și câte puțin despre Botoșaniul adolescenței, pentru a ajunge la povestea pe care a scris-o și care, în final, l-a adus din nou acasă.
Campionul din clasamentul mondial WKF care face zilnic 150 de km pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului - GALERIE FOTO
Pe 15 octombrie împlineşte 24 de ani. Este campion la karate şi profesor. În Turcia, Italia, Croația Spania, Cipru, Austria sau Canada luptă pentru România. La Botoşani duce altă luptă: în fiecare zi străbate 150 de km până la graniță, pentru a le preda elevilor de pe malul Prutului.
Daniela Bejinariu: Sunt binecuvântată să fi reușit să văd țesătura propriei vieți și să îmi înțeleg, în sfârșit, misiunea!
Daniela Bejinariu crede în Cuvânt ca poezie și rugăciune. O delicatețe sufletească dublată de un șuvoi de gânduri preumblate prin săli de tribunal, pe scene de folk sau în cenacluri literare. A ales Poezia, dar crede în forța lor, a tinerilor, de a schimba un sistem care, acum, ”fără scrupule ia puștoaice fascinate de instituțiile juridice și le mestecă și le scuipă când s-a stricat toată bucuria în ele”.
Angelo Segall: În Botoșani sunt clădiri cu arhitecturi de invidiat / Teatrul e legat de istoria orașului, mândria populației
S-a născut în Botoșani, oraș pe care l-a părăsit în urmă cu multe decenii, stabilindu-se în Canada. A rămas, însă, fidel amintirilor. Amintiri despre locuri, oameni, întâmplări care acum au ajuns în paginile unei cărți.
Nepoata lui George Enescu, mărturisiri emoționante despre fratele și fiica marelui muzician: George compusese prima Rapsodie înainte să se nască tata
Geniile au purtat dintotdeauna pe umeri poveri care în timp au devenit legende. Iubiri neîmplinite, fugare răscoliri ale destinului, frământări artistice care trec de limita normalului omenesc. George Enescu nu a făcut excepție. Cu toate acestea, geniul botoșănean a reușit până la final să păstreze nu doar în aparență un caracter integru, o fidelitate tulburătoare față de neamul şi de familia sa, un respect neștirbit pentru omul simplu.
Ștefan Teișanu: Nu ajungi ușor și nici des la Darabani / Cu cât mai imposibil, cu atât mai dătător de energie și de speranță totul
În fiecare sfârșit de vară urci către Nord. Un spațiu până în urmă cu niște ani aproape fără nume, fără identitate, fără speranță. A urca în Nord a devenit, astăzi, o călătorie către cunoscut. De la un an la altul mai cunoscut! De nouă ani, Darabaniul își dezvăluie comorile istorice, culturale, turistice, chiar și economice sau sociale. Pentru că Nordul începe să se dezvolte, să nu se mai rușineze de ale sale, dar mai ales învață Nordul să primească oaspeți.
Dan Sociu: În momentele cele mai dure pe care le-am trăit, acelea de durere fizică extremă, era un punct în care eram salvat
Este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei douămiiste, dar şi un jurnalist de atitudine, fiind deseori implicat în activismul ecologist. 
POVESTEA tânărului din Botoșani care aduce pe Pietonalul Unirii un festival culinar cum n-a mai fost: Pături pe iarbă, hamace între copaci, concerte stradale și... chef Foa – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul și botoșănenii au rămas de prea mult timp captivi în seria festivalurilor care presupun mici și bere la pahar, într-un decor de terase învăluite în fumul grătarelor.Orașele mari se bucură de aproape 10 ani de evenimente stradale cu muzică de calitate și incursiuni culinare în jurul lumii.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9678 lei
USD
Dolarul SUA
4.5710 lei
CHF
Francul elveţian
5.2353 lei
GBP
Lira sterlină
5.7886 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1189 lei
XAU
Gramul de aur
303.8212 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2566 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3080 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0389 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3741 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.6 o C
Dorohoi
0.7 o C
Bucecea
-0.2 o C
Darabani
0.9 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.