Interviuri
INTERVIU Florin Aioniţoaie : „Sunt produsul sufletului meu şi a minţii mele”
Florin Aioniţoaie este pentru următorii trei ani de zile director al Teatrului de Copii şi Tineret Vasilache. Pe 22 decembrie 2010 va fi validat prin votul consilierilor municipali pe această funcţie. Cu o activitate vastă de actor şi o prezenţă insistentă în viaţa culturală botoşăneană, el este şi iniţiatorul mai multor proiecte sociale, ajugînd inclusiv să se implice în proiectul „Bărăncuţa” privind amenajarea unei ferme de capre destinate creării unor locuri de muncă pentru romi. Pentru viitor, din scaunul de director al Teatrului Vasilache, Florin Aioniţoaie şi-a creionat o listă cu obiective, primul dintre acestea fiind înregistrarea unor poveşti audio pentru copiii botoşăneni.
- A fost greu examenul la concursul pentru funcţia de director la Teatrul Vasilache?
- A fost un concurs de proiecte obişnuit. Nu a fost nici mai greu nici mai complicat decît celelalte proiecte pe care le-am scris pînă acum şi am scris un număr de proiecte, ştiţi probabil că am scris mai multe proiecte. A fost o acţiune obişnuită în ceea ce mă priveşte.

„Este cea mai performantă instituţie de cultură din judeţ”

- Referitor la proiectele pe care spuneţi că le-aţi scris, ştiu că v-aţi dorit mult şi funcţia de director la Şcoala Populară de Arte şi Meserii, cu ce vă identificaţi mai bine mult, cu Şcoala de Arte sau cu Teatrul Vasilache?
- În toate proiectele pe care le-am scris, în toate mă identific. Şi la proiectul cu biroul de consiliere pentru cetăţeni şi în proiectul pe care l-am scris şi pe care l-a preluat fără să mă întrebe Consiliul Judeţean cu centrul de informare turistică şi la Festivalul Luceafărul şi la proiectul cu caprele de la Baranca şi la Şcoala Populară de Arte, toate sunt produsul sufletului meu şi a minţii mele şi a pregătirii mele.

- Îmi puteţi spune în linii mari care au fost principalele idei din proiectul dvs. de management pentru Teatrul Vasilache?
- Analizînd situaţia de acolo pe ce ni s-a dat, propunerea de proiect de management se bazează pe următoarele considerente identificate din caietul de obiective: activitatea de acolo din ultimii trei ani, este o activitate excepţională atît la nivel financiar cît şi la nivel artistic. Datele sunt de excepţie, cred că este cea mai performantă instituţie de cultură din judeţ. Obiectivul meu în primul rînd este ca să stau la nivelul acela al performanţelor, urmînd ca după aceea, dacă resursele, mai ales resursele umane, dar şi cele financiare îmi vor permite, să depăşesc acele rezultate, mai ales rezultatele artistice. Pentru că o instituţie de cultură în afară de activitatea culturală propriu zisă pe care o propune, ea trebuie mai ales în judeţul Botoşani să fie şi un vector de promovare a judeţului. Ori pe mine asta mă interesează, să fie şi o punte de legătură între judeţul Botoşani şi alte entităţi administrative din România sau din afară.
„Actualul director şi-a dat demisia din motive personale”
- V-aţi propus o strategie pentru îmbunătăţirea activităţii? Ştiu că anul trecut, din cauza lipsei banilor, ei au ratat şi anumite turnee internaţionale. Intenţionaţi să faceţi demersuri la Primărie pentru a vă debloca o parte dintre posturi, pentru a angaja personal sau pentru a atrage mai multe fonduri?
- Situaţia personalului este critică, instituţia din punct de vedere al personalului artistic funcţionează la limita de avarie, actorii de acolo sunt extraordinar de uzaţi pentru că numărul lor este mic şi trebuie să acopere întreaga paletă şi gamă de goluri şi de necesităţi spectaculare de acolo. Actuala conducere a făcut nişte demersuri în vederea deblocării unor posturi, este concurs pe data de 22 decembrie pentru ocuparea unui post de actor. Asta probabil va îmbunătăţi activitatea artistică la nivel de consum energetic, consum fizic la nivelul actorului şi sperăm ca începînd cu anul viitor, cînd lucrurile din punct de vedere financiar, mă refer la nivel naţional, par a se îmbunătăţi, să începem să ne îndeplinim al doilea obiectiv din proiect şi din misiunea instituţiei, acela de a participa la concursuri, festivaluri, gale, prezentări sau recitaluri.
Aionitoaie
- Este suficient un singur post de actor în condiţiile în care acolo era necesar şi personal tehnic, regizor de scenă, lumini….
- Schema aprobată de Consiliul Local are 40 de persoane. Ce este în momentul de faţă acolo, sunt vreo 34, numai că legea nu mai permite, dar în situaţia în care trebuie să stabilesc ce angajez, au plecat mai mult de şapte, nu angajez un post de contabil de nu ştiu care. Nevoia principală este nevoia productivă, actorul, aşa a gîndit şi actuala conducere şi aşa gîndesc şi eu. Trebuie menţionat pe undeva că actualul director şi-a dat demisia din motive personale, el ştie şi postul a fost la concurs că el şi-a dat demisia nu că el nu ar fi făcut ceva.

„Nu voi regiza, eu nu voi dramatiza, nu voi scrie şi nu voi juca în nici un spectacol”
- Nimeni nu i-a contestat actualului director activitatea din cadrul instituţiei. Vroiam să vă întreb, apropos de actuala conducere, veţi merge cu aceeaşi echipă sau aţi dori să mai aduceţi modificări?
- Este o structură aprobată de Consiliul Local, doar Consiliul Local poate schimba această structură, nu managerul. O echipă indiferent de unde, din ce domeniu de activitate care a dat rezultate bune şi a performat, o perioadă înseamnă că nu trebuie schimbată. Dacă este vreo problemă… dar în momentul de faţă lucrurile stau foarte bine în acea instituţie. De la 1 ianuarie sper să stea mai bine, dacă voi constata că nu vor fi îndeplinite nu ştiu ce lucruri, că se vor întîmpla alte lucruri decît am scris eu în acest proiect, pentru că din momentul acela proiectul de management este conducătorul instituţiei, în momentul acela voi opera schimbări în aşa fel încît să îmi îndeplinesc obiectivele. Dar deocamdată nu e nici un fel de problemă.
- Este „grea” trecerea de la teatrul clasic, pentru adulţi, la cel de copii pentru copii şi tineret?
- Arta actorului este aceeaşi, fie că e arta actorului la Teatrul Mihai Eminescu, arta actorului la Teatrul de Copii şi Tineret, arta actorului de film, arta actorului de radio, televiziune, este aceeaşi. Mijloacele diferă. În ceea ce priveşte managementul, înseamnă cu totul altceva, înseamnă utilizarea judicioasă a resurselor umane, financiare şi logistice pentru îndeplinirea misiunii instituţiei. Aionitoaie 3Înseamnă să le pui în acord pe acestea, nu înseamnă că tu trebuie să te apuci să fii mare specialist acolo. Eu spun acum că eu nu voi regiza, eu nu voi dramatiza, nu voi scrie şi nu voi juca în nici un spectacol de la Teatrul Vasilache. Singurele lucruri pe care le voi face acolo va fi faptul că îmi voi împrumuta vocea, pentru că toată suflarea cu valenţe artistice va trebui să participe acolo mai mult sau mai puţin la spectacolele unde va fi nevoie de bandă şi unde regizorul îmi va solicita, îmi voi pune vocea pe bandă, doar atît. Dacă voi face ceva, voi face un lucru pe care eu mi l-am propus în proiectul de management să îl fac, să produc poveşti. Poveşti înregistrate pentru copii. Pentru că acolo există resursa umană, există resursa tehnică, urmează să existe resursa regizorală. Aceasta va fi preocuparea pe care mi-o voi asuma eu, în situaţia în care nu voi găsi şi pe altul să facă treaba asta. Dacă nu, eu mi-am propus trei poveşti, dacă nu va fi nici unul să facă treaba asta, mi-o voi asuma eu şi voi face eu această chestiune fără bani. Şi ca să vedeţi că nu glumesc îmi propun să fac un site, iar pe site-ul acela pe un link, iar un lucru pe care l-am propus, pe un link să pun execuţia bugetară a instituţiei, cum e ea trimestrială, lunară, semestrială, să pun execuţia bugetară unde veţi vedea cine a luat bani, cît a luat şi pentru ce a luat bani.

„Sunt foarte, foarte multe premii şi din păcate comunitatea nu le cunoaşte”

- Partea cu poveştile ar fi un debut pentru Botoşani, pentru teatrul Vasilache?
- Nu un debut pentru Teatrul Vasilache, este un debut naţional. În România nici un teatru de acest tip nu desfăşoară o astfel de activitate.

- Cînd urmează să vă instalaţi la Teatrul Vasilache?
- Conform calendarului caietului de obiective, prima zi de muncă ar trebui să fie pe 1 ianuarie.

- Aţi trecut deja pe acolo, aţi purtat discuţii cu colectivul, să îi cunoaşteţi…
- Bineînţeles că noi ne cunoaştem, dar nu mă duc acolo pînă cînd nu voi fi instalat. Mă voi duce probabil pe data de 22 decembrie după şedinţa de Consiliu Local dacă mă va valida Consiliul Local, mă voi duce.

- Pe data de 1 ianuarie cînd veţi merge acolo oficial, care va fi primul lucru pe care îl veţi face din scaunul de director?
- Primul lucru va fi o adunare cu toată instituţia, administratorul sau cel care are cheile de la instituţie va trebui să îmi arate toată instituţia de la un capăt la altul şi să îmi explice de ce şi cum şi prima decizie pe care o voi lua va fi ca fiecare spectacol care a luat un premiu de undeva să beneficieze de un ştraif pe care să scrie premiul şi locul unde a fost obţinut acel premiu. Pentru că sunt foarte, foarte multe premii şi din păcate comunitatea nu le cunoaşte. Ori eu am spus că acesta va trebui să fie unul din primele lucruri pe care va trebui să le fac acolo.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Loading...
Olimpicul din Botoșani care nu a dat Bac-ul, dar va studia la Paris: Nu diplomele sunt trebuințele necesare, ci anii de muncă asiduă, de studiu, de învățare
La 19 ani, are o viziune asupra vieții și a lumii pe care și-o asumă cu înțelegerea celui care știe că viitorul aparține îndrăzneților.
Vocea parlamentarului: Alexandra Huțu, deputat la 32 de ani între (ne)secrete și ascensiune fulminantă în carieră: Trebuie să fac anumite compromisuri / La momentul acela efectiv îmi tremurau mâinile VIDEO
Botoșăneanul începe un ciclu de interviuri despre activitatea parlamentarilor botoșăneni. Știm că foarte mulți dintre dvs. vă întrebați, și pe bună dreptate, ”ce fac senatorii și deputații pe care i-am trimis la București”.
Radu Ciobănașu: Ca artist, la Londra m-am simțit foarte protejat, respectat, mi s-au creat toate condițiile pentru ca eu să pot face performanțăFOTO&VIDEO
În luna iunie, Radu Ciobănașu s-a aflat în Londra, pe platourile de filmare ale unui celebru serial de televiziune, ”The Power”, realizat după cartea cu același nume a autoarei Naomi Alderman. Prilej de taifas și de mărturisiri. Despre film și teatru în pandemie, despre artă ca terapie și descătușare sufletească, povești cu Improvisneyland, dar și despre România care pulsează în inima Londrei.  
INTERVIU Cosmin Andrei la 8 luni de mandat - Evaluarea corectă o facem după 4 ani / Am o problemă și o frustrare cu... - VIDEO
Municipiul Botoșani are parte de un primar tânăr și determinat să facă lucruri notabile pentru comunitate. Sau, cel puțin, asta ne-a promis Cosmin Andrei în campania electorală, una total atipică, predominată de încrâncenare politică pe fondul unei crize sanitare fără precedent.
CULISELE negocierilor viceprimarului pentru care un singur vot a făcut diferența: Am plecat din PSD pe ușa din față / A fost o înțelegere pentru funcții VIDEO
Alegerile locale din 27 septembrie 2020 vor rămâne în memoria colectivă a electoratului botoșănean prin mai multe premiere, primarul fiind ales la o diferență de 16 voturi față de principalul competitor și ”politicieni de meserie” devansați de persoane abia intrate în poltitică. Dar mai avem și un consilier local intrat în plen grație unui singur alegător din municipiu. Și propulsat viceprimar într-un plan gândit pe termen lung și eșuat la scurt timp după negocierile de culise.
Loading...
Raluca Curelariu, consilierul USR cu loc important la masa negocierilor: Nu avem o majoritate clară în CL și sunt încântată de acest aspect / Nu trebuie să îi transmit eu lui Andrei că nu votez într-un fel FOTO&VIDEO
Uniunea Salvați România – Filiala Județeană Botoșani a obținut pentru prima dată în istoria județului două locuri la masa dezbaterilor, în Consiliul Local Botoșani, forul care practic adoptă hotărâri cu impact pentru municipiul reședință de județ.
Diana, frumoasa botoșăneancă cu gropițe, care s-a hotărât să fie actriță: M-am aruncat în marea asta și m-am rugat să iasă ceva GALERIE FOTO
Diana Rotaru este o tânără de 23 de ani care a plecat prin țară și ai cărei părinți încă se întreabă când le-a crescut fata.
Mircea CARP, martor al unei fabuloase istorii: Tot orașul era într-o mare agitație, temutul și faimosul Coroiu dispăruse fără urmă cu o noapte în urmă
Povești din Botoșanii de odinioară cu fostul director de la Europa Liberă.
Claudia ȚILIA: Dacă societatea ne stigmatizează, e pentru că alții înaintea noastră au întărit această atitudine prin felul în care s-au comportat
Supranumele care i se potrivește ar fi acela de învingătoare. A studiat Psihologia, iar în prezent urmează un master la Psihologie Judiciară, dar în paralel este și studentă la Filosofie. A scris o carte care va deveni, de bună seamă, un instrument pentru literatura de specialitate. Pentru că, înainte de a ne preda lecții, Claudia Țilia ni se oferă drept exemplu.
Prof.univ.dr. Corneliu IAȚU: Familia Pillat a fost ca o aură pentru Miorcani / Tatăl meu a fost primul salvator miner cu atestat din județul Botoșani
Vă oferim astăzi o călătorie. Prin viața unui om, prin locuri de aproape și de departe. Vă oferim, de asemenea, o perspectivă nouă asupra unui Botoșani care mai poate încă exploata uriașele bogății, de la pământ și apă, până la trecutul atât de prețios. Nu în ultimul rând, aducem prin acest interviu un omagiu poetului Ion Pillat, de la a cărui naștere se împlinesc astăzi, 31 martie, 130 de ani.
Monica PILLAT: Norocul meu a fost să mă nasc într-o familie ale cărei doamne mi-au devenit modele de nobleţe sufletească, dar şi de imaginaţie creatoare
Destinul familiei Pillat se identifică, din multe puncte de vedere, cu istoria dureroasă a ultimului veac românesc, dar se înscrie și într-o jertfelnicie creștină care, trebuie să recunoaștem, cu greu mai poate fi înțeleasă în zilele noastre.
a venit si ziua cea mare cind intradevar ai ocazia sa demonstrezi ca meriti acest post
22 decembrie 2010, 09:47
Felicitari Florine! Multa putere de munca si sanatate!
19 decembrie 2010, 08:16
Felicitari, un suflet mare nu ramane nerasplatit!
18 decembrie 2010, 08:16
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.2 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.