Interviuri
INTERVIU N.Macovei : 'Dl.Rădăşanu ne-a trimis să stăm acolo unde ne e locul'

Nicolae MacoveiNicolae Macovei este liderul Sindicatului Impact de mai bine de o lună de zile, după ce a preluat ştafeta de la fostul preşedinte Marius Oroşanu şi reprezintă drepturile a aproximativ 1.500 de membri ai organizaţiei. În acest scurt timp a reuşit deja să se familiarizeze cu munca de sindicalist, să asculte ofurile oamenilor care îi bat la uşă, dar a dat piept şi cu „adversarii”, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În ciuda piedicilor pe care le întîmpină, liderul sindical susţine că va lupta pînă în pînzele albe pentru drepturile salariaţilor pe care a ales să îi reprezinte şi nu se va lăsa doborît de săgeţile care sunt aruncate asupra sa.

"DGASPC mai are nevoie de personal"

- Cum vă înţelegeţi cu conducerea DGASPC?

- Din nefericire, în cadrul DGASPC, în ultima perioadă nu are loc un dialog social real prin care să se identifice măsuri eficiente, atît pentru salariaţi, cît şi pentru beneficiari, se mimează dialogul social. Nu suntem consultaţi în luarea deciziilor, decizii ce afectează situaţia socio-profesională a angajaţilor, există o tendinţă de deprofesionalizare a sistemului.

- Mai exact, ce anume vă nemulţumeşte?

- Este acestă tendinţă de deprofesionalizare prin mutarea copiilor, tinerilor dintr-un centru în altul, există chiar intenţia să se mute tinerii cu HIV SIDA, fetele cu băieţii la un loc. Ce o să rezulte dintr-o asemenea mutare? Mutarea copiilor de 14 ani şi a tinerilor de 18 ani de la asistenţa maternală în centre, mutările între centre, sunt făcute arbitrar ţinîndu-se cont în special de criteriile economice şi mai puţin de voinţa copiilor şi tinerilor şi o să ajungem iarăşi la acele situaţii nedorite prin care tinerii o să spună că mai bine stau pe stradă decît să fie mutaţi în aceste centre. O altă tendinţă cu caracter clar discriminatoriu este scoaterea copiilor cu handicap psihic şi nu numai din asistenţa maternală şi introducerea lor în centre, ori şi aceşti copii au dreptul la o şansă în integrarea lor în aceste familii subtitut. În centre, din cauza diminuării de personal, există situaţii cînd pe ture lucrează o singură infirmieră sau cel mult o asistentă medicală şi o infirmieră la 30-40 de copii, ori calitatea nu poate fi aceeaşi în aceste condiţii.

- Aţi reuşit să vedeţi organigrama pentru 2010?

- Nu a existat pînă la momentul de faţă o prezentare de către conducerea instituţiei a centrelor şi serviciilor unde personalul este supradimensionat, în ideea de a se căuta de comun acord o soluţie de redistribuire a personalului şi de reconversie în acele centre unde personalul este deficitar. De altfel, nici pînă astăzi nu există o informare adresată nouă, sindicatului, a rezultatelor acelei comisii de normare realizată de direcţie la finele lui 2009. Doar pe surse am aflat că nu s-a făcut această informare datorită faptului că a reieşit că DGASPC mai are nevoie de personal şi în orice caz nu am văzut acel raport aşa cum era legal.

- Vor fi disponibilizări în cadrul Direcţiei?

- Pînă în momentul de faţă nu avem informaţii de acest gen. Acest lucru vine să întărească faptul că nu există un dialog real între conducere şi sindicat. Am putea fi contactaţi, acest birou executiv vine din rîndul membrilor de sindicat, avem reprezentanţi şi de la adulţi şi de la copii şi de la AMP, ştim care sunt problemele, am putea veni cu soluţii, dar cîtă vreme nu ne sunt cerute aceste soluţii. Practic şi în ultima discuţie publică pe care am avut-o cu dl. Rădăşanu, enervat de insistenţa noastră prin neruşinarea noastră de a ne cere drepturile băneşti cuvenite, restante de două luni de zile, am fost trimişi să stăm acolo unde ne este locul, ori vă cer dvs. să ne spuneţi unde este locul unui sindicat dacă nu alături de membri, alături de problemele lor?

"Se mimează dialogul social"

- Sunteţi mulţumit de suma pe care CJ şi-a propus să o aloce pentru DGASPC?

- Din calculele noastre preliminare se pare că totuşi nu va fi suficientă pentru plata integrală a salariilor la nivelul anului 2010, să nu uităm că legea actuală spune că nici un salariat nu trebuie să încaseze în 2010 un salariu mai mic decît a avut în luna decembrie 2009, neafectată de ordonanţa care se referă la reducerea orelor suplimentare. Sporurile noastre au fost legale, în DGASPC au existat sporuri de dispozitiv, sporuri de stabilitate, sporuri de condiţii deosebite de muncă, deoarece în munca propriu zisă cu persoane cu handicap, cu bătrîni există într-adevăr condiţii deosebite. Sporurile pe care le-am avut sunt legale, orice altă interpretare nefericită făcută de către conducerea unităţii a acelor două acte normative este în opinia noastră un abuz şi vom acţiona în consecinţă.

Nicolae Macovei in ziua in care a devenit presedinte Impact

- Cum decurg negocierile la Contracul Colectiv de Muncă?

- Pentru a nu crea panică şi o situaţie de de zvonistică în rîndul membrilor de sindicat, cînd vor fi finalizate, vom comunica rezultatele negocierilor şi dacă reuşim să cădem de acord cu conducerea instituţiei pe o formulă a contractului colectiv de muncă.

- Vă întreb pentru că sunt circa 1.100 de angajaţi care aşteaptă un răspuns şi care ar trebui să ştie. De aia vă şi întreb

- Noi am ales această soluţie întrucît deocamdată nici legea nu stipulează clar care este locul şi rolul CCM. Acea ordonanţă 1 a venit cu o chestiune, din punctul nostru de vedere, abuzivă prin care minimalizează rolul acestor contracte, de aceea negocierile decurg foarte greu. Este ordonanţa 1 care vine în completarea legii 330 şi care diminuează foarte mult puterea contractelor colective de muncă.

- Vă cheamă conducerea DGASPC să luaţi parte la comisii?

- A existat o singură comisie paritară de cînd suntem, deşi am solicitat vreo trei. A existat una singură şi avem hîrtii să dovedim acest lucru. Aşa cum am spus se mimează dialogul social, dar tendinţa este clară : nu ne vor ca parteneri sociali pentru că nu purtăm anumite aspecte.

- Dar nu aţi întrebat directorul de ce nu vă invită şi pe dvs. la comisii?

- Noi ne trezim că vin oamenii şi ne spun că de mîine se face nu ştiu ce, nu avem de unde să aflăm sau aflăm noi arbitrar, primim răspunsuri evazive, ni se răspunde cam la 30% dintre adresele pe care le adresăm instituţiei prin care punem întrebări în scris, ni se răspunde parţial.

"Mîncarea este transportată în 2010 cu nişte marmite recondiţionate de pe la unităţile militare"

- Cu ce alte probleme vă mai confruntaţi?

- O altă greşeală care s-a făcut în ultima perioadă a fost cea cu întîrzierea plăţii hranei copiilor la asistenţii maternali. Deşi anul trecut direcţia a întîrziat cu plata utilităţilor şi luni de zile şi nu a existat nici o dată să fie tăiate utilităţile, acum s-a preferat să fie plătite utilităţile şi furnizorii din cauza faptului că suma alocată a fost mai mică decît necesarul, nu s-a prioritizat bine şi a fost amînată alimentaţia copiilor, adică „un copil sătul poate sta şi la lumînare, mai bine aşa decît flămînd şi să se uite la bec”. Ştiu că au fost solicitaţi 8 miliarde, dar s-au primit 5 şi s-a preferat să se plătească lumina de exemplu. S-a întîmplat şi anul trecut să întîrziem cu plăţile astea, dar nu ne-au tăiat lumina niciodată.

- Ce părere aveţi de bucătăria comună?

- O altă problemă, se iau măsuri cu caracter experimental, iar un exemplu ar fi cateringul, care a fost eliminat între timp. De asta spun, toate măsurile importante sunt luate în pripă, fără un plan structurat în timp, de altfel acest lucru caracterizîndu-l integral pe directorul instituţiei. S-a trecut de la externalizare totală, la internalizare totală şi anume că mîncarea se face pentru toate centrele din Botoşani şi cel de la Mînăstirea Doamnei la subsolul instituţiei. Mîncarea este transportată în 2010 cu nişte marmite recondiţionate de pe la unităţile militare, imaginea creată fiind cea a unui spital militar de campanie.

- Aţi gustat mîncarea de la bucătărie?

Nicolae Macovei- Nu obişnuiesc, am fost doar în vizită la bucătărie. Oricum soluţia noastră pentru partea de bucătărie ar fi fost ca să existe cîteva bucătării la nivel de Botoşani în centrele mari care să deservească centre mai mici, acest lucru nefiind o centralizare totală. Înţelegem economia pînă în momentul în care se face rabat de la calitate.

"Am un birou executiv puternic alături de mine"

- Cum v-aţi acomodat cu această funcţie?

- Nu am timp să îmi dau seama, sunt foarte multe lucruri pe care le învăţ din mers, actualul Birou Executiv are a foarte bună colaborare cu Cartel Alfa, ne consultăm cu privire la toate probemele care apar.

- Dl. Marius Oroşanu susţinea că unul dintre motivele retragerii sale a fost cauzat de faptul că mulţi membri cu diverse probleme îi băteau zilnic la uşă pentru a-i spune ofurile pe care le aveau. Aşa e şi la dvs.?

- De aia suntem noi aici şi avem mereu uşa deschisă. Vin cel puţin în acelaşi număr. Noi am căutat soluţii, acest birou executiv are 9 membri, practic am împărţit responsabilităţile pe centre, adulţi, copii, centre din interiorul judeţului, din exterior. De exemplu, zona de adulţi, răspunde un vicepreşedinte şi un secretar executiv, la şedinţe cînd am fost în teritoriu, am decis ca fiecare dintre noi să răspundă de un anumit centru sau sector din judeţ. În cazuri mai deosebite atunci ne implicăm cu toţii şi încercăm găsirea de soluţii.

- Dv. cînd credeţi că veţi ceda psihic?

- Am un birou executiv puternic alături de mine, cînd am pornit la conducerea acestui sindicat am pornit şi am lansat ideea de echipă, deci suntem o echipă şi ne vom sprijini unul pe altul atît la bine cît şi la greu.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

Elena Cardaș, viața printre meteoriți și destinul ”dulce-amărui” al unui medic scriitor: Pentru mine cancerul a fost o mare lecție / Nu cred în familiile perfecte, nici în profesioniștii perfecți
Pe Elena Cardaș o cunoaște multă lume. Mai ales de când și-a asumat în comunitate roluri care multora le-au fost incomode. Este omul care a luptat cu birocrații și cu mentalități învechite. Este scriitorul care s-a salvat de propriul destin scriind în trei săptămâni un roman ”în mare parte” autobiografic. Este medicul care a învățat lecția pacientului atunci când cancerul i-a arătat că ”limita e cerul”.
Roxana Gherasim: Am învățat să apreciez mai mult oamenii care vin pentru o scurtă perioadă în viața mea / Sărbătorile vor fi mereu cu un ochi care plânge și cu unul care râde
A fost profesoară, dar s-a implicat și în tot ce înseamnă cultură, voluntariat, jurnalism. Chiar dacă trăiește de ani buni în Germania, nu s-a desprins niciodată cu adevărat de Botoșani. Revine acasă de câte ori se ivește prilejul. Primul drum îl face mereu la părintele duhovnic, apoi se oprește la mormântul mamei. Și-a păstrat prietenii, pășește pe aceleași alei și se bucură de oamenii orașului după care va tânji mereu.
Tânără referent de la Centrul de Creație și arta încondeierii ouălor: Așa ar fi corect să fie de culoare roșie / Tehnica cu ciorapul este cea mai cunoscută
Ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa românilor în zilele de Paști. De toate culorile sau doar roșii fac parte mereu din meniul pascal. Majoritatea gospodinelor păstrează cu sfințenie tradițiile și își arată măiestria în fiecare an.
INTERVIU Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Ceaușescu și ex-prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Botoșani: Ceaușescu trebuia înlocuit, dar nu așa, nu prin împușcare / M-am simțit foarte bine și în perioada de dinainte de 1989 și mă simt bine și acum - VIDEO
După 32 de ani în care s-a manifestat aproape exclusiv ca un capitalist, Constantin Boștină a reapărut în atenția publică din postura de fost demnitar în regimul totalitar. Aceasta după ce a scos pe piață cartea ”În ochii ciclonului, am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu” plină cu dezvăluiri din intimitatea cuplului dictatorial.
Istoricul Remus Tanasă: Locuitorii Botoșanilor par să trăiască doar cu regretul că orașul a pierdut rolul (mai) însemnat pe care l-a avut în trecut
Născut în Botoșani, cu trei ani înainte de căderea regimului comunist, Remus Tanasă este astăzi – la doar 36 de ani - nu doar un apreciat istoric, ci și unul care are curajul de a aduce din trecut valori la care societatea, nu doar cea românească, pare să fi renunțat de mult.
INTERVIU premieră cu Doru Constantin, administratorul șef de la „Apă”! Nova Apaserv își schimbă direcția: Era o delăsare, un dezinteres VIDEO 
Povestea oamenilor care s-au autodeclarat „salvatorii” companiei Nova Apaserv de la Botoșani a fost răsfoită de botoșăneni de prea multe ori. Și nu a fost una cu happy-end. Planuri, strategii, obiective, reforme și schimbări de paradigmă. Suntem în fața unui nou „punct și de la capăt”, care poate însemna o călătorie într-un sentiment de deja-vu. Sau poate direcția corectă. 
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO
Suflu proaspăt în două importante funcții de la județ: doi tineri cu mai puțină notorietate în viața publică și administrativă botoșăneană au intrat în echipa de conducere a Prefecturii alături de „veteranul” Dan Nechifor, prefectul județului.
În OGLINDĂ, de la cititor la autor: Cărţile au un fel anume de a te chema, ele îşi aleg cititorii / Să scriem ceea ce e purtător de conținut, nu doar conținut purtător de mesaj
Botoșăneanul.ro vă aduce astăzi în Oglindă doi autori. Doi creatori care, înainte de a semna pe copertă, au fost cititori-scotocitori de carte. O călătorie pe care le-o propunem și pe care o dorim de folos multor cititori care visează ca, într-o zi, să devină autori.
INTERVIU Mirel Manea: Destinul eu mi l-am făcut / Muzica nu are bariere și nici granițe - VIDEO
Ce s-ar mai putea spune despre un botoșănean care a cântat în orașe pe care mulți dintre noi nu le vedem decât prin filme? Ce am mai putea afla nou după sute de articole și emisiuni? Și totuși, între un concert la Atena și unul al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, am încercat să îl descoasem pe Mirel Manea, prim-trompetistul care a cântat de la Vatican până la New York și de la Roma până la Monte Carlo. Ce am aflat puteți vedea în interviul de mai jos.
Florentin Țuca: Nu avem de-a înfrunta un ”anti-Eminescu” fățiș, dar, în atmosferă, se simte că Eminescu deranjează în continuare
Florentin Țuca este avocat, dar mai presus de toate este un om de Cuvânt. Format în școala românească de Drept, perfecționat printre rafturile literaturii de calitate, și-a probat omenia și deopotrivă prietenia cu o osârdie rar întâlnită în instanțele românești, fără a se abate de la litera și, vom vedea, nici de la spiritul legii.
Gellu Dorian: Eminescu înseamnă în primul rând Botoșani, orașul în care s-a născut, a fost botezat, a făcut primii pași, a spus primele cuvinte
"La ce bun Cultura în vreme de restriște spirituală?", ne-am putea întreba astăzi, parafrazând celebra zicere a lui Friedrich Hölderlin, de acum mai bine de un secol și jumătate.
Contestată sau admirată, Iustina Irimia Cenușă, din postura de director: Singura afiliere pe care o am este dragostea față de cultura tradiționalăVIDEO & FOTO
Pentru unii observatori mai fini, numirea cântăreței de muzică populară pe postul de director interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a fost cumva previzibilă.Alții, în schimb, au asociat saltul în carieră al artistei drept înregimentare politică.
Ada D'Albon, nepoata lui Sadoveanu, între debutul de la Botoșani și viața în exil: Nimeni nu a îndrăznit să trăiască ce am trăit noi / Am fost foarte singură la Botoșani, extrem de singură! - FOTOGALERIE
O poveste de viață fascinantă, construită pe un fir care se confundă deseori cu istoria unui timp greu încercat.
INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9210 lei
USD
Dolarul SUA
4.8330 lei
CHF
Francul elveţian
5.0392 lei
GBP
Lira sterlină
5.8375 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5786 lei
XAU
Gramul de aur
276.1646 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2491 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2522 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3658 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7446 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2007 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.2 o C
Dorohoi
21.9 o C
Bucecea
23.4 o C
Darabani
21.2 o C
Saveni
22.1 o C
Ştefăneşti
35.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.