Interviuri
INTERVIU N.Macovei : 'Dl.Rădăşanu ne-a trimis să stăm acolo unde ne e locul'

Nicolae MacoveiNicolae Macovei este liderul Sindicatului Impact de mai bine de o lună de zile, după ce a preluat ştafeta de la fostul preşedinte Marius Oroşanu şi reprezintă drepturile a aproximativ 1.500 de membri ai organizaţiei. În acest scurt timp a reuşit deja să se familiarizeze cu munca de sindicalist, să asculte ofurile oamenilor care îi bat la uşă, dar a dat piept şi cu „adversarii”, conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. În ciuda piedicilor pe care le întîmpină, liderul sindical susţine că va lupta pînă în pînzele albe pentru drepturile salariaţilor pe care a ales să îi reprezinte şi nu se va lăsa doborît de săgeţile care sunt aruncate asupra sa.

"DGASPC mai are nevoie de personal"

- Cum vă înţelegeţi cu conducerea DGASPC?

- Din nefericire, în cadrul DGASPC, în ultima perioadă nu are loc un dialog social real prin care să se identifice măsuri eficiente, atît pentru salariaţi, cît şi pentru beneficiari, se mimează dialogul social. Nu suntem consultaţi în luarea deciziilor, decizii ce afectează situaţia socio-profesională a angajaţilor, există o tendinţă de deprofesionalizare a sistemului.

- Mai exact, ce anume vă nemulţumeşte?

- Este acestă tendinţă de deprofesionalizare prin mutarea copiilor, tinerilor dintr-un centru în altul, există chiar intenţia să se mute tinerii cu HIV SIDA, fetele cu băieţii la un loc. Ce o să rezulte dintr-o asemenea mutare? Mutarea copiilor de 14 ani şi a tinerilor de 18 ani de la asistenţa maternală în centre, mutările între centre, sunt făcute arbitrar ţinîndu-se cont în special de criteriile economice şi mai puţin de voinţa copiilor şi tinerilor şi o să ajungem iarăşi la acele situaţii nedorite prin care tinerii o să spună că mai bine stau pe stradă decît să fie mutaţi în aceste centre. O altă tendinţă cu caracter clar discriminatoriu este scoaterea copiilor cu handicap psihic şi nu numai din asistenţa maternală şi introducerea lor în centre, ori şi aceşti copii au dreptul la o şansă în integrarea lor în aceste familii subtitut. În centre, din cauza diminuării de personal, există situaţii cînd pe ture lucrează o singură infirmieră sau cel mult o asistentă medicală şi o infirmieră la 30-40 de copii, ori calitatea nu poate fi aceeaşi în aceste condiţii.

- Aţi reuşit să vedeţi organigrama pentru 2010?

- Nu a existat pînă la momentul de faţă o prezentare de către conducerea instituţiei a centrelor şi serviciilor unde personalul este supradimensionat, în ideea de a se căuta de comun acord o soluţie de redistribuire a personalului şi de reconversie în acele centre unde personalul este deficitar. De altfel, nici pînă astăzi nu există o informare adresată nouă, sindicatului, a rezultatelor acelei comisii de normare realizată de direcţie la finele lui 2009. Doar pe surse am aflat că nu s-a făcut această informare datorită faptului că a reieşit că DGASPC mai are nevoie de personal şi în orice caz nu am văzut acel raport aşa cum era legal.

- Vor fi disponibilizări în cadrul Direcţiei?

- Pînă în momentul de faţă nu avem informaţii de acest gen. Acest lucru vine să întărească faptul că nu există un dialog real între conducere şi sindicat. Am putea fi contactaţi, acest birou executiv vine din rîndul membrilor de sindicat, avem reprezentanţi şi de la adulţi şi de la copii şi de la AMP, ştim care sunt problemele, am putea veni cu soluţii, dar cîtă vreme nu ne sunt cerute aceste soluţii. Practic şi în ultima discuţie publică pe care am avut-o cu dl. Rădăşanu, enervat de insistenţa noastră prin neruşinarea noastră de a ne cere drepturile băneşti cuvenite, restante de două luni de zile, am fost trimişi să stăm acolo unde ne este locul, ori vă cer dvs. să ne spuneţi unde este locul unui sindicat dacă nu alături de membri, alături de problemele lor?

"Se mimează dialogul social"

- Sunteţi mulţumit de suma pe care CJ şi-a propus să o aloce pentru DGASPC?

- Din calculele noastre preliminare se pare că totuşi nu va fi suficientă pentru plata integrală a salariilor la nivelul anului 2010, să nu uităm că legea actuală spune că nici un salariat nu trebuie să încaseze în 2010 un salariu mai mic decît a avut în luna decembrie 2009, neafectată de ordonanţa care se referă la reducerea orelor suplimentare. Sporurile noastre au fost legale, în DGASPC au existat sporuri de dispozitiv, sporuri de stabilitate, sporuri de condiţii deosebite de muncă, deoarece în munca propriu zisă cu persoane cu handicap, cu bătrîni există într-adevăr condiţii deosebite. Sporurile pe care le-am avut sunt legale, orice altă interpretare nefericită făcută de către conducerea unităţii a acelor două acte normative este în opinia noastră un abuz şi vom acţiona în consecinţă.

Nicolae Macovei in ziua in care a devenit presedinte Impact

- Cum decurg negocierile la Contracul Colectiv de Muncă?

- Pentru a nu crea panică şi o situaţie de de zvonistică în rîndul membrilor de sindicat, cînd vor fi finalizate, vom comunica rezultatele negocierilor şi dacă reuşim să cădem de acord cu conducerea instituţiei pe o formulă a contractului colectiv de muncă.

- Vă întreb pentru că sunt circa 1.100 de angajaţi care aşteaptă un răspuns şi care ar trebui să ştie. De aia vă şi întreb

- Noi am ales această soluţie întrucît deocamdată nici legea nu stipulează clar care este locul şi rolul CCM. Acea ordonanţă 1 a venit cu o chestiune, din punctul nostru de vedere, abuzivă prin care minimalizează rolul acestor contracte, de aceea negocierile decurg foarte greu. Este ordonanţa 1 care vine în completarea legii 330 şi care diminuează foarte mult puterea contractelor colective de muncă.

- Vă cheamă conducerea DGASPC să luaţi parte la comisii?

- A existat o singură comisie paritară de cînd suntem, deşi am solicitat vreo trei. A existat una singură şi avem hîrtii să dovedim acest lucru. Aşa cum am spus se mimează dialogul social, dar tendinţa este clară : nu ne vor ca parteneri sociali pentru că nu purtăm anumite aspecte.

- Dar nu aţi întrebat directorul de ce nu vă invită şi pe dvs. la comisii?

- Noi ne trezim că vin oamenii şi ne spun că de mîine se face nu ştiu ce, nu avem de unde să aflăm sau aflăm noi arbitrar, primim răspunsuri evazive, ni se răspunde cam la 30% dintre adresele pe care le adresăm instituţiei prin care punem întrebări în scris, ni se răspunde parţial.

"Mîncarea este transportată în 2010 cu nişte marmite recondiţionate de pe la unităţile militare"

- Cu ce alte probleme vă mai confruntaţi?

- O altă greşeală care s-a făcut în ultima perioadă a fost cea cu întîrzierea plăţii hranei copiilor la asistenţii maternali. Deşi anul trecut direcţia a întîrziat cu plata utilităţilor şi luni de zile şi nu a existat nici o dată să fie tăiate utilităţile, acum s-a preferat să fie plătite utilităţile şi furnizorii din cauza faptului că suma alocată a fost mai mică decît necesarul, nu s-a prioritizat bine şi a fost amînată alimentaţia copiilor, adică „un copil sătul poate sta şi la lumînare, mai bine aşa decît flămînd şi să se uite la bec”. Ştiu că au fost solicitaţi 8 miliarde, dar s-au primit 5 şi s-a preferat să se plătească lumina de exemplu. S-a întîmplat şi anul trecut să întîrziem cu plăţile astea, dar nu ne-au tăiat lumina niciodată.

- Ce părere aveţi de bucătăria comună?

- O altă problemă, se iau măsuri cu caracter experimental, iar un exemplu ar fi cateringul, care a fost eliminat între timp. De asta spun, toate măsurile importante sunt luate în pripă, fără un plan structurat în timp, de altfel acest lucru caracterizîndu-l integral pe directorul instituţiei. S-a trecut de la externalizare totală, la internalizare totală şi anume că mîncarea se face pentru toate centrele din Botoşani şi cel de la Mînăstirea Doamnei la subsolul instituţiei. Mîncarea este transportată în 2010 cu nişte marmite recondiţionate de pe la unităţile militare, imaginea creată fiind cea a unui spital militar de campanie.

- Aţi gustat mîncarea de la bucătărie?

Nicolae Macovei- Nu obişnuiesc, am fost doar în vizită la bucătărie. Oricum soluţia noastră pentru partea de bucătărie ar fi fost ca să existe cîteva bucătării la nivel de Botoşani în centrele mari care să deservească centre mai mici, acest lucru nefiind o centralizare totală. Înţelegem economia pînă în momentul în care se face rabat de la calitate.

"Am un birou executiv puternic alături de mine"

- Cum v-aţi acomodat cu această funcţie?

- Nu am timp să îmi dau seama, sunt foarte multe lucruri pe care le învăţ din mers, actualul Birou Executiv are a foarte bună colaborare cu Cartel Alfa, ne consultăm cu privire la toate probemele care apar.

- Dl. Marius Oroşanu susţinea că unul dintre motivele retragerii sale a fost cauzat de faptul că mulţi membri cu diverse probleme îi băteau zilnic la uşă pentru a-i spune ofurile pe care le aveau. Aşa e şi la dvs.?

- De aia suntem noi aici şi avem mereu uşa deschisă. Vin cel puţin în acelaşi număr. Noi am căutat soluţii, acest birou executiv are 9 membri, practic am împărţit responsabilităţile pe centre, adulţi, copii, centre din interiorul judeţului, din exterior. De exemplu, zona de adulţi, răspunde un vicepreşedinte şi un secretar executiv, la şedinţe cînd am fost în teritoriu, am decis ca fiecare dintre noi să răspundă de un anumit centru sau sector din judeţ. În cazuri mai deosebite atunci ne implicăm cu toţii şi încercăm găsirea de soluţii.

- Dv. cînd credeţi că veţi ceda psihic?

- Am un birou executiv puternic alături de mine, cînd am pornit la conducerea acestui sindicat am pornit şi am lansat ideea de echipă, deci suntem o echipă şi ne vom sprijini unul pe altul atît la bine cît şi la greu.

Interviu realizat de Gabriela ERDIC

INTERVIU Andreea Cujbă, designerul vestimentar de la Botoșani care ne menține în tendințe: Ce purtăm în seara de Revelion? Care este culoarea anului 2022? Ce aruncăm din dulap?GALERIE FOTO
Este tânără, frumoasă și elegantă. Este un etalon vestimentar pentru multe dintre doamnele și domnișoarele din Botoșani care țin la imaginea lor. Andreea Cujbă este creatorul de modă botoșănean cu o ascensiune rapidă în ultimii cinci ani.
INTERVIU Oana Pușcașu: Botoșani este un oraș magnific, cu valori în domeniul artelor, cu oameni pe care îi iubesc - VIDEO concert de Crăciun Cheia Sol
La 35 de ani, Oana Pușcașu își păstrează proaspătă copilăria, construind în Botoșani o poveste care împletește inocența cu talentul, disciplina cu performanța.
INTERVIU Simona Radiș: Mai este nevoie de un aur olimpic pentru a deveni cunoscută la nivelul pe care mi-l doresc VIDEO
În luna iulie a acestui an botoșăneanca Simona Radiș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În aceste zile sportiva cu care întreg județul se mândrește se află în cantonament, se pregătește din greu pentru a triumfa din nou.
FLASH INTERVIU Botoșăneanca Raluca Olaru, în fața elevilor de la Liceul Sportiv: Mă gândesc că o să câștig și atât  - FOTOGALERIE
Cu multă ambiție, Raluca Olaru a reușit să câștige trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de haltere din luna mai.
Povestea fascinantă a dirijorului Victor Dumănescu: Fiu de preot, născut în refugiu, căsătorit cu o botoșăneancă și îndrăgostit iremediabil de muzică
Vineri, 17 decembrie, sub bagheta dirijorului Victor Dumănescu, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani se va cânta Rachmaninov. Iar melomanii vor avea parte și de o primă audiție a unei lucrări excepționale.
Octavian Lup: Publicul este interesat de ceea ce se ascunde în spatele sunetelor, să vadă ce are omul acela în inimă atunci când cântă - FOTO&VIDEO
De-a lungul anilor a revenit constant pe scena de la Botoșani. A cântat alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta celor mai cunoscuți dirijori români: Tiberiu Oprea, Cristian Oroșanu, Petronius Negrescu, Bogdan Chiroșcă, Ilarion Ionescu-Galați, Matei Pop.
Constantin Iftime: Eu nu vreau un memorial al victimelor, un loc în care să mă duc cu lumânări / Vreau să se spună: Hai la muzeul acela trăsnit de la Botoșani FOTO&VIDEO
La Botoșani se va deschide primul muzeu al comunismului din România. Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) ar trebui să devină o instituție de cunoaștere a istoriei recente, un obiectiv turistic important în zona de Nord-Est a României și, nu în ultimul rând, un segment important din viața socială a orașului Botoșani. Și asta întrucât, printre anexele muzeului ar exista și un spațiu adecvat petrecerii timpului liber al tinerilor.
Raul Chiș: Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre, ar fi dat în judecată Filarmonica / Noi trebuie să dezvoltăm societatea, nu să o îndobitocimFOTO
Despre ce înseamnă să conduci orchestra într-un oraș care încă mai plătește tribut unui provincialism ce se complace în gloria înaintașilor. Despre act artistic de la intenție la atenție, despre oameni și muzică, public și mari artiști. Într-un interviu cu un tânăr de 38 de ani care pare să aducă Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani exact ceea ce începuse să îi lipsească cel mai mult: prospețimea, curajul, strălucirea.
Ada Lupu: Rolul din serialul ”Vlad” mi-a adus multă bucurie / Nu joc nimic în viață, e o prejudecată oribilă că actorii sunt buni mincinoși
Are carismă, prospețime, dar și un aer ușor desuet care o duce, într-un fel fermecător și incitant, către un ludic neprelucrat, autentic și simplu. Ada Lupu este o apariție care stârnește privirea, indiferent că o vezi pe scenă sau pe aleile vreunui oraș tomnatic.
Loading...
INTERVIU în MIȘCARE: Urban Serv a scăpat de atâția oameni încât a rămas cu birouri libere și vrea să-și deschidă incubator de afaceri - VIDEO & GALERIE FOTO
Societatea comercială Urban Serv este condusă în ultimul an de către un director tânăr care preferă să lucreze mai degrabă în garaj alături de oameni, decât să semneze hârtii la birou. De cele mai multe ori, actele sfârșesc a fi semnate pe capote de mașini.Înainte de actualul director, un alt tânăr a început o campanie de eficientizare a personalului și s-a ajuns în situația în care compania are mai multe birouri decât... salariați.
FLASH INTERVIU cu fostul luptător de la ”Acțiuni Speciale” numit director la compania de transport public a orașului: M-am izbit de anumite mentalități obtuzeVIDEO
Patru până la șase luni este deocamdată mandatul maxim al lui Andrei Turcoman, din postura de director interimar al SC Eltrans SA. Un tânăr de 35 de ani care vine în companie cu un suflu nou și cu dorința de a îmbunătăți serviciile oferite botoșănenilor. Cel puțin declarativ.
FLASH INTERVIU Radu Grigoraș: La alegerile următoare vom avea o proporție de minimum 50% pe locuri eligibile pentru tineri
Schimbarea survenită în urma Biroului Politic Județean (BPJ) al Partidului Național Liberal în ceea ce-l privește pe liderul tinerilor nu este numaidecât una de persoane. Se dorește a fi o schimbare și de viziune, atitudine, mentalitate, dar și o (re)ascultare a vocilor tinere din partid.
Între Covid și (can)Cer, ultimul INTERVIU cu Gelu Tofan, cu moartea pe umeri: Omul care plănuia o mare sărbătoare, scotocea arhive și lucra la cartea neamului său
Entuziast, neobosit, încrezător. Așa era, la finalul lunii mai, omul de afaceri Gelu Tofan. Trecuse printr-o formă dură de Covid, dar nu știa atunci că trupul îi fusese invadat de un dușman și mai crunt: cancerul. Avea să afle în august. Iar în octombrie s-a stins. Discret, fără zarvă, așa cum i-a fost viața din ultimii ani, ani petrecuți mai mult în aerul sătucului natal.
INTERVIU Liviu Ștefan, director Nova Apaserv: Nu vom scăpa foarte repede de avarii, practic nu avem cum / Situația este mult, mult mai complicată decât pare din afară
Apa curge paradoxal la SC Nova Apaserv SA. O companie aflată luni la rând aproape de intrarea în faliment reprezintă în continuare un fel de perlă a coroanei pentru mediul politic botoșănean, partidele încercând să își bage prin tot felul de metode oameni în funcțiile de conducere.
Loading...
Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…
Botoșani, Iași, Weimar, Zürich. Fiica unui artist trompetist și a unei soliste talentate. Îndrăgostită de Enescu și de perfecțiunea lui Heifetz, cu al cărui elev și-a perfecționat tehnica mâinii stângi.
INTERVIU Răzvan Rotaru, dezvăluiri din postura de lider de partid: Sunt câțiva primari care deja ne-au căutat / Era supărarea asta, asta-mi spusese Doina în partid, că dacă facem acum stadionul câștigă Flutur PrimăriaGALERIE FOTO 
Pe 19 septembrie 2021 se naște oficial Alianța pentru Patrie (APP), un nou partid în România asumat public de Codrin Ștefănescu, dar condus de facto de Liviu Dragnea. Ambii plecați din PSD. Pe 11 octombrie 2021, botoșăneanul Răzvan Rotaru anunța pe Facebook că pune umărul la înființarea APP Botoșani, alături de Tamara Ciofu și Costică Macaleți. Toți trei plecați din PSD. 
Urmașul lui Grigore Antipa, academicianul din Ungurenii Botoșanilor: Astăzi ”ne-am democratizat”, iar dascălul trebuie să fie foarte atent, să nu ajungă să i se ”interzică” intrarea la ore
S-a născut pe 21 septembrie 1940, într-un sat cu oameni destoinici, demni și harnici. Este membru al Academiei Române și conduce Institutul de Biologie al celui mai înalt for academic. A fost, vreme de un sfert de secol, directorul celui mai mare muzeu de științe naturale din țară, care poartă și numele savantului Grigore Antipa.
Ștefan Teișanu: Diferența dintre discursul iubitor de cultură și realitate e uriașă / Faptul că Botoșaniul nu are nicio strategie culturală este de neînțeles
De opt ani, în România se vorbește despre Nord. De opt ani, sfârșitul verii adună în Nord turiști din toate zările. Concerte, conferințe, ateliere, ciclism, tenis, teatru, filme, tur ghidat, campanii de răsunet național, istorii și perspective, lansări de carte și recuperări culturale…
Botoșănean de 23 de ani, ofițer în Forțele Navale Române! A absolvit Academia șef de promoție, unul dintre cei mai tineri ingineri în electromecanică navală, din România – VIDEO
Un tânăr care strălucește la propriu. Primul contact înseamnă o strângere fermă de mână, o privire pătrunzătoare din care răzbate inteligența și un șuvoi de energie pozitivă.
Claudia Țilia, tânăra care (ne) vede cu ochii minții: Pe străzile din Botoșani, șoferii nu sunt familiarizați să dea prioritate bastonului alb
Claudia Țilia este nevăzătoare, însă a dezvoltat un altfel de văz. Curajul și determinarea, dar mai ales firea artistică au făcut-o să înțeleagă viața mai repede și poate mai dur decât noi, cei care nu mai știm să acordăm vederii frumusețea pe care o merită.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.2 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
5.6 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.