Reportaj
FOTOREPORTAJ „Fată Verde” – pensiunea cu cramă uriaşă ridicată la Botoşani de descendenţii paharnicului lui Ştefan cel Mare 
Lucrările la Pensiunea Ecologică „Fată verde”, din satul Şoldăneşti, o locaţie unică înBotoşani, se apropie de finalizare. Proprietarii au amenajat nouă dincele 19 camere, iar zece sunt la etapa de finisaj, toate având câte otemă, de la populară la aristrocrată. Modernizarea a durattimp de trei ani şi a presupus cheltuirea a 700.000 de lei.


Clădire ridicată de un boier care a studiat medicina la Paris

Dincolo de aceste date, povestea imobilului este una impresionantă. A fost ridicat în jur de 1.890 de boierul Constantin Bucşinescu, un doctor care a făcut facultatea de medicină la Paris. Avea peste 2.500 de hectare de teren, inclusiv pădure, în jur de 1.000 de viţei, întreaga avere fiind confiscată în mai multe etape după instaurarea comunismului în anii ’40. Ultimii botoşăneni care au locuit acolo înainte de naţionalizare au fost Natalia şi Gheorghe Boldescu, acesta din urmă nimeni altul decât cel din urmă prefect al judeţului înainte de preluarea Puterii şi în Botoşani de către comunişti.

16 ani de procese pentru câştigarea clădirii

Natalia Boldescu era sora bunicului lui Tudor Bucşinescu, astfel încât după revoluţie acesta a început demersurile pentru a intra în posesia conacului. A durat nici mai mult, nici mai puţin de 16 ani până la la câştigarea tuturor proceselor şi intrarea în proprietate a familiei. S-au făcut investigaţii prin arhive şi biblioteci care au scos la iveală aspecte incredibile.
„Stră-stră-stră bunicul meu a fost paharnic la curtea lui Ştefan cel Mare. Bucşinescu este un nume foarte vechi. Crama este mai veche decât conacul, a fost construită de italieni, boierul ţinea acolo vin fiindcă avea multă vie, dar şi brânză”, spune Tudor Bucşinescu.
Pentru a administra comoara arhitectonică acesta a creat Asociaţia Dr.Constantin Bucşinescu în cinstea celui care a ridicat impozanta clădire. Imobilul păstrează aerul vremurilor vechi de peste un secol, în jur de 270 metri pătraţi fiind păstraţi din cei 343 mp cât avea iniţial clădirea, iar ceea ce s-a construit pe lângă înglobează părţile vechiului imobil.

Pregătiri pentru baluri de caritate

ONG-ul constituit îşi doreşte să introducă Pensiunea Ecologică „Fată Verde” în circuitul turistic, dar şi filantropic al judeţului.
„Noi vrem să organizăm baluri de caritate pentru bătrâni şi mai multe acţiuni pentru dezvoltarea zonei rurale”, mai afirmă Tudor Bucşinescu.
Curtea este una imensă şi are de la pomi fructiferi la teren de sport. O veritabilă atracţie este reprezentată de crama de aproximativ 75 metri pătraţi, cu alveole dotate deja cu bănci şi mese.
Alături de camerele de la etaj, clădirea are o sală de conferinţe, iar la parter mai multe saloane. Se aşteaptă avizul de la Direcţia de Sănătate Publică şi clasificarea de la Autoritatea Naţională pentru Turism.
VEZI ŞI:
Sexy-revelion la Conacul Zăiceşti – VIDEO & GALERIE FOTO 
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
FOTOREPORTAJ Cum se chefuieşte la hotelul butic al lui Iftime: Se începe cu degustare de vin şi se termină cu… organismul care îşi cere drepturile
Parlamentar „sub acoperire”! Președintele PNL „deghizat”, raid prin instituții: Unități încuiate cu paznic în trening, acces interzis, oamenii ținuți în frig pe afară – VIDEO & FOTO
Din birourile persoanelor cu funcții din județ sau de pe la București, realitatea de zi cu zi pe care o trăiesc oamenii când se confruntă cu diverse probleme în instituțiile publice este mai puțin cunoscută. Sau deloc. Iar ceea ce Botoșăneanul, cel puțin, a arătat în nenumărate rânduri, și anume că pandemia convine de minune aparatului de stat, chiar se reflectă în realitate.
La ”Buletine” e DEFECT de mână: să nu permiți cărții să expire că te plimbă funcționărimea până dai de acru
Să nu îndrăzniți zilele acestea să vă faceți buletin nou! Încercați doar dacă vreți să vă bateți joc de timpul vostru. Sau, mai bine spus, numai în cazul în care sunteți dispuși să (re)deveniți mingea de ping-pong a autorităților.
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
Acțiunile prin care se încearcă convingerea persoanelor fără adăpost din municipiu să meargă într-un loc acoperit pe vremuri de ger nu au fost inventate sâmbătă seara, la finele săptămânii trecute. Au loc aproape an de an, echipajele Poliției Locale efectuând un periplu prin oraș, în locurile cunoscute, pentru a încerca să evite pierderi de vieți omenești din rândul oamenilor străzii.
30 de ani de la plecarea la Domnul a Părintelui Paisie, marele duhovnic al românilor: MĂRTURISIRI emoționante ale preoților botoșăneni – GALERIE FOTO
Astăzi, 18 octombrie, se împlinesc 30 de ani de când Părintele Paisie Olaru s-a mutat la cele veșnice.
Litoralul negru în pandemia albă: o japcă de patru stele de la plajă până la terasă - Pentru fete părăsite avem locuri gratuite VIDEO & GALERIE FOTO
Dacă vă gândiți să mergeți pe litoralul românesc ca să auziți marea, scoateți-vă rapid chestia asta din cap. Fiindcă pe mirobolantul mal românesc al Mării Negre se aude orice, numai valurile produse de Black Sea nu se fac auzite. Sunt acoperite de maneliști, vânzători ambulanți, motoare turate la maxim. Dar mai ales de multă nepăsare și nesimțire a unor oameni care au primit de la divinitate un cadou de neprețuit pe care își fac nevoile.
Viața fantastică a botoșăneanului născut într-un palat: Crescut de soldați, și-a adus acasă o prințesă și toată viața a trăit într-o poveste – FOTO & VIDEO
Pe 6 august împlinește 83 de ani. Este printre ultimii actori din Generația de Aur a teatrului botoșănean. Un destin care bate orice scenariu, o viață ca un spectacol, un actor care ne oferă o lecție de viață: dincolo de orice personaj de pe scenă există o poveste.
Orașul ASCUNS: Locul misterios din urbea Botoșanilor, iazul de poveste de la marginea străzii, despre care botoșănenii nu știu mai nimic: ”Și acum este un beci acolo, nimeni nu știe de el…” – GALERIE FOTO & VIDEO
Pitit pe o stradă micuță din Botoșani, un iaz aproape necunoscut botoșănenilor păstrează amintirile a cel puțin trei generații. Povești care, din când în când, ies la suprafață asemenea unor mesaje în sticlă, spre a fi dăruite celor care nu au aflat încă.
Publicul are nevoie de povești, cultura de bani: O pandemie care unește, dar nu înlocuiește aplauzele
În cele două luni de izolare, instituțiile de cultură din Botoșani, ca peste tot în țară și în lume, au încercat să suplinească expozițiile, concertele, spectacolele de teatru, deschizând către public un culoar virtual.
Anii 80 nu ajung la Botoșani nici în... 2020: cum să faci un concert retro cu 10.000 de oameni din toată țara și încasări de 2 milioane – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 10.000 de români, majoritatea clujeni, dar și directori și oameni de afaceri din Botoșani, s-au întors în anii 80, preţ de o seară, ajutaţi de o Sabrina ilegal de  sexy pentru cei 51 de ani ai săi, un gentleman de la Modern Talking, un Milli Vanilli în mare formă, un Ottawan plin de energie și un Silent Circle ca la prima tinerețe.
Loading...
„Italianul”, băiatul nimănui și al tuturor, înmormântat de Primărie și de câteva persoane cu suflet bun, condus pe ultimul drum de sărmani – GALERIE FOTO & VIDEO
Băiatul care purta haine femeiești și făcea pe oricine să zâmbească avea nume de sfânt. Botoșănenii îl știau după poreclă, italianul de pe Bulevardul Mihai Eminescu, însă numele lui real era Constantin Vîrlan. Povestea lui o știu puțini oameni, care l-au cunoscut îndeaproape și au avut grijă de el, pe vremea în care trăia. S-au preocupat ca acest băiat al străzii să fie îngropat creștinește, așa cum merită fiecare persoană din lumea asta.
FOTOREPORTAJ pe secția cea mai sensibilă de la Mavromati, bebeluși născuți cât o sticlă – GALERIE FOTO
Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Loading...
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
EVENIMENTEpopeea juridică a satului retrocedat ilegal unui escroc şi recâştigat de ţăranii din Nadăş la Curtea SupremăEpopeea juridică a satului retrocedat ilegal unui escroc şi recâştigat de ţăranii din Nadăş la Curtea SupremăŢăranii care trăiesc din moşi-strămoşi în satul arădean Nadăş au fost la un pas de a fi evacuaţi din localitate în baza unui certificat de moştenitor falsificat în 2003 de un notar, certificat care a stat la baza retrocedării satului. După aproape 14 ani, Curtea Supremă a făcut dreptate şi a desfiinţat actul notarial şi i-a repus în drepturi pe localnici.
4 iulie 2017, 12:01
Paradisul evaziunii fiscale.Ia spune ducule cate chitante tai tu pe veac?
2 februarie 2017, 13:51
Nu era paharnic, era usernic...
2 februarie 2017, 13:49
pAHARNIC ? pAI eU aM aUZIT cA eRA vISTIERNIC , pOSTELNIC oRI pOLCOVNIC....
3 ianuarie 2017, 18:22
Unde sa te relaxezi ma Haurele???!!! Pai daca te relaxezi ramai fara portofel ,cat ai spune verde...
3 ianuarie 2017, 18:19
Bai gagiule de gagiu, mare gagiu esti tu ma Ducule. teai ajuns ma mancami-ai ...... de gagiu!!!!!
3 ianuarie 2017, 18:16
Probabil ca si azi se mai cumpara titlurile ...documentele de arhiva...Interesanta este arhitectura medievala moldoveneasca imbinata cu mult bun gust cu acel extraordinar curent de inceput de secol XXI in binecunoscutul stil "popas cucorani" cu piatra de pe vremea agatarsilor si tabla gen lindab verzulie , frumos decupata. totul contorsionat cu vreascuri si stuf din belsug . Aceasta locatie va face deliciul botosanenilor, obisnuti cu hrubele din centrul vechi si cu ciorba de burta la lighean din alta zona mirifica.
17 iunie 2014, 21:04
O LOCATIE SUPER !! Un loc in care chiar te poți relaxa. Comentariile răutăcioase chiar nu își au rostul
17 iunie 2014, 01:32
Arata oribil cladirea la exterior. Galbenul ala cacaniu...''smile''-ul trist afara...termopanele patetice...ferestrele mici si chinuite... S-a uitat macar Dorel la proiectul cladirii, sau a fost facut asa, care cum a nimerit a trantit o caramida?
15 iunie 2014, 13:26
Adevarul ca piesele de rezistenta sunt termopanele, aranjamentul floral cu tubul de beton si galeata de plastic, placajele aiurea cu piatra etc. Cine l-a ajutat (indrumat) ia luat banii de pomana. Parerea mea. Succes in afacere.
15 iunie 2014, 12:26
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.1 o C
Dorohoi
13.4 o C
Bucecea
14.8 o C
Darabani
13.0 o C
Saveni
14.0 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.