Reportaj
REPORTAJ : Arta de a face karate -de la Botoșani la trupele SEAL din America, de la copil de 3 ani la profesor universitar- GALERIE FOTO

Mihai Pușcașu este tot ceea ce înseamnă clubul Kokoro Botoșani. Are 28 de ani și cu un master în inginerie, a început totul ca un hobby, în timpul facultății, la Iași. Astăzi predă copiilor de 3-4 ani, dar și adulților de 30-40 de ani, karate.

Copii de 3 ani și profesor universitar de la Cuza, ca elevi

Stilul Isshin-ryu, care se practică la club, provine din Insula Okinawa, Japonia. S-a răspândit în timpul războiului, unde cei din SUA au avut ocazia să-l învețe, iar mai apoi să-l predea pușcașilor marini. Astfel, cei care erau înrolați în armată au învățat primii acest stil. Actualmene, trupele SEAL au la baza antrenamentului stilul Isshin-ryu, deoarece este considerat ușor de învățat pentru oricine.
Gradația începe de la 10 Q, si merge descrescător, până se ajunge la 1, după care se obține centura neagră, iar acolo se numără în plus, dar cu dan. După cum spune Mihai Pușcașu, care are gradul de Senpai, în general, majoritatea stilurilor de karate practică un sistem apropiat.

Kokoro nu e singurul loc unde predă,  este legitimat și are cursuri în Iași, la clubul CS Torakay. Dacă la Botoșani are un elev de numai trei ani și câteva luni, care face cursuri alături de tatăl său, polițist, la Iași profesiile sunt și mai diverse:

„Am lucrat cu copii de 3-4 ani și cu oameni mai în vârstă decât mine. La ăia mici, de 3 ani, e fascinant să te uiți cum se antrenează, pentru că ei nu o percep ca pe karate, la ei totul e o joacă, parcă sunt în desene animate, dar chiar încep să învețe, chiar dacă ei transpun karatele cu totul altfel. Pe de altă parte, am în Iași un domn profesor universitar la Cuza, un medic stomatolog, un domn care are propria lui firma, peste jumătate din băieți au facultăți terminate”.

Mihai Pușcașu, pentru Botoșăneanul.
Tot în Iași, la Torakai soții veneau în urmă cu nu mult timp împreună cu soțiile, iar numai să-i privești cum fac împreună era foarte amuzant și plăcut.  Lucrul acesta s-a schimbat, inevitabil: “Anul 2015 a fost unul norocos, se pare, iar toate doamnele au rămas însărcinate și au încetat să mai vină. Acum vin doar domnii”.

“Hai, mă, tu vrei la karate?”

Botoșăneanul începe să vorbească despre prejudecățile pe care le au mulți oameni atunci când vine vorba de karate, deoarece, după cum spune chiar el, toată lumea crede că lumea merge la karate ca să se bată:

Nici măcar unii profesori de la școală nu înțeleg latura asta, am avut profesori care le spuneau copiilor că, ce le trebuie lor karate. Ei cred că noi ne adunăm la karate să ne batem, iar asta e total opus. La karate înveți să te controlezi, copiii devin mai disciplinați, mai siguri pe ei”.

Mihai Pușcașu, pentru Botoșăneanul.
Tot cu privire la prejudecăți, Mihai povestește cum sunt copii atunci când merge la campanii de selectare în diverse unități de învățământ.

”Ei vor să ridice mâna și vezi că are instinctul de a o face, dar se trezește că e singurul din clasă care a ridicat mâna și o lasă înapoi jos, pentru că îi e rușine în momentul acela, toți colegii lui îs ceva de genul  'Hai, mă, tu vrei la karate'? ”. “În România e cu totul altfel. În  Japonia dojo-urile de karate sunt ca magazinele noastre în mall, sală lângă sală. La noi e mâncătoria asta, să moară capra vecinului. Dacă știi că unul are sală la școala 6, tu trebuie să te duci trei cartiere mai încolo, ca nu cumva să intri în conflict cu el, dar în țările civilizate nu există așa ceva”.

“Am o elevă care în trei ani nu a luat niciodată locul 2”

Clubul Kokoro Botoșani a fost înființat în anul 2012. Funcționează ca un ONG, iar taxa de a intra este de 60 de lei pe lună, dar de cele mai multe ori banii vin de la sponsori. Are amintiri de la prima competiție organizată de club, care a fost una locală, cu doar 70 de participanți:

“Le-am explicat că singurul om cu care tu lupti e cel pe care il vezi in oglindă și că nu trebuie să fie supărați, am crezut că  au inteles, dar toți au plecat plângând acasă. Cei puțin mai temători pot merge la competiții de kata, unde te lupți singur, câștigă cel care execută mișcările mai bine”.  

Mihai Pușcașu, pentru Botoșăneanul. 
Discuția despre elevii săi îi face plăcere:

"Am o fetiță care în trei ani tot timpul  a luat locul I, Amarandei Adela o cheamă. A luat chiar și o bursă anul trecut. Prin prisma rezultatelor, cred că cel mai bun copil are vreo 25 de medalii.  De doi ani mergem la naționale și cam tot timpul luăm 5-10 medalii”

O competiție specială a fost la Tulcea: “La ora 8 seara am pornit, la 6 a doua zi am ajuns, nu au putut sa doarmă, la ora 8 au facut cântarul și la 9 au intrat la luptă. Din 7 copii, 5, au intrat pe podium”. 

“Familia”  Kokoro Botoșani

De două ori pe an se organizează tabere de copii, unde ultima oară au venit 250 de persoane.  "Au avut inclusiv piscină, tiroliană, urcat pe munte. Acolo sunt momente în care copiii se distrează, pentru că ei trebuie să se cunoască, sa nu se vadă doar în timpul competițiilor”. 
La unele competiții se folosește și de pretextul unei excursii:

“Sunt copii din toate mediile și mergem la Palas, cum ar fi, pentru că arată cum arată. Stăm la o pizza, la ceva. Mergem la bowling, mergem la film, am mers la biliard, la teatru împreună.  Cea mai proastă parte este că toată lume privește karate-ul din cauza a tot ce se promovează la televizor lumea începe să creadă că toată part asta cu auto-apărarea este foarte violentă, dar nu e așa.  Niciodată nu ai să vezi doi copii luptând așa.  Kokoro înseamnă o familie, iar dacă acea persoană nu se integrează în grup, oricât de bun ar fi, atunci pleacă".
 

loading...
Unul dintre cei mai mari luptători de karate din lume vine la Botoșani - VEZI când

 

Bogdan OBUF
La drum, la braț cu ecoul bastonului alb: Strigau „chiorul, chiorul” și mă orientau în direcții greșite

Botoșăneanul continuă proiectul unicat în mass-media din această parte a țării și derulat în colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR) publicând texte scrise de nevăzătorii botoșăneni pentru Concursul „Botoșani, orașul în care trăiesc!”.

TULBURĂTOR: Botoșaniul văzut prin ochii unei tinere... nevăzătoare: Botoşani, oraşul copilăriei mele

În colaborare cu filiala județeană a Asociației Nevăzătorilor din România (ANR), Botoșăneanul demarează astăzi un proiect unicat în mass-media din această parte a țării. Timp de mai bine de o lună, în fiecare week-end, vom publica articole despre oraș scrise de persoane pentru care ”lumina ochilor” este doar o metaforă.

REPORTAJ: Altar de vară sfințit cu mii de oameni și un sobor de preoți care l-a mirat pe ÎPS Teofan: FOTO&VIDEO

Biserica este locul în care cerul se întâlnește cu pământul, locul unde Dumnezeu ajunge în sufletul oamenilor, luminându-le chipurile de pace duhovnicească. Mii de botoșăneni s-au adunat miercuri dimineață într-un astfel de loc, un colț de rai, pentru a fi parte la una dintre cele mai impresionante Sfinte Liturghii ce au avut loc la Botoșani.

Bijuteria altora, cadavrul nostru - 7 milioane de euro cheltuiți pentru paraziți - GALERIE FOTO

”Am cafeaua pusă la bar de dimineață, este 4 după-amiaza și încă nu am avut timp să mă ating de ea. Am avut continuu clienți, n-am stat o clipă”. O chelneriță bronzată, în pantaloni scurți, se plânge unei cunoștințe. N-are timp şi de alte lamentări şi nici să culeagă eventuale „compasiuni” fiindcă la terasa Centrului Vechi din Bistriţa la care lucrează tocmai au mai sosit doi oameni la o masă şi trebuie să le ia comanda.

Aventuri de ministru prin judeţ: Haine mai groase; ca să te apleci… înseamnă efort VIDEO & GALERIE FOTO

Venit în judeţ ca să îl ajute pe candidatul PSD la Primăria Vlăsineşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu s-a dezminţit. Devenit celebru pentru perlele pe care le debitează, Petre Daea nu a ”dezamăgit” nici la Botoşani.

Ce nu s-a văzut la vizita ministrului de la Botoșani, de la poale-n brâu la un decor îngrozitor – GALERIE FOTO & VIDEO

Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc a ajuns ieri în nordul țării, la Botoșani. Oficial a tot repetat că s-a decis să vină după ce a auzit de protestul de la Manoleasa. Tot oficial, colegii de la PSD Botoșani îi anunțaseră deja prezența, cu câteva zile înainte de a se ști de protest.

Revelion de legendă în Moldova unde limba română doare sub ”talpa protectoare” de la răsărit - VIDEO & GALERIE FOTO

Sub picioarele a mii de oameni, covorul roşu, care a căpătat déjà forma pavelelor în care este îndesat de ghetele domnilor şi cizmele doamnelor, rezistă totuşi cu stoicism. Că de aia e covor, să fie călcat în picioare… Ce te faci însă cu poporul care este ţinut sub “talpa protectoare” de atâta amar de ani? El nu este covor, dar pare totuşi că se cam face… preş. Şi cum spuneam, asta nu-i de azi, de ieri.

REPORTAJ : Cultură la preț modic la Muzeul Județean Botoșani - FOTOGALERIE

Istoria Muzeului Județean Botoșani începe la sfârșitul anului 1955, mai precis, pe data de 23 decembrie, cand s-a semnat “actul său de naștere”. Așa se implinea una dintre dorințele locuitorilor acestui oraș, aceea de a avea un muzeu.

”Traseul groazei” - trenul ”navetiștilor” care oprește în gări unde se omoară oameni - GALERIE FOTO

Trenul căruia unii botoşăneni îi spun ,,Căruţa” străbate jumătatea de sud a judeţului Botoşani transportând în mare parte naveşti, începând de la Dorohoi şi până la Iaşi. Şi invers. Călătorii fac parte din diverse categorii: profesori, doctori, studenţi, elevi, muncitori în diverse domenii.

loading...
Când viaţa-i floare la ureche te prinde cutremurul şi te bagă în pământ pentru totdeauna – VIDEO & GALERIE FOTO

Te-ai fi gândit că „plâng şi pietrele”, numai că în acest colţ de Românie nu prea-s pietre, drumul de la casă şi până la Biserica Sfântul Dimitrie e de-un asfalt cum tare l-ar mai vrea botoşănenii pe Primăverii. Şi pietrele oricum nu plâng, iar figura asta de stil a devenit o banalitate de când a fost băgată în atâtea texte. Iar lacrimile sunt cu precădere la căpătâiul Maricicăi Iosub, acolo unde veghează tatăl, cei trei fraţi şi cele două surori.

REPORTAJ : Moment istoric? Prima mașină de gunoi care-a descărcat la rampa ecologică – IMAGINI în premieră din interior – VIDEO

La ora 7:30 în dimineața zilei de 1 septembrie, deja două mașini încărcate cu gunoi stăteau aliniate în fața porții Centrului Integrat de Management al Deșeurilor de la Stăuceni. Erau utilajele celor de la Deea Cleaning, operator de salubrizare botoșănean. Pe drum, alunecau spre a bifa această premieră la Botoșani și camioanele firmei Pavra Com. Singurii care au achitat avansul solicitat conform contractului, pentru a fi primiți pe rampă.

”Paradisul morții” – calea fără întoarcere unde OMUL a murit pentru totdeauna – GALERIE FOTO

Marfarul trece șuierând printr-un soi de tunel care desparte și totodată unește o clădire ce se întinde de-a lungul străzii. Linia ferată traversează perpendicular șoseaua, își face loc prin mijlocul imobilului construit din cărămizi maro-roșiatice și se oprește într-o cu totul altă lume. Cât cuprinzi cu ochii vezi doar pavilioane lungi-lungi din lemn, doar cu parter și multă sârmă ghimpată.

Hristos a Înviat!... Și în cartier – VIDEO & GALERIE FOTO

Miezul celei mai luminoase nopți a anului se apropie cu repeziciune și mai spre marginea Botoșanilor... Aici unde minutele dinaintea sărbătorii religioase supreme a ortodoxiei propun un tablou al contrastelor.

”Biserica albă” se prăbușește în nepăsarea tuturor, cum tragi pe sfoară un lăcaș de cult - GALERIE FOTO

În scurt timp, pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al orașului, se va sărbători și ziua municipiului Botoșani. Din nefericire, Biserica Sfântul Gheorghe, simbolul urbei, arată groaznic, nu are pictură și parcă pe nimeni nu interesează soarta acesteia.

loading...
REPORTAJ : ÎN CE HAL arată blocurile din Parcul Tineretului – VIDEO din interior și din toalete – GALERIE FOTO

La blocurile din Parcul Tineretului oamenii își fac nevoile în lighene și apoi le aruncă afară. Unii, se urinează chiar pe scările din interior și nu se mai deplasează până în cămăruțele care se doresc a fi grupuri sanitare. Noaptea, unii își lasă chiar și fecalele pe treptele jegoase din interior.

Viață de baseballist – Povestea botoșăneanului ce se antrena pe lângă morminte și a fost la un pas de a juca în America

Botoșăneanul Eduard Pîrvu este baseballistul care, la numai 21 de ani, are în palmares șapte titluri de MVP al României, de patru ori a fost desemnat cel mai bun pitcher (nr. persoana care aruncă mingile) şi o dată cel mai bun batter (nr. persoana care loveşte mingile).

Fără lumină, fără cal, fără vacă, fără porc, dar cu o tumoră la creier care tot crește… ce viaţă-i asta Daniele?

Recia Verbia este un sat despre care, cu toată ruşinea, trebuie să vă mărturisesc că în atâţia ani de presă n-am auzit. Am aflat însă săptămâna aceasta într-o împrejurare nefericită, întâlnirea cu Daniel Scripcă, adolescentul despre care vă spuneam acum câteva zile că este chinuit de o afecţiune îngrozitoare.

Povestea fetei care răstoarnă ”munții”: S-a bronzat la piscină în decembrie, a fost în Thailanda și a renunțat la una dintre pasiuni - FOTOGALERIE

Loredana Heghiș are 22 de ani și are aproape 9 ani de când face haltere.  A fost vicecampioană europeană la categoria sa și are amintiri de prin toate țările prin care a fost la campionatele europene sau mondiale, inclusiv din Thailanda sau din Cipru.

Lucian a plonjat... bine mersi spre nemărginire în raze de februarie și râuri de lacrimi: Aici nu se comit incidente între oaseGALERIE FOTO

”L-am visat pe bunicul dinspre mamă care murise la 95 de ani, lucid, cu mintea brici. Țin minte că l-am surprins de nenumărate ori rugându-se la Dumnezeu să-l ia în Împărăția Lui; se săturase de trup. Ajunsese o umbră mișcătoare. Și acum îmi sună în urechi vorbele bătrânului: «Ia-mi Doamne ananghia asta de carne, nu vezi cât s-a împuținat, a început să putrezească pe oase, și așază-mă unde mi-i locul; dacă aici am păcătuit, am veșnicia în față, așa că am tot timpul din lumea să devin un sfânt». Cuvintele bunicului aveau ciudățenia lor, dar îmi cădeau bine la suflet, ca un balsam”.&

vivacredit.ro
Povestea botoșăneanului cu rol esențial în Unirea Principatelor - alintat de Alecsandri și cu un mormânt imens la Eternitatea

S-a născut în 1812,  la Botoșani. Se trage dintr-o familie cu origini poloneze, după cum se poate observa în nume, Nicolae Pisoski.  Mare boier, a fost artizan al Unirii Principatelor, revoluționar pașoptist și, nu în ultimul rând, o personalitate marcantă a orașului.

iarena.ro
loading...
loading...
Sondaj
Se califică FC Botoșani în play-off?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„A fost un simulacru de gală și nu vorbesc în numele subprefectului Daniela Lozneanu, ci în numele omului Daniela Lozneanu, care a participat la o activitate și care spera să se transpună într-o altă lume, a metaforei. Am fost ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6573 lei
USD
Dolarul SUA
3.8067 lei
CHF
Francul elveţian
3.9531 lei
GBP
Lira sterlină
5.2524 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4395 lei
XAU
Gramul de aur
163.7883 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2245 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.5068 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0379 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0601 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1830 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6253 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
-1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.