Reportaj
REPORTAJ : Arta de a face karate -de la Botoșani la trupele SEAL din America, de la copil de 3 ani la profesor universitar- GALERIE FOTO

Mihai Pușcașu este tot ceea ce înseamnă clubul Kokoro Botoșani. Are 28 de ani și cu un master în inginerie, a început totul ca un hobby, în timpul facultății, la Iași. Astăzi predă copiilor de 3-4 ani, dar și adulților de 30-40 de ani, karate.

Copii de 3 ani și profesor universitar de la Cuza, ca elevi

Stilul Isshin-ryu, care se practică la club, provine din Insula Okinawa, Japonia. S-a răspândit în timpul războiului, unde cei din SUA au avut ocazia să-l învețe, iar mai apoi să-l predea pușcașilor marini. Astfel, cei care erau înrolați în armată au învățat primii acest stil. Actualmene, trupele SEAL au la baza antrenamentului stilul Isshin-ryu, deoarece este considerat ușor de învățat pentru oricine.
Gradația începe de la 10 Q, si merge descrescător, până se ajunge la 1, după care se obține centura neagră, iar acolo se numără în plus, dar cu dan. După cum spune Mihai Pușcașu, care are gradul de Senpai, în general, majoritatea stilurilor de karate practică un sistem apropiat.

Kokoro nu e singurul loc unde predă,  este legitimat și are cursuri în Iași, la clubul CS Torakay. Dacă la Botoșani are un elev de numai trei ani și câteva luni, care face cursuri alături de tatăl său, polițist, la Iași profesiile sunt și mai diverse:

„Am lucrat cu copii de 3-4 ani și cu oameni mai în vârstă decât mine. La ăia mici, de 3 ani, e fascinant să te uiți cum se antrenează, pentru că ei nu o percep ca pe karate, la ei totul e o joacă, parcă sunt în desene animate, dar chiar încep să învețe, chiar dacă ei transpun karatele cu totul altfel. Pe de altă parte, am în Iași un domn profesor universitar la Cuza, un medic stomatolog, un domn care are propria lui firma, peste jumătate din băieți au facultăți terminate”.

Mihai Pușcașu, pentru Botoșăneanul.
Tot în Iași, la Torakai soții veneau în urmă cu nu mult timp împreună cu soțiile, iar numai să-i privești cum fac împreună era foarte amuzant și plăcut.  Lucrul acesta s-a schimbat, inevitabil: “Anul 2015 a fost unul norocos, se pare, iar toate doamnele au rămas însărcinate și au încetat să mai vină. Acum vin doar domnii”.

“Hai, mă, tu vrei la karate?”

Botoșăneanul începe să vorbească despre prejudecățile pe care le au mulți oameni atunci când vine vorba de karate, deoarece, după cum spune chiar el, toată lumea crede că lumea merge la karate ca să se bată:

Nici măcar unii profesori de la școală nu înțeleg latura asta, am avut profesori care le spuneau copiilor că, ce le trebuie lor karate. Ei cred că noi ne adunăm la karate să ne batem, iar asta e total opus. La karate înveți să te controlezi, copiii devin mai disciplinați, mai siguri pe ei”.

Mihai Pușcașu, pentru Botoșăneanul.
Tot cu privire la prejudecăți, Mihai povestește cum sunt copii atunci când merge la campanii de selectare în diverse unități de învățământ.

”Ei vor să ridice mâna și vezi că are instinctul de a o face, dar se trezește că e singurul din clasă care a ridicat mâna și o lasă înapoi jos, pentru că îi e rușine în momentul acela, toți colegii lui îs ceva de genul  'Hai, mă, tu vrei la karate'? ”. “În România e cu totul altfel. În  Japonia dojo-urile de karate sunt ca magazinele noastre în mall, sală lângă sală. La noi e mâncătoria asta, să moară capra vecinului. Dacă știi că unul are sală la școala 6, tu trebuie să te duci trei cartiere mai încolo, ca nu cumva să intri în conflict cu el, dar în țările civilizate nu există așa ceva”.

“Am o elevă care în trei ani nu a luat niciodată locul 2”

Clubul Kokoro Botoșani a fost înființat în anul 2012. Funcționează ca un ONG, iar taxa de a intra este de 60 de lei pe lună, dar de cele mai multe ori banii vin de la sponsori. Are amintiri de la prima competiție organizată de club, care a fost una locală, cu doar 70 de participanți:

“Le-am explicat că singurul om cu care tu lupti e cel pe care il vezi in oglindă și că nu trebuie să fie supărați, am crezut că  au inteles, dar toți au plecat plângând acasă. Cei puțin mai temători pot merge la competiții de kata, unde te lupți singur, câștigă cel care execută mișcările mai bine”.  

Mihai Pușcașu, pentru Botoșăneanul. 
Discuția despre elevii săi îi face plăcere:

"Am o fetiță care în trei ani tot timpul  a luat locul I, Amarandei Adela o cheamă. A luat chiar și o bursă anul trecut. Prin prisma rezultatelor, cred că cel mai bun copil are vreo 25 de medalii.  De doi ani mergem la naționale și cam tot timpul luăm 5-10 medalii”

O competiție specială a fost la Tulcea: “La ora 8 seara am pornit, la 6 a doua zi am ajuns, nu au putut sa doarmă, la ora 8 au facut cântarul și la 9 au intrat la luptă. Din 7 copii, 5, au intrat pe podium”. 

“Familia”  Kokoro Botoșani

De două ori pe an se organizează tabere de copii, unde ultima oară au venit 250 de persoane.  "Au avut inclusiv piscină, tiroliană, urcat pe munte. Acolo sunt momente în care copiii se distrează, pentru că ei trebuie să se cunoască, sa nu se vadă doar în timpul competițiilor”. 
La unele competiții se folosește și de pretextul unei excursii:

“Sunt copii din toate mediile și mergem la Palas, cum ar fi, pentru că arată cum arată. Stăm la o pizza, la ceva. Mergem la bowling, mergem la film, am mers la biliard, la teatru împreună.  Cea mai proastă parte este că toată lume privește karate-ul din cauza a tot ce se promovează la televizor lumea începe să creadă că toată part asta cu auto-apărarea este foarte violentă, dar nu e așa.  Niciodată nu ai să vezi doi copii luptând așa.  Kokoro înseamnă o familie, iar dacă acea persoană nu se integrează în grup, oricât de bun ar fi, atunci pleacă".
 

loading...
Unul dintre cei mai mari luptători de karate din lume vine la Botoșani - VEZI când

 

Bogdan OBUF
ACASĂ la Leon Dănăilă: Copiii de la ţară trebuie să vadă că nu trebuie să ai antecedente foarte elevate ca să ajungi în Academie - FOTO&VIDEO
Academicianul speră ca modelul său să inspire, să dea speranţă copiilor şi părinţilor care trec pragul casei sale din Darabani.
Un botoșănean a mutat o casă din Bucovina în Botoșani și a făcut un colț de rai pe care-l pune la dispoziție GRATUITGALERIE FOTO & VIDEO
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
REPORTAJ: Casa de copii cu piscină - distracție în apă, dar și camping cu cortul – GALERIE FOTO
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
O zi în MAȘINA Poliției pentru un civil! MISIUNE de patrulare în orașul liniștit, cu miros de tutun, de la furt la apel pentru geamuri sparte la mașină – GALERIE FOTO VIDEO
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
REPORTAJ în bucătăria unde se gătesc TONE de ciorbe pentru sute de botoșăneni– GALERIE FOTO
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
Jumătate de viață în rulotă - omul care aduce bâlciul de 50 de ani: De la o mașină de vată de zahăr la un parc de distracții de calibru
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Noaptea de Înviere în camera de gardă cu fel și fel de bolnavi: FĂRĂ ouă roșii si cu Lumină adusă uneori chiar de pacienți
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere,  ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
REPORTAJ: Femeile (ne)observate din spitale care sunt cel mai aproape de bolnavi: Una a fost luată acasă de-un pacient
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Zeci de sri lankezi aduși la Botoșani de un om de afaceri italian: Le-a dat loc de muncă, casă și masă, dar și câte un nume românesc – FOTO & VIDEO
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
inpuff.ro
Loading...
REPORTAJ: Ambulanța a ajuns bătaia de joc a unora: Medici chemați să salveze saci de gunoi, agresați sau confundați cu taximetriștii: Veniți și vi-l luați că e mort
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
IATĂ mâinile unui copil din Botoșani! POVESTEA puștiului care la 11 ani culege urzici pentru a-și ajuta mama și frații orfani de tată - GALERIE FOTO
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
REPORTAJ în comuna păzită de cadrele MAI de cel mai feroce dușman invizibil: oamenii stau treji noaptea, animalele băgate în „groapa comună” – FOTO&VIDEO
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
CÂT de mult te schimbă pușcăria: de la trafic de persoane, la quilling și lecții pentru adolescenți – REPORTAJ din Penitenciarul Botoșani – GALERIE FOTO
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
Eminescu? – „Nu știm cine a fost…” REPORTAJ în orașul poetului nepereche „uitat” de tinerii botoșăneni
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Loading...
Lacrimi, îmbrățișări lungi, dar și încurajări, căci STRĂINĂTATEA îi așteaptă: Sute de botoșăneni pleacă spre alte țări după sărbători – GALERIE FOTO
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
REPORTAJ dinăuntrul durerii: Drama pacienților de la Mavromati loviți de cea mai grea boală - Forța trebuie să vină din tine
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul. 
Liceul „din provincie” care a făcut 500.000 de euro în trei ani: Trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem - GALERIE FOTO
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Omul – spectacol: peste 1.000 de show-uri de la Botoşani şi până la Venezia, din comunism şi până în mileniul 3 cu cei mai mari artiști ai României
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
Afaceri cu cerul! Preotul faianțar - electrician care a ridicat o casă nouă unei familii rămasă fără acoperiș deasupra capului - VIDEO & GALERIE FOTO
O poveste emoționată vine de la capătul județului. În comuna Călărași o familie a rămas fără casă în primăvara acestui an din cauza unu incendiu.
Aventură la spălătoria care-ți curăță mașina până te apucă nervii: ori interior, ori exterior că-i greu amândouă
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.