Liberalul Gheorghe Sorescu a tras joi un semnal de alarmă cu privire la anunţata dispariţie a subvenţiei la energia termică. După cum Botoşăneanul.ro v-a informat duminică, Guvernul nu va mai subvenţiona căldura pentru populaţie, ceea ce înseamnă că autorităţile locale vor trebui să suporte întreaga diferenţă dintre preţul de producere şi cel de facturare a gigacaloriei.
Vicepreşedintele PNL Botoşani crede că municipalitatea va întâmpina astfel mari dificultăţi financiare dat fiind faptul că numai în bugetul SC Modern Calor SA pe acest an erau prevăzute venituri de 4,92 milioane de lei de la stat în contul subvenţiei, iar cel puţin o parte din această sumă ar trebui să fie suportată de Consiliul Local.
“Va dispărea subvenţia la energia termică, deşi s-a amânat până în luna august, cu siguranţă Guvernul va lua nişte măsuri care le cere de altfel şi FMI-ul şi întrebarea mea este cum va putea municipalitatea să facă faţă dispariţiei subvenţiei la energia termică? S-a anunţat cu surle şi trâmbiţe că au încasări mari, dar suntem la şase luni. Încasările sunt mari pentru că foarte mulţi oameni şi-au plătit dările până în martie ca să beneficieze de acea reducere de 10% şi sunt foarte curios cum se va prezenta execuţia bugetului la 30 septembrie şi ţinând cont că bugetul este afectat la această dată cu peste 100 de miliarde de lei vechi cu ratele şi dobânzile la creditele care sunt deja contractate”, a afirmat
Gheorghe Sorescu.
„Centrala termica a omului este un aer condiţionat care produce frig”
Acesta crede că atunci când se decide alocare unor sume atât de importante de bani de la bugetul local pentru subvenţionarea energiei termic trebuie să se ţină cont de faptul că în jur de 30.000 de locuitori ai municipiului au centrală proprie, iar liberalului nu i se pare tocmai corect ca din banii plătiţi de aceştia pe taxe şi impozite să se dea căldură celor din sistemul centralizat.
„Cu atât mai mult cu cât este şi acea prevedere aberantă ca, cei care nu beneficiază de încălzire centralizată plătesc căldura de prin pereţi ca şi cum căldura dă numai Modern Calor, iar centrala termica a omului este un aer condiţionat care produce frig”, a concluzionat
vicepreşedintele PNL Botoşani. Potrivit reglementărilor încă în vigoare, diferenţa dintre preţul de producere şi cel de vânzare a energiei termice este suportat în proporţie de 55% de comunitatea locală şi 45% de stat. În bugetul SC Modern Calor SA pe anul în curs sunt prevăzuţi 12 milioane de lei drept subvenţie acordată de Consiliul Local.