Ştiri
145 de ani dela înființarea PNL în România, liberalii botoșăneni sărbătoresc cu… o listă de investiții

Pe data de 24 mai 2020, pentru prima dată, momentul istoric pentru PNL a fost marcat într-un grup restrâns de câteva persoane care au depus jerbe de flori la statuia lui Ion Pillat din Părculețul Junior dar și la bustul din  Primărie a lui IC Brătianu.

145 de ani de PNL

 

La 24 mai 2020 se împlinesc 145 de ani de la constituirea PNL. Este, însă, îndeobște cunoscut și acceptat de către istorici faptul că liberalismul românesc are o istorie mai îndelungată. Nu există moment important din istoria modernă și contemporană a românilor care să se fi realizat fără participarea liberalilor.

 

Revoluția de la 1848, unirea Moldovei cu Țara Românească, în 1859, reformele liberale ale lui Cuza, aducerea prințului străin Carol de Hohenzollern - Sigmaringen, la sugestia și cu largul concurs ale lui I.C. Brătianu, adoptarea Constituției din 1866, prima constituție internă românească, în care apărea pentru prima dată oficial numele de România, în același timp una dintre cele mai democratice constituții ale vremii, sunt alte realizări de seamă ale liberalilor.

 

După 1871, liberalii, în frunte cu Brătianu, vor fi susținătorii lui Carol I, iar în I.C. Brătianu Carol I a avut cel mai apropiat colaborator. Guvernarea conservatoare a lui Lascăr Catargiu, dintre 1871-1876 a dus la o nouă apropiere a facțiunilor liberale. La 24 mai 1875, cu prilejul unei asemenea întruniri a „Coaliției de la Mazar Pașa”, cum i s-a mai spus acestei mișcări, pentru că englezul slujise în timpul războiului Crimeii (1853-1856) în armata turcă, sub numele de Mazar Pașa, este întemeiat Partidul Național Liberal, al cărui prim președinte a fost I.C. Brătianu.

 

„Marea guvernare liberală”

 

Cea mai importantă urmare a închegării tuturor forțelor liberale într-un singur partid a fost preluarea guvernării de către liberali, chiar în anul imediat următor. Între 1876-1888 liberalii au fost neîntrerupt la guvernare, timp de 12 ani, motiv pentru care istoricii au mai numit această perioadă și „marea guvernare liberală”. În cea mai mare parte a acestei perioade, una dintre cele mai pline de substanță și realizări din toată istoria românească, prim ministru a fost, începând din iulie 1876, I.C. Brătianu. Din aprilie 1877, în guvern a fost cooptat, ca și ministru de externe, Mihail Kogălniceanu.

 

Care au fost marile realizări ale acestei guvernări liberale? Proclamarea și cucerirea independenței României (1877-1878), acordarea, de către Consiliul de Miniștri, a titlului de Alteță Regală lui Carol I (9/21 septembrie 1878), deschizându-se astfel calea către proclamarea regatului. Care nu va întârzia să se producă la 14/26 martie 1881, atunci când răspunzând unei intervenții malițioase a conservatorilor, care încă îl acuzau pe Brătianu de simpatii republicane, acesta face să se voteze, de către camerele reunite ale Parlamentului transformarea României în regat. La 10 mai 1881, la împlinirea a 15 ani de când Carol I urcase pe tronul României, au avut loc și festivitățile oficiale de încoronare a lui Carol I și a soției sale, Elisabeta, ca rege și regină a României.

 

Pandemie atunci, pandemie acum

 

Între timp, în 1880, se înființase Banca Națională a României, de asemenea o înfăptuire liberală pentru ca în februarie 1888, la doar o lună înainte de sfârșitul marii guvernări liberale să se inaugureze, la București, impozanta clădire a Ateneului român. În secolul următor, noua generație de liberali, din care se remarcau urmașii marelui Brătianu, e vorba de fiul său, Ionel I. C. Brătianu, dar și de ceilalți fii, Vintilă și Dinu (Constantin) I. C. Brătianu, va desăvârși opera politică a înaintașilor: participarea României la războiul de neatârnare, Marea Unire din 1918, votul universal, marea reformă agrară, Constituția din 1923 etc., realizări epocale ale unei noi generații liberale de excepție.

 

! Coincidență sau nu, PNL se află la guvernare într-un alt moment de cumpănă al istoriei noastre, generat de această pandemie, poate la fel de cumplită ca un război armat. Am preluat guvernarea asupra unei țări ale cărei resurse au fost secătuite de către PSD și într-un moment în care ofensiva pesedistă, coordonată de condamnatul Dragnea și incompetenta Viorica Dăncilă, era gata să dărâme întreaga construcție democratică postdecembristă, prin asaltul înverșunat asupra justiției și libertății de exprimare.

 

Măsuri realizate de guvernarea PNL

 

În perioada de guvernare am realizat sau vom realiza următoarele măsuri:

 

•           250.000 de elevi din medii defavorizate vor primi gratuit, în cel mai scurt timp posibil, tablete cu acces la internet;

•           30 de impozite și contribuții vor putea fi plătite cu cardul prin aplicația ghiseul.ro;

•           România va primi până la 5 miliarde de euro de la UE pentru repornirea economică;

•           S-au aprobat primele 5.000 de credite pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii prin Programul IMM INVEST;

•           Se vor acorda granturi în valoare de 20 de milioane de euro pentru studenții antreprenori, prin Programul Operațional Capital Uman POCU;

•           1,78 miliarde lei plătiți ca șomaj tehnic, 2,12 milioane lei plătiți părinților prin Legea 19, 8,59 milioane lei indemnizații de creștere a copilului, toate sumele fiind plătite deja;

•           Estimarea preliminară publicată de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că în primul trimestru din 2020 România guvernată de PNL a înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei, 2,7%, dintre cele 27 de state membre ale UE, comparativ cu perioada similară din 2019;

•           S-a eliminat supraacciza la carburanți, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a prețului la pompă;

•           Se vor distribui măști de protecție pentru 2,3 milioane de români fără posibilități materiale;

•           Insula Belina și Brațul Pavel, luate abuziv de Tel Drum în epoca Dragnea, revin în administrarea statului român;

Amintim și câteva măsuri de interes  local:

•           Pe 20 mai s-a semnat contractul pentru modernizarea DN 28 B, Botoșani-Târgu Frumos, estimându-se că lucrarea se va finaliza la sfârșitul verii lui 2022;

•           CNAIR a semnat contractual pentru modernizarea drumului național DN 29 D Botoșani-Ștefănești, lucrare estimată a se încheia la sfârșitul anului 2022.

•           La Botoșani, săptămâna viitoare vor ajunge 8 din cele 9 autobuze noi ISUZU care vor înlocui actualele tramvaie;

 

 

Partidul Naţional Liberal ȋmplineşte venerabila vârstă de 145 de ani. Din 1875 ne aflăm în slujba românilor şi de istoria noastră se leagă unele dintre cele mai importante momente din istoria modernă a României.

 

În data de 24 mai 2020, ȋntr-o nouă perioadă de cumpănă, ȋn plină criză sanitară şi economică la nivel mondial şi cu o majoritate parlamentară ostilă, Partidul Naţional Liberal, conduce ţara obţinând rezultate la care România cu greu putea spera la ȋnceputul pandemiei.

 

 

România a depăşit vârful pandemiei fără ca sistemul medical să cedeze, fără a avea pierderile de vieţi omeneşti ȋnregistrate de state precum Marea Britanie, Italia, Spania sau Belgia, iar din punct de vedere economic, ȋn vreme ce economiile celorlalte state s-au prăbuşit, ţara noastră a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană ȋn primul trimestru al anului 2020.

 

Partidul Național Liberal a demonstrat că este singura alternativă viabilă la conducerea României în situații critice și că poate câștiga pentru țară războaie, indiferent dacă dușmanul este sau nu vizibil! Noi, liberalii, întotdeauna luptăm pentru România, garantăm pentru România și dăm tot ce e mai bun pentru România!

loading...
PETIȚIE în sprijinul managerului de spital căruia un senator PNL i-a cerut demisia: ”Jos labele de pe oamenii care muncesc și liderul lor, politrucilor!”

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Electrizează oraşul cu noul Renault Zoe, acum cu un preț special prin Programul Rabla – VIDEO & FOTOGALERIE
(P) Într-o epocă în care începem tot mai mult să conștientizăm importanța protecției mediului, compania Darex Auto, cu showroom la Botoșani Shopping Center, propune un automobil pe măsură.
RECORD de contestații la prima sesiune de bacalaureat
Situația statistică privind contestațiile depuse în sesiunea iunie - iulie a examenului de Bacalaureat a fost făcută publică de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.
Fata de 18 ani dată dispărută de familie a plecat de acasă de supărare
Pușcașu Petronela Mihaela, în vârstă de 18 ani, a fost găsită de polițiști.
Autostrăzi și în Moldova promise de un director de la CNAIR, într-o ședință la Botoșani: FOTOGALERIE
Guvernarea liberală: fapte, nu promisiuni! Astăzi, 1 iulie, la inițiativa președintelui PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică, a ajuns la Botoșani o delegație formată din factori decizionali de la nivel central și regional din zona de transport, condusă de Mariana Ioniță, directorul Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR)
A adolescentă de 14 ani căutată de Poliție! A plecat să se vadă cu colegii, nimeni nu mai știe nimic de ea
Cadrele Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani o caută pe Ispir Lorena Andreea, în vârstă de 14 ani.
Ambulanță implicată într-un accident pe Calea Națională – GALERIE FOTO
Un nou accident s-a petrecut miercuri pe Calea Națională, la intersecția cu Cuza Vodă.
Primăria Botoșani începe, din 6 iulie, distribuirea alimentelor pentru săracii municipiului
Primăria Municipiului Botoşani începe programul de distribuire a produselor alimentare prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate POAD 2020.
Noi SPORURI pentru acești bugetari, ar putea primi salarii cu 25% mai mari
Propunerea mai trebuie promulgată și publicată în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.
Tânăr transportat de urgență la spital după ce s-a răsturnat cu mașina
Eveniment rutier petrecut noaptea trecută pe un drum din județul Botoșani.
inpuff.ro
Loading...
GALERIA CU POEȚI - Ioan N. Roman: exerciții de eminescianizare
Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” își propune, într-un parteneriat media cu ziarul Botoșăneanul, să îi readucă în memorie pe poeții botoșăneni din toate timpurile, prezentând câte un medalion din „Galeria cu poeți”.
Trei cazuri noi de COVID la Botoșani – SITUAȚIA de astăzi pe județe
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis situația cazurilor de COVID la nivel național.
Mângâiere prin cântec cu „Rapsozii Botoșanilor”, în Amfiteatrul de la Cornișa
Publicul participant trebuie să respecte măsurile pentru prevenirea contaminării cu Covid-19.
Tânăr cu dosar penal după ce a fost oprit de polițiști în trafic
Control cu probleme pentru un tânăr din Botoșani.
ASTĂZI: Au ajuns ajutoarele de la UE pentru săracii județului – GALERIE FOTO
Astăzi, 1 iulie, a demarat procedura de recepție de către Instituția Prefectului și unitățile administrativ-teritoriale a produselor alimentare în vederea distribuirii lor către persoanele vulnerabile din  județul Botoșani, în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 din fondul de ajutor european, derulat cu sprijinul Guvernului României.
Loading...
Un tânăr de 18 ani i-a furat unui botoșănean 2.000 de lei dintr-o borsetă
Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani, cercetările fiind continuate sub coordonarea procurorului de caz.
PSD Botoșani: Veteran de război sărbătorit la împlinirea vârstei de 100 de ani – GALERIE FOTO
Ieri, în comuna Vorniceni a fost sărbătoare. Veteranul de război cpt. (r.) Ion Frunzeti a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, acesta fiind felicitat de familie, de consăteni, de preotul din sat, dar și de autoritățile locale.
RAZII cu polițiști în Piața Centrală: Persoane legitimate, mașini verificate și multe amenzi
​Acțiune a polițiștilor a polițiștilor în Piața Centrală din municipiul reședință de județ.
Roxana Țurcanu: Tinerii căsătoriți au nevoie urgent de o susținere financiară din partea statului!
  În zilele noastre, decizia întemeierii unei familii este foarte greu de asumat pentru mulți dintre tinerii din România. Dacă nu există șansa unui sprijin material din partea părinților, este destul de dificil ca doi tineri căsătoriți să se poată descurca în viață să aibă o locuință și toate cele necesare pentru a putea da naștere copiilor  și a le asigura un trai decent.
Noi reguli pentru cei care locuiesc la bloc: CE vor trebui să facă
Un nou proiect ce îi vizează pe cei care locuiesc la bloc a fost aprobat de către Camera Deputaților. Aceștia vor fi nevoiți să respecte mai multe reguli
ATENȚIE: Botoșănenii din aceste localități să NU folosească apa timp de două zile
Anunț important din partea societății Nova Apaserv.
La mulți ani; PNL!
25 mai 2020, 21:53
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
“Pot să zic doar atât: personal optez pentru dezvoltarea echilibrată a României, ceea ce înseamnă inclusiv realizarea autostrăzilor și drumurilor în Moldova. Mă bucur că pe mandatul meu s-au semnat cele două contracte mari ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8372 lei
USD
Dolarul SUA
4.3114 lei
CHF
Francul elveţian
4.5490 lei
GBP
Lira sterlină
5.3459 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0106 lei
XAU
Gramul de aur
247.9207 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2508 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3673 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9757 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1785 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6491 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.