Blog
Ameninţări împărăteşti
Botosaneanul sigla vertical„Ai grijă că e prieten cu Aioanei de la Poliţia Economică”, „vezi că e rudă cu Radu Ţurcanu de la Fisc”, „băi, îl are avocat pe Popovici, ăla are relaţii multe în Justiţie”, „opreşte-te odată că strângi prea tare şurubul”, „nu te mai băga cu capul înainte”... Aş putea continua timp de o oră să scriu ce mi se transmite de câteva zile de apropiaţi ai primului şef de la Botoşani. Ameninţările curg de ani buni, de când tot scriem, dincolo de imaginea de om de la ţară simplu şi cinstit, cine este de fapt personajul şi cu ce se ocupă, dar s-au înteţit considerabil... Mai nou, în scenă a intrat însuşi Împăratul care mai în glumă, mai în serios, a anunţat că-mi pune un detectiv pe urme.Peste toate, la mai bine de trei ani şi jumătate de la lansarea acestui ziar încă nu poate conştientiza că aparţine chiar unui jurnalist şi s-a ajuns cu ameninţările şi la un om de afaceri suspectat că ar deţine publicaţia asta. Disperarea a ajuns până la adresări de genul "nu te mai prind prin Consiliu dacă mai scrie ăla".
Cu aproape zece ani în urmă preşedinte la Consiliul Judeţean era Constantin Conţac. Ani de zile am scris despre traseul banilor de la drumuri: CJ, preşedinte Constantin Conţac – DJDP, director Liviu Conţac – Transporturi Auto, acţionar principal Constantin Conţac. Ca şi acum ameninţările curgeau vârtos, celebră rămânând expresia „te calc cu Jâpul” (omul îşi luase Jeep). La fel ca acum, nici un om dintre cei care ar fi putut lua atitudine nu a făcut-o. Brusc, după ce PSD a trecut în Opoziţie, o grămadă de oameni a descoperit afacerile de care scrisesem zeci, poate chiar sute de articole, şi s-au sesizat. Finalul îl ştiţi cu toţii...
Ce legătură are una cu cealaltă? Are... Sunt chiar asemănări teribile. Şi atunci, ca şi acum, unii se cred nemuritori pe funcţie. Şi atunci, ca şi acum, funcţiile publice şi afacerile se împart în familie. Şi atunci ca şi acum personajul principal este şeful partidului aflat la putere şi nici o autoritate nu are tupeul să se sesizeze. Şi atunci ca şi acum jurnaliştii care scot la iveală matrapazlâcurile sunt puşi la pământ în organele de presă care fac sluj la curtea Împăratului. Şi atunci, ca şi cum, sunt o mulţime de oameni pe care Împăratul şi-i crede supuşi, dar care-i divulgă orice mişcare la „duşmanul” său din presă fiindcă ei nu au curajul să-i sară la gât. Şi atunci ca şi cum omul vizat inventează tot felul de pretexte pentru ceea ce se scrie, "uitând" esenţialul: se scrie în baza unor acte.
Ce poţi să transmiţi unui asemenea om, unor asemenea oameni? Că aici nu se fac ştiri în genunchi? Că avem în spate peste 5.000 de oameni care ne citesc zilnic şi pe care îi respectăm şi nu ne permitem să scoatem după două ore ştirile care nu dau bine la Împărăţie? Că în atâţia ani de presă am cunoscut deja trei preşedinţi de CJ şi tot atâţia primari de municipiu reşedinţă, care rând pe rând s-au crezut nemuritori pe funcţii? Aş răspunde până la urmă cu un mesaj pe care tocmai Crin Antonescu l-a dat în timpul guvernării PDL, când a transmis celor înjuraţi şi ameninţaţi de portocalii: „nu vă pierdeţi speranţa. Există viaţă şi după PDL!”
Da, cred că, aşa cum a existat viaţă după stalinism, după comunism, după PDL-ism, va exista viaţă şi după USL, şi după PNL, şi după PSD, şi după împăraţi, tot aşa cum a existat şi după regi. Iar unii dintre ei mai au deja, în cel mai fericit caz, doar vreo trei ani şi vreo două-trei luni de condus regatul. Iar drumul de la prinţ la cerşetor este atât de scurt... Nu degeaba spunea cineva că, „la urcare trebuie să ai grijă pe ce oameni calci, fiindcă atunci când coborî s-ar putea să îi întâlneşti din nou”.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Debut cu ameninţări
Să vă spun ce am să fac cu Placheta Omagială ”Centenarul Marii Uniri” primită de la Primărie
M-am regăsit sâmbătă seară printre cei o sută de botoșăneni premiați de municipalitate, citez din hotărârea Consiliului Local, pentru recunoașterea aportului adus de membrii comunității la dezvoltarea orașului și promovarea imaginii municipiului Botoșani.
Tupeist, pupător în fund la partid şi cu facultate fantomă. Ce iese din combinaţia asta?
Semianalfabet, cu studiile făcute la a doua tinereţe şi neapărat la privat, pe la universităţi fantomă.
Pervertirea iei... sau cum să-ţi iubeşti judeţul scormonind cu „toc de 14” în iarba de festival
Aproape că nu mai trece zi să nu mai văd câte un om politic în ie. Primăvara, vara, toamna, chiar nu mai contează.  Nu-i problemă nici iarna, sunt câţiva îndrăzneţi care o asortează cu un suman sau o căciulă de oaie.
Jandarmeria, de la fugărirea doamnei senator la secretara de școală și urina de partid. Fiindcă roata se învârte
Jandarmeria, pornind de la Botoșani și mergând spre București... tradiții, obiceiuri și politicieni.
Fotbal, lapte sau apometre? Ne vedem în Liga 2
Sau mai degrabă n-o să ne mai vedem deloc. Fiindcă în „B” nu încasezi de la nimeni 1,5 milioane de euro doar din televizări şi nu văd vreun nebun care să ţină echipa la matineu.
Ce apă băi? V-ați născut cu robinetul la cap sau care-i treaba?
Cum vă permiteți mă nesimțiților să reclamați SÂMBĂTA că nu aveți apă? Dar ce-i asta băi? Adică voi cum vreți mă tupeiștilor, ca azi să se întrerupă apa și peste o săptămână, gata, să vă curgă la robinete?
Nu dau doi bani pe Eminescu
Am văzut un consilier care participă la gala de decernare a Premiilor Eminescu doar în anii în care acest statut, de consilier local. Când n-a mai fost a uitat de poet.
Vă scrie un fraier cu apa plătită la zi
... Care încă mai crede că prima datorie a unui cetăţean faţă de Stat este aceea de a-şi plăti la timp taxele, impozitele şi utilităţile. Adică inclusiv apa. Şi canalizarea. Şi apa de ploaie.
O mare rugăminte: nu-i mai discriminaţi pe romi
După evenimentele care s-au petrecut miercuri la Botoşani, când cetăţenii din Centrul Vechi au asediat Spitalul Judeţean, iar forţele de ordine nu i-au atins cu un deget, cred că orice locuitor responsabil al acestui oraş ar trebui să îşi adreseze nişte întrebări.
Radu şi bocitoarele vesele de la înmormântare
Remarcam la pauza meciului Dinamo – FC Botoşani câtă "echidistanţă" există în studioul Digi Sport, una dintre televiziunile care a transmis în direct deja celebrul meci în care moldovenii au răpus bucureştenii.
UN CLICK! E gata surpriza anului de la Botoşăneanul
La aproape opt ani de la apariţie, Botoşăneanul pregăteşte o mare surpriză tuturor cititorilor şi nu numai lor. După o muncă începută la debutul primăverii, săptămâna viitoare vom lansa un produs în premieră pentru presa botoşăneană.
Parlamentarii PSD - moţiune de cenzură pentru prostie
Ca să înţeleg bine…Miniştrii PSD au demisionat, apoi au votat să pice Guvernul din care au demisionat, după care şi-au retras demisiile ca să reintre în Guvernul pe care l-au dărâmat şi din care au plecat de bună voie?
România violată de-a mustață de la Teleorman
Țărănușul din sud și-a dus planul sinistru până la capăt și a trimis Guvernul la plimbare. Același Guvern pentru care în urmă cu jumătate de an îl amenința pe unde apuca pe președinte că, dacă nu îl acceptă, declanșează suspendarea fiindcă ”nu respectă voința românilor”.
Proasta clasei a ajuns director
La şcoală dacă primeşti nota 2 te iau toţi colegii peste picior, profesorii te persiflează, chicotesc şi părinţii. Mai pe scurt, ajungi prostul clasei, de care râde toată lumea şi aproape sigur prin vară, în loc să te scalzi la ştrand, trebuie să te apuci de învăţat. Bine, dacă ţii neapărat să treci totuşi clasa. Că doar aşa te învaţă profesorii şi părinţii: dacă ai carte, ai parte.
Scrisoare către tatăl meu
Știu că ai primit vreo 20 de lei în plus la pensie.
Un an de zile fără „directorul pe viaţă”
Era într-o zi de miercuri, pe 13 ianuarie… Nu se făcuse încă ora 8, aşa că eram agitat cu „Top News”-ul zilei, când am primit un telefon: „a murit Valerian Sănduc!”
Un lider PNL le-a cerut PSD-iştilor un post de director
S-a întâmplat în minunata zi de 13 decembrie 2016, adică la nici două zile după alegeri, când tuşul încă nu era uscat pe buletinele de vot şi, de fapt, nici nu se comunicaseră încă rezultatele finale de la alegerile parlamentare.
Visez, nu mă treziţi
Poporul român trăieşte un vis profund de vreo două săptămâni, de când a început campania electorală.Cică se taie 100 şi ceva de taxe şi, drept premiu, vor creşte salariile.
Să mă ierţi nea Costică
… Fiindcă noi am fost prea ocupaţi cu ale noastre şi tu ai plecat dintre noi pe nesimţite.
S-au pişat pe capul nostru
Şi să nu-mi spuneţi că sunt grobian fiindcă la ce personaje avem pe lângă noi cred că sunt şi suntem mult prea fini. Şi tocmai asta-i marea problemă.Şi nici nu cred că oamenii aceştia merită un alt comportament din partea noastră.
Sergiu, noi doi nu prea comunicam, din diverse motive, banale. Dar te inteleg perfect. Te felicit si iti doresc mult succes in continuare. Ceea ce faceti voi, la Botosaneanul este... asa cum trebuie sa fie
3 aprilie 2013, 22:28
Mai sergiule cred ca tu singur te feliciti pe siteul asta.
21 martie 2013, 07:46
nu esti nr. 1 in presa botosaneana, nu intotdeauna scrii bine, dar ai coloana vertebrala...si ai mai mult de 5000 de vizitatori zilnic pe site...keep walking
20 martie 2013, 23:38
Felicitari Sergiu nu te lasa intimidat
20 martie 2013, 18:41
Vom aprecia, ca cititor mereu munca jurnalistilor. Insa dumneata domnule, prea te legi de Turcanu..eu asta observ..si mai sunt multi oameni in Judetul Botosani, oameni mari. Eu asta stau si ma intreb...de ce nu ne zici ceva despre ei???Si nu viata personala..CANCAN-uri din astea...lucruri care tin de viata profesionala..samd....
20 martie 2013, 18:39
Cred ca 99.9% din presa locala este aservita politic mai mult sau mai putin pentru ca trebuie sa manance. Sper ca tu esti celalalt 0,1 % !!!!
20 martie 2013, 18:30
zvetlan si igor ,inca nu au reusit sa indrepte coarnele berbecului.insistati baeti
20 martie 2013, 18:03
FELICITARI SERGIU BALASCAU!Numarul 1 in presa botosaneana.
20 martie 2013, 15:39
Mai Sergiule, tu chiar transformi discutiile cu prietenii tai la bericica in amenintari?
20 martie 2013, 15:24
Sunt pupincuristul de serviciu.
20 martie 2013, 15:23
CRED CA TURCANU E UN DOMN DE NU ADUCE REPLICI ACESTOR GAINARII. CU SIGURANTA ARTICOLELE SCRISE AICI SUNT TICLUITE PENTRU A ADUCE UN PREJUDICIU IMAGINII, ONOAREI SI REPUTATIEI LUI. UNII POLITICIENI AU CERUT DAUNE PENTRU ACESTE ABUZURI ALE GAZETARILOR. CHIAR AU AVUT CASTIG DE CAUZA.
20 martie 2013, 15:21
FELICITARI DOMNULE SERGIU BALASCAU !!! SPER SI CRED CA INSTITUTIILE STATULUI SUNT PENTRU CA LEGILE ACESTEI TARI SA FIE RESPECTATE SI NU CA SEFII ACESTOR INSTITUTII SA LE FOLOSEASCA IN INTERESUL PROPRIU !!!
20 martie 2013, 15:13
Bre, omule, la matale pe la gazetă toate articolele duc spre Turcanu. Te cocoţi şi tu pe umărul unui uriaş ca să te distingi prin mulţime cu ceva şi să te vadă lumea. Păcat că nu ai o conduită onorabilă şi să te opreşti acolo unde începe viaţa personală a unui om. Când întreci limita asta, tot ce scrii devin GĂINĂRII.
20 martie 2013, 15:01
dar nu cu aceeasi ardoare, devotament, hotarare si determinare, ai scris dle Sergiu despre portocaliii care au fost in functii 8 ani! recunoaste! ca pe unii i-ai mangaiat cu flori, le-ai cantat in struna, dovada ca si acum sunt niste zei pt dumneata! ai atacat continuu NUMAI ANUMITE PERSOANE! ANUMITE! Nu manipula caci esti ca toti ceilalti, dl tURCANU O FI AVAND PACATELE LUI, DAR S-AR PUTEA IN CEEA CE-L PRIVESTE , SA AI CEVA PERSONAL CU EL? Poate ne inselam, dar nu prea exista obiectivitate la ziarul dumitale, pur si simplu nu exista! la fel, putem spune de dl alex a.
20 martie 2013, 11:44
NORMAL LA COMENTARII TREBUIA SA CITESC OPINIILE ZIARISTILOR DE LA MONITORUL,EV.BOTOSANI,BANUL BOTOSANEAN,BOTOSANI NEWS,JURNALUL DE BOTOSANI,TL-M,ETC.,???????SA INTELEG CA STAPANI LOR FAC FRONT COMUN CU ASPECTELE NEGATIVE A CETATEANULUI TURCANU CARE UMBLA CU AMENITARI? NU-I BINE PENTRU ZIARELE LOCALE,CA NOI CETATENI VA ADUCEM VENITURI CUMPARANDU-VA SI VREM DATE REALE CAT MAI MULTE DESPRE POLITICIENI NOSTRUI,CA DOAR NOI AM VOTAT SI AU SALARII MARI?MARI ? PE SEAMA NOASTRA A PROSTIMI,CARE N-AM PACALIT.
20 martie 2013, 11:12
Cred ca ati ramas singurul jurnalist care spune lucrurilor pe nume si care nu se teme de amenintarile acestor scarbe care acum ne conduc.Va citesc ziarul cu interes si cu speranta ca si ceilalti cititori vor vedea adevarata fata a USL-ului. Felicitari!
20 martie 2013, 11:09
Cred ca ati ramas singurul jurnalist care spune lucrurilor pe nume si care nu se teme de amenintarile acestor scarbe care acum ne conduc.Va citesc ziarul cu interes si cu speranta ca si ceilalti cititori vor vedea adevarata fata a USL-ului. Felicitari!
20 martie 2013, 11:08
Esti singurul care ai avut si ai curajul sa scrii despre toate mizeriile facute de catre mai marii dregatori ai urbei..de aceea citesc articolele tale cu drag.Sa nu te lasi intimidat.Fa ceea ce faci,ca faci bine.Succes!
20 martie 2013, 10:24
asta cu ,,aree multe relatii in Justitie '' e foarte adevarata ,uite cate procese reuseste sa le amane si tergiverseze cum vrea el i-ti dai seama ce e in tara asta? care clocaie de coruptie si de crima organizata cum spunea ministru britanic cum sa intram in Europa cu asemenea grupari ,astea sunt interlope,cu asemenea oameni manjiti de faradelegi
20 martie 2013, 09:54
SUNTEM CU TINE SERGIU . FORTA SI CURAJUL SA FIE DE PARTEA TA .CU STIMA CRISTIAN
20 martie 2013, 09:34
trebuie sa recunosc ca suntem cunoscuti sa zicem amici pentru ca prieten e lucru mare,dar trebuie sa spun lumi un mare adevar: ai un caracter cum rar mai gasesti acum la oameni,esti cinstit,nu iei spaga ,pentru ca stiu ca multi te-au momit,ma bucur ca te-am cunoscut,pentru mine e un castig: cinste tie!
20 martie 2013, 09:26
Va stimez si va apreciez munca de jurnalist. Personal cred ca sunteti unul dintre putinii jurnalisti din Botosani care isi fac meseria cu placere si pricepere. Mult succes in continuare!
20 martie 2013, 09:17
DOMNUL TURCANU NU TREBUIE SA AIBA OPINIE NEGATIVA FATA DE CE SCRIU ZIARISTI. EI O FAC IN BAZA UNOR REALITATI,CE IL SUPARA PE PRESEDINTELE TURCANU?? ACEST CETATEAN NU TREBUIE SA UITE CA A FOST VOTAT DE BOTOSANENI SI TOT EI TREBUIE SA AFLE CE FACE,CA DATA VIITOARE SA NU MAI ALEAGA UN ASEMENEA OM?? DAR CE FACE TATA ,CU PRESA STRAINA,FACE SI EL???ASCHIA NU SARE DEPARTE DE TRUNCHI????????DOMNUL TURCANU SA NU UITE CA TURCESCU DE LA B-1 LA TERMINAT?????????DACA ADUCE ASEMENEA AMENITARI FARA NICI O RETINERE??DA DE GANDIT CA DUPA 4 ANI SA NU MAI AVEM ASEMENEA OM LA C.J. BOTOSANI.
20 martie 2013, 08:45
Nu va lasati intimidat de cioban...Aioanei de la economic un plutonier facut ofiter la apelul bocancilor,Turcanu de la fisc sluga umila a oricui e la putere,Popovici roade si el un os...Cine se aseamana cu ciobanul,se aduna...
20 martie 2013, 08:24
As fi tare curios cati locuitoti ai acestui "inca" judet gandesc la fel?
20 martie 2013, 08:07
Atat de adevarat ! Oricum faceti-va treaba in continuare , domnule Sergiu. Dusmani si prieteni o sa aveti tot timpul intr-o proportie mai mult sau mai putin avantajoasa dvs., asta-i viata . Va doresc succes in continuare ,ca de ajutat nu prea am cu ce .
20 martie 2013, 08:07
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pentru serviciul de salubrizare, Primăria Botoșani ar trebui:
Să organizeze licitație
Să-l atribuie direct SC Urban Serv SA
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Pe mine m-a ales partidul să candidez. Niciodată, dar absolut niciodată, nu m-am temut de cineva. Nici de președinte, nici de prim ministru, nici de miniștrii care se perindă pe aici. Este o competiție electorală, PSD-ul își ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7284 lei
USD
Dolarul SUA
4.2575 lei
CHF
Francul elveţian
4.3494 lei
GBP
Lira sterlină
5.1609 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9953 lei
XAU
Gramul de aur
205.1029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2432 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4534 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8836 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2112 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1835 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6340 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.