Ştiri
Căminul cultural al unei comune din Botoşani transformat  în “casa cea mare a bunicilor”  – GALERIE FOTO

O tradiţională manifestare culturală a avut loc zilele acestea într-o comună din Botoşani.

Şezătorile iernii,  organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani a încheiat la Curteşti şirul acţiunilor culturale, duminică 25 februarie 2018. Organizată de asemenea ireproşabil, în sala Căminului cultural, gazdele au fost reprezentate de primarul comunei, Maricel Anton, Centrul a fost reprezentat de managerul Cornelia Ciobanu.

 

Curteştii sunt fără îndoială modelul satului românesc în care cultura tradiţională îmbogăţită inevitabil, dar fără a atinge esenţa, este scoasă la lumină în folosul comunităţii contemporane şi pentru asigurarea identităţii pe viitor. Musafirii au fost întâmpinaţi aici de alesul locului, primarul Maricel Anton care a deschis manifestarea, un om în atitudinea căruia s-a văzut dorinţa de a păstra frumuseţile culturii tradiţionale, fiind implicat în absolut fiecare moment al acţiunii culturale.

 

Startul şezătorii a fost dat de şezătoarea literară coordonată şi de această dată de scriitorul Nicolae Corlat, care a preluat cârma momentului poetic, coordonatorul de drept fiind scriitorul Gellu Dorian – compartimentul literatură-teatru. Au recitat ori au citit din scrierile lor, scriitori din judeţ, membri ori nu, ai Uniunii Scriitorilor din România – Nicolae Corlat, Cristina Prisăcariu Şoptelea, Nina Viciriuc, Cezar Ciobâcă, Dumitru Necşanu, George Luca, Vasile Iftime, Gabriel Alexe, Petruţ Pârvescu, Ovidiu Petcu,Mircea Oprea şi  Vlad Scutelnicu.

 

Elena Pricopie, coordonatorul compartimentului educaţie permanentă a Centrului a continuat şezătoarea cu o prelegere despre importanţa actului istoric  ireversibil de la 1 Decembrie 1918, evocând 12 mari nume ale neamului românesc, începând cu Alexandru Ioan Cuza şi încheind cu marele savant botoşănean Nicolae Iorga, patrioţi, făuritori ai României Întregite şi obligaţia tuturor românilor de a construi viitorul, onorând trecutul. De asemenea, a vorbit despre importanţa şi necesitatea “valorizării patrimoniului cultural material şi imaterial, văzând în acesta nu doar o amintire despre trecut, ci mai ales, cheia viitorului nostru, despre necesitatea de a conştientiza importanţa socială şi economică a patrimoniului cultural şi necesitatea de a promova excelenţa în acest domeniu, în acest an 2018, desemnat în spaţiul european anul patrimoniului cultural, în spaţiul românesc  fiind sărbătorit  centenarul unirii”.

 

Din dragoste pentru rădăcinile traiului la sat, din dorinţa de a rămâne peste timp imaginea casei de la sat cu toate cele necesare înăuntrul şi în curtea ei, primarul  a organizat  incinta căminului cultural ca interiorul din “casa cea mare a bunicilor”, aşa cum s-a şi exprimat  în deschiderea manifestării.

 

Ultima parte a şezătorii a aparţinut folclorului, cântecului şi jocului popular. Ansamblul folcloric “Flori de măr” înfiinţat doar de un an şi jumătate, a dăruit celor prezenţi un regal de cântec şi joc popular. Coregrafia ansamblului este semnată de Ionel Petrişoru. Coordonatorul ansamblului, domnişoara Dana Mihai este un model de tânăr român care ştie şi vrea să înveţe de la cei mai devreme născuţi tradiţiile, şi să le transmită deja altor tineri şi copiilor din Curteşti.

 

Folclorul muzical s-a îmbinat frumos cu prezentarea obiceiurilor de nuntă, cu povestiri, ghicitori, snoave şi măiestria şi priceperea arătată prin ţesut, tors, împletit şi alte meşteşuguri. Taraful de fluieraşi condus de profesorul Ioan Enciu de la Palatul Copiilor a adus pe scenă minuni de copii din Curteşti şi din Botoşani care îndulcesc viaţa prin cântec.

 

Şezătoarea a fost deschisă de primarul localităţii, un om extrem de implicat în tot ce se “construieşte” acolo în domeniul culturii şi educaţiei, şi a fost încheiată de fiul acestuia, Daniel Anton, student în anul I la clarinet, Academia “Gheorghe Dima” Cluj, care a încântat asistenţa prin interpretarea la instrumente tradiţionale, primii săi mentori fiind chiar profesorul Ioan Enciu şi maestru Ioan Cobâlă, prezent de asemenea în sală.

 

Momentul foarte aşteptat al întâlnirii de la Curteşti, care a redat cu fidelitate momentele cheie ale traiului în satul românesc şi a atras şiruri lungi şi dese de aplauze din partea publicului, sala căminului fiind de această dată neîncăpătoare, a adus în aceeaşi poveste copii, tineri, părinţi şi bunici din Curteşti, oameni care iubesc cultura, găsesc adevărul prin spiritualitate, caută lumina prin educaţie.

 
download from google play download from apple store

 

loading...
loading...
Şezătoare cu surprize într-o localitate din Botoşani – GALERIE FOTO

 

Botoșănean condamnat la aproape 5 ani de pușcărie capturat tocmai la Buzău
Bărbatul era fugar și a fost dat în urmărire națională.
Haine „fără firmă” în valoare de 4.000 de lei confiscate de Poliție
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani au descins într-un magazin din municipiul Botoșani.
Politicienii se implică și în activități sportive – GALERIE FOTO
La nivelul Uniunii Europene anual între 23-30 septembrie se marchează Săptămâna Europeană a Sportului, cu scopul de a conștientiza cetățenii în ceea ce privește importanța unui stil de viață activ.
Un botoșănean care-și teroriza soția a fost ridicat de polițiști
El avea interdicție să se apropie de soție din cauza comportamentului violent.
DEMONSTRAȚIE a jandarmilor! Ce se poate întâmpla la prinderea infractorilor, câinele a sărit prin geamul mașinii – VIDEO & GALERIE FOTO
Echipajele Grupei de Acțiuni Speciale și Intervenție Antiteroristă dar și Grupei Conductori Câini de Serviciu ajutate de doi elevi de la Școala Fălticeni care se află în practică la IJJ Botoșani au participat la demonstrație.
Polițiștii de la Botoșani aproape șocați după discuții cu copii: Noi suntem acolo!
Periodic au loc astfel de întâlniri între grupuri de copii și polițiștii de la Biroul de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
TRAGEDIE la Suceava: Tânăr de 26 de ani mort în mâinile medicilor – GALERIE FOTO
Tânărul a murit într-un accident urtier care a avut loc în această dimineață.
PERICOLELE din școală care pot distruge copii: În fiecare zi se întâmplă câte un caz, dar nu sunt reclamate
Este un subiect extrem de important care necesită și măsuri rapide. Mai ales că în legislația specifică românească nu este nicio prevedere pentru astfel de fapte.
Ședință ATOP „fără reflectoare” la sediul Jandarmeriei!
Membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani (ATOP) au fost convocați pentru ședința ordinară aferentă lunii septembrie, întâlnirea fiind găzduită la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.
FC Botoșani transferă un fundaș din Franța
Oficialii formației FC Botoșani îi vor aduce un nou jucător lui Mihai Teja.
Își revine Juventus? De ce Allegri își poate juca viitorul în meciul cu Maccabi Haifa
(P) Fanii lui Juventus Torino au trăit o eră de glorie între 2012 și 2020, când echipa lor a cucerit nu mai puțin de nouă titluri consecutive, în Serie A. Perioada de grație s-a încheiat în 2021, atunci când Inter Milano a întrerupt supremația juventină. Nici în 2022 nu au reușit torinezii să revină în fruntea Serie A, competiția fiind cucerită de AC Milan în acest an.
Iulius Mall Suceava te invită la TEDxAreni să pornești „În căutarea autenticității”, alături de Ancuța Bodnar, Dan Negru, Alex Nedea și alte persoane publice
Maratonul de inspirație TEDxAreni, în care speakerii vor vorbi despre autenticitate, despre ce înseamnă a avea și a respecta o identitate inspirată din circumstanțele sociale și cultura din care facem parte, va avea loc pe 1 octombrie 2022, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava. Invitați sunt Dan Negru, Mihaela Nabăr, Alex Nedea, Ana-Cristina Leonte, Ancuța Bodnar, Bogdan Rădulescu, Daniela Zeca Buzura, Oxa, Horațiu Silviu Ilea, dar vor fi și alte surprize. La eveniment vă așteaptă și Iulius Mall Suceava pentru a petrece împreună o seară culturală de excepție plină de inspirație.
După atâtea supermarketuri, în sfârșit s-a deschis și o fabrică la Botoșani – FOTOGALERIE 
În prezența Excelenței Sale, Uffe Balslev, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România și a reprezentanților LTP Balkan, astăzi a fost inaugurată la Botoșani cea de-a 12-a și cea mai nouă unitate a acestei companii cu capital danez.
Cățel salvat de pompierii botoșăneni – FOTOGALERIE
 Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au fost solicitați în urmă cu puțin timp pentru a salva un cățel dintr-un cămin dezafectat de pe strada Peco, municipiul Botoșani.
30 septembrie 2022: Ziua în care circul politic a fost „târât pe jos” la secția de Poliție
Ultima zi lucrătoare a săptămânii (doar pentru anumite categorii de salariați, ce-i drept) a fost una plină de evenimente. Iată-le: 
Un jandarm în vârstă de 25 de ani și-a dat demisia, după câțiva ani de activitate, șeful IJJ: A fost o surpriză pentru mine
Cel care a anunțat trecerea în rezervă a tânărului subofițer a fost tocmai inspectorul șef Cristian Boariu, cel care conduce Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani.
RECTIFICARE de buget la Nova ApaServ, venituri mai mari din scumpirea apei
Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare a fost „acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Botoșani în Adunarea Generală a Acționarilor Societății Nova ApaServ Botoșani pentru rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022.”
CINCI zile cu scandal, muzică nocturnă și picnic în stradă la un priveghi – POVESTEA amenzilor aplicate de Poliție și jandarmi - VIDEO
Botoșănenii care locuiesc în zona Armoniei au avut parte de o săptămână de coșmar din cauza unui mort. Situația s-a calmat între timp, nu pentru că s-ar fi intervenit legal în mod neapărat, ci pentru că a fost înhumat decedatul.
Două doamne pentru funcția de ministru al Educației, una este din Botoșani
Locul lăsat liber de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ar putea fi ocupat de o femeie, o consilieră prezidențială fiind principala favorită.Fotoliul este dorit însă și de un lider marcant liberal, ce a mai avut funcții guvernamentale.
Adio, permis! Mașina Poliției izbită de șoferul beat a fost practic aruncată pe marginea drumului – FOTO
Imagini de la accidentul rutier care a avut loc astăzi în județ.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.3 o C
Dorohoi
24.3 o C
Bucecea
26.8 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
27.3 o C
Ştefăneşti
26.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.