Credincioșii sunt invitați pe 15 septembrie la sfințirea Bisericii ”Sfântul Nicolae” din localitatea Hlipiceni, județul Botoșani.
Slujba va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
Pe 14 septembrie, între orele 15.30 – 16.00, va sosi la Hlipiceni și Delegația Oficială cu Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae de la Biserica ”Sfântul Gheorghe cel Nou” din București.
Biserica ”Sfântul Nicolae” a fost rectitorită de Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, cunoscut în creștinătate drept ”Chirurgul sufletelor”. Părintele, născut în Hlipiceni, este și Cetățean de Onoare al comunei.
”Cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Tepfan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prin strădania Preacuviosului Părinte Arhimandrit Ciprian Grădinaru, cetățean de onoare al satului Hlipiceni, începând cu anul 2018 și până în vara anului 2022 s-au desfășurat ample lucrări de consolidare și restaurare a Bisericii Ortodoxe cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din satul Hlipiceni, județul Botoșani”,
se precizează în Actul de Sfințire al Bisericii.
Locașul de cult a fost ctitorit în anul 1800, de familia marelui vornic și logofăt Alexandru Sturza, e la Ruginoasa, cunoscut și ca Alexandru Săndulache Sturdza, împreună cu soția Ecaterina, pe locul cel mai înalt din centrul satului, numit Ponor de către localnici.
Cel de-al doilea ctitor al Bisericii ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Hlipiceni este Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ciprian Grădinaru, care începând cu anul 2018, în cadrul restaurării generale, a realizat ample lucrări.
Tot prin contribuția Părintelui Ciprian Grădinaru, preot paroh fiind Cristian Ferariu, obiectele de cult care împodobesc locașul de cult au fost înnoite la Atelierele Patriarhiei Române, iar pictura în ulei a fost realizată de o echipă de pictori condusă de Nazarie Melniciuk, din Cernăuți – Ucraina, în vara anului 2022.
Cunoscut în toată creștinătatea, părintele Ciprian Grădinaru este născut în Hlipiceni, din oameni simpli și evlavioși, dar care l-au deprins cu învățătura creștină și cu iubirea de oameni.
Este unul dintre cei mai îndrăgiți duhovnici, căutat an de an fie că se află în mănăstirile Neamțului, fie că se nevoiește la Paraclisul de la Catedrala Neamului. Are pentru fiecare creștin un sfat, un cuvânt de mângâiere. Însă cel mai mult impresionează la Părintele Grădinaru capacitatea de a acționa, de a lăsa loc faptei bune și gândului curat.
Implicat în numeroase acțiuni de caritate cu impact național, de la donarea de sânge pentru victimele de la Colectiv până la dotarea spitalelor cu aparatură medicală, părintele este un exemplu de dăruire creștină și de iubire de semeni.
Redacția Botoșăneanul
Sep 10, 2024
Sfântul Cuvios Onufrie cinstit la Mănăstirea Sihăstria Voronei
Redacția Botoșăneanul
Sep 10, 2024
„Micul prinț”, TREI zile de spectacol la Teatrul Vasilache
Redacția Botoșăneanul
Sep 10, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 10, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 10, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile