Ştiri
Educație modernă și proiect ingenios în două școli din Botoșani și Bălți – GALERIE FOTO

Elevii sunt curioși şi entuziasmaţi să interacţioneze cu profesorul, care, păstrând contactul vizual cu elevii săi, poate scrie pe tablă, imaginea a ceea ce se scrie fiind inversată.

Chiar de Sfântul Nicolae, sala multimedia a Colegiului Național „Mihai Eminescu” a găzduit un eveniment de diseminare privind declanșarea campaniei de bune practici organizate în cadrul proiectului transfrontalier „Innovative teaching and learning through developing of digital competences and implementation of STEM educational program” (Predare și învățare inovatoare prin dezvoltarea competențelor digitale și implementarea programului educațional STEM) - realizat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani – România, în calitate de coordonator principal şi partenerii - Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi – Republica Moldova şi asociaţia de părinţi „Copiii noştri, minţi educate” Botoşani – România,  cod EMS-ENI 2SOFT/1.1/53, România – Republica Moldova, finanțat cu fonduri de la Uniunea Europeană, ce a debutat în luna martie 2021.

 

Astfel de activități de prezentare a bunelor practici au avut loc, în această săptămână, la Școala nr.13, Colegiul Economic „Octav Onicescu” și Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”.

 

Principala prioritate a activităților din proiect o constituie cooperarea instituţională în domeniul educaţional pentru creşterea accesului la educaţie şi a calităţii actului educativ. În acest sens sunt urmărite o serie de obiective precum colaborarea eficientă între instituţiile de învăţământ, capabilă să determine creşterea calităţii programelor educaţionale disponibile în zona eligibilă și consolidarea abilităţilor și cunoştinţelor elevilor în domeniul STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), printr-o abordare interdisciplinară şi prin schimburi de bune practici transfrontaliere. O altă prioritate a proiectului o reprezintă promovarea cercetării şi inovării în educaţie.

 

Despre toate acestea s-a discutat în cadrul conferinței de bune practici de la școala botoșăneană implicată în proiect.

 

Cu adevărat remarcabilă este realizarea unei table de tip lightboard - un proiect ingenios, creat de profesorul Pintilei Aurelian şi premiat în cadrul selecţiei naţionale „Creatori de educaţie” 2021.

 

Mai exact, despre acest lightboard. Elevii sunt curioși şi entuziasmaţi să interacţioneze cu profesorul, care, păstrând contactul vizual cu elevii săi (tabla este dintr-un material transparent), poate scrie pe tablă, imaginea a ceea ce se scrie fiind inversată, printr-un program. Folosirea ei este originală şi şi-a dovedit utilitatea mai ales pentru transmiterea informaţiilor în mediu on line. Lightboard-ul a fost creat în cadrul proiectului transfrontalier, elevii fiind familiarizaţi cu tehnicile care au stat la baza creării unui lightboard: materialul folosit (plexiglas, grosime de 10 mm, cadru, sistemul de iluminare, banda cu leduri pentru iluminare), sistemul de transmitere a luminii, formarea imaginii. Foaia transparentă (plexiglas), prinsă într-un cadru, cu sistem de iluminare prin leduri, permite transmiterea informaţiei scrise prin inversarea imaginii, ceea ce se realizează fie prin oglindă, fie printr-o extensie de pe Google Chrome, disponibilă pentru orice dispozitiv.

 

Privitorii ecranului (elevii) pot vedea prin imaginea reflectată ceea ce se scrie, păstrând în acelaşi timp contactul vizual cu profesorul, datorită foii transparente. Dispozitivul se află în laboratorul de fizică L1 de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani.

 

La Instituția Publică Liceul „Mihai Eminescu” din Bălți, Republica Moldova au fost creați tot în cadrul activităților STEM a atelierelor de co-creare ozoboții. Aceștia sunt niște roboţi de mici dimensiuni, concepuţi pentru a urma o linie trasată pe o foaie sau un carton. Ei s-au dovedit a fi instrumente nu numai amuzante, ci şi practice în activităţile STEM implementate în atelierele de co-creare realizate la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. De formă aproape sferică, ozobotul, odată activat, poate urma diferite linii trasate atât pe suprafeţe fizice, cât şi digitale. Este ajutat de senzori de mişcare, care îl ţin mereu pe traseu, indiferent dacă e desenat pe o hârtie sau pe o tabletă. Pe lângă abilitatea de a se deplasa, ozobotul poate înţelege culorile, putând să se deplaseze cu o viteză mai mare, să-şi încetinească viteza de deplasare sau să se rotească.

 

Prin proiectul transfrontalier „Innovative teaching and learning through developing of digital competences and implementation of STEM educational program”, cele două licee partenere au beneficiat de achiziţii importante pentru modernizarea infrastructurii şcolare, cadrele didactice din ambele instituţii s-au perfecţionat, experimentând metode şi strategii didactice utile, ce au favorizat schimburi de bune practici şi idei inovatoare. Prin impactul său pozitiv, proiectul îşi dovedeşte utilitatea, contribuind la creşterea semnificativă a calităţii actului educativ.  

 

Dotări şi investiții utile în cele două licee implicate în proiect

 

-Videoproiectoare şi table albe magnetice în fiecare clasă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani dispune, datorită achiziţiilor efectuate în cadrul proiectului, de material modern şi util pentru toţi elevii. În toate sălile de clasă există videoproiectoare, table albe magnetice şi softuri moderne.


-Un laborator de informatică complet echipat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani. Unul dintre cele 5 laboratoare de informatică din liceu a fost complet modernizat prin achiziţia de calculatoare cu desktop, monitoare şi mobilier aferent pentru 28 de elevi.


-Săli de clasă dotate cu table interactive şi calculator la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. Proiectul a permis modernizarea a 20 de săli de clasă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi, care dispun actual de tablă interactivă şi calculator. 


-Modernizarea laboratorului de fizică al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. Prin implementarea proiectului, liceul beneficiază actual de mobilier funcţional, tablă interactivă, calculatoare, cântare electronice, panouri cu sisteme optice etc. Laboratorul oferă acum echipamente şi utilităţi necesare pentru a testa teoriile studiate într-o manieră atractivă şi dinamică. Laboratorul a devenit un spaţiu favorabil experimentelor practice de laborator, un adevărat centru de cercetare, experimentare şi generare de idei creative, adecvat desfăşurării experimentelor de fizică, dar adaptat şi proiectelor inter şi transdisciplinare.


-Modernizarea laboratorului de chimie al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. Liceul dispune actual de un laborator modern de chimie, cu o capacitate de 32 de locuri, iar elevii pot asista la lucrări şi experimente practice de laborator, prin achiziţionarea unor instrumente de lucru şi a unor soft-uri educaţionale practice şi utile.


-Laboratoare lingofonice la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi. Prin implementarea proiectului s-au modernizat laboratoarele lingofonice ale liceului, prin achiziţii de table interactive, calculatoare, console şi căşti pentru fiecare elev. Achiziţiile sporesc motivaţia elevilor pentru studiul limbilor moderne şi facilitează sarcini de lucru specifice (studiul documentelor audio-video).


-Biblioteca şcolară de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi – centru modern de informare şi cercetare. Biblioteca şcolară de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălţi îşi sporeşte utilitatea prin valorificarea spaţiului de lucru existent şi dotarea cu instrumente TIC adecvate (6 calculatoare, imprimantă multifuncţională), mobilier aferent. Toate dotările şi achiziţiile efectuate în cadrul proiectului contribuie la creşterea calităţii educaţiei, prin implicarea activă a elevilor în demersul didactic, prin motivaţia acestora de a studia.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Elevii de la Colegiul Mihai Eminescu, uniți într-un „suflet mare de români”: La mulți ani aici, în România noastrăVIDEO & GALERIE FOTO
Colegiul „Eminescu” și-a desemnat cei mai frumoși boboci cu gândul la pace în lume – FOTO & VIDEO

 

Botoșăneanul care a împlinit veacul: Merită prețuirea noastră, a tuturor! - FOTOGALERIE
Sărbătorit de întreaga comunitate la împlinirea a 100 de ani.
Războiul din Ucraina ar putea transforma Botoşaniul într-un important punct de investiții
Cinic vobind, războiul din Ucraina este cea mai mare oportunitate economică, politică şi militară pe care o are România pentru următoarele decenii.
Ciobănița din Botoșani, la 21 de ani crescătoare de oi cu acte în regulă: Animalele au o iubire aparte - GALERIE FOTO
Foarte multe businessuri au plecat și de la nevoile familiei, iar o afacere cu animale de fermă pleacă și de la posibilitățile existente, adică teren disponibil, adăpost, clima sau piața locală de desfacere.
Botoşăneanul din Forţele Navale Române: A fost ”Omul anului” și are o carieră impresionantă
Centrul pentru Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică al Forțelor Navale Române, este condus, începând din 15 ianuarie 2017, de un botoşănean.
Fanii FC Argeș i-au cerut demisia antrenorului din umbră
Din tribunele stadionului din Pitești s-a strigat „demisia”.
Iftime îl laudă pe Stoican după victoria cu FC Argeș: Iubesc și prețuiesc atitudinea lui
FC Botoșani a reușit a doua victorie consecutivă, iar Valeriu Iftime a oferit prima reacție.
Două mașini s-au ciocnit, una dintre ele a ajuns în șanț – FOTO
Un accident rutier a avut loc în această după-amiază la Botoșani.
Cătălin Silegeanu: O administrație eficientă ar trebui să sancționeze orice act de abandon și de cruzime față de animale
Problema câinilor vagabonzi revine constant în atenția publicului, însă modul în care autoritățile o abordează rămâne neschimbat. Se vorbește mult despre amenințarea pe care o reprezintă animalele fără stăpân și nu despre motivul pentru care acestea devin periculoase, iar concentrarea pe efecte în detrimentul gestionării cauzelor este păguboasă, susține Cătălin Silegeanu într-un comunicat de presă.
Drumarii au răspândit opt tone de material antiderapant la Botoșani: Circulați cu atenție!
DRDP Iași a transmis cum se circulă pe drumurile naționale din Botoșani.
FC Botoșani bate echipa lui Croitoru pe un teren infernal - VIDEO
Echipa fanion a județului a câștigat în deplasare cu FC Argeș într-un meci ce a contat pentru etapa 23 din Superligă.
Nova ApaServ, mesaj pentru botoșănenii care au rămas azi dimineață FĂRĂ apă
Nova ApaServ a transmis un anunț către botoșăneni pe care îl redăm mai jos:
Un șofer care mergea în Rusia oprit de polițiștii botoșăneni – CE s-a găsit în microbuz
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.
Un tânăr care a furat haine de 35.000 de euro a fost prins la Botoșani – FOTO
S-a întâmplat la finalul acestei săptămâni.
Atenție, șoferi! Val de drumuri din zona Moldovei închise din cauza ninsorii – LISTA
În ultimele 12 ore, drumarii de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ( CNAIR) au acționat în permanență pentru a menține circulația în condiții de siguranță pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi din administrare.
RAZII de amploare: Sute de mașini oprite, șoferi și pietoni amendați – CE au descoperit polițiștii
Amplă acțiune a polițiștilor botoșăneni. 
Tânăr director de la Botoșani chemat la raport în ședință – VIDEO
A prezentat activitatea instituției pe care o coordonează în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural.
PRĂPĂD din cauza ninsorii în mai multe zone, drumarii de la Botoșani au plecat în ajutor – FOTOGALERIE
 Prima ninsoare din anul 2023 a create numeroase probleme în mai multe zone din țară.
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Se oprește apa astăzi pe mai multe străzi
Compania de apă a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
De la vinul lui Cuza la fostul conac boieresc: STADIUL lucrărilor la centrul de cercetare din Ștefănești – GALERIE FOTO
Universitatea „Alexandru Ioan Cauza” din Iași construiește la Ștefănești, unul dintre cele mai mari moderne centre de cercetare științifică din Estul Europei.
Colegiul „Eminescu” caută să angajeze secretar
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a postului de secretar.
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Aseară mi s-a împlinit un vis, acela de a vedea județul Botoșani pe harta meteo de la ProTV. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest lucru pentru mine și pentru botoșăneni. Sunt fericit!”,Rareș ...
fashiondays.ro
Curs valutar
27 ianuarie 2023
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-3.4 o C
Bucecea
-4.4 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-1.7 o C
Ştefăneşti
-0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.