Ştiri
La mulți ani, Luminița, Clara, Lucia, Svetlana!

An de an, la 26 februarie, creştin ortodocşii o prăznuiesc pe Sfânta Muceniţă Fotini Samarineanca, ocrotitoarea celor ce poartă numele Luminiţa, Clara, Lucia, Svetlana.

Fotini corespunde numelui grecesc Photeiné, un derivat de la "photos" (lumină), care are corespondent în mai multe limbi: slavonă (Svetlana), latină (Lucia), franceză (Clair), spaniolă (Clara), română (Luminiţa).

 

Calendarul ortodox aminteşte astăzi de sfârşitul său martiric, femeia samarineancă având consacrată şi o duminică din an ce îi poartă numele, în cea de-a V-a săptămână după Sfintele Paşti.

 

Sfântul Ioan Teologul descrie în Evanghelia sa dialogul dintre Mântuitorul Hristos şi o femeie samarineancă, înscriindu-i acesteia din urmă numele în istorie. După două milenii, cel puţin o dată în an, lumea creştină aminteşte de cea care a vorbit cu Mesia lângă fântâna lui Iacov din cetatea Sihar, în Samaria. Iar numele şi faima i se vor pomeni până la sfârşitul veacurilor. Relatarea convorbirii lui Iisus cu femeia samarineancă este unul dintre cele mai fertile momente biblice, mărturie în acest sens stând exegezele unor mari păstori de suflete ai Bisericii, din perioada patristică până la teologi contemporani.

 

Sfântul Chiril al Alexandriei, în comentariul la Evanghelia după Ioan, tâlcuieşte episodul biblic petrecut la fântâna lui Iacob. După dialogul despre iudei şi samarineni, despre apa ostoitoare a setei trupeşti şi „izvorul de apă curgătoare spre viaţa veşnică“, femeia Îl mărturiseşte, fără a-L recunoaşte: „Ştim că va veni Mesia, Care se cheamă Hristos, când va veni, Acela ne va vesti nouă toate“ (Ioan 4, 25). Iar Omul din faţa ei Se descoperă: „Eu sunt, Cel ce vorbesc cu tine“. Se întorc ucenicii din cetate şi dialogul încetează, iar femeia merge la ai săi şi devine mărturisitoare: „Veniţi de vedeţi un om care mi-a spus toate câte am făcut. Nu cumva acesta este Hristosul?“ (Ioan 4, 29). Dialogul cu Mântuitorul îi schimbă viaţa. Arhiepiscopul Alexandriei observă metamorfoza acesteia: „Femeia, care ieri şi alaltăieri fusese soţia mai multor bărbaţi şi care fusese stăpânită de plăceri josnice, se arată mai înaltă şi mai tare decât grijile pentru trup şi biruieşte trebuinţa trupului şi, dispreţuind setea, se întoarce, prin credinţă, spre o altă deprindere, îmbrăţişând îndată iubirea, cea mai înaltă decât toate virtuţile, şi purtarea de grijă faţă de alţii, care i se înfăţişau ca bine, vrând să le vestească şi altora, porneşte repede pe drumul spre cetate“. Samarineanca L-a descoperit pe Hristos pentru că s-a arătat dispusă a-L asculta. Iar descoperirea i-a fost de folos pentru că nu a ţinut-o pentru sine, ci a împărtăşit-o semenilor, ea, „această femeie preavestită, făcând comun şi altora binele dăruit ei, neducând acasă apa pe care o scosese, ca din sânii ei izvorâtori, nici găleata umplută din adâncul pământului, ci conţinutul înţelesurilor de care se umpluse prin harul dumnezeiesc şi ceresc şi prin învăţătura Mântuitorului“.

 

Părintele Dumitru Stăniloae, autorul traducerii şi notelor din colecţia Părinţi şi Scriitori Bisericeşti, observă faptul că „mare putere a dovedit Iisus când a făcut dintr-o femeie stăpânită de plăcerile trupeşti o mare misionară“, adăugând că „ştia dinainte pe cine alege pentru misiunea pe care i-a încredinţat-o. Ştia ce posibilităţi sunt în această femeie“.

 

Femeia care s-a învrednicit a vorbi cu Domnul şi a-L propovădui celor de alt neam primeşte, peste veacuri, lauda creştinilor. Sfântul Chiril observă chiar înţelepciunea mărturiei sale din cetate: „O, ce schimbare minunată! O, ce tărie cu adevărat mare şi demnă de Dumnezeu! Ce minune negrăită, străvezie! Cea care nu înţelegea la început nimic din cele spuse devine un maestru în cuvinte şi introducătoare în taine. ş...ţ Priveşte cu ce meşteşug le-a vorbit samarinenilor. Nu spune îndată că a aflat pe Hristos, nici nu-şi începe povestirea cu Iisus. Ci şi-a început-o în chip drept, întrecând mult măsura cuvintelor potrivite ei, neaflând nişte ascultători necunoscători ai cuvintelor ei. Le uşurează deci de la început primirea spuselor ei, începând cu minunea, şi, uimindu-i mai întâi cu ea, le face astfel mai netedă calea spre credinţă. «Veniţi şi vedeţi», zice cu înţelepciune, aproape strigând cu glas fierbinte. Le va ajunge spre credinţă şi numai vederea, care le va întări credinţa, fiind prezente minuni vrednice de preţuit“.

 

Fericitul Augustin ne îndeamnă să vedem prin această femeie „chipul Bisericii“, care „vine de la străini, căci Biserica trebuia să vină dintre neamuri, care sunt străini de neamul iudeilor“. Mărturia ei din cetatea Sihar a avut loc la începutul propovăduirii Mântuitorului, aşadar după anul 30 al erei creştine. Pătimirea sa în timpul persecuţiei lui Nero, aproximativ trei decenii mai târziu, dovedeşte o convertire autentică în urma întâlnirii cu Domnul. Dacă în Sfânta Scriptură o regăsim fără nume („samarineanca“), trecându-i-se în plan secund identitatea pentru a servi drept model faptele ei, şi nu persoana, Tradiţia bisericească i-a consemnat viaţa după întemeierea Bisericii. Samarineanca devine Fotini. Apostolii sau ucenicii lor o vor fi botezat, dându-i un nume creştin ce înseamnă tocmai „cea luminată“. Pentru propovăduirea sa, Biserica o numără între sfinţii cei „întocmai cu Apostolii“.

 

În cea de-a doua parte a vieţii, după sfârşitul mucenicesc al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, o regăsim pe Fotini în cetatea Cartagina, împreună cu fiul său mezin, Iosie, propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. Victor, fiul cel mare, fusese soldat în armata romană şi luptase împotriva barbarilor, fiind numit comandant militar al cetăţii Attalia (Antalya Turciei de astăzi, n.r.). De acolo a fost chemat de împăratul Nero în Italia pentru a-i prinde şi pedepsi pe creştini. Sebastian, un alt oficial roman, cunoscându-l că este creştin, l-a îndemnat să se supună poruncii imperiale şi să-şi anunţe mama şi fratele mai mic să nu mai propovăduiască pe Hristos în locuri publice. De asemenea, orice delaţiune despre creştinii cunoscuţi i-ar fi adus averea rămasă în urma lor. Pentru ispitirea prietenului său, ducele Sebastian a rămas orb şi mut vreme de trei zile, iar în cea de-a patra zi a exclamat: „Dumnezeul creştinilor este singurul Dumnezeu adevărat!“ După ce s-a botezat împreună cu întreaga sa casă, şi-a recăpătat şi privirea, scrie ziarullumina.ro.

 

loading...
La mulți ani! Astăzi o cinstim pe Sfânta Ecaterina, protectoarea intelectualilor, a studenților și a elevilor - VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
CRIZĂ de medici la Botoșani! 14 posturi scoase la concurs, doritorii așteptați cu brațele deschise și locuințe bonus – LISTA
Spitalul Județean Mavromati este fără doar și poate una dintre unitățile medicale care nu stârnesc interes din partea rezidenților dar nici a carieriștilor care optează pentru spitale din orașe mari.
Proiect îndrăzneț! Doina Federovici vrea să construiască un ambulatoriu de 8 milioane de euro – GALERIE FOTO
Investiția se află pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții (CNI). Ar fi primul proiect important inițiat în actualul mandat de președinte al Doinei Federovici.
Mii de euro pentru cultivatorii de usturoi, cererile se depun la Direcția Agricolă - DETALII
Cererile se depun până pe 15 mai 2021.
TREI medici noi angajați la Spitalul Județean – CINE sunt ei
Spitalul Județean Mavromati Botoșani a finalizat procedura de concurs pentru trei posturi de medici specialiști, pentru ATI, cardiologie și oncologie.
Botoșăneanul care fabrica rachiu în Penitenciar susține că îl folosea doar ca dezinfectant: CE a decis instanța
Botoșăneanul a fost dat de gol de un deținut care s-a amețit tocmai cu rachiul fabricat în închisoare.
Botoșaniul, din nou județ „verde” – Grafic cu ratele de incidențe din fiecare județ
În ultimele zile, au fost înregistrate puține cazuri la Botoșani , motiv pentru care rata de infectare a scăzut sub 1,5 îmbolnăviri la mie.
FABULOS: Câți bani a câștigat un bărbat în urma meciului dintre FC Botoșani și FCSB
Un parior a fost lovit de inspirație în cel mai bun moment.
17 îmbolnăviri noi la Botoșani: Rata de infectare în municipiu, tot în scădere – SITUAȚIA
Direcția de Sănătate Publică (DSP)  a transmis situația cazurilor noi.
Peste 18.500 de cereri depuse la APIA Botoșani – ANUNȚ pentru fermieri
Anunțul a fost făcut de APIA Botoșani printr-un comunicat de presă.
Loading...
Împreună pentru Cosmina: Concert CARITABIL pentru verișoara lui Vlad Plăcintă
Botoșănenii, și nu numai ei, sunt invitați să doneze pentru salvarea Cosminei, o fată de doar 14 ani, care are nevoie urgent de ajutor.
Mii de botoșăneni verificați dacă respectă carantina și izolarea la domiciliu
Continuă acțiunile forțelor de ordine pentru limitarea răspândirii virusului.
Un șofer năuc de băutură a făcut „circ” în fața polițiștilor
Polițiștii au întocmit dosar penal.
Tânără dată jos din mașină, polițiștii au întocmit pe loc dosar penal
Are doar 22 de ani și mult tupeu. Polițiștii au oprit mașina pe un drum comunal.
RAZII în trafic: Zeci de mașini trase pe dreapta, șoferi rămași fără permis - FOTO
Acțiune a polițiștilor rutieri soldată cu mai multe amenzi, dar și cu permise reținute.
Loading...
FOCURI de armă la Păltiniș: BMW X5 abandonat în pădure cu tot cu marfa de contrabandă
Polițiștii de frontieră au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare.
Un botoșănean a chemat jandarmii în miez de noapte: Amenzi de aproape 3.000 de lei
Cinci tineri, care sâmbătă noapte au ”spart" liniștea locuitorilor dintr-un cartier al municipiului Botoșani, vor avea de achitat amenzi în valoare totală de 2.900 de lei.
Concert Pascal cu spectatorii în sala de concert la Filarmonica Botoșani
Este vorba, însă, de doar 30 la sută din capacitatea sălii de spectacol.
Marius Croitoru, deranjat de o ieșire a lui Valeriu Iftime: Totul până la familie!
Și Valeriu Iftime a vorbit despre tehnicianul echipei FC Botoșani.
TEXTE ȘI CONTEXTE - Gellu Dorian: Degradarea continuă
În cele mai multe instituţii, primând criteriile politice (şi mai nou de corectitudine politică!), sunt promovate, ca în perioada dejist-stalinistă, nonvalori, inşi cu o pregătire improvizată, cu diplome cumpărate la casieriile unor universităţi apărute peste tot în spaţiul democraţiei originale de la noi, analfabeţi funcţionali, fără minimă experienţă managerială de profil.
Tinerii ”au sădit viitorul” la Cornișa și pe Dealul Polonic – GALERIE FOTO
Vineri și sâmbătă s-a derulat proiectul de împădurire „Tinerii sădesc viitorul”.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„E tot o problemă pe care au făcut-o colegii noștri social-democrați care spuneau că trebuie numaidecât cu HCL și în formă autentică. Noi pe lege știam că se vând și altfel, dar dacă ei ne-au blocat, asta-i treaba, au ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9261 lei
USD
Dolarul SUA
4.0937 lei
CHF
Francul elveţian
4.4797 lei
GBP
Lira sterlină
5.6851 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7879 lei
XAU
Gramul de aur
235.3486 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2296 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3668 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1848 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2805 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1900 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.7 o C
Dorohoi
8.7 o C
Bucecea
8.6 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.