Ştiri
Minunea ascunsă din nordul Moldovei: Aici este paradisulGALERIE FOTO

La limita dintre judeţele Botoşani şi Suceava se află un adevărat paradis terestru. 

Adevărat paradis

Zăvoaiele nesfârşite, meandrele pitoreşti ale râului, plajele sălbatice, dar şi păsările spectaculoase din zonă transformă Lunca Siretului într-o destinaţie pentru relaxare şi comuniune cu natura. Totodată în această zonă se află şi trovanţi rari, din argile albastre.

 

Siretul este unul dintre cele mai importante râuri din nordul Moldovei. Străbate 596 de kilometri pe teritoriul României şi se varsă în Dunăre, în apropierea Galaţiului. Pe tărâmurile nordice, în dreptul localităţii Cândeşti, judeţul Botoşani, exact de-a lungul ţinuturilor în care Bucovina se îngână cu Moldova Vechiului Regat, Siretul dă naştere unui adevărat paradis. Este o zonă sălbatică şi frumoasă construită de trecerea râului prin nemărginitele zăvoaie, o oază ideală pentru relaxare şi evadare în mijlocul naturii neîmblânzite.  

 

Splendoarea neîntinată de la poalele Bucovinei  

 

Cândeştiul este o comună aflată chiar pe malurile Siretului şi la poalele Bucovinei. Dealtfel aceste ţinuturi locuite de români şi ucrainieni din punct de vedere cultural şi etnografic sunt o îmbinare reuşită între cele două regiuni vecine. Această zonă tradiţională împânzită cu amintiri ale vremurilor de aur ale Moldovei medievale, inclusiv cu mănăstiri şi biserici ctitorite de voievozi sau înalte feţe boiereşti  este străbătută de râul Siret, pe o porţiune de mai bine de 10 kilometri de la Vârful Câmpului până către oraşul Siret. Este de altfel regatul de apă care desparte sau cum spun localnicii uneşte cele două ţinuturi ale vechii Moldove. În special din satul Talpa şi pe toată lungimea Cândeştiului, Siretul se trasformă într-o gură de rai.    

 

Apa curge pe alocuri în şipote, când repezită, când domoală, şerpuind de-a lungul câmpiei domoale. Pe malurile Siretului, zăvoaiele au cucerit totul, sălbăticind zona şi oferind-o sălbăticiunilor de mici dimensiuni care-şi fac veacul pe lângă râu. Din loc în loc, se formează mici golfuri şi insule cu stuf în care şi-au găsit sălaş zeci de specii de păsări de baltă. Este imposibil pentru orice călător să nu vadă bâtlanii rotindu-se deasupra meandrelor în căutare de peşte sau lebedele, raţele sălbatice şi alte specii de păsări lunecând lin pe apă.    

 

Paradisul meditaţiei şi al copiilor  

 

Totodată acolo, unde stuful şi zăvoaiele se deschid lumii, răsar plaje domoale şi sălbatice acoperite fie cu pietriş alb şi strălucitor, fie cu nisip moale. Nu lipsesc nici braţele sau insuliţele, peisajul aducând aminte de celebra Deltă a Dunării. Oamenii locului spun că în această zonă a Cândeştiului, Lunca Prutului este un paradis dedicat atât celor care caută sălbăticia neîntinată a naturii dar şi familiilor cu copii.

 

Gheorghe Iavorenciuc, este un botoşănean care a copilărit în zona Cândeştiului. Locuieşte în municipiul Botoşani, dar străbate cei 52 de kilometri cu plăcere pentru a se regăsi în lunca Siretului.

"Aici este paradisul. Trebuie doar să taci şi să asculţi natura. Să auzi apa, păsările şi să simţi liniştea. Nu-ţi mai trebuie nimic. Este locul perfect pentru relaxare. Satele sunt aproape, dar nu te deranjează nimeni. În aceste zăvoaie nesfârşite am copilărit, ne-am scăldat în apă şi ne-am bucurat de natură. Este ideal şi pentru copiii. Aici pot descoperi natura, pot învăţa să înoate, să se bălăcească în siguranţă”, spune Gheorghe Iavorenciuc.

Şi asta în condiţiile în care sunt zone cu apă mică, inclusiv cu vaduri pitoreşti ce pot fi trecute cu piciorul. Sunt zeci de metri care pot fi străbătuţi de-a lungul râului la picior, prin apă. În satele din jur, mai ales în Cândeşti, încă mai există ucrainieni care-şi aduc aminte de vremurile de altădată.

”Ţin minte cum se jucau copiii acolo. Toţi copiii au fost ai Siretului. Acolo au crescut. Înainte erau şi lupi în zăvoaie. Dar acum au dispărut.”, spune o mătuşă ucraineancă de 92 de ani expertă şi astăzi în gătit chiroşti, adică un fel de papanaşi.

În această zonă, de la Balinţi, lunca splendidă a Siretului este vegheată de mănăstirea de secol XV a marelui boier Tăutu, un sfetnic de încredere al voievodului Ştefan cel Mare. De altfel Cândeştiului este aproape şi de renumitele mănăstiri ale Bucovinei.  Bineînţele, apele nu duc lipsă de peşte apreciat de cunoscători.    

 

Ţinuturile trovanţilor milenari  

 

Pe malurile şi în apele luncii Siretului se află şi o adevărată comoară geologică. Mai precis este vorba despre trovanţii de argilă albastră ai Siretului. O raritate şi un adevărat spectacol al naturii. Oamenii locului, le spun ”pietrele vii”, fiindcă spun ei, trăiesc şi cresc de-a lungul timpului.

”Acele pietroaie care se găsesc în maluri sunt vechi de când lumea. Eu ştiu de la tata, de la bunicu de existenţa lor. Sunt uriaşe, cresc cât casa şi spun bătrânii că trăiesc. Când se rupe malul, unele se prăbuşec în apă. Sunt o splendoare în locurile acestea frumoase.”, spune Ion Poliec, un localnic în vârstă din Cândeşti.

Oamenii de ştiinţă spun că aceşti trovanţi, într-adevăr cresc în timp. Însă în milioane de ani.

"Sunt formaţiuni geologice care se formează prin cimentarea nisipurilor şi a balasturilor. Şi ele tot cresc, mai ales că apa aduce soluţii de cimentare. Ele sunt depozite cuaternare, deci este vorba de 1-2 milioane de ani în urmă. Dimensiunile lor variază, pot să fie milimetrici sau de câţiva metri.”, spune inginerul doctor geolog Constantin Zaharia.

Acelaşi specialist bănuieşte că trovanţii de la Cândeşti sunt speciali, mai ales că în compoziţia lor intră argilă albastră.  

 

Trovanţii luaţi de balastierişti iar lunca Siretului rămâne o minune ascunsă  

 

Din păcate, aşa cum se întâmplă de multe ori în România, zona nu este exploatată corespunzător din punct de vedere turistic. Nu există indicatoare la drumurile principale care să ghideze eventualii amatori de relaxare către lunca Siretului, nu sunt nici coşuri sau amenajări pentru depozitarea gunoiului şi nici drumuri suficient de bune pentru a încuraja vizitatorii. Mai mult decât atât trovanţii, spun localnicii, sunt luaţi de balastierişti şi duşi pentru a fi vânduţi ca pietre ornamentale. ”Este un sit geologic uimitor. Nu a fost mutat din loc de milioane de ani şi acum vin balastierişti şi îi folosesc ca material de consum, comercial.Cu natura nu se face comerţ.

"Natura este mult mai însemnată decât noi înşine”, spune Gheorghe Iavorenciuc.

Primarul din Cândeşti spune că vrea ca împreună cu Apele Române şi Consiliul Judeţean să poată face ceva pentru a pune în valoare lunca Siretului.

„Lunca Siretului este o zonă deosebit de frumoasă. Dacă s-ar putea face un proiect pentru activităţi recreative dar şi pentru protejarea trovanţilor. Zona este foarte căutată. Împreună cu Consiliul Judeţean şi Apele Române s-ar putea face un proiect pentru a proteja şi dezvolta turistic zona”, spune Constantin Ciornodolea, primarul din Cândeşti. (Sursa: Adevărul)

download from google play download from apple store


 

Loading...
Delta neștiută din locul în care se agață harta în cui ”va prinde viață”

 

Cetățenii nemulțumiți de transportul din oraș: Sunt zvârliți ca niște saci de cartofi

O nouă ședință a avut loc astăzi la Prefectură pentru a se discuta problemele cu care se confruntă municipiul.

ANUNȚ de la primarul Cătălin Flutur: Căldură mai SCUMPĂ de la Modern Calor

Ultimele decizii ale guvernării social democrate, fondurile insuficiente și majorările salariale care nu pot fi susținute de buget, sunt doar trei factori care au contribuit la pregătirea acestei măsuri pentru populație.

Noua „suprefectă” și-a început ședințele cu șapcă pe cap

Moment inedit petrecut astăzi la Prefectură.

Pensionarii de lux NU mai merg gratuit cu tramvaiul!

Anul care vine ar putea să rărească pensionarii care circulă cu tramvaiul sau microbuzele de pe liniile de maxi-taxi.

IPJ are inspector șef adjunct nou, coordonează și „Poliția economică”

Încă un șef nou împternicit la conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.

FC Botoșani vrea să-și ia revanșa în fața celor de la Astra

Deși FC Botoșani pleacă cu șansa a doua la Giurgiu, antrenorul Costel Enache este optimist.

Costel Enache, despre meciul cu FCSB: Mi se pare exagerat rezultatul

După meciul disputat cu FCSB săptămâna trecută, antrenorul formației FC Botoșani a analizat modul în care a jucat echipa sa în fața celei mai titrate echipe din România.

Femeie cu ochiul umflat de propriul soţ, explicaţia agresorului e demenţială

Jandarmii s-au confruntat cu un caz mai aparte: o femeie a reclamat că a fost bătută de partenerul de viaţă, însă acesta nu recunoştea. Cu toate că soţia sa avea ochiul tumefiat.

Polițiștii botoșăneni la vânătoare de vitezomani în județul vecin

Şoferii care circulă astăzi pe drumurile publice din judeţul Iași vor trebuie să aibă mare grijă, şosele fiind împânzite de echipaje de Poliţie.

Strigăt de AJUTOR pentru studenta accidentată grav în fața Universității: Vă rog să fim colegi şi să putem salva o viaţă nevinovată

Cerasela Tatarciuc, tânăra din Botoșani accidentată grav pe trotuar are nevoie, în continuare de sânge.

 

Triplă lansare de carte la Botoșani: Soț și soție la prima apariție editorială și un cunoscut scriitor

Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte joi, 14 decembrie 2017, începând de la ora 17, în spaţiul Galeriilor de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani, tripla lansare de carte.

Municipiul Botoșani în doliu, steagurile arborate în bernă - FOTOGALERIE

Doliu în municipiu reședință de județ.

DRAMA unei familii din Botoșani care s-a luptat zile în șir să-și aducă acasă nepotul mort în Marea Britanie - FOTO

Un telefon primit la miezul nopții i-a anunțat pe unchiul și mătușa unui tânăr din Botoșani, cele mai apropiate rude în viață, că Edy a fost găsit mort în casă.

Botoșănean trimis după gratii pentru că și-a părăsit nevasta și copii

Un bărbat din Botoşani are de executat câteva luni de închisoare după ce și-a abandonat familia.

Infractor prins de polițiști pe o stradă din municipiu și băgat la închisoare

Pedeapsa cu închisoare pentru un tânăr de 25 de ani, din municipiu

ATENȚIE șoferi: Circulație îngreunată pe drumurile din județ

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe mai multe artere rutiere din ţară, circulaţia auto se desfăşoară în condiţii de ceaţă densă. 

Comunicat PSD: Măsura care poate întineri satul românesc

 Senatorul PSD Lucian Trufin în calitate de inițiator, a susținut în plenul Camerei Superioare a Parlamentului “Propunerea legislativă de aprobare a Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară”. 

Parada formațiilor de datini și obiceiuri de iarnă pe străzile din Botoșani – AFLĂ programul 

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă  “Din străbuni, din oameni buni…”, ediția a 43- a, duminică 17 decembrie 2017, în Piața Revoluției din Municipiul Botoșani.

Accident GRAV: Două femei luate pe capotă pe trecerea de pietoni, de un șofer din Dorohoi

Două botoșănence au fost transportate la spital după ce au fost luate pe capotă de un șofer de 29 de ani.

Tânăr aruncat din BMW noaptea trecută, șoferul era băut - FOTOGALERIE

Un nou accident rutier în care protagonist este un tânăr aflat la volanul unui BMW s-a produs în noaptea de miercuri spre joi pe teritoriul localității Bălușeni.

Raul Siret desparte Bucovina de Moldova (Vechiul Regat) incepand de la Candesti in sus/amonte si pana la confluenta cu raul Negostina. Astefel satele Candesti, Rogojesti si Sinauti cuprinse intre Molnita (fost rau de granita) si Siret sunt in Bucovina, iar cele din judetul Suceava: Padureni, Gramesti, Zamostea, etc sunt in Moldova, granita fiind pe Culmea Dragomirnei.
31 octombrie 2017, 14:46
Balastieristii nu sunt neica nimeni, sunt ditai oamenii de afaceri, de partid care si-au ornamentat fiefurile electorale cu aceste "perle megalitice" ale naturii. Vezi "cel de-al doilea municipiu" cum ii spun ziaristii. Sa mai intrebam cine conduce coltul de tara dupa interzicerea PCR? Ati ghicit. Fostii membri aI sai, azi mentorii noii generatii de netrebnici (aici cei carora nu le place treaba).
13 octombrie 2017, 01:25
Superb articolul ! Superb!
12 octombrie 2017, 09:41
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Situaţii dintr-astea vor mai apare, conductele sunt puse de acum cel puţin 30 de ani în acea zonă. O conductă din oţel care n-a fost protejată când a fost montată la momentul respectiv, că eu nu vreau să mă bat cu tovarăşul ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6332 lei
USD
Dolarul SUA
3.9185 lei
CHF
Francul elveţian
3.9642 lei
GBP
Lira sterlină
5.2671 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4752 lei
XAU
Gramul de aur
158.2582 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2288 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4746 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0007 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0517 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6224 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.