Ştiri
„Toderiță al mamei” – Patriarhul românilor născut în Tocilenii Botoșanilor

Astăzi îl omagiem pe Patriarhul Teoctist, la împlinirea a 105 ani de la naștere.

La biserica din satul Victoria, ctitorită de al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi la Casa Memorială din satul Tocileni, va avea loc slujba de parastas la care sunt așteptați creștinii.

 

„Se împlinesc 105 de ani de la naștere Părintelui Patriarh Teoctist Arăpaşu, fiu al plaiurilor botoșănene. Vă așteptăm vineri, ora 8.00, la Biserica din Victoria, Stăuceni, ctitoria Preafericirii Sale, pentru a ne ruga şi a omagia personalitatea Sa. Sfânta Liturghie, slujba de Parastas și, de la ora 10.15, la Casa Memorială din Tocileni. Așteptăm cu mult drag pe toți cei ce doresc să ne fie alături la acest eveniment!”, este chemarea preotului paroh Andrei Costin.

 

Dumitru şi Marghioala Arăpaşu din Tocilenii Botașanilor, pe 7 februarie 1915, se bucurau de un nou dar al lui Dumnezeu – Toader, pe care l-au alintat Toderiță. Într-o familie cu zece copii a văzut lumina zilei viitorul monah, exarh, arhiereu, rector, arhiepiscop, mitropolit și apoi Patriarh Teoctist. În toate funcțiile pe care le-a împlinit a purtat cu sine moștenirea credinței primite de acasă, de la mama și de la tata.

 

”Ne amintim cu drag de transmisiunile de la televizor ale dumnezeieștilor Liturghii de la catedrala Patriarhală, din anii '90. Vorba botoșăneană, simplitatea predicii, fastul și rigurozitatea slujirii liturgice, toate erau ușor de observat, chiar pentru cineva care nu era familiarizat cu desfășurarea cultului liturgic al Bisericii Ortodoxe. Pentru noi, copii pe atunci, altceva ieșea în evidență – o bunătate ce iradia din față blajină. Ceva dintr-o icoană, deși aveam să aflu peste ani că nu era ușor să fii un colaborator apropiat al Patriarhului – acesta fiind un om foarte exigent, așa cum mărturisesc cei care au avut cinstea să-i fie alături”, scrie Nicolae Pintilie în Doxologia.

 

Anii școlii primare, petrecuți cu învățătorul Gheorghe Romanescu, căruia i-a purtat o recunoștință veșnică, biserica din satul natal, locurile copilăriei, toate le-a purtat cu dânsul, până la mormânt. Trecut prin școlile teologiei, prin experiența administrației bisericești în timpul crunt al ateismului comunist, valorile după care s-a coordonat au fost, după cum îi plăcea să mărturisească, cele învățate de acasă: „Cum aș putea să nu-mi arunc privirile minții la tulpina odraslei mele trupești, la părinții mei, țărani săraci și neștiutori de carte? Amintirea lor duioasă, cu podoabe sufletești, cu truda lor jertfelnică de a ne crește fără nicio vătămare pe noi, copiii, zestrea lor de suflet, a fost povățuirea mea în viață. Monah, preot sau arhiereu, nu am încetat să fiu Toderiță al mamei”.

 

Viața curată a românului de la țară a făcut ca Toderiță să devină, mai târziu, Teoctist. În Duminica Tomii a anului 1928, doi tineri străbăteau colinele Botoșanilor spre mănăstirea Vorona. Cu dorul călugăriei, copilul de la Tocileni a schimbat pentru toata viața „cămeșa și ițarii” cu hainele călugăriei. Vorona și apoi Bistrița Neamțului i-au fost casă: „Voiam să învăț carte, iar seminarul era Cernica, aici, lângă București. Am plecat dimineața, cum am putut de la Vorona și am înnoptat la Bistrița, la Piatra Neamț. Era sâmbătă seara și trebuia să înceapă vecernia. Un călugăr m-a întrebat: știi să bați toaca? Și m-am dus și am bătut, cum învățasem la Vorona. Starețului Ghenadie îi plăcea foarte mult să audă glasul toacei. Se așeza pe un scaun pe cerdac și asculta, apoi mergea la slujbă. Așa a fost și atunci. Cine a bătut în seara asta toaca? Un musafir care merge la București, au răspuns călugării. Păi, să-l trimiteți un pic la mine. Și așa am rămas pentru ani buni la Bistrița”.  Tot  aici a primit numele de Teoctist.  Peste ani, cu șăgălnicie  își amintea cum a ajuns să fie numit așa: „Aș fi dorit să port în călugărie numele Teodorit. Găsisem în cronica mănăstirii Bistrița numele unui ierodiacon care scria foarte frumos, Teodorit, din secolul trecut, monah învățat, trăitor în Hristos și bun slujitor. Am transmis prin cineva dorința mea starețului Ghenadie care, primind din mâna mea foarfeca, a tăiat din părul meu zicând: Se tunde robul lui Dumnezeu, fratele nostru Teoctist, monah, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin. Și așa mi-a rămas numele!”. (Continuarea aici)

 

loading...
Patriarhul României a fost colindat de copiii din Vorona Mare: Vă felicităm şi ne bucurăm că v-am ascultat - FOTOGALERIE
Memoria Patriarhului TEOCTIST, cinstită de botoșăneni la Victoria și Tocileni

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ȘASE cazuri noi de coronavirus înregistrate la Botoșani – TABEL cu situația de astăzi
Grupul de Comunicare Strategică a transmis situația evoluției infecțiilor cu COVID-19 din ultimele 24 de ore.
Un fost director PDL a ajuns mare șef la Buzău: Dle primar, altul nu ați găsit?
Criza de coronavirus provoacă schimbări în vârful societății de termoficare din municipiu Buzău. De joi, Regia Autonomă Municipală are un nou director.
10 noi jandarmi au depus azi jurământul, printre ei și o domnișoară - FOTOGALERIE
În această dimineață, cei zece elevi jandarmi de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" Fălticeni aflați în practică la Jandarmeria Botoșani au depus Jurământul militar.
Este OFICIAL! Liberal în locul unei directoarea de la PSD, ordinul a ajuns la instituție
Așa cum Botoșăneanul anunța în cursul zilei de ieri, 29 mai 2020, schimbarea la vârful Casei Corpului Didactic (CCD) s-a produs în aceeași zi.
Mama a patru fete diagnosticată cu cancer are nevoie de ajutorul botoșănenilor– FOTOGALERIE
O tânără mamă din Corni are nevoie urgentă de ajutorul semenilor pentru a putea ieşi învingătoare din lupta cu o boală nemiloasă. Minuţa Marcu  are 37 de ani şi este mama a patru fetiţe frumoase. Bucuria aducerii pe lume a celei de a patra fetiţe a fost umbrită însă de mari probleme de sănătate, care s-au acutizat în perioada pandemiei.
FAZA ZILEI: Un mânz a evadat dintr-un sat și a fost găsit la trap prin zona industrială
Dacă brașovenii s-au obișnuit să fie vizitați de urși și botoșănenii au avut parte astăzi de un musafir mai puțin întâlnit. Nu urs, bineînțeles.
Un botoșănean trimis la minister a venit cu o colegă în ”vizită de lucru” la Tabăra Agafton – FOTOGALERIE
Centrul de Agrement Codrii de Aramă a avut parte de vizita a doi reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, secretarul de stat Andra Costache și subsecretarul de stat Radu Lebădă, prim-vicepreședintele TNL Botoșani. Aceștia au realizat o vizită de lucru la care au luat parte și directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret - Radu Humelnicu și administratorul centrului - Iulia Palade.
MAI scoate 700 de polițiști, jandarmi și polițiști locali pe teren să păzească minivacanța de Ziua Copilului
Polițiștii botoșăneni împreună cu celelalte structuri de ordine și siguranță publica sunt la datorie și acționează pentru prevenirea criminalității și pentru fluidizarea și monitorizarea traficului, în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente neplăcute, pentru cei care călătoresc în minivacanță prilejuită de sărbătorirea zilei de 1 iunie.
Anunț oficial! CE se întâmplă cu cardurile de sănătate
Decizie importantă în ceea ce privește cardurile de sănătate. 
inpuff.ro
Loading...
ALERTĂ de fraudă: Anunț important pentru clienții Orange
Clienții Orange România au fost alertați printr-un mesaj cu privire la fraudele care se pot face prin intermediul apelurilor telefonice.
Două femei infectate cu COVID au născut la Maternitatea Botoșani, alte cinci gravide tratate la Mavromati
Două gravide infectate cu virusul COVID-19 au născut la Secţia de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) "Mavromati" Botoşani.
Jandarmii împânzesc zonele de agrement în minivacanța de 1 iunie
Efectivele de jandarmi au fost suplimentate pentru minivacanţa de 1 Iunie.  
Botoșăneancă decedată în centru de dializă, după infecția cu COVID
Numărul persoanelor din județul Botoșani care au decedat din cauza COVID-19 ajunge la 46.
APIA Botoșani: Ce se întâmplă cu cererile unice de plată 2020 în zilele de sărbătoare legală
Anunțul a fost făcut de către directorul unității.
Loading...
Amenzi de peste 36.000 de lei la Botoșani, polițiștii au verificat 2.000 de persoane și zeci de magazine
În urma verificărilor au fost aplicate peste 70 de sancțiuni.
Mii de botoșăneni sunt închiși în case, Poliția îi verifică acasă
În timp ce numărul botoșănenilor care s-au aflat în carantină într-o unitate de cazare scade considerabil, crește cel al izolaților la domiciliu.
Au cinstit memoria: ”Eroii unui neam sunt făcliile care ard în veșnicie”GALERIE FOTO
Momentele emoționante au avut loc joi, la monumentele închinate eroilor români din Cimitirul Pacea.
LOVITURĂ pentru Tincu, investiția cu super-magazin și blocuri RESPINSĂ, a pus umărul și o femeie de afaceri
Proiectul de investiții avea nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ) pentru a-și urma cursul firesc pe partea de documentație. Magazinul Lidl cu cele două blocuri cu spații locative aferente, bat pasul pe loc, după ce nu au primit voturile necesare în Consiliul Local.
Cazuri noi de COVID la Botoșani, SITUAȚIA pe județe
România a ajuns la 1.240 de decese puse pe seama noului coronavirus.
ADMITERE 2020: Încep înscrierile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi încep înscrierile în vederea admiterii în clasa a IX-a.
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.